Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o Pomoc w wyborze zestawu Stereo

Serge

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Nie mam dużego doświadczenia więc proszę Was o pomoc. Dojrzałem aby zakupić swoje pierwsze stereo ,dotychczas miałem same amplitunery .

Słucham muzyki ogólno-rozrywkowej czyli tego co grają aktualnie w radiu oraz trochę rapu hip hopu więc chciałbym mieć ładny bas, co nie oznacza że wysokie tony są nie potrzebne :) pomieszczenie ok 50m2.

Wybór padł na wzmacniacz Denona PMA 720 lub Marantz PM 5005 i tu pierwszy dylemat który wybrać ,chciałbym dołożyć do tego odtwarzacz sieciowy Denona nowy model DNP 730 kosztuje ok 2 tyś a do Marantza 4 tyś!!! wiec jest problem .

Zestaw kolumn które chciałbym podłączyć pod te wzmacniacze to :

1. Taga Harmony Platiunum Slim F-90SL

2. Monitor Audio Bx 6

3. Paradigm Monitor 9v.7 lub mocno nadwyrężając budżet rezygnując narazie z odtwarzacza sieciowego Monitor 11v.7 ale czy warto tyle dopłacać.

Proszę o uwagi co najfajniej zagra który wzmacniacz z którymi kolumnami ,chodzi mi o efekt od pierwszego włączenia mam być super WOW , a nie doszukiwanie się po długim wielogodzinnym słuchania że to jest to . Jest to moje pierwsze stereo i może kiedyś dorosnę do muzyki klasycznej czy bardziej wyrafinowanej ale póki co nie mam 50+ lat więc liczy się efekt pierwszego zauroczenia :) Dziękuję Bardzo za zaangażowanie i pomoc

Witam,

pomieszczenie ok 50m2.

,

to Bardzo Duży pokój do nagłośnienia, czy MA Bx6 wystarczą?

Monitor Audio Bx 6

Monitor Audio Bx 6

Wybór padł na wzmacniacz Denona PMA 720 lub Marantz PM 5005 i tu pierwszy dylemat który wybrać

Sam posiadam nieco mocniejszy wzmacniacz Denona, który w moim pokoju odsłuchowym ca 30 m2 nieźle radzi sobie z MA Silver 8.

Dlatego sugeruję: oczko wyżej, może prądowo PMA 720 AE (bo o nim mowa?) da radę, ale czy Bx6 wystarczą do nagłośnienia takiej dużej powierzchni, tego nie wiem.

Mogę tylko pozazdrościć tak dużego pokoju do słuchania (i nie tylko).

Co do reszty pytań,nie posiadam tyle osobistego doświadczenia, aby się wypowiadać.

Pzdr

Witaj,

podałeś wielkość pomieszczenia 50 m2, mam jednak nadzieję, że część odsłuchowa jest mniejsza.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, brałbym pod uwagę wzmacniacz Denon PMA-720AE, który połączyłbym z DNP-730AE. Kwestia kolumn - zwróć uwagę na polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 31, która bardzo dobrze współgra z Denon'em. Jeśli lubisz bardzo dynamiczne, otwarte brzmienie, dobrą opcją będą także kolumny Dynovoice.

Wracając do elektroniki, jeśli budżet pozwoli, zwróć uwagę na bardzo mocną, wydają integrę NAD C356 BEE, która teraz jest oferowana w bardzo atrakcyjnych cenach.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi co do pokoju to wygląda to tak że jest to otwarta przestrzeń 50 m2 może nawet ciut więcej, mogę zawęzić pole odsłuch zsuwając kolumny z narożników pomieszczenia bardziej do środka obcinając w ten sposób ok 10 m2 . Ten wzmacniacz Denona fajnie wychodzi cenowo ze streamerem dlatego myślę o nim na poważnie (co to Marantza rozumiem że lepiej dać sobie spokój ) a ten NAD będzie dużo lepszy ? czy lepiej zainwestować w lepsze kolumny do Denona Myślałem o tych MonitorAudio BX6 ale kolega Nubira 2cdx pisze że moga być za słabe, a te Pylon Audio Sapphire 31 lub Dynovoice są mocniejsze ?

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie Koledzy odzywam się ponieważ ostatnio odwiedziłem parę sklepów ze sprzętem i mam kompletnie mętlik w głowie . Większość sprzedających poleca ze względu na słuchana muzykę i możliwości łączności multimediów itd.. mimo że zaznaczam że interesuje mnie tylko stereo to wszyscy doradzają dobry amplituner . Polecano mi nowy model Pioneera VSX-924 który zdobył tegoroczną nagrodę EISA(co o nim sądzicie? ) oraz jakieś yamahy czy Onkyo wszystko w kwocie około 2500 ,że zagra nie gorzej niż niski model wzmacniacza taki jak Denon PMA 720 czy Marantz PM 5005 a da wiele więcej możliwości tak jak wzmacniacz ze streamerem dopiero ? Co do kolumn to oglądałem te co poleca Q21 Pylon Sapphire 31 i jakość ich wykonania jest straszna szpeciły by mi salon sam wykonałbym lepsze obudowy :) podobnie te Dynavoice lepsze ale brzydkie . Widziałem piękne kolumny B&W 683 , czy Monitoraudio Silver 8 ,Troche brzydsze ale nadal ładne Paradigm Monitor ale czy takie kolumny da się dobrze napędzić takim amplitunerem ? czy może zanacie jakieś porządnie wykonane duże kolumny nie koniecznie mocno audiofilskie ale takie żeby były ozdobą salonu miały głęboki bas najlepiej białe lub czarne lakierowane na połysk tak żeby żona była uszczęśliwiona . I jakiś rozsądny może amplituner albo wzmacniacz ,żeby było to wszystko zgrane ze sobą i dawało dobry efekt ale nie było niepotrzebnie wygórowane cenowo takie max optium .?

• 2 miesiące później...

Ma Tagi Harmony Platinum v2 F-60. Kolumny oczywiście mniejsze, ale bardzo energetyczne. Złego słowa nie powiem, ale sądzę że wymienione Tagi zadaniu w takim dużym pokoju mogą nie podołać... Inne chyba zresztą też nie...

Choć po przeczytaniu końcówki recenzji :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.