Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn obok innej elektroniki

Piotr_55538

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem dość świeży na forum więc jeżeli umieszczam ten post w niewłaściwym dziale to z góry przepraszam.

Chciałbym prosić o poradę odnośnie ustawienia kolumn, a mianowicie na półce pod kolumnami znajduje się UPS i mam wątpliwości, czy transformator (pole magnetyczne) z tego UPS nie wpływa jakoś negatywnie na głośniki? Jestem zielony w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję za pomoc.

f4qmx1.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Trzeba było te kolumny jeszcze wmurować w ścianę z tym kamieniem.....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Za blisko masz to wszystko, głośniki przeważnie nie są ekranowane magnetycznie i powinny być odsunięte co najmniej 25cm od urządzeń, które wytwarzają takie pole. Takie wartości podają producenci.

no i cała półka gra :)

I nie zapytał jakie kolce pod półkę kupić?... To może oznaczać tylko jedno, że są tam już jakieś złote nóżki lub marmury ;)

Chciałbym prosić o poradę odnośnie ustawienia kolumn, a mianowicie na półce pod kolumnami znajduje się UPS i mam wątpliwości, czy transformator (pole magnetyczne) z tego UPS nie wpływa jakoś negatywnie na głośniki?

UPS nie wpływa negatywnie na same głośniki, ale może wpływać np. na wzmacniacz co może skutkować między innymi "brumem" w głośnikach (co do ich ustawienia koledzy już wytłumaczyli).

Dziękuję za podpowiedzi. UPS-a przeniosłem na podłogę między witryną a ścianą.

Spodziewałem się komentarzy odnośnie samego ustawienia kolumn więc już śpieszę z wytłumaczeniem. Mieszkanie mam niestety bardzo małe (36m2) więc głośniki stoją po prostu tam gdzie jest miejsce (ok. 7 cm od ściany). Po drugie to zestawu stereo nie planowałem na etapie wykańczania mieszkania ale przy następnym mieszkaniu na pewno ustawienie głośników będzie priorytetem.

Teraz zbieram na kolce org. Dali (widziałem w sklepie, że są malutki więc będą idealnie pasować ale cena to 300 DKK za komplet). Chyba, że koledzy znają jakieś inne tańsze, które też będą pasować?

Mam jeszcze jedno pytanie, czy znacie może jakiś materiał, którym mógłbym wyłożyć górną deskę od spodu tak żeby stanowił ekran bądź inny sposób na "osłonę" dysków w NASie?

Ewentualnie przeniosę go na wiszącą półkę.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za cenne uwagi.

czy znacie może jakiś materiał, którym mógłbym wyłożyć górną deskę od spodu tak żeby stanowił ekran bądź inny sposób na "osłonę" dysków w NASie?

Znamy, znamy, a jakże… Są to wszystkie przewodniki (np. metale), byle uziemione.

BTW: A dyski nie mają obudowy? Nie są uziemione? Jeśli są, to nie ma problemu.

. Dodajmy do powyższego, tak już całkiem dzieląc włos na czworo, że ochrona działa, póki działa uziemienie, a po wyłączeniu z sieci nie musi to być oczywistością.

no i cała półka gra :)

Nie tylko półka — wnęka też gra. Taki przedni bassreflex… :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.