Skocz do zawartości
IGNORED

Akcesoria Systems and Magic

tomek93

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś okazję posłuchać akcesoriów tej włoskiej manufaktury? Moglibyście podzielić się swoimi wrażeniami?

Jeśli chodzi o mnie, to jakiś czas temu miałem na testach śieciówkę, listwę oraz filtr i gdybym miał przy sobie odpowiednią gotówkę, to zakupiłbym cały zestaw, a tak posiadam na razie tylko listwę. Ale przyjdzie czas i na kolejne akcesoria:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4452-0-88906000-1421003609_thumb.jpg post-4452-0-84094700-1421003635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117326-akcesoria-systems-and-magic/

Tak miałem okazje testować u siebie kilka produktów firmy Systems and Magic i zdecydowanie mogę polecić.

Myślę, że warto się zainteresować tematem i chociażby posłuchać. Ceny są bardzo przystępne za jakość i wykonanie, które prezentują.

PS. Mam nadzieję, że moją opinie podzieli wiele osób które miały okazje ich słuchać lub mają w swoich systemach.

Gość

(Konto usunięte)

Mam w swoim systemie kilka produktów Systems and Magic: DUPLEx (siedzi w gniazdku sieciowym), do którego równolegle są podłączone dwa filtry: BlackNoice 500 v2 (do którego są podłączone końcówki mocy) i 1000 v2 (do którego podłączone są odtwarzacz CD oraz, za pośrednictwem listwy Derive! Gold, preamp i DAC). Odtwarzacz CD jest podłączony sieciówką PEARL.

Pierwszy filtr i listwę kupowałem bezpośrednio we Włoszech - wtedy nie było jeszcze polskiego dystrybutora. Byłem chyba pierwszym klientem z Polski. :) Roberto (właściciel firmy) jest bardzo ciekawym człowiekiem i doświadczonym audiofilem.

Produkty S&M porównywałem z filtrami Helion'a i Gigawatt'a, z listwami Furutech'a, z sieciówkami różnych firm. Produkty S&M u mnie wypadły zdecydowanie lepiej.

A już myślałem, że bedzie cisza w temacie:)

Mam w swoim systemie kilka produktów Systems and Magic: DUPLEx (siedzi w gniazdku sieciowym), do którego równolegle są podłączone dwa filtry: BlackNoice 500 v2 (do którego są podłączone końcówki mocy) i 1000 v2 (do którego podłączone są odtwarzacz CD oraz, za pośrednictwem listwy Derive! Gold, preamp i DAC). Odtwarzacz CD jest podłączony sieciówką PEARL.

JuG, dlaczego wybrałeś akurat taką konfigurację podłączeń a nie inną? Napisałeś, że końcówki masz podłączone bezpośrednio do filtra BlackNoise 500 v2, a próbowałeś, na przykład, podłączyć je bezpośrednio do listwy Derive?

Nie ulega wątpliwości, że listwa Derive wpływa pozytywnie na brzmienie, a czytałem, że jeśli chcemy pójść jeszcze dalej i lepiej, to dobrze jest korzystać z Derive jako "rozgałęźnika". Mając, na przykład, filtr sieciowy BlackNoise 2500 V2, wpiąć do niego dwie listwy Derive, gdzie do jednej z nich podpinamy CD, gramofon, przedwzmacniacz, DAC, a do drugiej wzmacniacz, końcówkę, monobloki itp. Osobiście nie miałem okazji przetestować takiej konfiguracji.

Gość

(Konto usunięte)

JuG, dlaczego wybrałeś akurat taką konfigurację podłączeń a nie inną? Napisałeś, że końcówki masz podłączone bezpośrednio do filtra BlackNoise 500 v2, a próbowałeś, na przykład, podłączyć je bezpośrednio do listwy Derive?

Próbowałem różne kombinację i wybrałem moim zdaniem najlepszą. Planuję jeszcze Extreme przetestować dla Dac'a i/lub odtwarzacza CD. Wtedy do gniazdka wepnę Derive! Gold a do niego wszystko pozostałe.

Wszystkich tych, którzy nie są zainteresowani akcesoriami S&M, a także tych, którzy wietrzą tutaj jakiś spisek i mają jedynie do powiedzenia, że to kolejne bezwartościowe zabawki, proszę o nie zaśmiecanie wątku.

Będę wdzięczny jeśli uszanujecie moją prośbę.

A tak na marginesie. Jest tyle wolnego miejsca na forum, że możecie założyć swoje własne wątki i w nich opluwać wszelkie rzeczy we wzajemnym kółku adoracji. Nic prostszego - naprawdę.

• Użytkownicy+

Wszystkich tych, którzy nie są zainteresowani akcesoriami S&M, a także tych, którzy wietrzą tutaj jakiś spisek i mają jedynie do powiedzenia, że to kolejne bezwartościowe zabawki, proszę o nie zaśmiecanie wątku.

Będę wdzięczny jeśli uszanujecie moją prośbę.

A tak na marginesie. Jest tyle wolnego miejsca na forum, że możecie założyć swoje własne wątki i w nich opluwać wszelkie rzeczy we wzajemnym kółku adoracji. Nic prostszego - naprawdę.

Popieram prośbę autora wątku. Przypominam, że autorowi przysługuje prawo do banowania niechcianych w temacie osób. Tym razem wyręczyłem kolegę,. na przyszłość proszę się nie męczyć, tylko korzystać z posiadanych uprawnień.

Palton, dziękuję:) A resztę zapraszam do dalszej wymiany doświadczeń:)

żeby ich zbanować ? - rozkoszny jesteś

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Już miałem zamiar napisać co myślę, ale na pewno dostałbym bana. Naprawdę ciekawy wątek.

Ja nikogo nie banuję, proszę jedynie o minimum przyzwoitości. Jeśli miałeś styczność z akcesoriami S&M, testowałeś je, porównywałeś z innymi rzeczami i chcesz coś w tym temacie napisać, nawet jeśli będzie to niezbyt niepochlebna opinia, bo - na przykład - listwa Furutecha albo Acoustic Revive okazała się lepsza, to pisz śmiało, nikt w takiej sytuacji nie będzie Cię banować. Co najwyżej będziemy trochę mądrzejsi:)

Jak to wpływa na dźwięk- chodzi mi o sygnaturę: cieplej, analitycznie, jak z barwą, wybrzmieniem, pogłosem, basem, kontrolą basu, konturem na wysokich-podkreślony czy stępiony?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Jak to wpływa na dźwięk- chodzi mi o sygnaturę: cieplej, analitycznie, jak z barwą, wybrzmieniem, pogłosem, basem, kontrolą basu, konturem na wysokich-podkreślony czy stępiony?

Wypożycz za kaucją a sam się przekonasz. Ja tak zrobiłem. Opowiadanie o dźwięku z systemu którego nie znasz, to tak jak rozmowa ze "ślepym" o kolorach.

W mojej ocenie - biorąc na przykład pod uwagę MiniBlack - barwa pozostaje bez zmian, filtr ani trochę nie zmienia barwy systemu. To aspekt na plus, bowiem sporo filtrów, w mniejszym lub większym stopniu, ma tendencję do zmieniania barwy dodając, na przykład, nieco analityczności albo ocieplenia.

Podobnie też bez zmian pozostaje makrodynamika, a co za tym idzie, nie mamy spowolnienia ataku, stopa nadal jest wyraźna. Natomiast zyskuje mikrodynamika. Otrzymujemy lepszą czytelność poszczególnych instrumentów, które stają się bardziej żywe i bardziej przejrzyste, ale bez natarczywości.

Oprócz wyżej wymienionych miałem okazje i wielką przyjemność testować u siebie:

1. Systems And Magic Kabel sieciowy Pearl -opis:

Ukryta Zawartość

2. Systems And Magic Derive! GoldWire listwę- opis:

Ukryta Zawartość

3. Systems And Magic Extreme V2 Filtr sieciowy BlackNoise - opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto się nimi zainteresować a przynajmniej posłuchać. Nie są też niedostępne cenowo. Doskonale sprawdzają się również w tańszych systemach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to rewelacja. Świetnie, że nareszcie są dostępne tak wspaniałe komponenty po przystępnych cenach. Polscy audiofile bardzo długo czekali na taką właśnie idealną ofertę. Teraz mają w końcu okazję i z pewnością wielką przyjemność przetestować u siebie te małe arcydzieła sztuki inżynieryjnej.

Oprócz wyżej wymienionych miałem okazje i wielką przyjemność testować u siebie:

1. Systems And Magic Kabel sieciowy Pearl -opis:

Ukryta Zawartość

2. Systems And Magic Derive! GoldWire listwę- opis:

Ukryta Zawartość

3. Systems And Magic Extreme V2 Filtr sieciowy BlackNoise - opis:

Ukryta Zawartość

Dwie pierwsze rzeczy miałem, o czym pisałem w pierwszym poście - natomiast ten filtr będę chciał wypożyczyć i sprawdzić jak wpływa na brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to rewelacja. Świetnie, że nareszcie są dostępne tak wspaniałe komponenty po przystępnych cenach. Polscy audiofile bardzo długo czekali na taką właśnie idealną ofertę. Teraz mają w końcu okazję i z pewnością wielką przyjemność przetestować u siebie te małe arcydzieła sztuki inżynieryjnej.

W końcu coś z poziomu cenowego HIFi a nie HI END

• 2 tygodnie później...

Na dniach powinny dotrzeć do mnie filtry BlackNoise 2500 V2 oraz Extreme V2. Nie omieszkam podzielić się wrażeniami:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie dotarły filtry BlackNoise. Teraz niech się trochę wygrzeją, a potem zobaczymy, co one potrafią:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas na kilka słów osobistych wrażeń. Filtr sieciowy Extreme V2 działa i co by nie mówić, wnosi zmiany do dźwięku:) W moim systemie są to pozytywne zmiany. Extreme V2 porównałem bezpośrednio z Goldenote Dumbo AC oraz Furutech f-TP615E - czyli z tańszym oraz nieco droższym filtrem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4452-0-12022200-1423673826_thumb.jpg

Nie posiadam źródła analogowego, a więc podpiąłem Extreme V2 tylko pod źródło cyfrowe. Jaki jest wpływ na brzmienie? Poprawiła się definicja sceny oraz poszczególnych instrumentów, prawdopodobnie za sprawą większej rozdzielczości harmonicznych w zakresie średnio oraz niskotonowym, co wpłynęło na poczucie większego realizmu. W pierwszym odsłuchu miałem wrażenie, że średnica jest nieco schłodzona względem Goldenote'a i Furutecha. Ale w kolejnych odsłuchach okazało się, że cały zakres średniotonowy jest po prostu konturowy i bezpośredni, brzmienie instrumentów dętych jest dosadne i z pazurem - zachowując przy tym duże zróżnicowanie. Zapewne duży wpływ na taki a nie inny odbiór w moim systemie mają dwie rzeczy. Po pierwsze, końcówka mocy, gdzie średnie tony są przejrzyste i szczegółowe, wsunięte nieco do przodu, co przy gorzej zrealizowanych płytach może brzmieć nieco agresywnie i czasami nie do zniesienia. Jest to jednak cena, którą musimy zapłacić za bezkompromisową transparentność średnich tonów:) Po drugie, kable głośnikowe. Kable przeznaczone na sekcję średniotonową posiadają konturową sygnaturę i są bardziej precyzyjne, aniżeli te, które znajdują się na basie. Nałożenie się podobnych cech końcówki, kabli i filtra zaowocowało takim odbiorem zakresu średniotonowego. Natomiast w Goldenote oraz Furutechu zakres ten jest bardziej zaokrąglony i nie jest aż tak bezpośredni, nie skupia na sobie aż takiej uwagi, jak w Extreme V2. Bas z Extreme stał się bardziej zwarty i jednocześnie przybrał na masie. Barwa jest chyba tym, co przynosi największy przyrost jakościowy - jeśli można tak to ująć. Niemniej nie idzie ona w kierunku ocieplenia, co czyni na przykład Goldenote, lecz lepszego wypełnienia. Lokalizacja źródeł pozornych oraz ogólny porządek na scenie podobny do tego, co prezentuje Furutech - Goldenote w tym aspekcie lekko odstaje. Zwróciłem jeszcze uwagę na klarowniejsze wybrzmienia - instrumenty dłużej wybrzmiewają, a ich brzmienie jest nieco bardziej szlachetne. To tyle wielkim skrócie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z Goldenote Dumbo AC oraz Furutech f-TP615E - czyli z tańszym oraz nieco droższym filtrem.

Listwa Furutecha nie ma filtrów oprócz filtra antyprzepięciowego. Porównywałbym ją z listwą z Twojego systemu.

Listwa Furutecha nie ma filtrów oprócz filtra antyprzepięciowego. Porównywałbym ją z listwą z Twojego systemu.

A skąd taka informacja, że Furutech posiada tylko "filtr antyprzepięciowy"? Furutech, zgodnie z materiałami producenta, jest listwą filtrującą, co sugeruje literka "f" umieszczona przed symbolem listwy.

Z materiałów dowiadujemy się, że posiada filtr eliminujący zakłócenia elektromagnetyczne (ang. EMI - Electro Magnetic Interference), ten sam, który znajduje się - na przykład - w Inline power filter Flux-50 Filter - również Furutech. A filtry RFI/EMI to nic innego jak filtry tłumiące zakłócenia powstające w wyniku emisji fal radiowych oraz elektromagnetycznych. Natomiast za ochronę przed przepięciami odpowiadają warystory. Z tego, co wiem - zaznaczam, że nie jestem fachowcem - budowa filtra EMI to coś więcej aniżeli pojedynczy warystor.

Oczywiście polegam tylko na danych producenta i nie zaglądałem do środka listwy:)

Wypadało by podać co to za system, o co proszę.

System był skonfigurowany w następujący sposób: Systems and Magic Derive GoldWire + S&M Extreme V2 + S&M BlackNoise 2500 V2 + Goldenote Dumbo AC + Furutech f-TP615E->Audionova Grand Orpheus Master Series + Solid 12->OPPO 95->Praecisa Acustica PA + zasilacz PSU->Praecisa Acustica NSA 3/200->VANDERSTEEN 2Ce Signature II->Straight Wire Virtuoso R + WireWorld Eclipse 5.2 + TomAudio [Custom Version]

Jeszcze raz dopytałem o listwę Furutecha TP 615 u polskiego dystrybutora.

Jest filtr antyprzepięciowy i tzw, filtracja pasywna polegająca na tym, że pod gniazdami znajdują się opiłki ferrytowe zamknięte w specjalnej kopercie. Tak, że nie są to filtry w klasycznym znaczeniu. Ta listwa + któryś z filtrów, które testujesz nadają się lepiej do porównań ( a nie bezpośrednie porównanie Furutech TP 615 z Dumbo i z V2 Extreme )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.