Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A-520 czy Yamaha A-720 lub AX-700

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przede wszystkim znawców Yamahy.

Czy opłacalna jest wymiana A-520 na A-720 lub AX-700?

Mam kolumny Tannoy M2, pokój 10m2.

Ciągle waham się czy wymienić. Podoba mi się brzmienie A-520, lecz jeśli A-720 brzmi trochę lepiej to się przesiądę.

Podoba mi się brzmienie serii A-xx20, choć brakuje troszkę niższych uderzeń basu. Brzmienie jest jasne, ale nie kłujące w uszy.

Z drugiej strony mam Tannoy M2, którym zaleca się zimne wzmacniacze, jasne.

Ax-700 mam do obejrzenia na miejscu, ale boję się tej ostrości.

Generalnie: wybór między nowszym i jaśniejszym, a starszym i cieplejszym.

Może ktoś miał porównanie.

Ja polecam nie zamykać się w jednej marce, tym bardziej w Yamahach. Jeżeli ostrość Cię ma porażać i odbierać przyjemność słuchania kup coś grającego równiej, łagodniej chociaż na górze pasma.

Nie chce mnie się już powtarzać, ale choćby Sony 570ES zagra dynamicznie, z dobrą stereofonią i będzie delikatnie cieplejsze brzmienie z łagodniejszą górą...

Ja polecam nie zamykać się w jednej marce, tym bardziej w Yamahach. Jeżeli ostrość Cię ma porażać i odbierać przyjemność słuchania kup coś grającego równiej, łagodniej chociaż na górze pasma.

Nie chce mnie się już powtarzać, ale choćby Sony 570ES zagra dynamicznie, z dobrą stereofonią i będzie delikatnie cieplejsze brzmienie z łagodniejszą górą...

Kolego bardzo dziękuję za radę, wezmę to pod uwagę. Nie chodzi mi o granie ostre, syczące. Chodzi mi o to, że do tej pory miałem do czynienia tylko z Yamahami oraz z Harmanem 655VXi (też zimny wzmacniacz).

Lubię brzmienie chłodniejsze i przejrzyste, nie musi syczeć u góry, bardziej chodzi o średnicę.

Oprócz tego - Tannoy M2 trochę przymulają i do tej pory Yamaha je pobudzała trochę do życia. Nie wiem po prostu jak to zagra z Sony.

Kolego bardzo dziękuję za radę, wezmę to pod uwagę. Nie chodzi mi o granie ostre, syczące. Chodzi mi o to, że do tej pory miałem do czynienia tylko z Yamahami oraz z Harmanem 655VXi (też zimny wzmacniacz).

Lubię brzmienie chłodniejsze i przejrzyste, nie musi syczeć u góry, bardziej chodzi o średnicę.

Oprócz tego - Tannoy M2 trochę przymulają i do tej pory Yamaha je pobudzała trochę do życia. Nie wiem po prostu jak to zagra z Sony.

Maniek a Ty nie miałeś a-500?

kiedyś zdaje mi się że pisaliśmy :)

też mam a520 spiętą z AE Aegis One.. i chyba będe zmieniał wzmacniacz, chociaż w tym budżecie, w jakim on chodzi chyba ciężko znaleźć coś lepszego :)

Maniek a Ty nie miałeś a-500?

kiedyś zdaje mi się że pisaliśmy :)

też mam a520 spiętą z AE Aegis One.. i chyba będe zmieniał wzmacniacz, chociaż w tym budżecie, w jakim on chodzi chyba ciężko znaleźć coś lepszego :)

No właśnie miałem A-500, teraz A-520 i o dziwo - jest dużo lepsza.

Ale to ciągle nie to. Przez to szukam czegoś ciekawego.

Mozesz brac AX-700 Albo A-700, rozrusza troche te Tannoye, a i do lepszych kolumn na przyszlosc starczy

No właśnie miałem A-500, teraz A-520 i o dziwo - jest dużo lepsza.

Ale to ciągle nie to. Przez to szukam czegoś ciekawego.

mam podobnie, aczkolwiek wielkiej róznicy nie widzę między a-500 a a-520 (nie wiem czy pamiętasz ale też miałem a-500 wcześniej ;p)

brzmieniowo jest podobnie, a 520 ma jakby gładszą górę, no i bardziej regulowalny loudness..

bumpalump jest obczajony i pewnie ma rację, podobno ax'y grają ostrzej.. ja nie wiem czy nie zostałbym jednak przy serii A.

na dniach powinien dla kumpla przyjść a 1020, zamienił z ampli kina (yamahy), bo było cienko, powiem Ci jak to brzmi jeśli będziesz ciekaw ;)

Bardzo chętnie poznam opinię.

U mnie A-520 gra dużo potężniejszym basem niż A-500.

Jest taki temat tutaj na forum, gdzie piszą, że A-1000 gra mniej dynamicznie od A-1020.

Ostateczne starcie to: Yamaha A-720 vs AX-700 vs Sony 570 ES vs Sony 590 ES.

Głosowanie?:)

Najpierw powiedz czy odczuwasz wrazenie ze brakuje troche wysokich tonów w obecnym polaczeniu

520 jak i 720 nie graja wyeksponowana gora, swoja 520 sprzedalem koledze pod Mildtony 80 i skutecznie złagodzila skrzeczacego GDWK

Potestowałem i nie brakuje jakoś strasznie. Wysokie są trochę z tyłu, ale nie potrafię powiedzieć czy to kolumny czy wzmacniacz. Ogólnie mogłyby błyszczeć bardziej, ale też przyzwyczajenie robi swoje. Słyszę blachy i bębny, ale to tylko uzupełnienie. Cały dźwięk jest taki trochę - matowy, tzn. słychać, że Yamaha lub kolumny chcą - ale na tym się kończy. Średnica idzie w miarę, właściwie jest tak jak powinno być, góra nie będzie pewnie błyszczeć w Tannoy i w sumie nie musi, bo tylko mnie zmęczy. Zestaw gra po kilka godzin dziennie. Jest ok - jest tak chłodnawo neutralnie, ale od wyższego modelu oczekuję większego basu i większej dynamiki, przestrzeni. Tylko czy to dostanę?

Ogólnie: seria A-XX20 - jest ok, to dźwięk jakiego oczekuję, choć może nie błyszczy, właściwie średnica przysłania górę.

Jeśli w AX-700 będzie lepsza średnica i góra, to czemu nie?

Choć czytałem tu na forum, że A-720 to lepszy wzmacniacz. W środku też tak pustką nie świeci.

Rozumiem, że nie bawić się w Denony 860 i tym podobne?

Przemyślę jeszcze TA-F570ES, ale chyba nie przyzwyczaiłbym się po Yamaszce.

W takim razie zdecydowanie jesli yamaha to tylko A700 lub A1000, lub Sony TA-F570 w wersji na europe

Rozumiem, że to Sony zagra jaśniej na górze i nie zmuli dźwięku?

No to zabiliście mi klina teraz. Pomyślę nad tym Soniakiem i może się uda upolować.

Rozumiem, że z basem w Sony nie jest gorzej? (różne opinie).

Wiem, że pytam po 10 razy przesiadając się ze słabszego sprzętu, ale tak już mam ;)

Powiedzialbym nawet ze tego basu jest wiecej w stosunku do innych wzmacniaczy, ale to raczej inne wzmacniacze mialy go mniej, nie byly tak liniowe, oczywiscie mowa o ustawieniach direct, chociaz sony nawet nie ma takich bajerow jak loudness

Powiedzialbym nawet ze tego basu jest wiecej w stosunku do innych wzmacniaczy, ale to raczej inne wzmacniacze mialy go mniej, nie byly tak liniowe, oczywiscie mowa o ustawieniach direct, chociaz sony nawet nie ma takich bajerow jak loudness

No właśnie zauważyłem brak Loudnessu. Choć w sumie używałem go tak dla sprawdzenia, bo słychać, że zniekształca.

Choć do dźwięku z tunera by się przydał. Chyba, że ten Soniak się wykaże. Wszędzie znajduję pozytywne opinie po przesiadce z Yamahy, ale ludzie piszą o delikatnej górze.

Żeby nie było, że temat umarł: w dalszym ciągu nie zdecydowałem. Oczywiście na dniach coś kupię, byłem 100% ukierunkowany na Sony 570ES, ale wyczytałem trochę opinii, że jednak z Tannoy M2 będzie za słodko.

Posłuchałem jeszcze dziś Yamahy i przestrzeń świetna, ale może faktycznie warto iść w Sony?

Ktoś jeszcze podpowie: Yamaha czy Soniak?

Posluchaj yamahy kolegi najpierw, jeli masz mozliwosc to sluchaj, nie ma co podejmowac pochopnych decyzji, pamietaj rowniez ze system to nie tylko kolumny i wzmacniacz ale i zrodlo dzwieku, dzis przyszedl do mnie sony cdp x202es zupelne przeciwienstwo sony cdp 970, ten pierwszy ma sporo basu ale stracil na dynamice, 970 natomiast ubozsza w bas ale za to dynamika i kontrola rewelacja.

Lekko wyostrzona gore pasma ma cdp 790, kosztuje czasem grosze i ma dostepny laser

Jakby było jak odsłuchać to jasna sprawa :)

U mnie źródło to tuner, CD Yamaha CDX 480 oraz komputer od czasu do czasu, bez dobrej karty dźwiękowej.

CDX 480 gra głównie średnicą, ale nie brakuje niczego. Może przydałby się jakiś bardziej zrównoważony, bo ten czasem krzyknie :)

Oj, ta Yamaha CDX 480 to trochę słabe źródełko, polecam 880 - kosztuje więcej, ale przyrost jakości jest bardzo słyszalny

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

a wzmacniacz rozumiem, że Yamaszka nie będzie dużo gorsza od Sony?

Zdaję sobie sprawę, że ten 570ES to chyba lepszy wzmacniacz od A-720, ale musiałbym pewnie zmienić kolumny.

To podobnej klasy urządzenia, Yamaha jest tylko starsza, o jakieś 6 lat od Sony.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Odsłuchuję jeszcze dziś z CD-ka i dźwięk z A-520 jest ładny, przejrzysty, ale... mało wciągający.

Tzn. po odpaleniu płyty jest WOW, ale po chwili zaczyna męczyć. Też zależy od kawałka wszystko.

Brakuje basu i góra coś tam jest. Płyta oryginalna (Roxy Music).

Boję się, że wezmę ES i już z nim zostanę, bo ani to sprzedać ani tego słuchać jak będzie za ciemno brzmiało, a mój budżet studencki niestety nie pozwala na zatrzymanie wzmacniaczy w domu na czas odsłuchu.

Z drugiej strony podejrzewam, że z Sony brzmienie może być ciekawsze. Ale nikt do tej pory z tego co widzę nie zestawiał tego wzmacniacza z Tannoy.

ES'y sa chodliwe, oczywiscie po normalnych cenach a nie po tych z allegro, jak chcesz to wydaj czesc kasy na paliwo lub bilet i podjedz do kogos kto ma ES'a ze swoimi kolumnami

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.