Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech Young, NAD M51, Hegel HD20 czy W4Sound - który DAC wybrać?

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

co więc polecasz?

w kwestii transportu.

Co do S.M.S.L M8to chciałbym zrobić skok jakościowy w stosunku do rdaca, wiem, że cena nie gra ale nie przystoi dac za 250$ do reszty towarzystwa, jeszcze się nie spotkałem z takim objawieniem żeby coś zagrało na bardzo wysokim poziomie za grosze.

Gram z plików od nie dawna i do końca jeszcze nie jestem przekonany czy, da się bez wypatroszenia portfela osiągnąć poziom dźwięku choćby meridiana 508.

co więc polecasz?

Jak to co , PC ;)

W tej zakładce masz dwa świeże tematy o transportach CD

jeszcze się nie spotkałem z takim objawieniem żeby coś zagrało na bardzo wysokim poziomie za grosze.

A jak tak ale to nie jest granie którego szukasz .

Przed wyborem DACa pytaj czy opinie dotyczą USB czy Coaxa bo nie zawsze tu i tu jest dobrze .

Kolego Piopio chcesz powiedzieć, że taki rdac zagra lepiej z pc audio niż hegel czy nad lub nawet auralic vega ze zwykłym laptopem?

Jeszcze jest ten audiobyte black dragon może tego spróbować, nie lubię jednak nowego sprzetu kupować bo niezłe plecy przy sprzedaży.

Żałuję, że nie mam dobrego cdeka w tej chwili mógłbym sobie sam odpowiedzieć na swoje pytanie :)

Audiolab M-DAC (na allegro za 2100) + PC Audio (karta USB, zasilanie liniowe) i masz granie jak Hegel czy Auralic Vega i każdy inny dobry DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Porównywałeś jeden obok drugiego czy bazujesz na tym co zapamiętałeś bo ja jakiś czas temu stwierdziłem, że porównania po czasie, nawet gdy porównujemy coś we własnym systemie są nie miarodajne, tylko porównanie obydwu urządzeń obok siebie na spokojnie daje nam pewność, że coś gra tak czy tak. mdac jak vega musiałbym to usłyszeć może elektrostaty bo takie chyba posiadasz mają mniejszą szczegółowość, przejrzystość i nie pokazują drobnych różnic? Nie znam magnetostatów ani elektrostatów w ogóle.

Porównywałem przez analogię.

Auralic Vega vs Oppo 105D - grały identycznie

Oppo 105D vs Audiobyte Black Dragon - grały identycznie

Lampizator gen4 vs Aurelic Vega - grały identycznie

itd.

U mnie wszystkie DAC brzmią identycznie. I nie tylko ja mam takie wrażenie. A brzmienie to jest znakomite. Trudo mu cokolwiek zarzucić. Może jedynie kreowanie przestrzeni jest inne niż w klasycznych kolumnach.

Wypożycz sobie jakiś dobry DAC, wypożycz ode mnie PC i porównaj z RDAC. Przed porównaniem wyrównaj poziomy głośności. Będziesz wiedział wszystko.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U mnie wszystkie DAC brzmią identycznie.

Teraz to jaja sobie robisz .

OK , dobry transport jest ważny ale mimo tego DACe różnią się między sobą i choćby sam stopień analogowy potrafi zmienić brzmienie .

Nie wspomnę że różne transporty też różnie " grają "

ale chciałbym bardziej namacalne, gęstej średnicy bez podkreślenia sybilantów

Jest jeszcze jedna prosta możliwość .

Jak masz gdzieś w pobliżu elektronika to kup dwa Nichicony Fine Gold i niech Ci je wstawi zamiast tych czerwonych oryginalnych na wyjście .

Te Nichicony są wstawiane w nietanich , nowych DACach na wyjściu nie bez celu a grają takim właśnie gładkim dźwiękiem .

Koszt niewielki a nóż ...

A chcesz się założyć, że u mnie nie rozróżnisz dwóch różnych DAC ? ;-) Oczywiście jeśli będą grały z moim PC.

Wszystkie porównania robiłem z moim PC w roli transportu. To jest najważniejsze w tym wszystkim !

A chcesz się założyć, że u mnie nie rozróżnisz dwóch różnych DAC ? ;-) Oczywiście jeśli będą grały z moim PC.

Nie chcę i nie muszę . Jestem zwolennikiem żeby najpierw sprawdzić zanim się coś napisze ale nie w tym przypadku .

Jak pisałem sam stopień analogowy wpływa na brzmienie i będzie ono różne . Oczywiście możesz dobrać dwa podobnie grające DACe więc i będą grać niemal identycznie ale są DACe grające charakterystycznie i tu transport może spowodować jedynie granie lepiej / gorzej .

Nawet sama wymiana lamp w analogu DACa potrafi zupełnie zmienić jego brzmienie .

Wszystkie porównania robiłem z moim PC w roli transportu. To jest najważniejsze w tym wszystkim !

Może tak uśrednia jakość brzmienia że wszytko gra tak samo ;)

Żarcik ;)

Wypożycz sobie jakiś dobry DAC, wypożycz ode mnie PC i porównaj z RDAC. Przed porównaniem wyrównaj poziomy głośności. Będziesz wiedział wszystko.

Nie omieszkam spróbować w niedalekiej przyszłości napewno, ile taki pc komp kosztuje i z jakich elementów się składa? A jak rozwiązać sprawę monitora, którego nie chciałbym stawiać obok sprzętu, podłączyć pod tv? a może na tablecie da się wyświetlić obraz z komputera ? W tej chwili steruję ipadem przez jremote, jest to mistrzostwo ergonomii jak dla mnie, laptop mam płaski jak naleśnik leży sobie zamknięty i gra.

Gość aqs

(Konto usunięte)

co więc polecasz?

w kwestii transportu.

Co do S.M.S.L M8to chciałbym zrobić skok jakościowy w stosunku do rdaca, wiem, że cena nie gra ale nie przystoi dac za 250$ do reszty towarzystwa, jeszcze się nie spotkałem z takim objawieniem żeby coś zagrało na bardzo wysokim poziomie za grosze.

Gram z plików od nie dawna i do końca jeszcze nie jestem przekonany czy, da się bez wypatroszenia portfela osiągnąć poziom dźwięku choćby meridiana 508.

M8 jest sporo lepszy od rdac poczytaj na zagranicznych forach

Nie omieszkam spróbować w niedalekiej przyszłości napewno, ile taki pc komp kosztuje i z jakich elementów się składa? A jak rozwiązać sprawę monitora, którego nie chciałbym stawiać obok sprzętu, podłączyć pod tv? a może na tablecie da się wyświetlić obraz z komputera ? W tej chwili steruję ipadem przez jremote, jest to mistrzostwo ergonomii jak dla mnie, laptop mam płaski jak naleśnik leży sobie zamknięty i gra.

Poczytaj o systemie Daphile. Ten system chodzi bez ekranu.

Jeśli audio to Twoje hobby to znajdziesz czas by się zagłębić w temat. Polecam !

JRiver to program pod Windows. Daphile to linux, który jest zamiast Windowsa i zamienia PC w dedykowany streamer.

A porównywał ktoś może Auralic Vega do Audiobyte Black Dragon ? Jakie różnice? Wiem, ze oba mogą grać dość dobrze ze słabszym transportem, ale czym się różnią w brzmieniu?

Ja bym zaczal od dobrego transportu. Z takim to i rdac zagra lepiej.

Powiec Piotr mam streamera majik ds linna ,chce dokupić daca lepszego co siedzi w linie ,ale czy ten streamer jako transport będzie dobry ?? Jakiś dac proponujesz ,chciałbym lub lubię szczegółowe czyste granie ,

:)

Audiobyte i vega też mnie interesuje to porównanie, nie dam wiary, że dac grają identycznie, to nie możliwe.

Mój pionner bd 450 tez ma jakieś funkcje sieciowe, nie sprawdzałem tego, ktoś używa jako streamera?

Może któryś z forumowiczów jednak miał okazję porównać po wejściu SPDIF obydwa, albo słyszeć je w niedługim odstępie czasu i zauważyć różnice? Jaki mają charakter?

Audiobyte i vega też mnie interesuje to porównanie, nie dam wiary, że dac grają identycznie, to nie możliwe.

Nikt nie karze wierzyć na słowo. Najlepiej przetestować u siebie. Jak się tak zastanowić jaką funkcję ma spełniać DAC to właśnie różnice w brzmieniu powinny dziwić ... ;-) Mówię tu o współczesnych kościach i konstrukcjach. Starsze DAC różnią się brzmieniem.

Więc na logikę biorąc to co mówisz taki rdac nie powinien zagrać lepiej z lepszym zasilaczem bo przecież kość pozostaje ta sama a jednak dynamika wzrasta niebagatelnie.

Czyli mając świetne źródło wg Ciebie nie było by różnicy między zasilaczami?Nie wydaje mi się.

Dziwie sie opinii o takim samym graniu dackow, co do Nad 51 gra dzwiekiem podwyzszonym, z wycietym wyzszym basem i w jasniejszych systemach moze robic sieczke, jest to bardzo studyjnie brzmiacy dac, prawda jest ze mozna to uznac za techniczne granie/suche, ale nie trzeba, z dobrymi nagraniami potrafi zagrac wybitnie, z gorszymi moze zrobic sieczke, ma b. dokladne wysokie-troche dzielace wlos na 4, malo plynne(na asebu w szczegolnosci), jak sie pojawia sybilatny to moze je ostro wyeksponowac, nie ma plynnej gory, srodek neutralny, bas konturowy, mysle, ze ludzie sie troche przeliczyli z jego rzekoma analogowoscia(recenzja eara) i teraz zaczynaja wyprzedawac, podsumowujac duzo blizej mu dzwiekowi studyjnemu niz analogowemu, barwnemu, jesli mialbym polecic alternatywe to wlasnie audiobyte, ewentualnie aqua acoustic.

Nada posiadam/lem, ww dacki porownywalem bezposrednio okolo 2 tygodni, za transport robil M50, reszta jak w opisie o mnie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nad wprowadzil juz cala nowa linie. Stary (ale wciaz wybitny na tle konkurencji) m51 kosztuje nowy w sklepie £899-podejrzewam, ze jeszcze do utargowania.

Wieza STEREO Technics :)

Dziwie sie opinii o takim samym graniu dackow, co do Nad 51 gra dzwiekiem podwyzszonym, z wycietym wyzszym basem i w jasniejszych systemach moze robic sieczke, jest to bardzo studyjnie brzmiacy dac, prawda jest ze mozna to uznac za techniczne granie/suche, ale nie trzeba, z dobrymi nagraniami potrafi zagrac wybitnie, z gorszymi moze zrobic sieczke, ma b. dokladne wysokie-troche dzielace wlos na 4, malo plynne(na asebu w szczegolnosci), jak sie pojawia sybilatny to moze je ostro wyeksponowac, nie ma plynnej gory, srodek neutralny, bas konturowy, mysle, ze ludzie sie troche przeliczyli z jego rzekoma analogowoscia(recenzja eara) i teraz zaczynaja wyprzedawac, podsumowujac duzo blizej mu dzwiekowi studyjnemu niz analogowemu, barwnemu, jesli mialbym polecic alternatywe to wlasnie audiobyte, ewentualnie aqua acoustic.

Nada posiadam/lem, ww dacki porownywalem bezposrednio okolo 2 tygodni, za transport robil M50, reszta jak w opisie o mnie

Dziękuję za mocno rzeczową odpowiedź ale jak możesz opisz bardziej dokładnie różnice mięczy nad a audiobyte, te cechy, które podałeś są w moim systemie najmniej pożądane, chodzi mi o pewną dozę łagodności i nie podkreślaniu sybilantów, basu może być dużo z dobrym zejściem focale dają mi szybkość konturowość i analityczność i sprzęt towarzyszący nie może powielać tych aspektów bo robi się odrobinkę za jazgotliwie.

Jak ma się hegel hd 20 do nada m51 choćby z grubsza jaśniej, ciemniej, ktoś porównywał?

Z tego co piszesz najlepiej u Ciebie zagra audiobyte, jest plynny, barwny i b. przestrzenny z dobrym wypelnieniem, basem, hd20 nie sluchalem w warunkach kontrolowanych, ale chyba raczej blizej mu do Nada niz do audiobyte. Generalnie w cenie do 10 tys trudno znalezc plynny barwny przetwornik, a takim jest audiobyte, mysle, ze powinienes sprobowac, ewentualnie mozna sprobowac najtanszego lampiego, lub wspomnianego aqua

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Black Dragona można bez problemu wypożyczyć do odsłuchu z Premiumsound, swoją drogą bardzo w porządku ludzie. Ja kupiłem i jestem bardzo zadowolony.

Hegle w porównaniu do smoka nie mają takiej barwy i wypełnienia, nawet hd25 mu nie dorównuje jest bardzo analityczny dla mnie na dłuższą metę trochę męczący a przecież jest sporo droższy.

black dragon rządzi na forum:) tego mi trzeba barwy, wypełnienia, gładkich wysokich i mocnego dołu ale żeby nie było mulenia, czy płaskiej sceny.

Jak jest z jego wejściem usb w porównaniu do coax?

Z tego co piszesz najlepiej u Ciebie zagra audiobyte, jest plynny, barwny i b. przestrzenny z dobrym wypelnieniem, basem, hd20 nie sluchalem w warunkach kontrolowanych, ale chyba raczej blizej mu do Nada niz do audiobyte. Generalnie w cenie do 10 tys trudno znalezc plynny barwny przetwornik, a takim jest audiobyte, mysle, ze powinienes sprobowac, ewentualnie mozna sprobowac najtanszego lampiego, lub wspomnianego aqua

Kilka słów o basie? Jak z jego zejściem i kontrolą? No i skoro Black Dragon jest barwny i płynny, czy nie traci na szczegółowości i otwartości?

Oczywiście czekamy na wypowiedzi na temat porównania Black Dragona do Auralic Vega

.

Basu jest dużo ale jest doskonale kontrolowany, w ogóle to nie wiem jak oni to zrobili ale mimo że wszystkiego jest dużo dźwięk jest szybki i bardzo detaliczny. Jak na przykład słychać strunę kontrabasu to wyraźnie słychać mimo potęgi, jak i z jaką prędkością wibruje co mnie zdziwiło bo wcześniej takiego efektu nie miałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.