Skocz do zawartości
IGNORED

jaki kabel na interkonekt?

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co byście polecili?

Myślałem o wtykach podpisanych jako nakamichi w cenie 6zł sztuka i mikrofonowym Cordial CMK250-5zł, gitarowym Cordial CIK 122- 4zł lub Klotz IY106-5zł.

Chciałbym zamówić w muzyczny.pl, wybór niestety mocno ograniczony.

Powstać ma z tego kabelek do kompa a być może i nowy do pianocrafta.

https://www.audiostereo.pl/topic/11693-jaki-kabel-na-interkonekt/

Wtyki RCA Nakamichi można kupić po 4,5zł. (nie pamiętam czy w TME czy na jakimś bazarze za tyle widziałem). I nadają się najlepiej do kabli mikrofonowych – np. Cordiala.

Do koncentryków (kabli gitarowych i SPDIF) lepsze są wtyki CC-008 z TME lub podobne – nieco droższe – ok. 7-9zł. za sztukę).

Polecam Klotza (ale wydaje mi się ze o wyższym numerze – chyba Yi-146 czy 446), Shellera o podobnej budowie lub Gothama.

Mają taki podwójny izolator –żyła centralna jest otoczona białym tworzywem na które naciągnięta jest osłona z jakiejś twardej koszulki i wokół niej jest owinięta żyła zewnętrzna (w Shellerze nie jest pleciona tylko owijana).

SPDIFów – ze srebrzoną żyłą nie polecam – taki Klotz grał mi trochę za ostro.

W Audio-Video nr 9/2004 z września znajdziesz recenzję interkonektów na kablach Gothama i Cordiala oraz sugestię na temat zastosowania.

pozdr.

Nie znam na pamięc wszystkich oznaczen kabli. Takie sznurki kupuje na wzrok - często nie maja pełnych oznaczeń na koszulkach.

Testowane w Audio-Video były:

Cordial Guitar Cable Top Performance CGK 122N

Cordial Microphone Cable Top Performance CMTOP 222

Gotham GAC-1 S/PDIF 75 om

Gotham GAC-1 Unbalanced

Ja robiłem na kablu

Sheller Professional Instrument Kable i na Klotzu o podobnej nazwie ze srebrzona zyłą środkową (zbyt przejaskrawiony dźwięk) oraz na Cordial Microphone Cable High Performance. Oznaczeń modeli nie było na koszulkach.

Miałem też na mikrofonowym Tasker C-128 - trochę słabiej grał od Cordiala mikrofonowego. Oraz na koncentrycznym Tasker C-209 o bardzo grubej żyle srodkowej - raczej mniej udany (duzo powietrza ale mała rozdzielczość góry pasma).

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a przepraszam - pomyliłem te oznaczenia Klotz'a

Ukryta Zawartość

IY-106 ma budowę podobną jak Sheller którego użyłem. Tylko na rysunku widać ze Klotz ma zewnetrzną żyłę plecioną a Sheller miał owiniętą dokoła rdzenia jedną warstwę nitek miedzianych - nie przeplatanych. I u mnie ten Sheller był bardzo udany.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z metra kabla wychodzi zawsze metr interkonektu na jeden kanał (czyli trzeba kupić dwa metry kabla żeby mieć parę interkonektów - na prawy i lewy kanał).

Kabel mikrofonowy ma zazwyczaj dwie żyły izolowane od siebie, równoległe otoczone wspólnym ekranem. Wtedy jedna żyła jest łączona jako środkowa (do kołka wtyczek CINC), druga żyła jest łączona jako powrotna (do kołnierza wtyczek CINC), a ekran jest przylutowany do kołnierz wtyczki tylko na jednym końcu przewodu i działa jako ekran magnetyczny.

Kabel instrumentalny (koncentryczny) ma tylko jedną żyłę środkową otoczoną plecionym ekranem. Żyłę środkową lutuje się do kołka wtyczek CINC a ekran pełni rolę żyły powrotnej i jest lutowany do kołnierza wtyczek CINC.

pozdr.

Dzięki,

miałeś może doczynienia z głośnikowymi kablami coaxial'nymi?

Wogóle kable dla muzyków mają zaawansowaną budowę i przystępne ceny w porównaniu do kabli "audiofilskich".

Hmm, brak filozofii pozytywnie wływa na ceny :-)

Spytam jeszcze, czy słyszycie różnicę pomiędzy interkonektem zrobionym z cordiala za 8zł a kablem z metra dedykowanym za 100zł metr?

Koaksialnymi - znaczy chodzi o kable koncentryczne do głosników?

Najdroższe takie jakie widziałem to Mogami Blue Rocket (czy jakoś tak) podobno całkiem dobre - i niestety drogie - czyba z 90zł./m.

Takie kable ma i Cordial i Gotham. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie - na pewno są one przystosowane do koncentrycznych wtyków "Speakon" - stosowanych w kolumnach estradowych (chodzi tu raczej o szybkośc łączenia i nie zastanawianie się nad poprawnością sfazowania kolumn).

pozdr.

ps. Na pytanie o takie porównanie kabli Pro i Hi-End prawdopodobnie nikt Ci tutaj nie, bo ci ktorzy mają drogie nie słuchają tanich - chyba że ktoś sobie zrobił sesje odsłuchową w salonie. Ale "dyrygentem" jest tam zazwyczaj sprzedawca i on juz tak wszystko potrafi zorganizować żeby było słychać co trzeba :)

Chodziło mi o koncentryczne, głośnikowe cordiale.

To, że na forum ciężko o odpowiedź to wiem.

Po tym jak żartowałeś sobie z velumów wydajesz mi się jedną z najwłaściwszych osób, aby na takie pytanie odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Niestety nie wiem jakie korzyści soniczne może przynieść koncentryczność kabla głośnikowego.

Tyle że będziesz miał sporo zabawy z zarobieniem końcówek. Żeby to ładnie wyszło to musiałbyś kupić takie specjalne koszulki termokurczliwe - rozdwajające się z jednego na dwa przewody. A są dość drogie. Oczywiście goły kabel też można zakręcić w zaciskach.

O ile mi wiadomo to te kable koncentryczne u Cordiala i Gothama są odpowiednikami kabli symetrycznych. Na stronach internetowych obaj producenci chyba nie wspominają nic o lepszych właściwościach koncentryków nad symetrycznymi kablami głośnikowymi.

pozdr.

Polecam bardzo dobry mikrofonowy kabelek włoskiej firmy BESPECO.

Można kupić w sklepach muzycznych . Parę złotych za metr.

Wpięcie go zamiast całkiem drogiego interkonektu nie przynosi wielkiego uszczerbku .

Od ponad roku stosuje go do okablowania wzmacniaczy.

I co za audiofilski wygląd !

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-184081_1.jpg]

post-201-100002910 1170259736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mikrofonowy (symetryczny) nie sluzy do puszczania dwoch kanalow tylko jednego. Chcesz miec przesluchy? Potrzebujesz dwoch kabli albo np. takiego jak ta Supra, notabene bardzo dobra:

[obrazekLUKASZ-185870_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W mikrofonowym podłączylbym do małego jacka jedną żyłę jako prawy kanał, drugą jako lewy a ekran jako masę i źle by było?

Problem jest w przylutowanie cinch'ów do ekranu.

Czy takie kable jak ta supra produkowane są przez cordiala?

Nie bardzo tak mozna zrobić. Ten ekran pełni role żyły powrotnej. Muszą być więc dwa oddzielne - na prawy i lewy kanał. Nie wiem jak to jest we wtyczce jack połączone ale do wzmacniacza masz dwa Cincze po dwie żyły na każdy Cicnc.

Cięzko to będzie zlutować we wtyczce mini jack.

Są takie kable - jak ta Supra - może o innym wyglądzie zewnętrznym (zdaje się że Gotham 1/2 lub podobne oznaczenia - zobacz na

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy gra jest warta świeczki skoro można kupic jakiś lepszy kabelek do komputera za 15zł. (ktoś na forum kiedyś radził zeby na nim zapiąc jeszcze ferryt).

pozdr.

Ukryta Zawartość

Też mi się wydaje, że nie ma sensu robić.

Zamówię z allegro profigolda www.allegro.pl/show_item.php?item=32289999

taki sam jak mój obecny interkonekt, czyli nędzny ;-)

A jak znajdę top performance to zrobię porządny interkonekt do pianocrafta.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Jakie kable mikrofonowe Klotza polecalibyście na interkonekt?

Chciałem zdobyć taki jaki stosuje Piotrek608 w swoich wzmakach słuchawkowych (jedyne jego oznaczenia to "Klotz Acustic Proffesional" - nota bene sądząc po pisowni to raczej nie jest oryginalny Klotz....;) ), ale niestety nie są one już chyba dostępne. Czy ktoś próbował może MY206 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - wygląda na bardzo podobny do tego Piotrkowego;) ?

Macie może jakieś lepsze propozycje tanich, sprawdzonych kabli na interkonekt DIY (Cordiala CMTOP222 nie wiem gdzie mógłbym dostać, natomiast CMK222 jest podobno gorszy od Klotza)?

Z góry dziękuje za wpisy i pozdrawiam,

haearn

Ukryta Zawartość

eMil - powinny być w TME -

Ukryta Zawartość

Nie polecam kabli głosnikowych na interkonekty. Pewniejszy będzie ten Klotz Yi-106.

pozdr.

Ukryta Zawartość

zorro - czy te dwie żyłu w Twoim kabelku łączysz razem i dajesz do środka Wtyku , czy jeszcze inaczej to zarabiasz ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>zorro

Z jakimi dokładnie kablami go porównywałeś? Napisz proszę coś o brzmieniu tego Bespeco.

Jakie wtyki do niego stosujesz?

Jeżeli jest taki dobry to ja również miałbym prośbę o przesłanie mi (o ile nie będzie sklepu internetowego handlującego takimi kablami).

Jedyny sklep oferujący kable Bespeco jaki znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale niestety nie mają oni właściwego modelu. Najbardziej zbliżony do niego jaki jest w ofercie to B/CVP100S (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Zobaczymy zresztą, bo wysłałem do nich maila z zapytaniem o model TS. Jak odpiszą to dam znać.

Pozdrawiam,

haearn

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rambo

Jedna żyła na plus , druga na minus (obudowa wtyczki ), ekran do minusa od strony wejscia.

>Uki Hearn

Kabelek kupiłem w lokalnym sklepie z instrumentami muzycznymi.

Porównywałem z Cordialem Top Performance i któryms z Klotza.

Brzmi b.dobrze i nie chce mi się w opisie rozdrabniac sie na szczególy.

W tej chwili mój podstawowy interkonekt to VDH First Ultimate .

Bespeco to taki zamiennik.

Mógłbym kupić ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Moja cyfrówka ma problem z macro .

[obrazekLUKASZ-191662_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.