Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy z gapless do 3000 pln

underest

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc i "rzucenie nowego światła" na tytułowy temat. Zainteresował mnie odtwarzacz Pioneer N-50A, w którego specyfikacji na stronie sklep.rms.pl widnieje "gap-less: tak", a tymczasem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cały akapit autor poświęca zagadnieniu braku gap-less w rzeczonym odtwarzaczu. Nie sądzę, aby autor testu* "przeoczył" działanie tej funkcji, więc zakładam, że opis na rms zawiera błąd. W związku z tym proszę o polecenie najlepszych wg Was "strumieniowców" z funkcją gap-less. Zależy mi przede wszystkim na jakości dźwięku po sieci (z NAS po skrętce), czytaniu formatów bezstratnych, obsłudze przez dedykowaną aplikację oraz funkcji radia internetowego, która z tego co się orientuję jest raczej standardem nawet w tanich playerach.

*w teście tym pada również teza, że Pionner nie pozwala (!!!) pauzować utworów (tylko "stop" i powrót do początku) - aż nie chce mi się w to wierzyć, czy ktoś może coś na ten temat więcej napisać? Z góry dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W innym wątku o strumieniowcu lepszym niź Marantz kilku gości chwaliło Japończyków jacy to oni przyjaźni dla klienta w przeciwiństwie do Linn-a bo montują USB, a Linn nie. Jeśli ten sprzęt nie ma gapless, to są niezłe jaja i faktycznie to szajs, a nie strumieniowiec.

Posiadam tego strumeniowca, o ile Autor wątku myśli o modelu Pioneer N-50A. Odwołanie do zaklinowanego testu dotyczy jego poprzednika N-50. Model Pioneer N-50A posiada z pewnością gapless - sprawdziłem na swoim egzemplarzu. Model poprzedni początkowo gapless nie posiadał, ale kolejna aktualizacja tę funkcjonalność uzupełniła - tego nie sprawdziłem osobiście, gdyż nie mam dostępu do modelu N-50, ale śledząc wątki o strumieniowcach w podanej przez Autora cenie jestem raczej tego pewien. Model N-50A umożliwia pauzowanie utworów i przewijanie po utworach. Świetnie współpracuje z foobarem i dyskami USB (w tym z tymi z zasilaniem zewnętrznym np. WD MyBook 2TB - mój dysk mam sformatowany i podzielony na dwie partycje NTFS (nie czyta) i FAT32 - czyta bez problemu). Udało mi się również odtwarzać przez sieć muzykę z okładkami korzystając z dość prymitywnego NASa, czyli router NETGEAR z zainstalowanym Tomato i podpiętym do niego wspomnianym dyskiem WD MyBook. N-50A umożliwia również korzystanie z serwisu Spotify w wersji premium (tej opcji nie sprawdzałem - brak abonamentu). W zasadzie jedyne czego mi w nim brakuje to odczytywania struktury plików flac z pomocą CUE. Tutaj jednak z pomocą przychodzi program xrecode II, który umożliwia dzielenie plików flac na poszczególne utwory w tym również poprzez zaznaczanie całych katalogów z plikami do podziału - bardzo użyteczne. Podzielone pliki odtwarzane są dzięki funkcji gapless bez przerw. Generalnie, co do obsługi Pioneera nie mogę mieć zastrzeżeń, z pewnością na początku jest wygodniejsza niż w przepadku CA STREAM Magic 6. Jest to mój pierwszy strumienioweiec i jestem z niego na razie bardzo zadowolony. Ciekawostka, korzystając z foobara i mając telefon z Windows Phone polecam zdalne sterowanie i odtwarzanie muzyki z pomocą programu Remote, Działa to zarówno na Pioneerze N-50A jak i na OPPO 83SE. Posiadacze telefonów z Androidem i iOS mają oczywiście możliwość skorzystania z dedykowanego oprogramowania do sterowania N-50A, warunek to oczywiście podłączenie telefonu i odtwarzacza do routera z funkcją sieci bezprzewodowej. Więcej o N-50A proszę poczytać w wątku mirrusa, gdzie jest dość wnikliwa ocena tego strumieniowca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

Co do tych problemów z przytoczonej wyżej recenzji, to tak mi się właśnie wydawało, że są łatwo rozwiązywalne przez upgrade firmware.

Mógłbyś pokusić się o ocenę jakości dźwięku? Z czym współpracuje Pioneer w Twoim zestawie?

Czytając o strumieniowaniu FLAC gapless rzucił mi się też w oczy odtwarzacz BR OPPO BDP-103D, który jest wychwalany pod niebiosa jeśli chodzi o jakość video, a ponoć radzi sobie całkiem przyzwoicie jako sprzęt do streamowania muzyki, a po ostatniej aktualizacji firmware gapless podobno działa bez zarzutu.

I teraz tak - początkowo mój plan zakładał osobny, dedykowany odtwarzacz sieciowy i osobny BR, jednak jeśli faktycznie OPPO sprawdza się dobrze w roli sieciowca, a tak wynika z tego co czytam, to mam jeden klocek zamiast dwóch. Tylko tutaj pojawia się inny problem, prawdopodobnie wynikający z mojej niewiedzy - otóż nie bardzo mogę sobie zwizualizować fizyczne podłączenie tego...

W przypadku konfiguracji składającej się z:

Amp. Kina Domowego

Wzmacniacz stereo

Odtw. sieciowy

Odtw. BR

sprawa jest dla mnie jasna - do muzyki z formatów cyfrowych ampli w ogóle nie uruchamiam, odtw. sieciowy gra sobie podłączony do wzmacniacza stereo, BR nie robi nic.

Jak to jednak będzie wyglądało, w przypadku gdy odtw. sieciowym byłby np. ten Oppo - w kinie domowym wzmacniacz pracuje w trybie końcówki mocy i jest podłączony do pre-out z amplitunera, do którego z kolei podłączony byłby BR. Natomiast jeśli chciałbym słuchać muzyki ze źródeł sieciowych, to jak (w sensie czym) podłączam Oppo bezpośrednio do wzmacniacza z pominięciem amplitunera? Bo przepinanie kabli stereo nie wchodzi w grę...

Powyższy problem jest być może banalny, nie znam się:)

Dodatkowym rozwinięciem pomysłu z Oppo jest dołożenie przetwornika DAC, może od CA?

A może Noxon A540+ ...

Dla mnie dużą zaletą tego odtwarzacza jest to że ma dodatkowo radio FM, radio DAB+ i radio internetowe.

Nie ma chyba zbyt wielu odtwarzaczy strumieniowych łączących te wszystkie funkcje.

Bardzo praktyczne.

I ma normalną szerokość 43 cm :)

Nie wiem jak z funkcjonalnością i jakością odtwarzania plików ale wiem że był test w AV.

Mógłby się ktoś odnieść do kwestii podłączenia z mojego poprzedniego posta i przy okazji powiedzieć, czy jak podłączyłbym DAC (np. DacMagic Plus) do tego Oppo to będzie on działał jako transport/żródło do DAC?

Przyjrzę się temu Noxonowi ale jeśli Oppo mogę podłączyć tak jak chcę to on właściwie zastępuje odtwarzacz strumieniowy z tego co czytam.

Oppo będzie działał ale na pewno poniżej oczekiwań.

Nie chodzi tu nawet o jakość dźwięku a o obsługę. Aplikacja Oppo nie jest zbyt dobra. Choć może coś się zmieniło w tej kwestii ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale co tam może być poniżej oczekiwań jakbym zewnętrznego DACa podpiął? Pytanie tylko czy mogę tak zrobić, tj. czy Oppo może funkcjonować w roli źródła sygnału cyfrowego do DACa bez "własnego" ingerowania w ten sygnał. Bo ta dedykowana aplikacja "Media coś tam" wydaje się całkiem ergonomiczna na screenach.

Na screenach apka wygląda ok. Gorzej z działaniem.

Jasne, że Oppo będzie działało jako źródło sygnału. Problem jest tylko z obsługą. Chyba, że będziesz puszczał z CD. Wtedy zero problemów ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie no ale nie możesz tak tego zostawić;) Co to znaczy "problem"? Co jest nie tak z tą apką? Widzi katalogi? Mogę przewijać po nich palcem i wybierać pliki? Widzi play listy? Robi za pilot? Mogę nim przewijać utwór? Mogę wybierać źródło pliku z poziomu apki (NAS/USB/inne)? Bo jak czegoś z tych rzeczy nie mogę robić to skreślam Oppo jako strumieniowca, a jak mogę to w czym problem?

Problem w tym, że apka traciła połączenie z Oppo ... może coś zmienili.

Mogę w domu sprawdzić i dam znać.

Spróbuję coś wygooglować na ten temat... A możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak powinienem podłączyć Oppo bezpośrednio do wzmacniacza przy graniu stereo, kiedy przy KD w torze jest jeszcze amplituner wielokanałowy (patrz post wyżej)?

Najnowsza odsłona aplikacji do Oppo jest już w porządku. Działa jak należy.

Oppo podłączasz analogowo do wzmacniacza a kablem HDMI do amplitunera. To załatwia sprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.