Skocz do zawartości
IGNORED

wybór przyszłościowego wzmacniacza do ambitnego stereo, ew końcówki mocy, do 15 - 20tys

Dukezpol

Rekomendowane odpowiedzi

cześć Wszystkim

do tej pory pogrywałem sobie na średnim sprzęcie stacjonarnym, koncentrując swoje inwestycje w audio w wybitny sprzęt mobilny...

Do "grania" w domu mam obecnie totalne przeciętniaki (muzyka + kino):

B&W 603S3 przód + 601S3 na tyle + centralny z tej samej serii, jakis duży woofer Yamahy, ampli Denon 1804 i jakiś prosty DVD Pioneer

Cóż, o ile w kinie to jakoś wszystko zdawało egzamin, o tyle muzyki nie dało się na tym za bardzo słuchać...

Przeprowadzam się zaraz i postanowiłem zainwestować parę PLN w porządne audio stacjonarne, zaczynając od budowy niezlego systemu stereo....

Jedzie już do mnie OPPO 105D jako uniwersalne, niezle oceniane i polecane źródło z dość dobrym torem Audio i świetnym obrazem.

Mało mam płyt CD, więc specjalnie nie ażą mnie jego kiepskie opinie w porównaniu do wybitnych źródeł CD za minimum podobą kwotę...

Teraz CLOU topicu - na następny "ogień" idzie wybór porządnego wzmacniacza do stereo.

Wymagania:

- Wejścia XLR do połączenia z Oppo (podobno na nich rozwija skrzydła)

- współpraca z przyszłym amplitunerem KD przez preout

- charakter: muzykalny, dynamiczny, szybki, bezpośredni, z bardzo dobrym głebokim dołem i szczegółową górą. Żadnego lampowego zamulania ale też bez zimnej analizy - muzykalny po prostu! Mniej zależy mi na szerokości sceny czy wybitnych średnich. Muzyka - w zasadzie wszystko z naciskiem na klasyków rocka, poezję, jazz, acid, trochę popu.... Ale słucham też czasem lekkiej klasyki np!

- ma udźwignąć ambitniejsze kolumny, zapewne nie za długo zadowalać mnie będzie poprawa jakości na 603S3 po zmianie z amplitunera... Ambitniejsze, typu Dali Epicon/Helicon, B&W seria 800, nie wiem co jeszcze - wyjdzie podczas odsłuchów.

To ma być wzmacniacz docelowy, nie lubie zmian, handlowania na allegro itd. Nie chciałbym go musieć zmieniać znowu, zaraz po wyborze kolumn, gdy okaże się że jest po prostu za słaby!

- budżet - nie ma sztywnego, ma być racjonalny. Audiofilem słyszącym wpływ na dżwięk po zmianie rodzaju kabla zasilającego nie jestem i nigdy nie będę.

Wstępnie zakładam 15 tys, ale jak będzie trzeba wydać 25 to też się pieniądz znajdzie... Dopuszczam też sprżęt używany, ale max 4-5 letni, żadnych 30 letnich trupów!

Da się coś wybrać? Nie wiem tez, czy mając regulowaną głosność w OPPO, skupiać się w poszukiwaniach na wzmacniaczach czy na samych końcówkach mocy?

Co zyskam a co stracę?

Pomóżcie laikowi z ambicjami! :)

Tak, wiem - Odsłuchy! Ale jak zacząć, kiedy kolumny będą wybierane za parę miesięcy? chyba da się wybrać jakieś dobre uniwersalne wzmocnienie które po prostu dobrze zagra z większością ambitniejszych kolumn?

Artur

Witaj,

oczywiście zacznę od zaproszenia do nas na odsłuchy, tylko tak wybierzesz urządzenie, które będzie Cie w pełni satysfakcjonowało.

Przedwzmacniacz w OPPO jest dobry, ale przy klasie sprzętu jaki zamierzasz skompletować, będzie ograniczeniem. Tak więc wykorzystaj OPPO jako dobre źródło obrazu i dźwięku.

Kwestia wzmacniaczy - na pewno zwróć uwagę na ofertę marki Hegel. Myślę że flagowy model H300 powinien być idealnym rozwiązaniem. Drugą opcją jest ATC SIA2-150. To jeden z najlepszych moim zdaniem wzmacniaczy zintegrowanych, dostępnych na rynku. Bardzo mocny, gęsty, szybki, dynamiczny, będący w stanie prawidłowo zasilić praktycznie każde kolumny. W tym przypadku jednak będą pewne ograniczenia w funkcjonalności.

Na koniec zwróć uwagę na ofertę Naim. Można zacząć od wzmacniacza Supernait 2 i stopniowo udoskonalać go o zewnętrzny zasilacz czy dodatkową końcówkę mocy do jednej z sekcji.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie na odsłuchy, wszystkie powyższe urządzenia oraz jeszcze wiele innych opcji mamy fizycznie w salonie, można wszystko porównać, posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

cześć Wszystkim

do tej pory pogrywałem sobie na średnim sprzęcie stacjonarnym, koncentrując swoje inwestycje w audio w wybitny sprzęt mobilny...

Do "grania" w domu mam obecnie totalne przeciętniaki (muzyka + kino):

B&W 603S3 przód + 601S3 na tyle + centralny z tej samej serii, jakis duży woofer Yamahy, ampli Denon 1804 i jakiś prosty DVD Pioneer

Cóż, o ile w kinie to jakoś wszystko zdawało egzamin, o tyle muzyki nie dało się na tym za bardzo słuchać...

Przeprowadzam się zaraz i postanowiłem zainwestować parę PLN w porządne audio stacjonarne, zaczynając od budowy niezlego systemu stereo....

Jedzie już do mnie OPPO 105D jako uniwersalne, niezle oceniane i polecane źródło z dość dobrym torem Audio i świetnym obrazem.

Mało mam płyt CD, więc specjalnie nie ażą mnie jego kiepskie opinie w porównaniu do wybitnych źródeł CD za minimum podobą kwotę...

Teraz CLOU topicu - na następny "ogień" idzie wybór porządnego wzmacniacza do stereo.

Wymagania:

- Wejścia XLR do połączenia z Oppo (podobno na nich rozwija skrzydła)

- współpraca z przyszłym amplitunerem KD przez preout

- charakter: muzykalny, dynamiczny, szybki, bezpośredni, z bardzo dobrym głebokim dołem i szczegółową górą. Żadnego lampowego zamulania ale też bez zimnej analizy - muzykalny po prostu! Mniej zależy mi na szerokości sceny czy wybitnych średnich. Muzyka - w zasadzie wszystko z naciskiem na klasyków rocka, poezję, jazz, acid, trochę popu.... Ale słucham też czasem lekkiej klasyki np!

- ma udźwignąć ambitniejsze kolumny, zapewne nie za długo zadowalać mnie będzie poprawa jakości na 603S3 po zmianie z amplitunera... Ambitniejsze, typu Dali Epicon/Helicon, B&W seria 800, nie wiem co jeszcze - wyjdzie podczas odsłuchów.

To ma być wzmacniacz docelowy, nie lubie zmian, handlowania na allegro itd. Nie chciałbym go musieć zmieniać znowu, zaraz po wyborze kolumn, gdy okaże się że jest po prostu za słaby!

- budżet - nie ma sztywnego, ma być racjonalny. Audiofilem słyszącym wpływ na dżwięk po zmianie rodzaju kabla zasilającego nie jestem i nigdy nie będę.

Wstępnie zakładam 15 tys, ale jak będzie trzeba wydać 25 to też się pieniądz znajdzie... Dopuszczam też sprżęt używany, ale max 4-5 letni, żadnych 30 letnich trupów!

Da się coś wybrać? Nie wiem tez, czy mając regulowaną głosność w OPPO, skupiać się w poszukiwaniach na wzmacniaczach czy na samych końcówkach mocy?

Co zyskam a co stracę?

Pomóżcie laikowi z ambicjami! :)

Tak, wiem - Odsłuchy! Ale jak zacząć, kiedy kolumny będą wybierane za parę miesięcy? chyba da się wybrać jakieś dobre uniwersalne wzmocnienie które po prostu dobrze zagra z większością ambitniejszych kolumn?

Artur

Dziwne podejście do tematu ciekawy jestem czy Kasia Jankowska z tego forum nie jakąś bliską znajomą lub też nawet bliżniaczą siostrą. Pan wzmacniacz ,ona kolumny, Oczywiście bez urazy, duzo tu nie domówień. A na marginesie zmieniając sprzęt na przedział cenowy rzędu kilkudziesięciu tyś zł. Należy zacząć od częściowego zaadaptowania akustycznie pokoju w który się będzie to wszystko słuchało . Bo to podstawa.

A w tych pieniążkach to możliwości i są nie ograniczone.

Hej, dzieki za odpowiedzi. Tych z podejrzeniem o tzw drugie dno nie ma co komentowac...:) nie rozumiem zarzutu o dziwne podejscie? Jakie bylo by poprawne? Wspomnialem - audiofilem nie jestem i nie mam ambicji nim byc. Zwykly klient, ktory chce miec porzadne stereo w domu. Co w tym dziwnego?

Szukam na razie samego wzmacniacza ale odsluchuje tez kolumny. Slyszalem dzis B&W 802d ale na jakichs bardzo drogich peryferiach. Super to wszystko gralo, ale raczej 250 tys na raz na sam zestaw stereo nie planuje wydac (sam przedwzmacniacz kosztowal tu rowno 100 kpln)

Pytania, bo te 802d bardzo mi sie spodobaly i powaznie o nich mysle:

- czy bez adaptacji akustycznej salonu zakup kolumn takiej klasy ma sens?

- czy 802d ma szanse zagrac przyzwoicie z jakims budzetowym wzmacniaczem?

- o ile gorsze sa sporo tansze 803d i o ile mniej wymagajace?

- czy Oppo 105d nie bedzie tu hamulcowym, i do kolumn tej klasy potrzebne juz SACD? Tylko ze ja nawet samych CD mam malo - wiekszosc to pliki FLAC i inne bezstratne formaty... Beda tez koncerty na BD i duzo pijackich imprez ze streamingiem Hd...

A moze podejsc do tematu w 3 krokach:

1. Wzmacniacz na teraz, ktory super zagra na obecnych 603s3 i jakos da potem rade na 802d przez powiedzmy rok. (Pierwsza poprawa dzwieku vs amplituner KD)

2. W miedzyczasie poszukanie dobrej oferty i zakup 802d (2 poprawa dzwieku vs 603s3)

3. Zakup docelowego wzmocnienia (3 poprawa dzwieku = ekstaza)...:)

Bez adaptacji akustycznej nie mam mowy o dobrym dźwięku. Ewentualnie jeśli jest dużo mebli, dużo półek z książkami, dywan i pomieszczenie o umiarkowanych rozmiarach to jeszcze ujdzie, zwłaszcza przy cichszym słuchaniu.

Ja bym to zrobił troszkę inaczej: najpierw kulumny i adaptacja. Z tego względu, że elementy muszą być do siebie dopasowane, a łatwiej przynieść do domu wzmacniacz na próbę niż kolumny. Natomiast adaptacja między innymi zmienia barwę dźwięku, więc w momencie ostatecznego wyboru dobrze, żeby było coś już zrobione w tym kierunku.

Zwróć uwagę na kolumny Dali Epicon.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

wszystkie twoje potrzeby odnośnie wzmaka załatwi mcintosh ma 7000.....w okolicach 20 kzł można już nabyć sh

Dobra, to kupie teraz jakis tani uzywany wzmacniacz stereo albo koncowke i porzadne kolumny, ktory jakos je pociagnie pare miesiecy.

Salon normalnie wyposazony - ok 30m2, dywan na bambusowych dechach, drewniane zaluzje, lekkie zaslony, troche tapety... Sofa na srodku wiec ok 3-3,5m od zrodla, za sofa jeszce z 2,5m do tylnej sciany...

Kolumny nie beda mialy za duzo powietrza z tylu, wiec bass reflex pewnie lepiej przedni lub dolny...

Mowiac szczerze chce pojsc na latwizne - zadnych niesztampowych, niszowych rozwiazan. Nie mam ani czasu ani checi na poszukiwania. Cos ogranego, polecanego i przez wiekszosc lubianego zupelnie mi wystarczy.

Do tego wchodza w gre tylko 2 kolory - oba w polysku - black albo naturalny palisander santos.

Zainteresowalem sie zatem b&w, seria 800. Moze zadowolily by mnie nawet 804d, czy jednak warto dolozyc do 803d a nwet pojsc na calosc z grubymi kurduplami 802d? :)

Jak przy tym wypadna Epicon? Pewnie bardziej transparentne?

Ciężko to widzę. Z pseudoaudio bez zadnego urządzenia stereo do hiend bez zadnego doświadczenia i chęci odsluchow. Ciezko to widzę.

chwilowy brak działalności w audio.

Czemu? SA chyba sprawdzone zestawy stereo, ktore dobrze zagraja w wiekszosci zastosowan i na pewno lepiej niz B&w 603s3 i srednim apmli kd? :)

Ok, zeby uproscic sprawe - jaka rozsadna integra polecicie do oppo 105d i b&w 802 diamond? Chetnie uzywana ale nie trup...

Moze np poszukac Marantza 11s2? Udzwignie?

Sa oczywiscie kilkuset watowe potwory typu MF M6i czy Macintoshe - pradowo sobie pewnie poradza ale co z ich subtelnoscia, muzykalnoscia? Mieszkam w bloku i wiekszosc odsluchow bedzie cicha w porywach do sredniej glosnosci,,

oppo 105d i b&w 802 diamond - gratuluję tego zestawienia ;-)

Nie rozumiem po co komu są takie publiczne fantazje ...

Czemu to ma służyć ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

nie bardzo rozumiem o jakie to fantazje chodzi - przedwczoraj slyszalem 802 u kolegi, zrodlem bylo wlasnie oppo 105d (o zgrozo!!!!),. cala reszta to juz totalny kosmos - Naim seria 500...

Ladnie to wszystko gralo, ale chcialbym jednak wydac troche mniej na wzmacniacz (10x mniej):)

Stad watpliwosci - czy zeby dobrze takie kolumny zagraly, trzeba od razu kupowac elektronike za 50 tys Eur?

Bo to, ze graja ladnie z Oppo, juz sam wiem i o zrodlo Was nie mecze...

Położenie bassreflexu nie ma żadnego znaczenia tak na marginesie. Ale kolumny nie powinny stać bliżej ściany niż powiedzmy 1,5 m liczac od przedniej ścianki kolumn. Kup dali epicon 6, można je wytargować za 30k nowe. Do tego kup jakiś wzmacniacz używany za max 5k. Ten wzmacniacz to tylko na przeczekanie. W kwestii akustyki poproś kogoś z okolicy o pomoc, bo to nie jest do ogarniecia samemu, jak sie ktoś tym nie interesuje.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

jeśli koniecznie B&W to faktycznie jak wcześniej napisano polecam Classe zdecydowanie. To firmowe zestawienie (ten sam producent) i dobrze uzupełnia B&W.

Tylko z nowej serii, 151 to świetny wzmak ale za 5k.

Niekoniecznie b&w, Dali Epicon tez moglby byc. Czy ktos pokusil by sie o szybkie wypunktowanie wad i zalet tych i tych? Czy jest wzmacniacz/koncowka ktora dobrze zagra na obu skrzynkach czy to jednak diametralnie rozna szkola brzmienia i zalecana do nich eletronika?

Czemu pytam - remont nowego lokum mi sie przedluza i koszty niespodziewanie rosna.

Nie bede mial teraz pieniedzy na kolumny marzen PLUS na integre ktora je napedzi. Chcialbym jednak cos zmienic, taki bilet gdziekolwiek na nowa droge zycia..:)

Moze zatem taka kolejnosc:

Krok 1: na poczatek naprawde niezle koncowka mocy stereo do ok. 20 tys, ktora poki co pogra sobie bezposrednio z Oppo 105d i b&w 603s3. I tak pewnie w stosunku do ampli KD bedzie przepasc.... No i ktora to koncowka w przyszlosci poradzi sobie z duzo bardziej wymagajacymi kolumnami...

Krok 2: kolumny Lub przedwzmacniacz (zaleznie od zasobow)

Krok 3: kolumny lub przedwzmacniacz (zaleznie od kroku 2)

Krok 4: druty

Czy to nie rozsadniejsze niz wyzylowanie sie teraz na glosniki ktorych nie bede mial czym napedzic? W obecnym "systemie" to jednak ampli KD kuleje...

A nie mówiłem ;-))))))))))

Skończy się na używce za 3k zł ;-)))))))))))))

Ech to fantazjowanie ....

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A nie mówiłem ;-))))))))))

Skończy się na używce za 3k zł ;-)))))))))))))

Ech to fantazjowanie ....

Ok, pofantazjujmy zatem, co nam szkodzi?

Serio uwazasz ze nie mam Ciekawszych zajec w zyciu niz trollowanie na forach audiofilskich nabijajac tysiace postow, jak Ty chociazby?

Chce szybko, efektywnie i z glowa kupic sprawny zestaw stereo bez odsluchiwania, zaprzyjazniania sie, wiecznych poszukiwan...

A ze jak widac nie mam o tym zbytniego pojecia, pytam tu bo to Wasze hobby i niemala pewnie wiedza, ktora z pewnoscia okaze sie pomocna i wskaze przynajmniej kierunek poszukiwan....

Co w tym zlego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dalej proponuję przyjrzeć się produktom classe. Czasem są do dostania w atrakcyjnych cenach, bo cena wyjściowa wysoka.

Ale do B&W jak znalazł.

Do tego wygląd atrakcyjny wzorniczo więc do nowego salonu jak najbardziej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HEj, dzięki, przyjrzę się Classe. Akurat wzornictwo, poza wyglądem samych kolumn, nie ma żadnego znaczenia - cała elektronika będzie ukryta w wentylowanej szafce

Podobno z Rotelem tez się ładnie B&W zgrywają (ta sama stajnia)?

Zamieszczam jeszcze rysunek i wizualizacje salonu - może coś podpowie. Kolumny będą ustawione szerzej niż tu - jakieś 2,5m od siebie (szerokość ekranu pod projektor wyjeżdżającego z sufitu to 2,4m).

Umiejscowienie sofy odsłuchowej (naprzeciw) jednak pozostanie bez zmian. Woofer przysunięty bliżej rogu...

GXaFNFI.jpg

I jeszcze parę wizualek. Na razie stoją na nich B&W 603S3 (rozmiarowo), myślę że coś większego się zmieści...:)

d63IXp4l.jpg

woTTkUfl.jpg

e1ceAW5l.jpg

ePro2Wdl.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Fajna chata...ale czy inwestowanie w droższy sprzęt, bardziej czuły na ustawienia i akustykę sprzęt, nie da odwrotnego efektu...?

Moim skromnym zdaniem do sprzętu za taka kasę powinno być pomieszczenie "special for"...

Na pewno B&W 802d tam się zmieszczą i będą mieć odpowiednie warunki do grania ;-)

Domownicy będą się potykać o te gargulce.

To tak jakby kupować Ferrari na wiejskie drogi ;-)

nie no, nie załamujcie mnie że w takim, niedostosowanym pomieszczeniu, z lepszego stereo nie da się wydobyć niż więcej, niż może dać obecny zestaw bazujący na cienkich jak nalesnik B&W 603S3!?

Proszę o jakieś bardziej optymistyczne spojrzenie! :) Jak nie 802D to może chociaż 803D? Bo juz 804D jakieś takie mizerne się wydają...

Gość

(Konto usunięte)

D

nie no, nie załamujcie mnie że w takim, niedostosowanym pomieszczeniu, z lepszego stereo nie da się wydobyć niż więcej, niż może dać obecny zestaw bazujący na cienkich jak nalesnik B&W 603S3!?

Proszę o jakieś bardziej optymistyczne spojrzenie! :) Jak nie 802D to może chociaż 803D? Bo juz 804D jakieś takie mizerne się wydają...

Jedynym naleśnikiem to tu jest Denon...nim to sobie możesz napędzać patelnię...podepnij swoje staruszki do wzmaka stereo z dobrym zasilaniem i dopiero wydawaj wyroki...bowersy schodzą nisko z impedancją, nawet do 3 Ohm...potrzebują mocnego pieca...wiem to z doświadczenia...moje "cienkie naleśniki" napędzane takim właśnie wzmakiem przewartościowały mi wszelkie poglądy dotyczące audio...

przepraszam, nie chciałem nikogo urazić - oczywiście jak wspomniałem na początku zestaw do stereo jest ŻADEN.

Słuchałem tez jednak tych głośników na mocnych wzmakach stereo (np Krell S300i) - oczywiście grały niebo lepiej, ale to wciąż dla mnie dużo za mało...

I tak jak napisałem potem, na pierwszy ogień zmiana Denona na końcówkę mocy, ale taką końcówkę, żeby pole do zmiany skrzynek na duuużo lepsze było bez ponownej konieczności kolejnej zmiany wzmocnienia...

trudno opisać - audiofilem nie jestem. Słaby spłaszczony bas, niewyraźna średnica, niemuzykalne techniczne brzmienie...

Jedynie wysokie były akceptowalne, ale też bez wodotrysków...

Ogólnie jakoś tak "bez klasy..."

A co to jest muzykalne brzmienie...������

W moim mniemaniu takie, ktore pozwala czerpac przyjemnosc z prostego sluchania muzyki a nie jej analizowania...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.