Skocz do zawartości
IGNORED

AudioNote AN/E LX czy ART Emotion?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wyborem kolumn. Źródła - analog albo Lampizator. Wzmocnienie - 15watt pushlpull lampa el84 (Dynaco sca35). Pokój ok 22m2. Muzyka słuchana - praktycznie wszystko, może poza poważną czy disco, hiphopem itd. Jak Waszym zdaniem różnic się będzie brzmienie tych kolumn? ARTy słuchałem, AN w sumie nie. Co z czym sie najlepiej je, zgrywa? ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/116623-audionote-ane-lx-czy-art-emotion/

Napisz/zadzwoń do tego Pana, na pewno powie Ci parę słów o AN/E LX ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

----------------------------------------------------

ARTy niezle sie zgrywaja ze zrodlami Audio Note, nawet lepiej niz z Lampizatorem. Aczkolwiek wzmak na EL34 z Artami? hmm jesli gra to jak typowe EL34 - "lapidarny", tlusty pogrubiony i malorozdzielczy dzwiek , to "big no no".

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jedynym wzmakiem na EL84, którrego słuchałem z Artami, był Manley Stingray najnowsza wersja. Było ostrawo, potrzeba było nieco docieplonego źródła, Audio Note eew Lampi wpisalby sie tu calkiem dobrze.

--

Temat dotyczy kwestii samych kolumn - co lepiej do tego co mam a nie jaką elektronikę dobrać do kolumn. Najbardziej interesuje mnie porównanie (bo nie mam okazji odsłuchać) obu kolumn w opisanych warunkach.

Temat dotyczy kwestii samych kolumn - co lepiej do tego co mam a nie jaką elektronikę dobrać do kolumn. Najbardziej interesuje mnie porównanie (bo nie mam okazji odsłuchać) obu kolumn w opisanych warunkach.

Devore Orangutan

Devore Orangutan

Dobra rada, swietne kolumny, niestety nie ma PL dystrybucji. Poza tym, zdaje się, ze kolega adamgdansk wybiera jedną z 2 par kolumn z hifi.pl

--

A czy ktoś się orientuje jakie są istotne różnice między AN/E-D i AN/E-LX? na pewno okablowanie (?) ale czy poza tym jakieś kolejne istotne różnice w konstrukcji, zwrotnicy, głosnikach?

masz stare dynaco czy jakas wariacja na jego temat lub klon?

bo jesli org to taczej nie powinno byc problemu z nadmarem gory - te stare trafa graja na tyle poprawnie ze z przyzwoita lampka powinno byc dobrze

Dynaco SCA-35 ale po sporych zmianach - uproszczony tor, upgradeowane podzespoły i nowe płytki ściągane z USA, dodany układ biasu - znakomita część zmian zaprojektowana przez Sonus Oliva co podniosło jakośc grania tego wzmacniaczyka na dużo wyższy poziom. Ale serce Dynaco oczywiście zostało - trafa ;) - trudno uwierzyć, że ona ma tylko 12watt ;)

A czy ktoś się orientuje jakie są istotne różnice między AN/E-D i AN/E-LX? na pewno okablowanie (?) ale czy poza tym jakieś kolejne istotne różnice w konstrukcji, zwrotnicy, głosnikach?

Musisz zapytac sie w klubie Audio Note, ale zapomnialem przeciez ze nikt tam tobie nie odpowie,jakies rok temu ktos zadal pytanie o podstawy do kolumn AN, jeszcze nie otrzymal odpowiedzi do dzisiaj,tak formalnie ten klub nie istnieje.

Musisz zobaczyc na forach internetowych zachodznich ,widzialem dokladne odpowiedzi na twoje pytanie i porownanie tych kolumn o ktore pytasz.

adamgdansk,

Dzwoniłeś do sprzedawcy z giełdy hifi ??

a tak na poważnie..

Czy to aby na pewno nie twoja szanowna osoba sprzedaje obie wspomniane konstrukcje na giełdzie hifi ??

Stare AN E /D to był w latach 90-tych podstawowy model z tej serii.Czyli wszystko w standardzie.

Chyba na przełomie wieku, firma wprowadziła nową nomenklaturę wprowadzając serię HE czyli z wyższą efektywnością i nazewnictwo dla serii przewodów.

Tak czy inaczej, AN LX pozostaje także podstawowym modelem tyle że, w nowej serii, może z ładniejszą okleiną.

Musisz zapytac sie w klubie Audio Note, ale zapomnialem przeciez ze nikt tam tobie nie odpowie,jakies rok temu ktos zadal pytanie o podstawy do kolumn AN, jeszcze nie otrzymal odpowiedzi do dzisiaj,tak formalnie ten klub nie istnieje.

Musisz zobaczyc na forach internetowych zachodznich ,widzialem dokladne odpowiedzi na twoje pytanie i porownanie tych kolumn o ktore pytasz.

AN-D to kolumny z konca lat 90'tych poczatek 2000. Moje byly bodajze z 2001. Skrzynka pazdzierzowa (particle board) i okleina vinylowa. Bezposredni nastepca Snella model E/II bez dodatkowego glosnika wysokotonowego z tylu. Standardowe elementy zwrotnic , cewki powietrzne , bipolarne kondensatory elektrolityczne firmy ELCO a w torze wysokotonowym zmostkowane (bypass) kondesatorem poliestrowym MKT (Peter nie znosi polipropylenow) Okablowanie typu D (miedziany kabel glosnikowy juz nie produkowany ) Kolumny AN-LX roznia sie materialem skrzynki ,a takze sa pokryte naturalnymi fornirami , no i nie ma maskownicy. Mysle, ze istnialy serie z bokami z MDF-u a przodem i tylem ze skejki brzozowej. (Baltic birch ) oraz cale ze sklejki w zaleznosci od wieku kolumny (sluchalem ostatnio nowej AN-J "classic" zbudowanej jak Snelle -czyli skrzynka pazdzierzowa) . Zwrotnica i elementy na tym samym niskim poziomie . Kabel wewnetrzny to obecnie najlepszy miedziak AN czyli Lexus . Same glosniki uzyte sa na podobnym poziomie, choc pewnie sa jakies drobne ulepszenia w ostatnich seriach. Niestety , nigdy nie mialem szansy besposredniego porownania

modelu AN-D z AN-LX . Moje wlasne AN-D sprzedalem kilka lat temu po dosyc krotkim okresie posiadania. To przyzwoite kolumny choc wydaly mi sie troche jak by tu powiedziec -" malo wyrafinowane" w porownaniu do brzmienia uzyskiwanego ze starych golsnikow na magnesach alnico . Potrzebowalem gotowki wiec pomyslalem, ze zloze sobie cos lepszego na "altecach" .Niestety elektryk ze mnie kiepski wiec nie udalo mi sie osiagnac takiej spojnosci brzmienia jak w AN-E choc poszczegolne pasma brzmialy swietnie. Typowy efekt wystepujacy w 99% amatorskich glosnikach. Pozdrawiam, L

Dynaco SCA-35 ale po sporych zmianach - uproszczony tor, upgradeowane podzespoły i nowe płytki ściągane z USA, dodany układ biasu - znakomita część zmian zaprojektowana przez Sonus Oliva co podniosło jakośc grania tego wzmacniaczyka na dużo wyższy poziom. Ale serce Dynaco oczywiście zostało - trafa ;) - trudno uwierzyć, że ona ma tylko 12watt ;)

Dynaco ST 35 ma 2 x 17,5W:

Ukryta Zawartość

Mam po tuningu, lampy Siemens EL84, kondy Multicap RTX, nowe rezystory. Świetny wzmak.

EDIT: Uppps. Nie doczytałem że masz zintegrowany SCA-35 ale tez ma 2 x 17,5W:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

LX to już sklejka, stare E/D plyta wiórowa,

jeśli chodzi o odpowiednik starej serii a nowej to LX = E/L

E/D była nizej jako seria zero, E/L to level 1

ps gralem 6 lat ma E/L, fajny glosnik, bardzo muzykalny do el84 będzie ok

Gość chml

(Konto usunięte)

Różnice były pomiędzy AN-E/D z początku i z końca produkcji. Inne obudowy, inne głośniki, inne zwrotnice.

E/D z początku produkcji miały boki fornirowane, front był ze sklejki. Późniejsze E/D były sukcesywnie przez producenta pozbawiane wszystkiego co się dało - aż dziw, że dwa głośniki się ostały.

Zadzwoń do Szemisa, on ci wyjaśni. To fajny gość, pasjonat.

Z którego roku te LX?

To by sie moglo zgadzac. Moje E/D zeszly chyba ostatnie z lini i tak naprawde to nie bylo tam nic szczegolnego. Choc nie wyaje mi sie zeby glosniki i zwrotnice byly jakosciowo gorsze niz w modelu LX . Zreszta nawet obecnie montowane glosniki nie wygladaja na szczegolnie zaawansowane a co idzie za tym drogie.

Jeżeli jest w tym ręka Sonus Oliva, to niestety ale współczuję !

Jeżeli jest w tym ręka Sonus Oliva, to niestety ale współczuję !

Nie rozumiem komentarza szczerze mówiąc. Mi akurat p. Andrzej Witek wprowadził dobre zmiany do tego Dynaco - co więcej nie miał problemów ze zmianami oczekiwanymi przez mnie, a które w ocenie innej osoby zajmującej się profesjonalnie tunnigiem sprzętu (oszczędzę nazwy firmy) były "niewykonalne". Wiem jak mój wzmak grał, wiem jak gra od półtora roku bez najmniejszego problemu i na tej bazie oceniam wkład Sonus Oliva pozytywnie. Zresztą to nie pierwsza rzecz jaką p. Andrzej dla mnie robił - zawsze byłem zadowolony. No ale to moje osobiste zdanie.

adamgdansk,

Dzwoniłeś do sprzedawcy z giełdy hifi ??

a tak na poważnie..

Czy to aby na pewno nie twoja szanowna osoba sprzedaje obie wspomniane konstrukcje na giełdzie hifi ??

Oczywiscie, ze to adamgdansk (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )...tylko zbyt dokladnie nie posprzatał po sobie i to juz nie pierwszyzna w jego wykonaniu.

Ukryta Zawartość

--

Nie no po takim numerze koles nie zostanie nawet zbanowany?

Nie wierze!

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ja już w pierwszym wpisie zasugerowałem aby Adaś zadzwonił sam do siebie i sobie porozmawiał do lustra. No ale jak widać i tak kilku forumowiczów podjęło jałowa dyskusje.

Proponuje zamknąć ten śmieszny wątek hasłem parantuli: Opla sprzedam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.