Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pokoju 20m2 i Hegla, jazz, rock

Turbo_Nitro_Platon

Rekomendowane odpowiedzi

Jako poczatkujacy zwracam sie do doswiadczonych. Szukam kolumn glosnikowych do mojego Hegla 100, gram z komputera. Muzyka to przede wszystkim rock i jazz, klasyka i pop. Metraz 20m2. Budzet to ok 7000, moze troche wiecej. Wiele dobrego czytalem o polskich producentach. W przyszlosci chce przejsc na wzmacniacz lampowy, Ayon lub inne firmy. Z gory dziekuje za pomoc.

Witaj,

na pewno namawiałbym Cie na posłuchanie najnowszej, polskiej konstrukcji Audio Academy Rhea. To elegancka kolumna, którą konstruktor wyposażył w wyśmienite przetworniki i świetnie moim zdaniem zestroił.

Alternatywnie warto posłuchać najnowszych kolumn Xavian Neox2 oraz jeśli szukasz raczej równiejszego brzmienia, najnowsze Tannoy Revolution XT.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Interesuja mnie raczej kolumny podlogowe. Na odsluch chetnie bardzo, tylko daleko mam do Pana sklepu. A co myslicie o kolumnach polskich firmy Harpia? Dziwne nazwy maja tylko czy nie beda za ostre do mojego Hegla. A moze kablami cos ozywic lub ogole sie pozbyc tego Hegla i kupic uzywanego McIntosh MA6300, bo pojawil sie taki w dobrej cenie na allegro. Jeszcze raz dziekuje za merytoryczne wpisy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dla mnie kupno nowych kolumn to strzał w jedno kolano ,na wstępie utrata 40% na wartości poszukaj czegoś z używek

Magnat Quantum1005 -94punkty de.pięknie zrobione ogromne możliwości cena około 6000zł

Audio Physic Paduła 6500zł

Sonus Faber Grand Piano Domus- okolo 6000zł

a ze starszych jednak świetnych

Tannoy D700, lub Red Little monitor- 5000zł

Kef Reference3 lub 107 około 6000zł

Dali Skyline 1000- od 5500zł

Lub Jbl z serii Studio monitor.

Oraz mój faworyt Klipsch od modelu Fore, Cornwall ale to około 7000+, ale to klasa sama w sobie około 100DB skuteczności o to raczej potwierdzone niż na papierze, 8 omh

Rogers 5/8 -7000zł

Harbeth 30.1-6000zł

Isophon Europa 7500zł

No mam jeszcze z 20 propozycji ,zainteresowany in na priv. Pozdrawiam

no mam jeszcze

Większość tych pozycji to legendy lub kolumny nie tuzinkowe i "popierdułki " lecz poważne audiofilskie, często koniec w poszukiwaniach na długi czas.

Kazdy wpis ma swoj sens. Dziekuje za propozycje. Naturalnie preferowalbym mozliwie tanio i uzywane audio tez moze byc, tylko ja sie nie znam i boje sie wtopic ciezko zarobione pieniadze. Widzialem na allegro czesto Vandersteeny 2 za cene 1. Postaram sie ich posluchac oraz Triangle, 16hz i moze Xavian. A moze w ogole poczekac i kupic lampe, wtedy dopiero paczki. Zwariowac mozna...

Jakiś czas temu słuchałem Hegla z podłogowymi Xavianami o konstrukcji zamkniętej (chyba Giulia).

Nie grało to najlepiej - dźwięk za bardzo ugrzeczniony, bez pazura.

Myślę, że podłogowe Triangle lub Minasy mogą być odpowiednie (obu modeli słuchałem, ale nie z tym wzmacniaczem). Może warto wypróbować Audio Physic Tempo? (można znaleźć używane za rozsądna kwotę)

Kazdy wpis ma swoj sens. Dziekuje za propozycje. Naturalnie preferowalbym mozliwie tanio i uzywane audio tez moze byc, tylko ja sie nie znam i boje sie wtopic ciezko zarobione pieniadze. Widzialem na allegro czesto Vandersteeny 2 za cene 1. Postaram sie ich posluchac oraz Triangle, 16hz i moze Xavian. A moze w ogole poczekac i kupic lampe, wtedy dopiero paczki. Zwariowac mozna...

Właśnie -Vandersteeny obojętnie które wszystkie udane ale nowe jakoś mi nie podchodzą.

Wiele tu dobrych propozycji padło, dorzucę jeszcze ogólnie Vienna Acoustic. Ogólnie do hegla potrzeba kolumn, które dodadzą trochę nasycenia i barwy. Dlatego moje cabasse nie bardzo się z nim zagrały.

Kupno nowych kolumn to porażka. Mogę Ci sprzedać Jamo Concert 11 w stanie idealnym. Gwarantuje Ci,że z nowych do ok 20 tys.zł ciężko będzie znależć dobrego konkurenta. Ewentualnie jak chcesz podstawkowe kolumny to B&W CDM1 Special Edition też w stanie idealnym.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.