Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem Musical Fidelity M6 500i i szukam do niego kolumn

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Z magnepanami mg 1.7 lub 3.7.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tylko brak im wypelnienia na srednicy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sorki, pomyliłem się. Tych nie słuchałem.

Słuchałem te: SCM100ASLT

I te nie miały średnicy ;-)

Znacznie lepiej od nich zagrały TANNOY DEFINITION DC10T.

I te mogę polecić.

A najbardziej polecam Magnepany.

No i o zrodle nie zapomnij - podobno te od Piopio najlepsze som :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

No i o zrodle nie zapomnij - podobno te od Piopio najlepsze som :)

Jak kupie kolumny to na nowe źródło będę musiał poczekać ze względu na brak kasy na wydatki muzycxne. I tak już żona krzywo patrzy :) Na razie będzie musiał wystarczyć Ca MS6.

Tylko brak im wypelnienia na srednicy.

dzizus...jeszcze niedawno atc byly glownie doceniane za srednice :))

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Słuchałem tego wzmaka z Vivid Audio G1 Giya i grało to całkiem sympatycznie, choć na mój gust zabrakło troszkę pazura.

Ale ogólnie dźwięk z wysokiej półki, jeśli ktoś lubi firmowe brzmienie Musical Fidelity.

Ja akurat lubię. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Wiem, że odsłuch jest najważniejszy ale wożenie i noszenie tego wzmacniacza to istna udręka a przy każdym stawianiu palce można sobie połamać więc szukam porad osób, które mają doświadczenie. Kupiłem ten wzmacniacz z dwóch powodów: barwa i odtwarzanie detali oraz to, iż już przy stosunkowo cichym graniu pokazuje fajne brzmienie. Tannoy to ciekawa propozycja ale chyba do większych pomieszczeń. I teraz trochę o pomieszczeniu: pokój 3m szerokości i 5m długości więc nie jest to sala koncertowa chociaż starałem się o przygotowanie akustyczne. Został obłożony wełną, na to fermecell akustyczny i trochę paneli na bokach i tylnej ścianie. Sufit wypełniony wełną i napinany, na podłodze gruba wykładzina. Dodatkowo drzwi akustyczne i panele na tylnej ścianie Wygląda to tak:

IMG_20150106_00177.jpg

IMG_20150111_00193.jpg

Do tego pomieszczenia idealne beda Dynaudio Special 25 SE.

ciekawe pomieszczenie :)

to raczej pokój o rozmiarach większej łazinki jeśli dobrze ekstrapoluje wymiary... do takiego pokoju ten wzmak i kolumny duzo, dużo, dużo za duże....

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Pytanie z innej strony. Czy atc scm40 dadzą radę w 40m2? Zdaję sobie sprawę że będzie ok, ale czy przy bardzo głośnym odsłuchu głośniki nie spasują. Oczywiście zakładamy że wzmak będzie mocny i wydajny.

na moje oko 3x4m

no raczej nie ma 3 m... może 2,6

ja tu widzę jakieś 2 drogi w obudowie zamkniętej

- wzmak fajny - dobrać szybkie głośniki i będzie dobrze...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Pokój w sumie ma 18m2 czyli 3,3 na 5, 3. Wzmacniacz wcale nie za duży, ponieważ nawet przy niskich poziomach głośności brzmi ciekawie a własnie o to mi chodziło. Już dobrze gra na zestawie, który posiadam i chcę kolumn do jeszcze lepszego stereo stąd ten post. Wzmacniacz poza tym posiada wyjście HT i w kinie całość po prostu brzmi rewelacyjnie. Tylko ciągle myślę o jeszcze lepszym stereo.

Pytanie z innej strony. Czy atc scm40 dadzą radę w 40m2? Zdaję sobie sprawę że będzie ok, ale czy przy bardzo głośnym odsłuchu głośniki nie spasują. Oczywiście zakładamy że wzmak będzie mocny i wydajny.

Wg mnie bez problemu, poza tym te kolumny wręcz uwielbiają głośne granie.

ATC 40 z MF M6 gra jak dla mnie zjawiskowo. Użytkuję od 2 lat i nie myslę zmieniać. Głośno cicho jak chcesz zawsze bardzo czytelnie i muzykalnie. Głośniki chyba nie do przesterowania - ile watów podasz tyle usłyszysz .

igor, dobrze powiedziane -przesterowanie. Ciekawe czy pierwsze padną głośniki czy moje uszy od dB.

Z tego co mówicie to raczej uszy szybciej się zmęczą.

Max.głośność nie jest priorytetem, ale przy takich cenach chciałbym móc czasami przyłożyć bez obaw o kolumny.

Na www.audiomarkt.de jest oferta sprzedazy Piega P5 LTD mk ii za 2400 EUR. Koncentryczny wstegowy sredniowysokotonowy i dwie aluminiowe osiemmastki. Wspomniane wczesniej ATC to swietne kolumny. Ale jesli chodzi o wysokie tony to Piega gra w zupelnie innej lidze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.