Skocz do zawartości
IGNORED

Poddaję się! :( Telewizor Sony KDL-50W829B.

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem panas za szybko pożegnał się z PDP mógł potrzymać jeszcze 3-2lata i rozwijać w tym czasie swoje OLED czytam na IFA 2014 Berlinie pokazywał swoje 65cali LCD z pełnym podświetleniem LED z systemem studio master colour(nie ma napisane jaki to model) w całkowicie zaciemnionym korytarzu po repaortarzu można wywnioskować że panas jedyny na tych targach pokazał coś z wielką klasą jeśli chodzi o obraz zwłaszcza czerń bo inni jak zwykle powtórka rozrywki UHD i OLED z tymi samymi błędami jak podaję autor z pokazów .Trochę szkoda że panas tylko na razie pokazuję prototypy i dane modele i jak napisał autor reportażu dalej nie wiadomo kiedy panas to co pokazał wprowadzi do sprzedaży bo nie było żadnej deklaracji z ich strony.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Zgadzam się z powyższym, poza jedną kwestią: "nie mowie ze najwyższe modele panasonica sa zle tak sa dobre bo to chyba jedyne plazmy które były robione pod katem jakości obrazu". Na pewno nie były to jedyne modele plazmowe robione pod kątem jakości obrazu. Również średniej klasy plazmy Panasa, np. seria ST ma doskonały obraz i pod tym kątem właśnie była robiona, przy okrojeniu niepotrzebnych funkcji, wodotrysków, designu itd. Jak komuś zależało tylko na doskonałym obrazie to w serii ST, czyli w średniej półce, miał doskonały wybór bo obraz niewiele odbiega od najwyższych modeli. Podobnie zresztą z jeszcze tańszą serią GT, gdzie obraz był równie dobry jak w ST, a jedynie przekątna mniejsza. Dopiero w niższych seriach niż GT obraz był już gorszy.

Nie wspominam już o słynnych plazmach Pioneera, bo to było dawno. Gorsze były plazmy Samsunga i LG, bo dla nich to był zawsze margines.

Więc to nieprawda, że tylko najwyższe modele Panasa były robione pod kątem jakości obrazu. Z resztą się zgadzam, w tym z przemyśleniami na temat LCD. Ja zresztą nigdy LCD jakoś specjalnie nie krytykowałem. Potrafię tylko głośno protestować jak ktoś pisze głupoty o plazmach, typu "oczy wypływają" itp. kwiatki.

Pisałem i hierarchii nie o dacie produkcji.

O dacie mówiła liczba na końcu symbolu, 20, 30, 50 itd

Nie zrozumiałem ale też mi się wydaję że to była seria pomiędzy jakością i ceną Tam po ucinane były okulary 3d i inne duperele ale ilość trybów i ustawień jest duża i chyba taka sama jak wyższych seriach(składowe kolorów,gamme i inne też mam w swoim GT20 do ustawienia) i też ma tryb THX w tym co mam ale z testów wynikało że ma za dużo odcienia zieleni i najlepiej ustawić na własnym zaawansowanym trybie nie chce mi się wertować wydań av tych co mam od 2005 bo tam pamiętam było napisane pomiędzy czym GT się klasyfikuję

To samo pomyślałem. Dobrze by było gdyby była jakaś możliwość regulacji.

da się zrobić, weź pod uwagę że w niektórych przykładach widać ledy są zamontowane z boku a nie na plecach TV, to faktycznie ma prawo przeszkadzać.

A czy będzie działać na przykład z sygnałem z Blu-ray lub dekodera NC+ czy tylko na filmach odpalanych z Maliny?

nie maliny a ogólnie PC, nie ważny jaki system nie ważne jaki sprzęt.

Nie za bardzo się wczytywałem ale z tego zrozumiałem to te pudełko wykorzystuje Video graber do wysyłania obrazy z HDMI do maliny przez USB czyli że że tak powiem włącza się w HDMI a więc wygląda na to że działa przy BR i zewnętrznym dekoderze. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.

Nigdy nie widziałem "pudełka" które korzysta z HDMI, może istnieje ale po mojemu wymagało by dość sporej mocy obliczeniowej by przeprowadzić analizę obrazu lub dedykowanego układu. Pudełko steruje tylko strefami led (on /off), decyzje która strefa, jaki kolor podejmuje aplikacja która analizuje obraz.

Więc tych wersji nie da się podłączyć pod dekoder TV, BR.

No może masz rację ale fani plazmy też nie zawsze są mili.

prawdę mówiąc to trudniej zliczyć przypadki w których są mili.

nie rozumiem czemu producent ma inwestować w starą technologię (nie twierdzę że złą) a po 3 latach z niej zrezygnować. Wymaganie od panasa czegoś czego sami byście nigdy nie zrobili.

Po mojemu LED otwiera nowe możliwości dla LCD, CCFL zwłaszcza na dużych ekranach to problem i ograniczenia. LED ma większą jawność i możliwość pracy przy bardzo małej luminescencji, znacznie niższej nawet od tego co oferują najlepsze CCFL. Dzięki temu dzisiejsze ekrany mają znacznie lepszą czerń i kontrast, dla ekranów profesjonalnych jest to o tyle ważne że ograniczenie podświetlenia wcale nie oznacza degradacji jakości obrazu (kontrast, kolor).

Według mnie dopracowany LED (nie OLED) zje bardzo dobre plazmy, niestety ciągle pozostaje problem samego led'a i sterowania.

Wczoraj dojechał do mnie dokładnie ten sam TV. Mój pierwszy, więc nie mam do czego porównywać, ale mam nadzieję że będę zadowolony ;)

Dziś rozpoczynam testy.

Moim zdaniem panas za szybko pożegnał się z PDP mógł potrzymać jeszcze 3-2lata i rozwijać w tym czasie swoje OLED czytam na IFA 2014 Berlinie pokazywał swoje 65cali LCD z pełnym podświetleniem LED z systemem studio master colour(nie ma napisane jaki to model) w całkowicie zaciemnionym korytarzu po repaortarzu można wywnioskować że panas jedyny na tych targach pokazał coś z wielką klasą jeśli chodzi o obraz zwłaszcza czerń bo inni jak zwykle powtórka rozrywki UHD i OLED z tymi samymi błędami jak podaję autor z pokazów .Trochę szkoda że panas tylko na razie pokazuję prototypy i dane modele i jak napisał autor reportażu dalej nie wiadomo kiedy panas to co pokazał wprowadzi do sprzedaży bo nie było żadnej deklaracji z ich strony.

No mogl trzymac tylko kto za to zapłaci jak nie ma kto kupowac plazm? Dla 3% kupujących dodatkowo z nizsza marzą sie nie oplacalo. Po co tracic na biznesie.

Może mogl by oodbic cene do trzykrotnosci i zostawic jedna linie tylko pytanie jak bardzo jest skomplikowana ta linia czy to by nawet przy takim podbicou ceny sie oplacilo. Czy by to te 3% kupowalo? Czy dobre imie marki by sie nie nadszarpnelo po takim skoku ceny. Nie widze żadnego argumentu zeby to zostalo.

chwilowy brak działalności w audio.

Zwolennicy technologi PDP na pewno by kupili nowy model tylko jak piszesz jest to jakiś % jak bym zmieniał tv ja osobiście teraz maił bym dylemat jak bym wymieniał swoje PDP na pewno nie kupił bym LCD jedynie coś z IPS albo czekał parę lat na dobrego OLEDA bo jakoś UHD za mną nie przemawia i jak czytam o nich to nawet na zakrzywionych świat patrzy jakoś krzywo i nie jest to jakiś skok wielki jakościowo jak to było w FHD(słowa jednego z przedstawicieli samsunga z IFA2014 źródło AV) i odnoszę wrażenie że teraz zrobił się jakiś marazm na polu tv na pewno odbiję się to jak wszyscy wypuszczą dobrego Oleda.Jak myślicie Panasa wychodzi teraz z samej sprzedaży LCD czy ponosi starty?

Właśnie przeczytałem że LG stosuje triluminos od Sony w swoich telewizorach i to w matrycach IPS.

Wprawdzie nie na temat ale nie będę z tego powodu zakładał nowego tematu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No a wiadomość dosyć ciekawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wczoraj dojechał do mnie dokładnie ten sam TV. Mój pierwszy, więc nie mam do czego porównywać, ale mam nadzieję że będę zadowolony ;)

Dziś rozpoczynam testy.

Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii. Podaję duńskie ustawienia kalibracyjne z netu zmodyfikowane przeze mnie, może Ci się przydadzą:

Viewing mode: Cinema 1 (ja mam Kino 2 - moim zdaniem dużo lepiej)

Backlight 10

Contrast 90 (ja mam 92)

Brightness: 50 (ja mam 36)

Color: 50

Hue: 0

Color temperature Warm2 (a tu się różnimy z Duńczykami - ja mam neutral i jest IMO dużo lepiej:))

Sharpness 50

Noise reduction Off

Dot/mpeg noise reduction Off

Reality Creation Off

Smooth gradation Off

Motionflow True Cinema (sprawdza się w większości przypadków, ale do meczy piłki nożnej, wyścigów F1 itp proponuję zmienić na "płynne" zaś do materiałów z Netflixa i Youtube w ogóle wyłączyć, własciwie True Cinema nie powoduje efektu "teatru telewizji" na materiałach z Blu Ray ale możesz też sprawdzić, czy pozycja OFF na Blu Ray nie posłuży Ci bardziej)

Film mode Auto

Black corrector Off

Adv. Contrast Enhancer Off

Gamma -1

Auto Light Limiter Off

Clear White Off

Live Color Off

Detail Enhancer Off

Edge enhancer Off

R Gain -3

G Gain -13 (ja mam minus 3, może to minus 13 to jakiś błąd bo obraz na minus 13 był syf)

B Gain 0

R Bias 0

G Bias -1

B Bias 0

Eco (light sensor) On/Off (ja mam light sensor OFF)

Po regulacjach obraz bardzo mi się podoba - oczywiście jak na LCD... ;)

Kolorki są jak z bajki.

Moje ustawienia robiłem na Bolka oko, porównując na stopklatkach z filmów z ekranem 21:9 mojej Toshiby, który był fabrycznie optymalizowany do hollywoodzkich filmów.

I wyszło super. Jednak lata doświadczenia w obróbce zdjęć cyfrowych na coś się przydają.:)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Aha - zapomniałem wspomnieć o innej zalecie tego TV, ważnej w dzisiejszych czasach: konsumpcja energii na poziomie zaledwie 50W.

Teraz wiadomo, dlaczego laptopowy zasilaczyk spokojnie styka. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Coś chyba pomieszałeś. Seria GT była pomiędzy ST a VT.

Dokładnie tak jak pisze @HQ150...tylko że seria gt była tylko w 42 i 50 calach... miała procesor z vt ( HEXA) czyli szybsze menu i mniejszy input lag niż w st (MEDIATEK) , ważny dla hardcorowych graczy po sieci.... no i od modelu gt wzwyż panas dawał tryb thx....

Po regulacjach obraz bardzo mi się podoba - oczywiście jak na LCD... ;)

za każdym razem jak będziesz chwalil obraz który Ci się podoba na tej sonce bedziesz się asekurował że uwazasz że lcd jrest do bani??? To po kiego kupowałeś ten szmelc (nawet dla żony) skoro uwazasz ze jest kiepski? A jesli juz kupiłes bo musiałeś z powodu braku tego cuda plazmy to nie pisz ze jest dobry obraz skoro jest nie dobry :)

Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii. Podaję duńskie ustawienia kalibracyjne z netu zmodyfikowane przeze mnie, może Ci się przydadzą:

Wow, dzięki serdeczne za podpowiedź il Dottore, właśnie miałem szukać jakichś informacji dot. kalibracji dziś w necie - znacznie mi ułatwiłeś sprawę ;)

Niestety dopiero w weekend będę miał czas, żeby się dokładnie pobawić, bo na razie tylko testowo odpaliłem, żeby sprawdzić czy wszystko działa (zamawiałem przez net).

Jak będę miał jakieś szczegółowe pytania to odezwę się na priv, a tutaj postaram się podzielić swoimi wrażeniami.

Wow, dzięki serdeczne za podpowiedź il Dottore, właśnie miałem szukać jakichś informacji dot. kalibracji dziś w necie - znacznie mi ułatwiłeś sprawę ;)

Niestety dopiero w weekend będę miał czas, żeby się dokładnie pobawić, bo na razie tylko testowo odpaliłem, żeby sprawdzić czy wszystko działa (zamawiałem przez net).

Jak będę miał jakieś szczegółowe pytania to odezwę się na priv, a tutaj postaram się podzielić swoimi wrażeniami.

Nie traktuj tych ustawień jak Kamiennych Tablic bo mimo kontroli jakości i testów w fabryce każdy panel jest trochę inny.

Ale ogólne wytyczne masz - generalnie trzeba wszystkie "poprawiacze" w cholerę wyłączyć. :)

za każdym razem jak będziesz chwalil obraz który Ci się podoba na tej sonce bedziesz się asekurował że uwazasz że lcd jrest do bani??? To po kiego kupowałeś ten szmelc (nawet dla żony) skoro uwazasz ze jest kiepski? A jesli juz kupiłes bo musiałeś z powodu braku tego cuda plazmy to nie pisz ze jest dobry obraz skoro jest nie dobry :)

Kupiłem bo musiałem. Bo dobrych plazm nie ma. Gdyby były, to bym brał najlepszego Panasa jaki byłby dostępny w okolicach 50 cali.

Ale nie ma.

Do zachwytów nad LCD mnie nie zmusisz, bo ja mam mocny plazmowy sentyment.

Przyznaję jednak, że (jak na LCD) ten telewizor robi bardzo pozytywne wrażenie.

Z tej okazji dokupię mu instalację dźwięku wielokanałowego i czasem pooglądam na nim jakiś film. :)

" właśnie miałem szukać jakichś informacji dot. kalibracji dziś w necie "

Zaczyna panoszyć się kalibracja przez internet !

Jest osobny, atrakcyjny wątek w tej sprawie.

" właśnie miałem szukać jakichś informacji dot. kalibracji dziś w necie "

Jest osobny, atrakcyjny wątek w tej sprawie.

to takie ułatwienie, wersja dla biedakow lub sknerow (a wiec dla przeciętnych Polakow) a wiec szuka się tutaj jak nic nie wydac a cos mieć. Dlatego tak populrne u nas piractwo i kalibracje przez neta a raczej wklepywanie "czyjejś" kalibracji.

właśnie miałem szukać jakichś informacji dot. kalibracji dziś w necie

Po głębszym przemyśleniu sprawy - kolejna zmiana w stosunku do Duńczyków: Wzmocnienie B - minus 1

Nie napinaj się tak plazma dla niektórych (ze starszego pokolenia) to taki bozek jak winyl lampa dla niektórych audiofilów czy nawet cd w czasach plikow i strumieni, każdy ma jakies swoje pasje i rzeczy które "ubóstwia" ale to jest dobre to pozwala zyc po prostu masz swoje rzeczy które cie trzymają w tym wszystkim i nie pozwalają skrecic w bok. Ale to tylko sprawa psychiki, zainteresowan, nie rzeczywistej jakości zazwyczaj. Rzeczywista jakość to dobry sprzet tutaj glownie projektor ale tez i duże dobre LCD jak najbardziej jak i dobra plazma.

W necie znajdziemy info jak sobie ustawili inni.

To jest tylko i aż podstawa do własnego, ostatecznego szlifu.

Myślę, że warto korzystać z takich podpowiedzi a ostateczny efekt i tak zależy od gustu właściciela.

Każdy ustawia "pod siebie". Jeden woli kolory ciepłe a inny neutralne.

to takie ułatwienie, wersja dla biedakow lub sknerow (a wiec dla przeciętnych Polakow) a wiec szuka się tutaj jak nic nie wydac a cos mieć. Dlatego tak populrne u nas piractwo i kalibracje przez neta a raczej wklepywanie "czyjejś" kalibracji.

Panowie, poluzujcie sobię troszkę szelki, bo Was chyba uwierają. Mam świadomość, że przez internet nie da się tego zrobić, a także tego, że sam też nie zrobię tego tak jak by zrobił to specjalista w tej dziedzinie. Ale litości, tak jak napisał il Dottore, nie będę tego traktował tego jako "Kamiennych Tablic" (bo wiadomo że każda sztuka jest trochę inna), a po drugie ma to być jedynie pomoc do poszukiwania własnych ustawień. Zawsze lepiej zobaczyć co zrobili inni i porównać ze swoimi ustawieniami. A nóż znajdzie się coś, na co się samemu nie wpadło.

Ale być może wg Waszej oceny jestem biedakiem, bo przyznaję że za płatną kalibrację w najbliższym czasie nie planuję płacić - ale w regulaminie forum jakoś nie zauważyłem warunku na dochód minimalny, aby się tu móc udzielać. Jedni kupią sprzęt za 3 tys. i będą zadowolenia, a inni za 10 tys. i jeszcze będą narzekać, ale każdy ma jakiś swój poziom i nie wypada moim zdaniem pod tym kątem ludzi oceniać.

Internet jest dla mnie źródłem wiedzy (oczywiście odpowiednio przefiltrowanej). Jak wspomniałem właśnie kupiłem pierwszy TV w życiu i gdyby nie fora internetowe to pewnie musiałbym kupić coś, co by mi akurat w MM "wcisnęli". A tak myślę, że dokonałem jednak dużo bardziej przemyślanego zakupu. Podobnie będzie w przypadku amplitunera czy kolumn, które kupię w najbliższym czasie.

pozdrawiam

Nie traktuj tych ustawień jak Kamiennych Tablic bo mimo kontroli jakości i testów w fabryce każdy panel jest trochę inny.

Ale ogólne wytyczne masz - generalnie trzeba wszystkie "poprawiacze" w cholerę wyłączyć. :)

Jasne, taki właśnie miałem zamiar, aby bazując na Twoich propozycjach, dojść do tego co u mnie będzie najlepsze i co mi się będzie podobało. Ale przynajmniej znam mniej więcej kierunek ;)

Dzięki jeszcze raz.

Dzięki jeszcze raz.

No problemo.

Jak już sobie na spokojnie ustawisz, to napisz, co sądzisz o tym TV.

Ja myślę, że w swoim zakresie cenowym to jest fajny telewizorek.

Jak na LCD, oczywiście. ;)

Aha - z TV przychodzi bardzo okrojona instrukcja papierowa, pełną wersję pdf pobierzesz ze strony Sony Polska.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.