Skocz do zawartości
IGNORED

Albedo Air 1, Monolith, czy coś innego do do 1500zł?

jara356

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zawsze koło Nowego Roku pojawia się trochę gotówki na własne potrzeby więc przychodzą mi do głowy głupie pomysły na jej wydanie.... W czym problem?

Mój sprzęt to odtwarzacz Krell CD-250, pre Sphinx Project 2, do tego końcówki mocy Sphinx Project 12 i kolumny ProAc Response 2.5. Całość okablowana interkonektami (XLR i RCA) Albedo Flat One i kablami głośnikowymi XLO Ultra 6. I o głośnikowe mi chodzi. Niby wszystko jest OK (może i trochę lepiej), ale brakuje mi trochę szczegółów w średnich i wysokich tonach. Niby Ultra wniosły sporo dobrego po poprzednich XLO ER-12 bi-wire, ale to jednak nie to. Zastanawiam się nad zastąpieniem ich Albedo Air 1 lub Monolith. Ewentualnie Albedo sterowałyby oddzielnie kopułkami wysokotonowymi. Wymiana pozostałych elementów nie wchodzi w grę, zbierałem je dosyć długo i zawsze kupowałem w okazyjnej cenie, poza tym ten sprzęt wydaje mi się optymalny (przewaliłem przez siebie sporo klocków z różnych półek i wystarczy). Proszę o opinię o Albedo (czytałem już wszystko, a po nowym roku spróbuję wypożyczyć coś z Bydgoszczy na próbę), ale może macie jakieś inne pomysły.

Witam,

jeżeli to ma być srebro to zaproponuję kabel, który mam do sprzedania. Albedo Personal. Kabel wyprodukowany przez Pana Grzegorza z Albedo ok. 8 lat temu na zamówienie. Wg niego jest to "protoplasta Versusa". Kabel u mnie grał przez ponad 1,5 roku. Końcówki to porządne widełki posrebrzane, oczywiście montowane w Bydgoszczy. Długość ok. 2,3-2,4m ( teraz dokładnie nie pamiętam). Mogę wypożyczyć do odsłuchu. Cena do uzgodnienia ale raczej niedrogo. pozdrawiam HC.

bierz monolitha...najlepiej z poprzedniej serii....będziesz zadowolony

aktualnie ktoś z mojego miasta sprzedaje na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale to już pewnie wiesz::)

Ukryta Zawartość

Czy 150 zł jest sumą mieszczącą się w przedziale 1500 zł ?

A tak na poważnie to chyba potrzeba tu kabla solid: AQ albo Reson, ewentualnie coś podobnego - pojedynczego miedzianego lub srebrzanki o niewielkiej średnicy ( do 0,7 mm ) jako góra do Bi-wiringu, a nie jakaś odlotowa linka na 500 drutach...przynajmniej sprawdź - to dużo nie kosztuje.

Powodzenia. Rysiek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Masz b. dobry sprzęt z czasów gdy nie stawiano tylko na wygląd i zysk. Pytaj, czytaj, a potem posłuchaj kilku najsensowniejszych propozycji u siebie, nie zapomnij o sieciówkach - potrafią wiele zmienić . a Proaki to pokażą. Dopiero jak będziesz wiedział co u Ciebie się wpasowało - to kup, chyba, że chcesz się pobawić i poeksperymentować...

pozdr!

Oczywiste jest, że kiedyś firmy nie działały charytatywnie - najlepszym przykładem są moje kolumny - te dosyć proste konstrukcje kosztowały kilkanaście lat temu prawie 17 tys. Natomiast chciałby zobaczyć za 20-30 lat używane i działające wzmacniacze lub cd ze średniej lub niskiej półki. Moja elektronika ma prawie dwadzieścia lat i działa bez zarzutu, a nie oszczędzam jej. Teściowi kupiłem ponad 20-letnieg Denona, w którym nawet potencjometr nie trzeszczy (a wymieniany nie był). Chyba o to chodziło wit-told-owi.

sensie Monolith kosztuje 1500zł za parę nowych ?? U producenta za tyle można zakupić ?

no co ty....kiedyś można było się dogadać z producentem...ale teraz to różnie z tym bywa.....dla przykładu...ostatnio zmieniłem monoliha rca 1,5 metra na xlr 1m....tradycyjnie dzwonię do bydgoszczy i ugaduje się na wymianę mojego rca na xlr 0,75m.....i tu mały konkursik bez nagrodowy......ile zawołał aby dopłacić za wymianę?

Oczywiste jest, że kiedyś firmy nie działały charytatywnie - najlepszym przykładem są moje kolumny - te dosyć proste konstrukcje kosztowały kilkanaście lat temu prawie 17 tys. Natomiast chciałby zobaczyć za 20-30 lat używane i działające wzmacniacze lub cd ze średniej lub niskiej półki. Moja elektronika ma prawie dwadzieścia lat i działa bez zarzutu, a nie oszczędzam jej. Teściowi kupiłem ponad 20-letnieg Denona, w którym nawet potencjometr nie trzeszczy (a wymieniany nie był). Chyba o to chodziło wit-told-owi.

Ja nie przeczę, że sprzęty sprzed jakiegoś tam czasu są porządnie wykonane.Zwyczajnie teraz w dobie miliona podatków, norm etc sami sobie głosujemy za shitem w sklepach. Tylko i aż tyle.

Hmmm, pewnie musi trzymać cenę, bo sklepy by się zbuntowały.

A ja mam pytanie do Kolegów z Warszawy. Czy Ktoś mający Monolitha lub Air głośnikowego nie zechciałby mi pożyczyć, albo wpaść do mnie na whisky ? :D

Napisano dziś, 10:02

pińcet - wygrałem??? ;-)))

no ja wygrałem niestety 1800 PLN :)

A ja mam pytanie do Kolegów z Warszawy. Czy Ktoś mający Monolitha lub Air głośnikowego nie zechciałby mi pożyczyć, albo wpaść do mnie na whisky ? :D

kolega arr ma monolitha..może się dogadacie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie to, może że musi być srebrny. Po prostu zmiany i dźwięk, który jest teraz dzięki srebrnym interkonektom z Albedo bardzo mi się podobają. XLO Ultra sporo zmienił w średnicy i basie (a to w końcu "zwykły przewód miedziany"), ale brakuje tej przysłowiowej wisienki w postaci lepszych wysokich.

U mnie wybrzmienia blach, analityczność i pełną barwę zapewnił przewód miedziany solid o średnicy 0,5 mm, a walczyłem z tematem kilka lat. Można spróbować - to nic nie kosztuje wobec planowanych wydatków. Poza tym taki sam przewód kabluje u mnie kopułkę w kolumnie; nie ma racjonalnego powodu, żeby się nie sprawdził w bi-wiringu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.