Skocz do zawartości
IGNORED

Dac, transport i integra cd

panzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc w dwóch kwestiach:

1. Po licznych ulepszeniach systemu, będąc wciąż niezbyt zadowolonym z jego brzmienia, przepiąłem interkonekty i odtworzyłem płytę cd przez mój stary odtwarzacz cd Rotel RCD 971. (w systemie ma on rolę transportu dla M2Tech Young + Palmer). I co? Ano z masochistyczną satysfakcją stwierdziłem, że system gra przyjemniej, niż wówczas, gdy Rotel jest tylko transportem cd. Rotel daje lepszą równowagę tonalną i wydobywa więcej szczegółów, choć nie rysuje tak ostro jak duo M2Techa. Okazało się, że posiadam Younga od ponad roku, a wciąż nie wiem, jak on gra. Bo przecież absurdem jest zakładać, że gra on gorzej niż 15 letni cd-ek. Zakładając, że mój kabel cyfrowy (Acoustic Zen mc2) jest ok, należy wysnuć wniosek, że w/w Rotel ma słabą jakość sygnału cyfrowego. Dlatego proszę o podpowiedź: jaki transport cd wybrać? Przydało by się coś niedużego, z płytą ładowaną od przodu, ale nie są to wymogi bezwzględne. Przeglądałem oferty, namierzyłem Musical Fidelity M1CDT, Cyrusa CDt. Co sądzicie o tych transportach? Czy ktoś odsłuchiwał M1CDT z dobrym przetwornikiem c/a? A może zaproponujecie inne transporty? Czy ktoś próbował tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem otwarty na zakup również urządzenia używanego.

2. Z drugiej jednak strony wartość używanego Younga, Palmera, transportu i dobrego kabela cyfrowego to ok. 7- 9 tys. zł. Za te pieniądze można kupić używaną integrę cd wysokiej klasy, np. Electrocompanieta EMC 1 UP. Zależy mi w pierwszej kolejność na wyciągnięciu maksimum z płyty cd, plików na zestawie M2Techa nie odtwarzałem. Niestety, by pliki z kompa zagrały dobrze, trzeba by wydać kolejne tysiące na dobry konwerter USB/Spdif. No i dochodzą kolejne pudełka i kable, co mnie zirytuje. Tak więc zakup daca z wyśrubowanymi parametrami odczytu wydaje się na zapas. Jedynym kryterium jest jakość dźwięku cd. Czy ktoś porównywał zestaw Young, Palmer + dobry transport z dobrą integrą cd? W co pójść?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116971-dac-transport-i-integra-cd/

Nie ma dobrych tanich transportów CD.

Używany Young kosztuje poniżej 3K a Palmer 1,5K.

Masz mylne pojęcie o graniu z komputera. Już za mniej niż 3K można mieć świetne źródło oparte na PC, które pobije każdy CD używany jako transport i dorównuje dedykowanym transportom. Nie trzeba używać konwertera USB/SPDIF - wystarczy dobrze filtrowane i zasilane USB.

W jednym masz rację - dobra integra CD jest trudna do pobicia ;-) Na pewno nie pobijesz jej kombinacją DAC + tani transport CD.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wystarczy dobrze filtrowane i zasilane USB

Ale w którym urządzeniu - przetworniku c/a czy pececie audio? Young ma raczej kiepskie USB, w przeciwieństwie do używanego przez Ciebie Auralic VEGA.

W jednym masz rację - dobra integra CD jest trudna do pobicia

Nie miałem przyjemności słuchać dobrej integry cd, co wynika z treści mojego postu. Chyba że za takową uważasz rzeczonego Rotela. Ogólnie moje skołowanie wynika z tego, że nie wiem, jak brzmi Young + Palmer w aplikacji z optymalnym transportem. Brak przez to punktu odniesienia i porównania.

Co od PC audio - zaglądałem na stronę www, podaną w Twojej stopce. Całkiem zgrabne są te komputerki. Jak się nimi steruje - z tableta/ smartfona? Są tam dwie wersje wyjść. Czy przy słabym USB w dacu należy wybrać peceta z wyjściem coax? Proszę, wyjaśnij to. Ewentualnie na priva, jeżeli ma to być poczytane za kryptoreklamę.

Jasne ... i są dostępne w sklepach ... ;-)

Zaraz posłuchamy o dziadkach, których wiek się nie ima ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Są dostępne zarówno oferty SH jak i nowe w sklepach. Jeśli jednak patrzy się tylko i wyłącznie przez pryzmat ceny lub metki to nawet odsłuchy nie pomogą więc szkoda mojej klawiatury...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie daj się prosić. Wiele osób szuka taniego a dobrego transportu CD. A jeśli taki można kupić w polskim sklepie ... a nie w chinach ...

A co uważasz za bzdurę ?

Nie potrafisz podać choćby jednego dostępnego transportu CD w rozsądnej cenie.

Więc kto pisze bzdury ?

jeżeli ktoś nie ma alergii na produkty z Chin,tutaj jest ciekawa rzecz za ok 1000zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Transport CD z wyjściem USB ... kto by pomyślał ...

Ciekawe czy gra to na poziomie Aurendera czy zwykłego PC ... ;-)

Bez przesady z tą "taniością". Wstępnie planowałem przeznaczyć na zakup transportu - czy to nowego, czy używanego - ok. 3.000,- zł.

Opteron - rzuć kilka przykładów transportów, które testowałeś i co do których stwierdziłeś, że wyróżniaja się na tle innych. Mogą to być również leciwe konstrukcje nie do zdarcia.

Szkoda, że większość postów w tym wątku to przekomarzanki....

A jak mam nakreślić pewną drogę ku polepszeniu jakości dźwięku przy okazji nie reklamując się ?

Niestety jako branża możesz sobie na mniej pozwolić.

Zwłaszcza jak na siłe chcesz wszystkim wmówić ze transport jest najważniejszy.

A sam sprzedajesz takowe.

To tak jak z politykami i innymi osobami publicznymi.

.

A co mam zrobić skoro transport jest bardziej istotny od DAC ? Tylko mało kto o tym jeszcze wie ... ;-)

A co mam zrobić skoro transport jest bardziej istotny od DAC ? Tylko mało kto o tym jeszcze wie ... ;-)

Ja przepraszam ale czy Tobie płacą za pisanie takich głupot czy też może faktycznie sam w to wierzysz?

Wystarczy że DAC ma bufor+resampler na wejściu i wszystkie ceregiele z transportami paskowymi, wycudowanymi zegarami, podstawkami antywibracyjnymi i innymi hiendami możesz sobie w d... wsadzić. To Tyle w kwestii "transport jest bardziej istotny od DAC".

Gość rochu

(Konto usunięte)

Piopio,

Już ci pisałem - zobacz jak to zrobili inni.

Wykonaj z 10-20 sztuk swojego produktu.

Część daj ludziom do testowania, resztę zainstaluj w salonach.

Przyłóż się do napisania zrozumiałej i drukowanej instrukcji.

Oferuj z napędem sprawdzony router, tablet i dysk.

Bądź dostepny 24/7/30/365.

I na okrągło trzeba jeździć po ludziach, sklepach, salonach, spotkaniach i prezentować to co ma się do zaoferowania.

Jeżeli sam nie masz czasu - to kogos zatrudnij.

Klepaniem na forach swoich prawd objawionych jedynie ludzi zniechęcisz do siebie i do twojego produktu.

Jak da rabat salonom sprzedaży na zadowalającym ich poziomie to już na paliwo nie wystarczy żeby po tych salonach jeździć i będzie musiał podnieść cenę do 5-6 tysięcy i wtedy każdy będzie wolał kupić np Auralica Aries albo samemu poskładać takiego PC.

Wystarczy że DAC ma bufor +r esampler na wejściu i wszystkie ceregiele z transportami paskowymi, wycudowanymi zegarami, podstawkami antywibracyjnymi i innymi hiendami możesz sobie w d... wsadzić.

brutalna, lecz prawda, sama prawda :)

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Jeszcze nie spotkałem DACa, który jest niewrazliwy na wpływ transportu.

Prosze o konkretny przykład.

@Piopio

Najczęściej obecnie gram z Mac Mini. Zestaw komputer + DAC uważam za lepsze rozwiązanie niż strumieniowiec (elastyczność).

Gdybym nie używał Mac'a może skorzystałbym z twojej propozycji :) - jest ona zupełnie rozsądna.

ale ..... Muzyka powstaje w DAC'u, transport ma tylko wypluć z siebie ciąg zer i jedynek :))

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 2 tygodnie później...

opteron - jak się powiedziało A to teraz dokończ.

Wrzuć te dobre transporty w niskiej cenie ale z wyjściem coax bo mój dac nie ma USB. Ja szukałem i nic nie znalazłem. Okazyjnie kupiłem AA MCD-403 a teraz w nim trochę grzebię by lepiej grał.

J@rek - transport ma znaczenie a jak twierdzisz inaczej to jeszcze wiele przed Tobą.

opteron - jak się powiedziało A to teraz dokończ.

Wrzuć te dobre transporty w niskiej cenie ale z wyjściem coax bo mój dac nie ma USB.

Czymś jeszcze mogę służyć? Może po pączka skoczyć?

Przeczytaj uważnie co i dlaczego napisałem a w przyszłości nie wypalaj do mnie z poleceniami, nie jestem Twoim kolegą, służącym ani doradcą.

Nie ma tanich transportów CD a kolega opteron lubi robić zadymę. Byleby coś powiedzieć i komuś dokopać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.