Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech Young, NAD M51, Hegel HD20 czy W4Sound - który DAC wybrać?

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

A po co Ci DAC jak chcesz używać napędu CD ?

Kup dobre CD w tej cenie. Na pewno będzie lepiej grać od DAC + transport CD.

Musiałbyś zainwestować w naprawdę dobry transport CD żeby zabawa w DAC miała sens.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio

myślałem o Cd ale czytałem, że ten DAC pokonuje wszystkie odtwarzacze w przedziale 10-15 tys.

muda44

jak grał u mnie to było fajnie ale zastanawiam się czy z innym dac-iem może być równie fajnie ale taniej

Piopio

myślałem o Cd ale czytałem, że ten DAC pokonuje wszystkie odtwarzacze w przedziale 10-15 tys.

Ja bym nie wierzył recenzjom.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jaki jest budżet ;-)

Ukryta Zawartość

Mi z cd się mega podoba Ayon Cd2 jak bym więcej grał z płyt na pewno by stał u mnie.

Ale to prawda jak gramy tylko z płyt nie warto się bawić dace.

Zresztą tego Ayona można wykorzystać jako daca nawet podłączyć do komputera po dokupienia interfejsu usb.

Jesli CD to polecam to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

z allegro dodałbym ciekawe odtwarzacze:

Balanced Audio Technology BAT VK-D5SE - 7500 zł

Ukryta Zawartość

GAMUT CD3 - 6000 zł

Ukryta Zawartość

Audio Aero Capitole mk.II 24/192 - 9900 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie....Denon PMA2020. Yamaha to mój amplituner...

Tak się nie da . Zbyt mało danych podałeś .

Po pierwsze co będzie transportem ?

A i tak byś musiał go sprawdzić u siebie czy wpasuje się w system , akustykę , słuchaną muzykę i preferencje .

A wzmacniacz to Yamaha RX-V 3800 ?

muda44

jak grał u mnie to było fajnie ale zastanawiam się czy z innym dac-iem może być równie fajnie ale taniej

Pytanie było celowe bo jak Ci DAC grający taką sygnaturą pasuje to odpadają DACe dociążone i ciepłe .

Dziękuję Panowie za przedstawienie ciekawych ofert ale mój budżet to 4 max 4,5 tys.zł - to jedno a drugie jak kupować sprzęt w kwocie 6-9 tys. zł bez możliwości posłuchania.

muda44

napiszę tak : mojemu koledze podobała się bardzo jego własna żona dopóki.......nie zobaczył żony kolegi

Bryston- to był pierwszy DAC którego w ogóle słuchałem , dlatego trudno mi powiedzieć czy wolę tę sygnaturę dźwięku czy bardziej ciepłą. Chciałbym posłuchać przynajmniej 3-4 różnie grających urządzeń właśnie po to ,żeby mieć porównanie

Jak cd to polecam meridiana jakiegokolwiek posłuchać.

Kupiłem sobie 508.20 bo jednak stwierdziłem, że pliki grają gorzej od płyty i będzie u mnie już robił do swojej śmierci, nie zamierzam jednak rezygnować z plików, będę próbował wycisnąć coś z pc audio a może auralic aries i dac albo jakiś pożądny streamer zobaczymy jednak z laptopa jest kupa.

Zdecydowałem się wrócić do odtwarzacza bo robiłem ostatnio porównanie: rip 3 płyt i te same płyty w odtwarzaczu, wyrównywałem utwory z komputera przer jrivier + jplay i w transporcie pionner bd 450 przełączałem tylko źródło w rdacu i jednak płyta gra sporo lepiej w bezpośrednim porównaniu, różnica na plus odtwarzacza to dużo mniej zapiaszczone wysokie tony oraz dużo gładsza i bardziej namacalna średnica wokale z ripów były przybrudzone i rozmyte, cd to dużo lepsze barwy i kultura przekazu, dynamika i przestrzeń nie stwierdziłem różnic.

Dopóki nie zrobiłem tego porównania wydawało mi się, że róznice są minimalne ale jednak zawsze słuchając z kompa kręciłem nosem na średnie tony z cd miodzio.

Reszta toru to asr emitter I i bardzo szczegółowe i przejrzyste focale mezzo utopia, pokazują tego typu różnice jak na dłoni, np interkonekt daje ogromne zmiany.

Z laptopa po usb u mnie na Smoku gra sporo gorzej jak komputera stacjonarnego po usb i tak samo miałem podłączając wcześniej przez m2techa evo North Stara m192.

Mezzo Utopie są świetne słyszałem je z Ayonem cd2 i zestawem pre/power Ayre i to grało na prawdę dobrze

Szkoda że one są tak wielkie i niemiałbym ich gdzie postawić.

R-dac to bardzo niska półeczka.

Jerry23 to wypożycz sobie Black Dragona z Premium Sound do domu i będziesz miał już jakieś rozeznanie, to są bardzo w porządku ludzie.

Tak rdac i mezzo to straszny mezalians wiem ale tak jak mówiłem kupiłem meridiana 508 a to już gra zacnie, teraz jeszcze musze doprowadzić granie z plików do poziomu.

Jakie to były ayre?

Focale potrzebują sporo prądu i nie może to być analityczne granie bo będzie bolało...

Asr emitter jest tutaj idealnym kompanem, gra bez cienia ostrości i ma ogromny zapas mocy, chciałbym spróbować ich z lampa ale tu raczej inetgra z 4 lampkami mocy nie pociągnie, spore monobloki wskazane, chciałbym spróbować vtl,a

Chodzi mi po głowie jeszcze tymczasowe rozwiązanie w postaci linna majik ds, słuchał kto?

To jest streamer , wbudowany ma dac , gra na dobrym poziomie , ponoć dobrze dokupić zewnętrzny dac ,

Ja porownywalem z kilkoma cd i znacznej różnicy nie słychać , tylko w ayonie cd ,dźwięk był bardzej miesisty i żywy

:)

wiem, że to streamer i o to mi chodzi żeby pominąć komputer, mam zwykłego laptopa a z niego szałowego dźwięku uzyskać nie idzie miałem 3 dac i szału nie było po usb.

Chodziło mi raczej o wykorzystanie majika jako streamer i dac bez dodatkowych urządzeń, więc powiadasz, że gra przyjemnie tylko czy lepiej niż rdac czy m2tech young z laptopem? Na jakim systemie słuchałeś?

wiem, że to streamer i o to mi chodzi żeby pominąć komputer, mam zwykłego laptopa a z niego szałowego dźwięku uzyskać nie idzie miałem 3 dac i szału nie było po usb.

Chodziło mi raczej o wykorzystanie majika jako streamer i dac bez dodatkowych urządzeń, więc powiadasz, że gra przyjemnie tylko czy lepiej niż rdac czy m2tech young z laptopem? Na jakim systemie słuchałeś?

Bedziesz musial kupić do niego server nasa ,wydatek około 500zlotych , bo tak najlepiej gra i do tego jest stworzony , lub użyjesz laptopa jako dysku .Ja mam server 2tb synology , nie muszę uruchamiać kompa , steruje telefonem ,tabletem

Co do porównania to nie słyszałem jak gra m2tech younga czy rdaca bo nie miałem jako takiego porownuanua ,więc ciężko mi ci coś powiedzieć , system co gram to luxman505 i harberty shl5

szwagier mam wd mycloud4 Tb i masę flaców, oraz plików wav, nie posiadasz tradycyjnego cd?

Nie miałem cd ayona grał świetnie Ale sprzedałem , dużo nie mam czasu słuchać muzy więc jak już siada to słucham dłużej a wygoda jest ze nie muszę wstawać przelaczac cd ,

Też słucham dużo a nawet bardzo i do tego winyle ,co ok. dwadzieścia minut muszę wstawać i przewracać te irytujące

czarne placki na druga stronę :-)

• 2 tygodnie później...

co mozna brac teraz pod uwage w cenie ok 3500zł za używkę? ma być przezroczysty i niewiele od siebie dodawać. nie musi być też szkłem powiekszającym i przesadnie wnikać w detale

transportem jest terminal fujitsu z daphile - jest sens kupować lepszego DACa czy pomysleć o zmianie transportu i zostawić obecny całkiem dobry na Sabre?

A jaki masz teraz DAC ?

Zrobiony przez forumowicza na zasilaniu bateryjnym, rozwiazany problem z zasilaniem, wbudowanym konwerterem na dobrych podzespolach i sabre9023. Z dacami do 3 tys radzi sobie bez kompleksow. Rewelecyjna przestrzen i holografia. Nie chcialbym tego tracic

Skoro dobrze gra to po co zmieniać ? DAC używany za 3,5K nie zagra pewnie lepiej.

Moim zdaniem warto wypróbować bardziej zaawansowany transport jeśli nie jesteś zwolennikiem teorii, że każdy PC gra tak samo.

Po prostu mnie swedzi ;)

Musze potestowac w takim razie transporty bo moj dsc z konfrontsacji z atollem i heglem wyszedl obronna reka

Problem tylko w tym ze ma jedynie wejscie usb

To ciężej przetestować ...

Im lepszy DAC tym zagra lepiej z gorszym transportem. Takie są moje doświadczenia.

Możesz iść drogą wymiany DAC na lepszy albo sprawdzić jakość transportu. Być może przy dobrym transporcie różnica pomiędzy DACami będzie mała.

Spróbować nic nie zaszkodzi. A jak nie wierzysz, że transport może być lepszy to nic Ci nie pomoże ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.