Skocz do zawartości
IGNORED

wybór przyszłościowego wzmacniacza do ambitnego stereo, ew końcówki mocy, do 15 - 20tys

Dukezpol

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

No widzisz...mnie np. takie granie nudzi...każde nagranie jest podobne...już wolę jak ma braki tonalne...ale każde jest swoistym wydarzeniem...tak rozumiem muzykalność...nie dosładzanie nagrań przez system...według mnie błędnie określane muzykalnością...

Jeszcze raz, aczkolwiek ostatni napiszę: nie ma dobrych kolumn i dobrych wzmacniaczy do każdego systemu. System musi być dobrany w całości, razem zreszta z kablami i innymi akcesoriami . Łatwiej jest dobierać wzmacniacz do kolumn niż na odwrót, bo łatwiej wypożyczyć do domu wzmacniacz. Dla tego radziłem zacząć od kolumn i akustyki.

Ponadto: kolumny i miejsce odsłuchu muszą w przybliżeniu tworzyć trójkąt równoboczny. Bezpieczniej jest przy tym być trochę bliżej kolumn niż trochę za daleko. Zamieszczony projekt nie spełnia tego warunku, niestety. I to będzie największa przeszkoda w uzyskaniu prawidłowego dźwięku wysokiej klasy.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Tak to mniej więcej będzie wyglądać ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przeprowadzam się zaraz i postanowiłem zainwestować parę PLN w porządne audio stacjonarne, zaczynając od budowy niezlego systemu stereo....

Nie wiem na jakim jestes etapie, ale skoro chcesz wpuscic troche kasy w klocki audio to i tez mogles juz wycisnac kase na dyskretna akustyke dla salonu i projekt skoro to pomieszczenie jest/bylo robione od zera- przynajmniej ja zrobilbym w ten sposob....

Skoro jednak tak nie zrobiles to ja majac B&W 603 s3 (nie sa takie wcale do niczego) po prostu na poczatek wprowadzilbym sie z nimi do nowego lokum, a nastepnie wypozycz dobrego pradowo wzmaka i pograj w pomieszczeniu; zobacz co uslyszysz, daj szanse kolumnom i sobie. I nie kupuj nic w ciemno- z audio to troche jak z chodzeniem po polu minowym :))

Co do wzmaka ja spróbowałbym na poczatek zeby zobaczyć jak "gra" pomieszczenie, a sa teraz w dobrych cenach: albo z Krellem 300 (troche brumi) albo z Moon'em np. 250i albo Atoll 100/200. Z Rotelem moze byc za ostro na gorze,bo stare serie Bowersow wlasnie tym sie charekteryzowaly...

Ale to Twoje pomieszczenie i Twoje uszy wiec Tobie moze pasowac....

802 to duza kubatura i wg mnie powazne granie w dedykowanych pomieszczeniach........

Powodzenia

Pytania, bo te 802d bardzo mi sie spodobaly i powaznie o nich mysle:

- czy bez adaptacji akustycznej salonu zakup kolumn takiej klasy ma sens?

- czy 802d ma szanse zagrac przyzwoicie z jakims budzetowym wzmacniaczem?

- o ile gorsze sa sporo tansze 803d i o ile mniej wymagajace?

Ja miałem Musical Fidelity M6 500i i był genialny(jest teraz w super promocji w TopHifi i proszę nie mylić z M6i ) . Jest to pewnie dla większości wzmacniacz docelowy. Każde kolumny u mnie na dużym wzmacniaczu dostawały skrzydeł. Ma XLR i wejście na kino domowe. Cały czas myślę, czy nie kupić jeszcze raz w takiej cenie.

Różnica pomiędzy 803D a 802D była minimalna. Obie są wymagające i trzeba duży wzmacniacz.

O MF M6 500i myslalem, ale taka moc za tak male pieniadze, w dodatku z tak niewielkiej skrzynki... Gdzies tu chyba jakis "pies" musi byc pogrzebany?

A moze jakis mocniejszy McIntosh? Ci przynajmniej sie lepiej cenia a i wygladaja bardziej okazale...

500i grał super fajnie, za ta cenę jaką teraz jest w promocji jest na pewno super. MA7000 gra chyba jeszcze lepiej.

Niestety nie porównałem 500i z niczym lepszym jak go miałem, przez co nie mogę powiedzieć na pewno, ale pewnie mógłbym z nim zostać na zawsze. Porównywałem tylko z Sony, Musical Fidelity A5, klonem Accuphase A-45 i od wszystkich grał lepiej.

Jeszcze jeden pomyl (przepraszam jesli bzdurny) - moze skupic sie na wzmacniaczach z regulacja tonow, tak aby potem moc efektywniej dostosowac charakter ich brzmienia do wybranych na koncu kolumn?

500i grał super fajnie, za ta cenę jaką teraz jest w promocji jest na pewno super. MA7000 gra chyba jeszcze lepiej.

Niestety nie porównałem 500i z niczym lepszym jak go miałem, przez co nie mogę powiedzieć na pewno, ale pewnie mógłbym z nim zostać na zawsze. Porównywałem tylko z Sony, Musical Fidelity A5, klonem Accuphase A-45 i od wszystkich grał lepiej.

Czy MF500i ma możliwość podpięcia kina? W tej cenie to chyba rzeczywiście ciekawy sprzęt?

Audiofilem słyszącym wpływ na dżwięk po zmianie rodzaju kabla zasilającego nie jestem i nigdy nie będę.

to kup cokolwiek - bedziesz zadowolony tak czy inaczej

no chyba ze chcesz zaszpanowac na dzielnicy - wtedy kup cos drogiego

Czy MF500i ma możliwość podpięcia kina?

Jeśli chodzi Ci o ominięcie przedwzmacniacza to ma - wejście AUX ma przełącznik omijający przedwzm. i podłącza się pre-out z amplitunera.

Każdy duży wzmacniacz (Accupahse E-450, McIntosh, Krell itp) będzie fajny. W Accuphase będziesz miał dużo większą funkcjonalność niż w 500i, ale mnie to by nie było potrzebne. Nie czuję potrzeby kręcenia regulacją tonów itp.

500i ma regulację głośności chyba na układzie PGA23XX, a pokrętło to impulsator. Tak samo chyba McIntoshe, ale nie jestem pewien.

Podepnę się pod temat - czy, któryś z wymienionych wzmacniaczy dobrze by się zgrał z kolumnami MA PL200 i Oppo 105D? - pozdrawiam Świątecznie :)

Jeśli chodzi Ci o ominięcie przedwzmacniacza to ma - wejście AUX ma przełącznik omijający przedwzm. i podłącza się pre-out z amplitunera.

No to zamawiam i zobaczymy jak to gra?

Co wy Panowie się tak uczepiliscie akustyki ,większość nas ludzi nie ma osobnego pokoju dedykowanego do muzyki więc jest co jest , ważne żeby nie było echa i zachowana odlegosc od ściany , nie każdy chce dyfuzorow i tych podobnych na scinach , dla mnie akustyka może zepsuć dźwięk Ale nie podniesie jakości danego spretu

Do zalozyciela wątku , chłopie chcesz wydać taką kasę i zadajesz tutaj takie pytania ,co ze ktoś ci powie że klocek x jest fajny jak przy odsłuchu nie spodoba ci się ?? Za taką kasę idziesz do salonu mówisz co chcesz ,słuchasz kilka klocków wybierasz jeden dostajesz rabat i się cieszysz -a kasa co chcesz wydać to konkretna więc tu i wyłącznie ma się tobie podobać i ty masz być zadwolony z tego

:)

dla mnie temat jest podpucha

jesli ktos chce wydac jakas sensowna kase na wzmak to zazwyczaj wie czego chce.

Hej, nie - nie jest podpucha. I wiem czego chce - po prostu najlepiej mozliwie brzmiacy w nieprzystosowanym akustycznie pomieszczeniu ok 30m2, uniwersalny (rozne gatunki muzyczne) zestaw stereo w budzecie do ok 60 tys pln (za samo wzmocnienie i glosniki). 3 twarde zalozenia:

- ma sie zgrywac z Oppo 105d bo na razie zrodla nie planuje zmieniac

- kolor tylko piano black lub palisander naturalny (oba w polysku)

- wzmacniacz lub koncowka w pelni zbalansowane

Nie bardzo rozumiem co Was tak boli? Ze nie che polsrodkow? Inny przyklad z zycia - mam 5 rowerow, za 2 z nich mozna kupic samochod wartosci ok 80tys. Mimo tego kolarzem zawodowym nie jestem, ale mam nieklamana codzienna przyjemnosc z ich uzywania!

Przelozcie to sobie teraz prosze jakos na audio i cos doradzcie! :) bo jak widac nie znam sie na tym!

Przelozcie to sobie teraz prosze jakos na audio i cos doradzcie! :) bo jak widac nie znam sie na tym!

jesli chcesz to na audio to prosze bardzo:

nie zaczyna sie skladania zestawu od wzmacniacza!

to po pierwsze

a po drugie na cholere chcesz wydac jakiekolwiek pieniadze na cos co podlaczysz do Oppo 105d???

jesli chcesz to na audio to prosze bardzo:

nie zaczyna sie skladania zestawu od wzmacniacza!

to po pierwsze

a po drugie na cholere chcesz wydac jakiekolwiek pieniadze na cos co podlaczysz do Oppo 105d???

Bo to bardzo porzadne (nie mylic z oppo 103!), multiformatowe w dodatku zbalansowane zrodlo, bo mam malo plyt cd a duzo bezstratnych formatow ktorych slucham na b ambitnych zestawach portable, bo nie mam miejsca na duzo klockow, bo slyszalem oppo sparowane z 802d i brzmialo super ale eletronika pomiedzy byla z kosmosu (naim 500)....

Mam nadzieje ze to zadowalajace powody?

może nie do końca od tej strony co Autor wątku sobie życzy, ale poniżej link do bardzo chwalonych kolumn, jest piano black, nie są wielkie jak Bowersy.

jeśli się podobają, bo tutaj ta kwestia ma duże znaczenie, to bym zaczął od wzmacniaczy oferowanych przez ten salon audio.

jeśli nie te, to szedłbym podobnym schematem per salon audio i co w nim proponują. przynajmniej będzie można usłyszeć zestaw przed zakupem, przynieść w jedno miejsce oppo i poprzekladać wzmacniacze, kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

slucham na b ambitnych zestawach portable,

no to juz wiem w czym rzecz

kup sobie devialeta - bedzie pasowal jak ulal do tych twoich zestawow

Fiu fiu, to dopiero zaskoczenie.. Piekne te wloszki!!! Jednak roznie w zyciu bywa, wydaje mi sie ze na takich egzotykach za duzo sie straci w przypadku ew. koniecznosci odsprzedazy...

Chyba wolalbym cos bardziej oklepanego...

A moze tak - polecane uniwersalne wzmocnienie ktore sprawdzi sie w wiekszosci gat muzycznych i wydobedzie z nastepujacych kolumn min 95% ich mozliwosci - bede wiedzial od razu na co mnie stac i co ma sens (nawet zakladajac uzywki) a czego nie warto w ogole brac pod uwage...

A wiec:

B&W: 802d, 803d, 804d

Dali Epicon: 8 i 6

.....

opowiem pewna historie...

kolega kiedys zlozyl sobie bardzo ladny zestaw EC ale mu sie znudzilo wiec zestaw trafil na alledrogo

sek w tym ze po rca buczal - cena byla wiec okazyjna

przyjechal klient obejrzal, wyjal gotowke i zaczal pakowac

kolega zaczyna wiec klarowac ze to nie jest w pelni sprawne i jak to w EC potek troche nie ten tego...

kupujacy wzroszyl ramionami i stwierdzil ze to nic bo klocki mozna bylo znalesc w aktualnym katalogu z calkiem wysokimi cenami. wyglad niczego sobie. stare electrocompaniet ma swoj sznyt...

ale najwazniejsze bylo natomiast to ze wieze mozna bylo z klockow ulozyc!

jak chcesz dobry i w miare tani wzmak to celuj w cos na gm70

Chyba wolalbym cos bardziej oklepanego...

A moze tak - polecane uniwersalne wzmocnienie

Ludzie traktuja Cie jako prowokacje, bo w audio doswiadczenia nie da sie zastapic poradami na forum. Tym bardziej przy sporych pieniadzach trzeba wlozyc wlasny wysilek w wybor.

Nie da sie niczym zastapic kilku lat prob dobierania zestawu audio, bo wlasciwy dobor wspolpracujacych urzadzen to klucz do sukcesu. Nie mozna tak sobie przyjsc z nikad i kupic dobry sprzet, ktory od razu jest strzalem w dziesiatke.

"Polecane uniwersalne wzmocnienie" nie istnieje, bo wszyscy by juz tu takie mieli w roznych wersjach budzetowych. Sek w tym ze sa rozne subtelne roznice miedzy wzmacniaczami i trzeba samemu sie dowiedziec, ktory trafia w gust.

Mozna oczywiscie isc na skroty i poprosic kogos o pomoc lub zaufac sprzedawcy, ale to wymaga znalezienia kogos zyczliwego i doswiadczonego. No i nie poprzez forum a bezposrednio.

Wesolych Swiat.

nie istnieja rozwiazania uniwersalne

w duzej mierze gra" samo pomieszczenie

to co zagra u kogos nie musi sie sprawdzic u ciebie

kup kolumny ktore ci sie podobaja i szukaj za pomoca prob i bledow napedu do nich a nie odwrotnie

albo kup cokolwiek w wysokim polysku

Jak dla mnie cały wątek to podpucha. Ale jesli bawi kogoś ta gra to może się dalej bawić. Posmieje się.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

mam 5 rowerow, za 2 z nich mozna kupic samochod wartosci ok 80tys. Mimo tego kolarzem zawodowym nie jestem, ale mam nieklamana codzienna przyjemnosc z ich uzywania!

jak bys chcial sie nauczyc jezdzic na nartach i kupilbys topowe modele slalomowe czy gigantowe to nigdy na nartach nie nauczylbys sie jezdzic. kazdy instruktor wyslal by cie do wypozyczalni po narty dla poczatkujacych.

samodzielnie robilbys za posmiewisko na stoku - mniej wiecej jak teraz na forum.

jak bys z kolei chcial sie nauczyc latac paralotnia za pomoca topowego, wyscigowego skrzydla to bys sie po prostu zabil

audio nie jest tak problematyczne - z tym tylko ze zaraz oskubia cie na kasie a i tak nie bedzie ci gralo...

Hej, ostatni raz powtarzam - zadna podpucha. W ogole nie rozumiem znaczenia slowa podpucha na forum - po co,w jakim celu?

Moze skonczmy tez juz z tymi odwolaniami do innych dziedzin zycia - ja naprawde nie musze sie uczyc sluchac od poczatku i nie zamierzam tez, parafrazujac wypowiedz powyzej, sie dac zabic dla dobrego stereo...:)

To jedno z zainteresowan dla ktorego dedykowac bede moze 5% wolnego czasu...

Ok, dosc boksowania w miejscu - niektorzy buduja wymarzony zestaw cale zycie, ja nie zamierzam spedzic na to wiecej niz ulamek jego procenta. Moze niektorych wlasnie to tak strasznie "uwiera"...

Poki co serdeczne dzieki za Wasz tzw input, jak w styczniu kupie kolejna czesc zestawu, moze ta ostatnia bedzie latwiej dobrac i wtedy cos pomozecie..

Ostatnie pytanie - ATC SPA2-150 - warte zachodu jako docelowy wzmak, czy sobie darowac? Testow jak na lekarstwo...

Dobrze Ci radzą koledzy, że bez odsłuchów u siebie w domu wszystkie propozycje nie mają sensu. Twoje ucho i Twoje preferencje nijak się mają do tego co byśmy my wybrali. Zakup za kaucją 3-4 sprzęty, które chodzą Ci po głowie i sam oceń. Inaczej się nie da. Wesołych Świąt.

Ja rozumiem, ze sa ludzie niebiedni, ktorzy maja w dupie wielo miesieczne wyciskanie z systemu stereo 99.99% jego mozliwosci kolejnymi parowaniami podle wysrubowanego gustu, i tacy osobnicy zadowola sie kombinacja, ktora zagra po prostu dobrze, nawet jesli i na 80% swojego potencjalu, na dalsze bedzie im zwyczajnie szkoda czasu, bo nie zyja tylko audiofilia.

Jak tak ma kolega zalozyciel watku i do tego 60k, to prosze bardzo ;'))

Moze sobie zamowic Spendory D7 i do nich Acoustic Arts Power Amplifier MkII (integra), w tej lub w odwrotnej kolejnosci.

Koniec tematu ;'))

Ukryta Zawartość

post-1621-0-21717000-1419501430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.