Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 6kzł - pomoc w dobraniu.

gumbas

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze - Witam!

Ponieważ nadszedł czas na zmianę tego co u mnie pogrywa, na coś lepszego, a lektura forów, testów i to co udało mi się odsłuchać przyprawia o ból głowy, zwracam się o pomoc.

Budżet max 6kzł

Muzyka - właściwie każda od elektronicznej po rock-a (ale bez najcięższych brzmień)

Gdzie - salon 40m2

I teraz tak interesuje mnie na dzień dzisiejszy wzmacniacz i kolumny. Chciałbym żeby to był amplituner bo czasem używam do filmy czy do gierki na ps3.

Obecny faworyt to ROTEL RSX 1057 + Elac 207.2 ale to tylko w używkach.

Z góry dzięki za sugestie.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/117081-zestaw-do-6kz%C5%82-pomoc-w-dobraniu/

40m2 to sporo. Lepiej wzmacniacz + DAC niż amplituner. Podłączysz cyfrowe urządzenia (ps3 i tv). q21 może się tu więcej rozpisze ale wstępnie mogę Ci polecić kolumny Paradigm 9v.7, Dali Zensor 7, Monitor Audio w przedziale cenowym takim jak te dwie pary kolumn, które podałem wcześniej. Jeśli przestrzeń odsłuchowa będzie mniejsza niż całe pomieszczenie 40m2, to możesz jeszcze odsłuchać Audio Academy Phobe III. Wzmacniacz NAD 356 DAC, Audiolab 8200A + DAC Arcam, Marantz PM7005 (ma wbudowany DAC). Wszystkie zestawy przekraczają założony budżet ale jak dobrze poszukasz, to z rabatem się zmieścisz.

Gość numik

(Konto usunięte)

powiem tak - nic dodać nic ująć, podpisuję się - z dodatkiem wzmaka AMC, świetny dźwięk a te 3150/3250 chyba też z DAC. MA z tego grona chyba najsłabsze, Paradigmy najefektowniejsze ale i najtrudniejsze w znalezieniu źródła, natomiast świetnie wypełnią salon dźwiękiem, wg mnie już nawet 9 v.7 (miałem 11v.7 3 lata na 30 m2 i było za dużo;p;p).

Są trudne w wysterowaniu, Audiolab przy nich zgasł. Jeśli Paradigmy to wzmak AMC, NAD, używany Roksan / Baltlab - wsio polecam.

Rotele z DAC nie są wybitne;p;p.

Jeśli Dali - a wg mnie to 2 najsensowniejsze propozycje obecnie to Audiolab (mam i jest bomba), Nad, Atoll, Mingda.

Posłuchaj w Q21, ponegocjuj i kup :), ewentualnie 1 rzecz z używek.

Odrębny DAC - słuchałem z 6 - ARCAM rządzi, ale Xindak DAC-5 jest też świetny, CA proponuję odpuścić.

Dzięki za odpowiedzi.

Jak to bywa nie rozjaśniają sytuacji :) a dodają kolejne zmiennie. Nie ukrywam, że mocno się waham pomiędzy wzmacniaczem stereo a amplitunerem kina, jednak tak jak pisałem to że ps3 często pracuje (dzieciak) a i zdarza mi się jakiś film obejrzeć to ten dźwięk przestrzenny też gdzieś tam ma znaczenie.

Czy coś z uwzględnieniem takich potrzeb jesteście w stanie doradzić w kwestii amplitunera?

Witaj,

a może NAD C356 BEE DAC czyli wersja z przetwornikiem i polskie kolumny Pylon Audio Sapphire 31. W budżecie prawie się zmieścimy i masz naprawdę ciekawy system. Zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy coś z uwzględnieniem takich potrzeb jesteście w stanie doradzić w kwestii amplitunera

jak już jesteś przy rotelu, to zamiast amplitunera przedwzmacniacz z procesorem (nawet w stylu rsp-1066 za jakieś 1kzl) + końcówka mocy stereo (zwykle jest z czego wybrać na allegro z rotela) - to cię wyniesie niewiele ponad 2kzl. aha, jak już jesteś zdecydowany na elaki to one lubią prąd.

planujesz słuchać dźwięku "przestrzennego" z pary kolumn ? hmm, to może lepiej wzmacniacz...

planujesz słuchać dźwięku "przestrzennego" z pary kolumn ? hmm, to może lepiej wzmacniacz...

Mam obecnie zestaw eltax-a "kinowy" więc po wymianie frontów reszta mi zostanie - do moich potrzeb kinowo-ps-owych wystarczy.

Jeżeli akceptowałbyś używany sprzęt to polecam kolumny Canton RC-L + wzmacniacz Densen B-100 + DAC.

Jak najbardziej akceptuję sprzęt używany.

Skoro akceptujesz sprzęt używany to podaję przykładowe linki:

Canton RC-L

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Densen B-100:

Ukryta Zawartość

Zarówno kolumny jak i wzmak grają u mnie w domu. Poprzednio grałem z Rotelem RA980BX i zapewniam, że ten Densen to dużo wyższa klasa.

Kolumny Canton RC-L są praktycznie niedostępne w Polsce, za to jest ich dużo w Niemczech. Można je kupić na ebay.de lub kleinanzeigen.ebay.de. Dobra cena to tak do 550euro za parę. Trzeba tylko uważać, żeby w zestawie z kolumnami był tzw. kontroler (control unit), bo oddzielnie kupowany to koszt między 50 a 100 euro. Sprowadzić te ciężkie kolumny (31kg/sztuka) można za pomocą clicktrans.pl (ja za sprowadzenie swoich z Niemiec zapłaciłem 360zł). Trzeba się tylko upewnić, że sprzedający posiada oryginalne kartony, bo bez nich transport jest niemożliwy.

Kolumny Canton RC-L z racji ich niewystępowania w Polsce (w latach 90. nie było w Polsce dystrybutora firmy Canton) idą w Polsce jak świeże bułeczki, więc nawet gdy kupisz je w ciemno a Ci się nie spodobają, to z szybką odsprzedażą nie będziesz miał problemu.

Jeśli chodzi o wzmak Densena to można go kupić także raz po raz w Polsce w cenie do ok. 2k zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest już podobny wątek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jest już podobny wątek :)

Ukryta Zawartość

To nie jest podobny wątek. Tam autor wątku chce sprzętu koniecznie nowego do słuchania na kilkunastu metrach kwadratowych, tu autor wątku nie wyklucza sprzętu używanego a powierzchnia pokoju odsłuchowego wynosi 40m2.

Ukryta Zawartość

Wszystko pięknie. Z tego co czytam o Cantonach nie można złego słowa powiedzieć, ale słabo widzę możliwość wysyłki - na ebay obecnie wszyscy mają odbiór osobisty.

A jeżeli mowa o starszych paczkach to co powiecie na Infinity Kappa 8.2i - miałem okazję je słyszeć kilka lat temu - o ile mnie pamięć nie myli - pędzonych jakimś Vincentem i byłem zachwycony.

ale słabo widzę możliwość wysyłki - na ebay obecnie wszyscy mają odbiór osobisty.

Tak piszą ale odbiór osobisty można wykonać za pomocą kuriera/spedytora. Przecież Niemcowi będzie obojętne, czy odbierzesz Ty czy Twój spedytor. Chodzi tylko o to, żeby były oryginalne kartony ze styropianami, aby do nich zapakować kolumny. Jeżeli Cię te kolumny interesują (a warto) to napisz do Niemców i się zapytaj czy mają kartony. Spedytora zamówisz sobie sam na clicktrans.pl, co też możesz Niemcowi napisać.

co powiecie na Infinity Kappa 8.2i

Też niezłe i też radziłbym kupować w Niemczech - można je utrafić za 500euro, podczas gdy w Polsce kosztują powyżej 3,5 tys. zł.

• 4 tygodnie później...

Nie żebym się chwalił czy coś, ale śliczne czarne Cantony już do mnie jadą :) ciężko było znaleźć Niemca posiadającego oryginalne kartony, jeszcze trudniej takiego który zgodzi się na odbiór kurierem, ale udało się :)

Teraz poluję na Densena (wiem wiem uciekł mi na allegro), więc jak by tak ktoś - coś - gdzieś to dawać znać.

Gratulacje! To świetne kolumny za małe pieniądze. Jeśli chodzi o Densena B-100 to raz po raz pojawia się, więc pewnie upolujesz (cena 1550zł jak sprzed dwóch dni na allegro to raczej cena okazyjna, bo ten wzmak potrafi kosztować ze 2k). Tylko musisz wiedzieć, że Densen B-100 musi być non stop włączony, żeby grał na maksimum swoich możliwości (dobrze gra po 24h); tylko ściszasz pokrętło głośności gdy go nie używasz (prądu w tym trybie pobiera minimalną ilość).

Gdybyś chciał się rozglądać w międzyczasie za kablami to tanie a dobre głośnikowe są takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mógłbyś też szukać Myryada Mi120. Bywa na ebay.de i kleinanzeigen.ebay.de (w listopadzie 2014 poszedł na ebay za 280 euro).

Ze wzmacniaczy dostępnych obecnie:

Audiolab 8000A:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bywały na ebay.co.uk w cenie między 105 a 160 funtów)

Audiolab 8000S:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (na ebay.co.uk w cenie od 150 do 220 funtów, ale bywały też tańsze, na ebay.de ok 350 euro).

A tutaj jest oferta Densena B-100:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edit: tutaj jest Myryad Mi120:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za pomysły, ale udało się zaklepać Densena :)

Poczekam aż wszystko będzie pod dachem i zobaczymy co dalej.

Coś czuję, że przyjdzie pora na źródło - póki co yamaha cdx-590, ale już wiem że będzie najsłabszym ogniwem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.