Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan KANDY K2 za 2000zl, czy warto ?

depechefann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Kontynuuje poszukiwania za średniej klasy wzmacniaczem do moich LS50. Natrafiłem na przecenę w Anglii, ten wzmacniacz to Roksan KANDY K2, kosztuje 399 funtów co jest równowartością 2000zl, czy warto? Patrzę sie tu na stosunek jakości do ceny.

Dziękuje z góry za pomoc,

Łukasz.

https://www.audiostereo.pl/topic/117240-roksan-kandy-k2-za-2000zl-czy-warto/

wedlug kluboiwiczow kefa do ls50 minimum wzmak za 20 tysi. zbladziles niestety :)

Ale nie o to pytałem, druga sprawa ze to wzmacniacz tymczasowy,a po trzecie sam Kef użył wzmacniacz Leema, a w hq demo ARCAM a38 ten droższy to wydatek ok 1.5 tys funtów. Wiec nie trzeba wywalać zaraz 20 tys,chociaż jak byś sie uparł na lampę to można i 50 tys wydać.

Pozdrawiam

Myślę że jak na średniej klasy hi-fi, nowe i z gwarancją to chyba warto. Lepszy wzmacniacz używany możesz mieć za 1000 - 1200 zł. Ale ten jest nowy - i ma gwarancję. Jeżeli zbyt wiele od niego nie oczekujesz - to brać.

Myślę że jak na średniej klasy hi-fi, nowe i z gwarancją to chyba warto. Lepszy wzmacniacz używany możesz mieć za 1000 - 1200 zł. Ale ten jest nowy - i ma gwarancję. Jeżeli zbyt wiele od niego nie oczekujesz - to brać.

No to teraz już nie wiem co mam myślec, przedchwila dosłownie sprawdziłem na Allegro cenę roksana k2 i wynosi ona 4tys

gdzie jest taka promocja tak apropos? za 400 funi to jak za darmo w sumie za k2...

Richer sounds

Gość numik

(Konto usunięte)

No to teraz już nie wiem co mam myślec, przedchwila dosłownie sprawdziłem na Allegro cenę roksana k2 i wynosi ona 4tys

no bo na allegro masz gwarancję w PL, z ebaya sprawdź to, nie wiem czy będzie honorowana. Miałem Roksana, ładny, taki śliczniusi w wybrzmieniach, ale po 2 miesiącach zanudził mnie na śmierć, choć jest przyzwoity. Nie wiem ile można zejść z MingDy, Audiolaba, nowych AMC (tych mocnych 3150 czy 3250) - Roksan może łatwo nie przypasować, te są bardziej uniwersalne wg mnie.

Z tych "ładnych" na górze lepiej wg mnie gra Atoll. Rotel RA-1520 (o ile pamiętam) też wg mnie lepszy

Richer sounds

No przecież piszę że tanio i warto brać.

Chyba że masz gdzieś zakodowane że jak coś jest drogie to musi to być high end. No więc jest to klasa średnia a 4000 zł w Polsce to w miarę tanio jak za wzmacniacz klasy średniej - bo są przeciez i droższe. Więc za 2000 zł to raczej okazja.

Ponieważ przeciętnie zarabiających Polaków nie stać na takie ceny - to kupują wzmacniacze używane, ale za to wyższej klasy. Bo biednego nie stać na tanie rzeczy i jak już kupuje to musi kupić coś porządnego.

Ale kto zabroni bogatemu wydawać swoją kasę na co tylko chce ?

no bo na allegro masz gwarancję w PL, z ebaya sprawdź to, nie wiem czy będzie honorowana. Miałem Roksana, ładny, taki śliczniusi w wybrzmieniach, ale po 2 miesiącach zanudził mnie na śmierć, choć jest przyzwoity. Nie wiem ile można zejść z MingDy, Audiolaba, nowych AMC (tych mocnych 3150 czy 3250) - Roksan może łatwo nie przypasować, te są bardziej uniwersalne wg mnie.

Z tych "ładnych" na górze lepiej wg mnie gra Atoll. Rotel RA-1520 (o ile pamiętam) też wg mnie lepszy

Ja mieszkam w UK także gwarancje mi dadzą na 3 lata, to nie ebuy ze sklepu

Ja też, bardzo miło wspominam. Mocno podkreslil Tak zwane angielskie granie czyli mocno nasycona na pierwszym planie średnica, mi się podobało takie granie.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Lepszy wzmacniacz używany możesz mieć za 1000 - 1200 zł. Ale ten jest nowy - i ma gwarancję. Jeżeli zbyt wiele od niego nie oczekujesz - to brać.

Moglabys podać jakie konkretnie wzmacniacze masz na myśli ?

Gość numik

(Konto usunięte)

..możesz rozwinąć...

Pozdrawiam

pewka - wiesz no, to są subiektywne odczucia. Roksan ma ładną górę, wydaje się czysta, klarowna, nasycona - to wzmak świetny np. do Paradigmów, które miałem kilka lat. Ale nawet z nimi po pierwszym zachwycie (podobnie było z exposure) pojawiło się uczucie braku energii muzyki, wszystko zbyt łagodne, zaokroąglone - i tak jak Jarre czy Dead Can Dance albo Depeche Mode brzmieli fajnie, to w rocku riffy gitarowe były za miękkie, dla mnie ten wzmak nie potrafi oddać w pełni masy dźwięku, jak podłączyłem AMC, Vincenta, Audiolaba, posłuchałem lampy - szybko uznałem, że to brzmienie nie dla mnie, takie zbyt bajkowe i słodkie, poza tym reprodukcja basu dla mnie za wolna, Audiolab czy Rotel choćby taką twardszą, bardziej punktową ręką trzymają rytm i naturalniej wg mnie oddają dół

Słuchałem u jednego z klubowiczów w Dublinie. IMO fajny wzmak, za 2 tysiaki to kradzież! :)

Brać!

Nic drażniącego w dźwięku, przestrzeń, barwa i kultura.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość numik

(Konto usunięte)

Słuchałem u jednego z klubowiczów w Dublinie. IMO fajny wzmak, za 2 tysiaki to kradzież! :)

Brać!

Nic drażniącego w dźwięku, przestrzeń, barwa i kultura.

pewka, ale właśnie ta "kultura" po 2 miechach mi zbrzydła, zalezy czego się słucha, niektóre gatunki na Roksanie miód, niektóre "bez jaj", tak w skrócie

Gość

(Konto usunięte)

pewka, ale właśnie ta "kultura" po 2 miechach mi zbrzydła, zalezy czego się słucha, niektóre gatunki na Roksanie miód, niektóre "bez jaj", tak w skrócie

...to jest takie samo gadanie jak to, że Proac Studio 100 są ostre jak brzytwa...gwarantuję, ze absolutnie nie...liczy się całe zestawienie...

Też miałem wrażenie że nie jest to wzmacniacz do metalu i mocnej elektroniki.

Pop, akustyka,folk, nawet muzyka poważna (z wyłączeniem wielkiej symfoniki), lekki rock, blues - tu Roksan powinien się sprawdzić.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

...to jest takie samo gadanie jak to, że Proac Studio 100 są ostre jak brzytwa...gwarantuję, ze absolutnie nie...liczy się całe zestawienie...

Dokładnie dopiero z kolumnami jest pełen dźwięk . Jak są źle dobrane kolumny to jest za miękko i powolnie jak dobrze spasowane to jest i zróżnicowany bas i kultra i fajna energia :) oczywiście nie taka jak np w Heglu :)

Też miałem wrażenie że nie jest to wzmacniacz do metalu i mocnej elektroniki.

Pop, akustyka,folk, nawet muzyka poważna (z wyłączeniem wielkiej symfoniki), lekki rock, blues - tu Roksan powinien się sprawdzić.

Do metalu to jest jeden mistrz wzmaki Hegla ze skandynawii .

O, można dużo taniej! :)

Gdybym szukał czegoś do metalu lub do trudnych kolumn, to już bym zasuwał do Galway! :)

Mocny sprzęt z zacnej stajni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie dopiero z kolumnami jest pełen dźwięk . Jak są źle dobrane kolumny to jest za miękko i powolnie jak dobrze spasowane to jest i zróżnicowany bas i kultra i fajna energia :) oczywiście nie taka jak np w Heglu :)

...albo Jola ... ;-)

A ja uważam, że Kandy to przeciętniak który zamula w dodatku jego oficjalna cena jest zbyt wysoka jak na to co sobą prezentuje to taka namiastka Caspiana, równie dobrze można kupić tańszego NADa C356 ta sama klasa co Kandy, ogólnie najlepszym budżetowym tranzystorem do 5tyś (z nowych) moim zdaniem jest i tak Baltlab Epoca2.

Gość numik

(Konto usunięte)

to nie jest gadanie tylko słuchanie, Il Dottore ma podobne wrażenia, a o nich rozmawiamy. Miałem dobrą parę z wysokimi Paradigmami w fajnym zestawieniu z SACD Marantza, to brzmiało DOBRZE, ale miałko w kilku gatunkach i tyle jak dla mnie - jeśli ktoś szuka "mocniejszego" charakteru Roksan nie dla niego wg mnie

A ja uważam, że Kandy to przeciętniak który zamula w dodatku jego oficjalna cena jest zbyt wysoka jak na to co sobą prezentuje to taka namiastka Caspiana, równie dobrze można kupić tańszego NADa C356 ta sama klasa co Kandy, ogólnie najlepszym budżetowym tranzystorem do 5tyś (z nowych) moim zdaniem jest i tak Baltlab Epoca2.

Do dzisiaj zastanawiam sie który wzmacniacz wybrać do moich ls50, otworzyłem kilka tematów na forum i szczerze pomogły mi wasze opinie,

Jako ze zaczynam swoją przygodę z audio zacznę od rotela r1520 zdajasie, w Anglii nie dostanę baltlaba

Gość numik

(Konto usunięte)

Baltlab jest mega, miałem koło 2 lat - tylko wymaga sporo od otoczenia w zestawie. Teraz mam Audiolaba i jego uważam za top 5 w tym przedziale z Baltlabem, AMC, Mingdą i Vincentem

Do dzisiaj zastanawiam sie który wzmacniacz wybrać do moich ls50, otworzyłem kilka tematów na forum i szczerze pomogły mi wasze opinie,

Jako ze zaczynam swoją przygodę z audio zacznę od rotela r1520 zdajasie, w Anglii nie dostanę baltlaba

miałem go tydzień na wypożyczeniu - polecam jak najbardziej, jeden z lepszych - ogólnie bardzo rozsądny wybór wg mnie

O, można dużo taniej! :)

Gdybym szukał czegoś do metalu lub do trudnych kolumn, to już bym zasuwał do Galway! :)

Mocny sprzęt z zacnej stajni.

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry wybór był taki czas na AS że gdzie grał Krell tam grał Metal teraz co roku jest to samo z Heglem .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.