Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka do Thorensa 295 MK IV

Gwidon Jaworski

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o wymianie oryginalnej wkładki AT 91 na coś z wyższej półki. Macie jakieś sugestie? Całość gra z preampem Clearaudio, Audiolabem 8000s i Ikonami 6 MK2. Muzyka to głównie jazz, muzyka poważna i rock. Nie mam doświadczenia w tej materii i nie wiem do jakiej kwoty warto pchać się w wypasioną wkładkę, a od którego momentu ograniczeniem będzie reszta systemu. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/116997-wk%C5%82adka-do-thorensa-295-mk-iv/

No właśnie tak myślałem, zastanawiam się jeszcze nad AT-F7:) trudno tak spekulować jeśli ma się ograniczone doświadczenia, wiadomo że można wywalić na wkładkę 3 koła tyle że co ja z tego usłyszę, coś tam pewnie usłyszę ale zastanawia mnie do którego poziomu się w to pakować. Dzięki za podpowiedź

TD295 IV to wariacja PJ ... kable 160pF. Dodaj do tego pojemność na wejściu w preampie i można z dużą dozą prawdopodobieństwa określić dlaczego gra ostro.

AT-F7 to wkładka MCLO ... chyba, że dostępne parametry są błędne.

Dużo nie warto wydawać na wkładkę do tego napędu. AT440 będzie tu i tak 'nad wyraz'.

Lepiej powoli zbierać na coś solidnego.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dzięki Panowie, przemyślę temat i pewnie skończy się na AT 440. Myślałem też o Ortofonie z wyższej półki bo wiele o nich dobrego czytałem, ale tu liczy się głównie empiria a nie teoria:)

TD 295 kupiłem uznając że to bezpieczny zakup na start i się nie pomyliłem, tak przynajmniej jako początkujący to widzę. Mam sporo winyli w dobrych wydaniach które kupował ojciec i je odziedziczyłem, więc chciałem to uruchomić. Bardzo fajnie pracuje preamp Clearaudio, który miałem okazję porównać z różnymi nawet sporo droższymi przedwzmacniaczami. Całość gra bezproblemowo więc to dla mnie najważniejsze a że winyl wciąga to pewnie za jakiś czas pomyślę o wyższej klasie. Tyle że jak się nie ma doświadczenia ani kogoś znajomego, kto pomoże odpada sprzęt z drugiej ręki a wyższa półka nowych gramofonów to już spore koszty, co przy założeniu, że zaczynamy i nie wiadomo czy się nam spodoba jest ryzykowne. Ale co będę ględził na temat zasadniczo oklepany, jak kupię wkładkę podzielę się wrażeniami, może komuś, kto będzie szukał jak ja będą pomocne

Dzięki jeszcze raz

• 1 miesiąc później...

No cóż Panowie, AT 440MLa to jakbym się z Bambino przesiadł:) Mnóstwo powietrza i przestrzeni, detaliczność zupełnie nieporównywalna, wrażenie pełniejszej sceny. Poprawa pod każdym względem i to skokowa. No i paprochy strasznie wygrzebuje:) Na razie pograła z 10 godzin więc powinno być jeszcze lepiej. Dzięki za wszystkie rady i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam

Podepnę się do tematu.

Ostatnio zakupiłem Thorensa TD 126 z wkładką AT 95 i ramieniem TP16. W porównaniu z Dualem 701+ V15 Shure wypada blado:( Niestety, nie mogę zamienić wkładki - mocowanie Duala.

Czy opisywana wyżej AT440 sprawdzi się w moim Thorensie - nie wiem również, czy pasuje do tego ramienia.

Dziekuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.