Skocz do zawartości
IGNORED

Sala kinowa w domu.

Rafal.j.645

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wpadłem na pomysł i zaczynam w domu budowę kina. Bez nie wiadomo jakich szaleństw, chodź pomieszczenie całkiem spore. Chciałbym jednak trochę popracować nad akustyką tej sali.

Tak mniej więcej wygląda rzut pomieszczenia z góry. Pięć fotel, z czego trzy stoją na podeście o wysokości 300mm. Ekran opuszczany z sufitu do tylnej projekcji. Na podeście za fotelami stoi już stół bilarodwy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-47996-0-30952300-1419776668_thumb.png

post-47996-0-01565000-1419776669_thumb.png

Z różnych źródeł dowiedziałem się, że w takich salach kinowych akustyke w dużym przybliżeniu robi sie tak, że przed widzami jest tzw. strefa martwa, czyli ściany pochłaniające dźwięk, a za widzami strefa żywa, czyli odbijająca/rozpraszająca.

Nie wiem jednak, jak w moim przypadku z akustyką ściany przedniej (za ekranem, tam gdzie są drzwi 2700mm). Jeśli to konieczne, to otwór mogę częściowo zamurować i wsadzić tam drzwi np. 900mm akustyczne.

Ściany przed fotelami (pochłaniające) planowałem wyłożyć płytami oklejonymi wykładziną:

post-47996-0-84894900-1419776670_thumb.png

Co myślicie o tym pomyśle. Pomieszczenie jest dość stare, ściany są krzywe i są na nich różne rury/kable, to dodatkowo zamaskuje je tymi płytami.

Ściany boczne za fotelami i ściane tylną płytą MDF oklejnoną fornirem (w celu maskowania przewodów i rur). Dodatkowo na tylnej ścianie ew. jakiś dyfuzor.

Co myślicie o tych pomysłach? Szczególnie prosiłbym o porade dotyczącą przedniej ściany (ma być odbijająca czy pochałaniająca?).

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116947-sala-kinowa-w-domu/

Dwa pytania pomocnicze

- jak ważne są te wąskie drzwi w rogu pomieszczenia ?

- jaką kwotę planujesz utopić w przygotowanie pomieszczenia ? ( bez elektroniki i głośników )

Przede wszystkim :

- odwrócenie koncepcji o 180 stopni, ekran na wprost wejścia.

- ekran stały o proporcjach 2.40 :1 , transparentny akustycznie.

- całe pomieszczenie należy obłożyć stelażem z "oczkami" pod wymiar płyt Isover, którymi

można będzie regulować parametry pomieszczenia. Na stelaże materiałowe maskownice.

- w nowoczesnym kinie domowym nie ma rozpraszania, aktualne standardy wymagają instalacji

w formacie 13.2 - to oznacza, że atmosferę kreują dźwięki bezpośrednie, a nie latające po pomieszczeniu.

- głośniki instalacyjne (aktywne) + procesor (Atmos,Auro,UHD) + dowolny player BD ( tzn. nie z Olimpu cenowego)

- 2 subwoofery + głośniki frontowe ukryte za ekranem. Można też pójść w projekcję anamorficzną ...

Można długo, ale nie wiadomo nic o budżecie i Twoich wymaganiach .... :)

Drzwi w rogu są bardzo ważne, ponieważ właśnie przez nie wchodzi się do tego pomieszczenia. Przez drugie przechodzi się do następnego pomieszczenia (jedyne dojście do niego, więc wszystkie drzwi są niezbędne). Odwrócenie koncepcji raczej odpada, ponieważ ekran byłby jakby na podejście, a siedzenia na dole. Widać to na rysunkach. Podest jest odlany z betonu, więc rozebranie odpada.

Na projekcję tylną zzdecydowałem się z racji iż w czasie oglądania nie przeszkadza szum z projektora, nie widac 'smug' światła i sam projektor nie przeszkadza.

Co do sprzętu też szalec nie chcę, głośniki mają być w konfiguracji 7.1 ew dwa subwoofery.

Co do budżetu ciężko powiedzieć, chcę to zrobić w miarę tanio, bez szaleństw. A dodatkowo takie rzeczy jak te płyty wyglądające i maskujące jestem w stanie sam zrobić.

Dziękuję za zainteresowanie ;)

Jasne ...

Musisz więc się skupić na solidnym ekranie do tylej projekcji. Rozwijany z napinaczami tani nie będzie ...

Rozważ ekran ramowy ( sztywny ), który mógłbyś opuszczać (zamykać) na sufit - tutaj możesz dużo

zyskać na komforcie "sztywnego ekranu" nie płynąc w duże koszta z rozwijanym ...

Przy dobrym pomyśle można go zintegrować z ekranowym głośnikiem centralnym, który normalnie byłby kłopotliwy.

Dzięki, dokładnie rozeznam się w cenach i wtedy zadecyduję, ale pewnie zrobię tak, jak proponujesz ;).

A jak z tymi ścianami? Dobrze będzie, jak zrobię tak jak na początku mówiłem, czyli że ściany boczne przed fotelami pochłaniające (taka konstrukcja jak na zdjęciu wyżej) i odbijające za fotelami?

Jak ze ścianą za ekranem, ma pochłaniać czy odbijać? Zamurować te drzwi 2700mm i wsadzić mniejsze?

Szkoła na dobry dźwięk kinowy jest jedna - żadnego rozpraszania ! :)

To wielo głośnikowe systemy tworzą atmosferę i iluzję, a nie pomieszczenie.

Oczywiście nie wszystkim taka szkoła odpowiada, ale w Twoim przypadku masz szansę

na to, aby dostroić pomieszczenie pod swój gust, a nie pod dyktando innych.

Drzwi zawsze zdążysz zamurować :) Nie wiadomo jaki kupisz proj. i jak wielki chcesz ekran.

To dwie ważne rzeczy, gdyż determinują pozostałe wielkości, jak np. skuteczna odległość

proja od ekranu, a tutaj ta duża dziura daje Ci pole do manewrów.

Na razie wymyśliłem, że boki i tył zrobię tak jak wcześniej pisałem (boki przed fotelami pochłaniające, boki za fotelami i tylna ściana odbijająca - twarda). A później poeksperymentuję z rozwieszaniem materiałów tłumiących/odbijających (między innymi na te duże drzwi). Może nawet zaopatrzę się w mikrofon pomiarowy, żeby czas pogłosu mierzyć. Jak już będę wiedział co gdzie i jak ma tłumić/odbijać, to dopiero wszystko wykończę.

Co myślicie o takim podejściu do sprawy? ;)

Jeśli chcesz zrobić dobrze i prosto, to popatrz wątek niżej "Sprawdzenie pułapek basowych" .

Prościej się nie da. Kupujesz sklejkę 4mm (2,7kg/mkw) i 6,5mm (4,5 kg/mkw) 20 cm wełnę mineralną (może być polecany rockwool który będzie miał około 16kPa), zostawiasz pustkę powietrzną i gotowe masz corner trapa.

Jak masz rozmach to zabudujesz 12 narożników i miejsca łączenia się ścian. Choć jeden narożnik u Ciebie odpada bo są drzwi ale dochodzą dwa ze względu na wnękę.

Do tego na ścianach robisz wspomnianą kratownicę z wełną.

Robisz to tak by można było dobrać kolumny które możesz postawić przy ścianie w stelażu.

Na sufit kilka paneli refleksyjnych i jest pięknie.

Przy takim wykonaniu i odpowiednim doborem kolumn, na fotelu będziesz miał lepsza charakterystykę niż niejeden ma mierzone kolumny z odległości jednego metra w mieszkaniu.

No ale co zrobisz i wymyślisz to już twoja wizja.

Ale naprawdę z wykładziną na ścianach to daj sobie spokój. Szkoda twojej kasy.

Za wschodnią granicą to lubią sobie dywan na ścianie powiesić, co gorsza nie jest to gobelin czy perski, tylko bliżej temu do wspomnianej wykładziny.

Kino rządzi się zupełnie innymi zasadami niż stereo, to oczywiste. Czas pogłosu jest bardzo krótki ze względu na elektroakustykę - ważna jest lokalizacja źródeł i źródeł pozornych kreowanych przez ścieżkę efektową - ktoś z kolegów już coś pisał o tym. W zależności od preferencji, zwykle przyjmuje się pewną optymalizację czasu pogłosu, wychodzącą z zaleceń THX lub Dolby. Z tych zaleceń wynika czas pogłosu oraz dopuszczalny margines tolerancji. Wszystko jest pochodną kubatury. Usytuowanie głośników znajdziesz na stronach Dolby, warto przeczytać wszystko, włącznie z najnowszą zabawką w stylu Dolby Atmos. Jest też wiele innych cennych informacji. Obijanie wykładziną paneli to według mnie nie jest dobry kierunek. W kinach stosuje się ten zabieg w przypadku śluz, ale w samej sali zapomniałbym - za duża utrata górnych rejestrów. Z rozpraszaniem na tylnej ścianie to nieporozumienie. Jest dokładnie odwrotnie, ściana tylna ma większe pochłanianie od bocznych ze względu na głośniki zaekranowe, które są najmocniejsze (w tym sub). Jest jeszcze wiele innych istotnych patentów, np. ściana głośnikowa zaekranowa w stylu THX (też jest na ich stronach) itp. Na twoim miejscu zadbałbym o ewentualnie szczelinowe ustroje pochłaniające lub obrał podobny kierunek. A tak w ogóle, to Twoja salka kwalifikuje się na profesjonalny projekt akustyczny, który zapewni optymalny czas pogłosu na papierze i w rzeczywistości, tylko takie podejście odbierze przyjemność z zabawy w majsterkowanie...

ściana głośnikowa zaekranowa w stylu THX

Rozwiń proszę - chętnie poczytam.

A co do THX, to radzę dużą ostrożność ! Sprzęt konsumencki z tym LOGO jest zaprojektowany aby grał w salonie,

a nie w zaadaptowanej sali kina domowego. THX Home tworzy "akustykę kina" poprzez swoje procedury pracy na

sygnale i "wciska" w dodatkowo spreparowane głośniki sygnał poddany equalizacji - w efekcie mamy przeniesioną

akustykę kina wprost do głośników. To co może się jako tako sprawdzić w pustym salonie, nie sprawdzi się w takim,

dedykowanym pomieszczeniu. Pod żadnym pozorem nie wciskaj tam głośników z logo THX Home. :)

Nie zrozumiałeś. Pisząc THX nie miałem na myśli sprzętu konsumenckiego, czy profesjonalnego z logo firmy G.Lucasa, gdyż nie to jest tematem tego wątku.

Tu jest mowa o akustyce sali projekcyjnej. Jednym z przyjętych standardów projektowania tego typu wnętrza są m.in. wytyczne THX obejmujące zagadnienie akustyki wnętrz i akustyki budowlanej.

Jeżeli chodzi o tzw "Speaker Layout and Baffle Wall", to znajdziesz trochę na stronach właściciela patentu w zakładce professional.

Ciężko zgadywać co miałeś na myśli, bo nie napisałeś wprost, ale w tym przypadku ew. proponowanie

takiego rozwiązania jest bardzo niefortunne - położenie ekranu jak i fakt tylnej projekcji .

Przy takim wykonaniu i odpowiednim doborem kolumn, na fotelu będziesz miał lepsza charakterystykę niż niejeden ma mierzone kolumny z odległości jednego metra w mieszkaniu.

Zacne słowa milordzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz zrobić dobrze i prosto, to popatrz wątek niżej "Sprawdzenie pułapek basowych" .

A jakiej wielkości miałby być takie pułapki? W podanym wątku nie ma nic na temat wymiarów, ale jeśli ma być wełna 20cm, to wychodzi mi, że cała pułapka ma mieć 110x110cm... Trochę dużo :(

A jak mają się takie pułapki do pułapek gotowych, wykonanych z pianki? Jest sens w nie inwestować?

Do tego na ścianach robisz wspomnianą kratownicę z wełną.

A czym później przykryć taką konstrukcje? W kinach to używają tkaniny akustycznej, ale dowiadywałem się co do jej ceny, i jest to stanowczo za drogo.

Na sufit kilka paneli refleksyjnych i jest pięknie.

Jeśli chodzi o sufit to jest jeszcze sprawa oświetlenia. Planowałem zrobić je z ledów przykrytych wygiętą mleczną plexi, wzdłuż całego pomieszczenia (lub w poprzek). Mogłoby to działać też jako dyfuzor.

A tak w ogóle, to Twoja salka kwalifikuje się na profesjonalny projekt akustyczny, który zapewni optymalny czas pogłosu na papierze i w rzeczywistości, tylko takie podejście odbierze przyjemność z zabawy w majsterkowanie..

Jedno to przyjemność z samego tworzenia, inne to koszt takiego projektu. No ale nie jestem żadnym kinomanem ani audiofilem, tak więc nie wiadomo co to też mi nie potrzebne ;)

Dziękuję za wszystkie porady, na pewno wiele z nich bardzo mi pomogą :)

A jakiej wielkości miałby być takie pułapki? W podanym wątku nie ma nic na temat wymiarów, ale jeśli ma być wełna 20cm, to wychodzi mi, że cała pułapka ma mieć 110x110cm... Trochę dużo :(

A jak mają się takie pułapki do pułapek gotowych, wykonanych z pianki? Jest sens w nie inwestować?

Im zabudowa większa tym lepiej. Ale budowanie słupa 110 cm na 110 cm to już dużo. Poza tym możesz zabudować narożnik po skosie.

Gąbka na tym forum normalnie prześladuje. Nic co jest z gąbki nie nadaje się do akustyki. Zaś rozwiązania skuteczne, które nie są z gąbki mają absurdalne ceny.

Więc jak popatrzeć na realizacje reżyserek, to prym wiezie wełna mineralna. Bo efekt jest bardzo dobry tylko trzeba wiedzieć co z tym zrobić.

A czym później przykryć taką konstrukcje? W kinach to używają tkaniny akustycznej, ale dowiadywałem się co do jej ceny, i jest to stanowczo za drogo.

To zależy jak nie potrzeba Ci atestu odnośnie palności itp, to prawie każda będzie dobra :).

Jeśli chodzi o sufit to jest jeszcze sprawa oświetlenia. Planowałem zrobić je z ledów przykrytych wygiętą mleczną plexi, wzdłuż całego pomieszczenia (lub w poprzek). Mogłoby to działać też jako dyfuzor.

No i widzisz jak ładnie. Poczytaj o półwalcach w skrócie zrób sobie kilka możliwe dużych i o różnych wielkościach. Wynika to z pewnych uwarunkowań akustycznych.

Jak wieszasz to powieś "luźno" tak by mogły się bujać. Jak będziesz chciał to możesz poszukać opracowania odnośnie tłumienia fal stojących. Właśnie w podobny sposób.

Jedno to przyjemność z samego tworzenia, inne to koszt takiego projektu. No ale nie jestem żadnym kinomanem ani audiofilem, tak więc nie wiadomo co to też mi nie potrzebne ;)

Dziękuję za wszystkie porady, na pewno wiele z nich bardzo mi pomogą :)

Koszt to głównie wiedza projektującego + materiały i wykonanie.

Budowę ustroju rezonansowego na bazie membrany, już masz wstępnie rozpracowaną. Waga sklejki i wełnę znasz, ustrój musi być szczelny, resztę doczytasz lub dopytasz.

Sufit w wymienionej przez Ciebie koncepcji jest ok. Doprecyzowanie pewnych kwestii i będzie fajnie.

Ściany to dość prosta kwestia, tak jak zostało powiedziane. Ewentualne można to rozbudować dla lepszego rozbicia fal stojących. No ale to kwestia chęci i kasy.

No i nagłośnienie tutaj w pomieszczeniu 12 na 5 metrów to trzeba trochę powietrza przepompować.

Teraz tak patrzę na koncepcję, to kolumny przedni i tak będą klasyczne bo nie ma ich gdzie upchnąć.

Z subami podobnie w ramę tego nie wepchniesz bo będzie to bez sensu przy takim układzie.

Jedynie wszelakie "efektowe" możesz ładnie schować w ramę i pozbyć się kilku problemów.

Zakładając że projekt dość efektywnie będzie rozwiązywał kwestię fal stojących to i ustawienie frontów będzie dużo łatwiejsze.

• 5 tygodni później...

- całe pomieszczenie należy obłożyć stelażem z "oczkami" pod wymiar płyt Isover, którymi

można będzie regulować parametry pomieszczenia. Na stelaże materiałowe maskownice.

Ja posłuchałem uwag kolegi przy projektowaniu i wykonaniu sali i powiem nie żałuje.Zastosowałem płyty rocwoola i przykryłem welurem,kąty pokoju tez zabudowałem.Dużo sie naczytałem o pułapkach basowych,rozpraszaczach itp nie bylem pewien czy dobrze robie zabudowując wszystko wełną, na podłodze wykładzina dywanowa.Powiem szczerze ze po podłączeniu sprzętu kopara mi opadła:) Było warto:)

Życze Ci tego samego

Pozdro

• 2 tygodnie później...

Super, dziękuję bardzo za odpowiedź!!

Przepraszam, że tak długo sie nie odzywałem, ale nie miałem kompletnie czasu, jednak znowu zaczynam działać ;)

Z tego co się zmieniło, to jednak zdecydowałem się na projekcje przednią z powodu słabej dostępności ekranów do tylnej projekcji do kina domowego. Projektor powinien jutro do mnie przyjechać, ekran za tydzień ;)

Materiały na ściany mam już wybrane, w przyszłym tygodniu prawdopodobnie złożę zamówienie.

Ja posłuchałem uwag kolegi przy projektowaniu i wykonaniu sali i powiem nie żałuje.Zastosowałem płyty rocwoola i przykryłem welurem,kąty pokoju tez zabudowałem.

Masz może jakieś zdjęcia jak to wyglądało w czasie prac i efektu końcowego? Chętnie bym pooglądał i coś pewnie podpatrzył ;)

Masz może jakieś zdjęcia jak to wyglądało w czasie prac i efektu końcowego? Chętnie bym pooglądał i coś pewnie podpatrzył ;)

Tutaj masz link do mojego tematu.Wstawiłem dzisiaj pare fotek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dzięki ;)

Jakbym ten tył (na podeście) zabudował tak jak na modelu w załączniku, to będzie dobrze? Dodatkowo będzie stał tam wspomniany wcześniej stół bilardowy. Trochę się pogubiłem co do tego, jak ma być z tylną ścianą, bo gdzieś wyczytałem, że ma rozpraszać, inni mówią że pochłaniać... najbardziej pasowałoby mi tak jak mam teraz narysowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmieniłem format pliku, teraz pokazuje się jako miniaturka:

Ukryta Zawartość

Co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

- w nowoczesnym kinie domowym nie ma rozpraszania, aktualne standardy wymagają instalacji

w formacie 13.2 - to oznacza, że atmosferę kreują dźwięki bezpośrednie, a nie latające po pomieszczeniu.

- głośniki instalacyjne (aktywne) + procesor (Atmos,Auro,UHD) + dowolny player BD ( tzn. nie z Olimpu cenowego)

Witać, że branżowych ulotek to się naczytałeś.

Wskaż mi proszę filmy w dystrybucji domowej w dźwiękiem pod Atmos?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.