Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki + DAC/k. dźwiękowa. Trudny wybór.

pawelra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie chciałem zakładać wątku, jakich pewnie mnóstwo na tym forum. Ale po spędzeniu wielu godzin na poszukiwaniu informacji, przeczytaniu setek opinii, rankingów mam w głowie wielki bałagan ;)

Do tej pory słuchałem muzyki w postaci mp3 z kolumienek komputerowych creative 2.1 podłączonych do zintegrowanej karty muzycznej. Ewentualnie podpinam pod wspomnianą kartę słuchawki Sennheiser HD 202. Ale trzeba w końcu powiedzieć dość profanowaniu muzyki :) W pierwszej kolejności zgrywam wszystkie płyty CD do formatu FLAC. Następnym krokiem będzie zakup sprzętu, który polepszy jakość odtwarzanego dźwięku. I tu prośba o pomoc w dobraniu odpowiedniego sprzętu. Ze względów finansowych nie biorę pod uwagę zakupu wzmacniacza i kolumn. Postanowiłem skupić się na zakupie słuchawek nausznych i wzmacniacza słuchawkowego (DAC lub karta dźwiękowa, jestem otwarty na sugestie). Budżet jest dość elastyczny. Idealnie gdyby zakup zamknął się w kwocie ok 1000 zł, ale jestem w stanie wydać też 1500, jeśli jakiś polecany zestaw będzie tego wart.

Przejrzałem różne strony, rankingi. Przeczytałem różne opinie. Postanowiłem skupić się na kilku modelach słuchawek:

Sennheiser HD 598, Sennheiser HD 600, AKG K 550, Beyerdynamic DT 990 PRO

oraz DAC-ach/kartach:

Audio In Motion SC 808, Asus Xonar Essence ST, Audinst HUD MX-1, Aune T1.

Te produkty najczęściej pojawiają się w komentarzach, mają niezłe opinie. Pytanie czy np. słuchawki HD 600 pokażą swój potencjał w tandemie z kartą wartą 500 zł? A może jakością dźwięku odbiegają od pozostałych tak bardzo, iż warto zainwestować w lepszy wzmacniacz? Czy każde z nich będą lepsze od moich HD 202? A może wystarczy lepsza karta i HD 202 zagrają o niebo lepiej? Będę wdzięczny za każdą opinię, propozycję konfiguracji.

Zależy mi na naturalnym dźwięku.

Ostatnio najczęściej w moim odtwarzaczu grają takie zespoły jak: Amy Winehouse, Julia Marcell, Bokka, Sorry Boys, Moloko, Lez Zeppelin, Mumford & Sons, L.UC, Fismoll, The Prodigy, Fink. Jak widać szerokie spectrum gatunkowe.

Hmmm, powiem szczerze zastanawiające wybory.

Z tego co rozumiem, to jesteś w miare zadowolony z jakości MP3 czy też CD. W jednym i drugm przypadku to Stereo. Po co więc szukasz kart 5.1 ? Do tego są to karty wewnętrzne a więc z ekranowaniem zasilania komputerowego jest problem.

Ja bym zanim zmienisz słuchawki kupił na przykład jeden z DACów Nostromo. Naprawdę porządna robota (mam dwa). A potem sobie słuchawek poszukał, ale tego nie da się wybrać bez słuchania. Taki uNostromo będzie ślicznie grał neizależnie od wybranych słuchawek a twoje CD będą naturalnie brzmieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.