Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolędy instrumentalne?

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jako, że mam dość kolęd w wykonaniu Krzysia Krawczyka i innych polskich wykonawców, poszukuję czegoś co w tym roku nie przyprawi mnie o mdłości przy wigilijnym stole. Mianowicie: kolęd instrumentalnych, najlepiej w wykonaniu jakiejś filharmonii. Czy coś takiego jest w ogóle gdziekolwiek do dostania?

Co moglibyście polecić?

PS. Zależy mi na kolędach bez wokali ;) - nie doprecyzowałem.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/116684-jakie-kol%C4%99dy-instrumentalne/

poszukuję czegoś co w tym roku nie przyprawi mnie o mdłości przy wigilijnym stole. Mianowicie: kolęd instrumentalnych, najlepiej w wykonaniu jakiejś filharmonii. Czy coś takiego jest w ogóle gdziekolwiek do dostania?

Co moglibyście polecić?

Pomijając pojedyncze wykonania (pojedyncze, ale za to na wysokim poziomie, niedostępnym dla masówki :) , to mam jedynie „White Christmas”, a tam 10. utworów Dudy i Rocławskiego „kolędowo-okołochristmasowych”. Ale nie polecam – trochę rzępolące. Wolę już śpiewane kolędy bez nadmiaru lukru, ot chociażby w wykonaniu Stanisława Soyki czy A.M. Jopek. A z większym lukrem: Golec uOrkiestra, Justyna Steczkowska, Arka Noego.

Tak, jak się do jakiejś filharmoni pójdzie na koncert kolęd;-)

Niestety. Z Karpiem nie wpuszczają. Sprawdzone info ;).

A.M. Jopek i S. Soyka wydają sie być naprawdę kuszącą alternatywą dla "lukrowanych" kolęd. Choć może do świąt uda się jeszcze zorganizować jakieś kolędy instrumentalne (a może nawet sobie pokolędujemy! ;) ). Tak czy inaczej, szukam dalej :) Dziś mam nadzieję przeryć dokładnie zakamarki internetu w poszukiwaniu spokoju.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

'94 Andrzej Jagodziński Trio - Christmas, ale nie ma potęgi orkiestry symfonicznej,

niestety, a i też nie bardzo do nucenia przy wigilijnym stole.

Za to wszystkie "evergreeny" świąteczne. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polecam gorąco Paolo Fresu Quintet - "Jazzy Christmas" z tego roku. Rewelacja

Dzięki za podpowiedź.

Sam skreśliłem z analizy okołochristmasowe, bo pytanie było wyraźnie o kolędy, a może niesłusznie.

• 4 tygodnie później...

poszukuję czegoś co w tym roku nie przyprawi mnie o mdłości przy wigilijnym stole. Mianowicie: kolęd instrumentalnych, najlepiej w wykonaniu jakiejś filharmonii. Czy coś takiego jest w ogóle gdziekolwiek do dostania?

Co moglibyście polecić?

PS. Zależy mi na kolędach bez wokali ;) - nie doprecyzowałem.

Troszeczkę może po terminie, ale za to 100% trafnie, bo i kolędy, i instrumentalnie, i bez lukru, i w wykonaniu orkiestry — najwyżej będzie jak znalazł za jakieś 11 miesięcy. ;-)

Wynalazłem płytę „Radio na Gwiazdkę” Polskiego Radia w wykonaniu Polskiej Orkiestry Radiowej — mz. minimalnie zbyt nowoczesne brzmienie (przez co nieco gubi się klimat), jednak poza tym świetny podkład bez jakiegokolwiek popadania w jakieś disco polo — szczerze polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.