Skocz do zawartości
IGNORED

Canton Chrono 509.2, 505.2, 502.2 + Onkyo TX-NR626, TX-NR636 lub TX-NR818

ziomalbpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zestawić ze sobą na potrzeby kina domowego głośniki Canton Chrono 509.2, 505.2, 502.2 i sub 8.2 (duży plus za wygląd) z amplitunerem Onkyo. Wybór jest pomiędzy modelami TX-NR626, TX-NR636 i TX-NR818. Zależy mi również, żeby grały bardzo dobrze w stereo. Jeżeli chodzi o muzykę, to skupiam się na szczegółach i czystości brzmienia dźwięku (muzyka typu: rock, instrumentalia, itp.).

Moje pytania to:

1. Czy Canton i Onkyo to dobrzy producenci jeżeli chodzi o trwałość i niezawodność sprzętu?

2. Czy zestawienie tych głośników z marką Onkyo to dobre połączenie jeżeli chodzi o moje potrzeby?

3. Czy Onkyo da radę obsłużyć Cantony pod względem technicznym, aby wydobyć z nich wszystko co najlepsze, a jeżeli tak, to który model wybrać?

Proszę o opinie na ten temat, gdyż jest to moje pierwsze kino domowe i chciałbym się nie zawieść, a z tego co się już do tej pory zorientowałem to myślę, że może być z nich dobry duet.

Z góry dziękuje za wszystkie opinie.

Pozdrawiam

Chciałbym jeszcze zapytać o porównanie Canton Chrono 509.2 z 508.2. Czy oprócz różnicy w mocy tych kolumn i wielkości, różnią się one od siebie jakością dźwięku, czystością grania i szczegółowością? Mam pomieszczenie 20 m kw. i zakładając, że dźwięk jest taki sam, to czy 508.2 nie byłoby lepsze?

Z góry dziękuję za opinie.

Pozdrawiam

Canton to głośnikowa ekstraklasa,dźwięk, wykonanie,stylistyka ,europejska produkcja :)

Onkyo wzorem wielu masowych producentów niestety poszło w ilość i bajery kosztem jakośći, co chwile pojawia się jakaś wadliwa seria, temat padania "płyt HDMI" to już "klasyk"

Ale jeżeli TX-NR818 jest pewnym modelem to może być :)

Osobiście bym wolał Marantza SR6008 Lub Yamahe RX820

Chociaż do takich porządnych kolumn to by się prosił model SR7008 ;>

Witaj,

zacznę od kolumn - Canton Chrono na bardzo ładne i dobre kolumny, jednak trochę bałbym się połączenia z elektroniką Onkyo. Canton gra jasno, analitycznie, szczegółowo z raczej mniejszym wypełnieniem w środku pasma. Podobną charakterystykę mają amplitunera Onkyo co w połączeniu zaoferuje Ci bardzo analityczny, lekko ostry, suchy dźwięk. W kinie domowym będzie dobrze, natomiast pewne kompromisy będą słyszalne przy odsłuchach muzyki.

Jeśli Canton, to raczej zastanawiałbym się nad amplitunerem Denon, Marantz czy z wyższych półek Arcam czy Anthem.

Przemyśl sprawę, jeśli masz taką moźliwość zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A czy mógłbyś mi zaproponować jakiś konkretny model z Denona i Marantza, który idealnie będzie współgrał z tymi kolumnami i zaprezentuje ich wszystkie możliwości? I co sądzisz o zastosowaniu zamiast 509.2 modelu 508.2 jako fronty do mojego 20 metrowego salonu? Zagrają tak samo? Jeżeli tak, to jaki model amplitunera będzie dla nich odpowiedni?

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

I po długim czasie udało mi się dotrzeć na odsłuchy do salonu Q21 w Pabianicach. Profesjonalna obsługa, fachowe porady - to wszystko czego potrzebowałem. Po krótkim pobycie i odsłuchaniu kilku utworów w różnych konfiguracjach sprzętowych w połączeniu z kolumnami Canton Chrono decyzja mogła być tylko jedna. Zestaw, który wybrałem to:

- fronty: Canton Chrono 508.2

- central: Canton Chrono 505.2

- surround: Canton Chrono 502.2

- subwoofer: Rel T5

- ampli: Denon AVR-x2100w.

To wszystko zestawione jest do salonu ok. 18 m2 i moim celem było wydobyć z niego dobrze słyszalne np. gitary, inne instrumenty strunowe, wokale i inne szczegółowe dźwięki. W opcji do Canton'ów chciałem zestawić ampli Onkyo i Marantz, ale jak się okazało na odsłuchu to połączenie nie jest dobre. Marantz odpadł już na poziomie "teoretycznym", a Onkyo zdecydowanie przegrało z dźwiękiem proponowanym przez Denona. Mam nadzieję, że już w niedługim czasie będzie to wszystko stało u mnie w mieszkaniu.

Dzięki dla tych, którzy podzielili się ze mną poradami.

Pozdrawiam

Tak połączenie Cantnów z Onkyo jest gorsze niż np z Marantzem czy Denonem. Chrono moim zdaniem to jedyna sensowna linia z Cantona. pozostałe kolumny sa po prostu drogie i nie warte swojej ceny.

Niesttey wydałeś sporo na kolumny a mało na elektronike przez co nie wykorzystasz potencjału kolumn. Cantony wymagją mocnego grania. 2100 nie ma mozliwosci zastosowania zewnetrznego wzmcniacza. Dlatego polecam Ci zastosowac dzielnik napięcia + zewnetrzny wzmacniacz stereo. Nawet prosty model (byłe nie Denon) i zobaczysz co potrafią te kolumny!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.