Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer gotowy czy diy ?

waldi198

Rekomendowane odpowiedzi

odciecie ustawia się w Parametric EQ tak ? korzystasz z manuala czy jakiś gotowych ustawień i robisz korekcje? bo u mnie po kalibracji ustawia YPAO:Flat

avm_yamaha_menu_ls.jpg

Generalnie to po korekcji zostały mi takie ustawienia jak odległość głośników i głośność, skopiowałem ustawienia kalibracji flat do manual i tam już edytowałem trochę. W EQ zmian było sporo amp podbił np. skraje pasma powyżej 12kHz po co nie wiem :) W subie miałem podbicie przez pomieszczenie przy 40Hz też skorygowałem w EQ. Odcięcie ustawiłem manualnie tak jak na foto.

A nie wiem jak ustawiasz i gdzie stoi ten sub, ale to też kluczowe i trzeba zwrócić na to uwagę. Często widzę jak ludzie ustawiają gdzieś w rogu lub blisko rogu, bo małe to się zmieści wszędzie:) Niestety w przypadku tego suba to na ogół katastrofa:) Trzeba odsunąć go od ścian przynajmniej ten metr, no chyba ze ktoś lubi takie podbijanie pasma, w moim przypadku takie ustawienie to tylko jedno wielkie buczenie, nie gra.

avm_yamaha_menu_ls.jpg

Generalnie to po korekcji zostały mi takie ustawienia jak odległość głośników i głośność, skopiowałem ustawienia kalibracji flat do manual i tam już edytowałem trochę. W EQ zmian było sporo amp podbił np. skraje pasma powyżej 12kHz po co nie wiem :) W subie miałem podbicie przez pomieszczenie przy 40Hz też skorygowałem w EQ. Odcięcie ustawiłem manualnie tak jak na foto.

A nie wiem jak ustawiasz i gdzie stoi ten sub, ale to też kluczowe i trzeba zwrócić na to uwagę. Często widzę jak ludzie ustawiają gdzieś w rogu lub blisko rogu, bo małe to się zmieści wszędzie:) Niestety w przypadku tego suba to na ogół katastrofa:) Trzeba odsunąć go od ścian przynajmniej ten metr, no chyba ze ktoś lubi takie podbijanie pasma, w moim przypadku takie ustawienie to tylko jedno wielkie buczenie, nie gra.

avm_yamaha_menu_ls.jpg

U ciebie to widzę że śa całkiem inne ustawienia niż u mnie hehe jutro zrobie fotki jak ja mam:) całkiem inaczej to wygląda i inne menu :)

jaki masz model amplitunera?

Ustawienia głowne kalibracji pewnie będą podobne tylko inaczej poukładane, inne menu :) rxv3900

u mnie w EQ takie sa ustawienia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko nie wiem za co są odpowiedzialne ten parametr Q :) odciecia ustawiłem tak że fronty są na 80Hz a reszta na 100Hz :)

odciecie suba w amplitunerze zostawić na 80HZ ? jeszcze mam w ampl ustawienie fazy i jest NORMAL albo REVERSE co masz ustawione ?

Ukryta Zawartość

Q to dobroć filtra.

Ściągnij sobie ten program do kontroli tego co robi ci kalibracja.

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko czy ci mikrofon do kalibracji będzie działał z komputerem. Od Audysseya nie działał. No ale ja mam mikrofon do pomiarów. Możesz ewentualnie kupić najtańszy mikrofon do komputera. Do kontroli basu wystarczy.

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem za co są odpowiedzialne ten parametr Q :) odciecia ustawiłem tak że fronty są na 80Hz a reszta na 100Hz :)

odciecie suba w amplitunerze zostawić na 80HZ ? jeszcze mam w ampl ustawienie fazy i jest NORMAL albo REVERSE co masz ustawione ?

Q tak jak kolega napisał, a bardziej łopatologicznie to znaczy tyle, ze regulujesz zakres w jakim działa filtr od wartości 0.500 do podajże 10.000. To pozwala Ci np regulować EQ w szerokim pasmie częstotliwości lub bardzo wąskim np. do usuwania podbić w wąskim pasmie. Odcięcie to sprawa eksperymentalna dla każdej z kolumn, ale generalnie powinno się odciąć przed miejscem spadku charakterystyki danej kolumny, gdzie przetwarzanie jest jeszcze w miarę linowe z tym, że to nie jest reguła. Fazę w amp ustaw na normal, a regulację zrób sobie na subie z racji tego, że jest płynna, bo nie zawsze wartości 0 lub 180 są idealne dla danej konfiguracji.

Q tak jak kolega napisał, a bardziej łopatologicznie to znaczy tyle, ze regulujesz zakres w jakim działa filtr od wartości 0.500 do podajże 10.000. To pozwala Ci np regulować EQ w szerokim pasmie częstotliwości lub bardzo wąskim np. do usuwania podbić w wąskim pasmie. Odcięcie to sprawa eksperymentalna dla każdej z kolumn, ale generalnie powinno się odciąć przed miejscem spadku charakterystyki danej kolumny, gdzie przetwarzanie jest jeszcze w miarę linowe z tym, że to nie jest reguła. Fazę w amp ustaw na normal, a regulację zrób sobie na subie z racji tego, że jest płynna, bo nie zawsze wartości 0 lub 180 są idealne dla danej konfiguracji.

czyli tą wartośc Q zostawić jak zrobiła kalibracja czy pobawić się tym jakoś?

Q to dobroć filtra.

Ściągnij sobie ten program do kontroli tego co robi ci kalibracja.

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko czy ci mikrofon do kalibracji będzie działał z komputerem. Od Audysseya nie działał. No ale ja mam mikrofon do pomiarów. Możesz ewentualnie kupić najtańszy mikrofon do komputera. Do kontroli basu wystarczy.

odpala się program i stawia sie ten mikrofon w miejscu odsłuchu ?

Ukryta Zawartość

odpala się program i stawia sie ten mikrofon w miejscu odsłuchu ?

Dokadnie.

g

Bawienie się tą wartością ma jednie sens gdy robisz pomiary. Gdy nie robisz najbezpieczniej jest zostawić tak jak jest.

Na ślepo raczej nie ruszaj, zrób kalibrację i posłuchaj jak to gra, czy nic nie dudni itd. U mnie na kalibracji amp się nie skończyło tak jak pisałem YPAO praktycznie nie ingeruje w dolne rejestry miałem wąskie podbicie przy 40Hz prawie o 8dB. Ale to nie znaczy, że musi tak być u Ciebie:) Ja robiłem jeszcze zewnętrzne pomiary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) soft jest darmowy można mniej więcej jakiś obraz uzyskać w szczególności takich wysokich podbić szpilek. Nie zapomnij sprawdzić fazy! Inaczej sub będzie grał jak osobne źródło dźwięku, co nie jest pożądane:) Fazę sprawdzasz na słuch, jeśli nie dysponujesz pomiarem wystarczy ściągnąć sygnały testowe takie, jakie masz ustalone punkty podziału np. dajmy, że masz podział 80Hz to potrzebny Ci będzie sygnał 80Hz i ewentualnie 70 i 90Hz. Kręcąc pokrętłem fazy dążysz do tego, żeby te częstotliwości 80Hz i graniczne grały możliwie najgłośniej, gdy to uzyskasz faza będzie zgodna, bo te częstotliwości nie będą się znosić. Fazę na słuch najlepiej sprawdzać w dwie osoby jedna kręci, druga słucha.

Ukryta Zawartość

No teraz po tych kalibracja i recznych poprawkach sub gra fajne napewno jeszcze da się z niego wyciągnąc więcej ale to juz musze pobawić się tymi programamy co podaliście :) jutro dalej zabawa a dzisija juz trzeba sie szykowac do wigilijnego stołu :) wszystkim składam Wesołych Świąt :)

Na ślepo raczej nie ruszaj, zrób kalibrację i posłuchaj jak to gra, czy nic nie dudni itd. U mnie na kalibracji amp się nie skończyło tak jak pisałem YPAO praktycznie nie ingeruje w dolne rejestry miałem wąskie podbicie przy 40Hz prawie o 8dB. Ale to nie znaczy, że musi tak być u Ciebie:) Ja robiłem jeszcze zewnętrzne pomiary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) soft jest darmowy można mniej więcej jakiś obraz uzyskać w szczególności takich wysokich podbić szpilek. Nie zapomnij sprawdzić fazy! Inaczej sub będzie grał jak osobne źródło dźwięku, co nie jest pożądane:) Fazę sprawdzasz na słuch, jeśli nie dysponujesz pomiarem wystarczy ściągnąć sygnały testowe takie, jakie masz ustalone punkty podziału np. dajmy, że masz podział 80Hz to potrzebny Ci będzie sygnał 80Hz i ewentualnie 70 i 90Hz. Kręcąc pokrętłem fazy dążysz do tego, żeby te częstotliwości 80Hz i graniczne grały możliwie najgłośniej, gdy to uzyskasz faza będzie zgodna, bo te częstotliwości nie będą się znosić. Fazę na słuch najlepiej sprawdzać w dwie osoby jedna kręci, druga słucha.

odpaliłem dzisiaj ten program ale ja nawet nie wiem co w nim sie ustawia i co i jak:)

Ukryta Zawartość

Program służy tylko do mierzenia. Najpierw spróbuj czy ci mikrofon działa. Komputer podłączasz do wzmacniacza, mikrofon do komputera i kombinuj.

Ja osobiście polecałbym ten drugi program. Z Carmą miałem problemy. Cały czas zgłaszał że sygnał jest za cichy. Tym drugim programem możesz mierzyć w kilkunastu miejscach i wyliczyć średnią. Poza tym ten drugi program liczy ci ustawienia filtrów.

Ale na początek spróbuj czy ci w ogóle mikrofon działa.

Ja osobiście polecałbym ten drugi program. Z Carmą miałem problemy. Cały czas zgłaszał że sygnał jest za cichy.

Też mnie to irytowało właśnie z carma. Dzięki za link do tego drugiego, sprawdzę sobie też w wolnej chwili jak działa:)

Program służy tylko do mierzenia. Najpierw spróbuj czy ci mikrofon działa. Komputer podłączasz do wzmacniacza, mikrofon do komputera i kombinuj.

Ja osobiście polecałbym ten drugi program. Z Carmą miałem problemy. Cały czas zgłaszał że sygnał jest za cichy. Tym drugim programem możesz mierzyć w kilkunastu miejscach i wyliczyć średnią. Poza tym ten drugi program liczy ci ustawienia filtrów.

Ale na początek spróbuj czy ci w ogóle mikrofon działa.

no mikrofon działa pod laptopek :) kablem hdmi mam połaczyć ampli z laptopem ?

KrzysiekA mógł byś mi ten swój program wrzucić na jakiś serwer bo z tego linku co podałes wymaga rejestracji a cos nie mogę jej zrobić :)

Mi się udało przejść, ale coś nie przychodzi mi email z potwierdzeniem rejestracji :D Znalazłam tutorial jakby ktoś chciał do tego programu

Ukryta Zawartość

Ok mam wrzuciłem na serwer :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak podłączyć żeby ci wychodził dźwięk z lapka na ampli. Plik wrzucę jeżeli znajdę. Ale nie jestem pewny czy mi się to dzisiaj uda.

O widzę że problem pliku się już rozwiązał.

Mi się udało przejść, ale coś nie przychodzi mi email z potwierdzeniem rejestracji :D Znalazłam tutorial jakby ktoś chciał do tego programu

Ukryta Zawartość

Ok mam wrzuciłem na serwer :)

Ukryta Zawartość

no git :) popiar można robić na jakimś bluray ? czy lepiej stereo ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przez święta nie miałem kiedy pobawić się programem ale trochę ustawiałem na słuch i sub daje czadu aż miło :)

nie wiem tylko czy to wina zbyt głośnego ustawienia albo tego że stoi na panelach bo jak puszczałem muzyke z większą ilością basu to sub wpadał taki rezonans że zaczynał charczeć ale wystarczyło go lekko docisnąc do podłogi i już ustawało :) warto kupić pod niego podkładkę granitowa?

Niestety to jest wada małej konstrukcji i ekstremalnej mocy. Ja podkleiłem większe gumowe nóżki + dywan. Przy maksymalnych głośnościach na najniższych rejestrach będzie tańczyć Ci na podłodze pomimo tego, że taki lekki jak na swoje gabaryty nie jest. Podobny efekt jak na filmie, przy przesuwaniu właśnie słychać jakby to głośnik charczał. Jeśli chodzi o przesterowanie raczej ciężko to zrobić ponieważ posiada soft clip

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja suba postawiłem na szpilkach i może dlatego tak tańczy :) czytałem że suba warto postawić cza czym takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to też dużo da :)

Ukryta Zawartość

No i tak zrobię zamówię takiego klocka granitowego 5cm grubości i przykleja do niego suba i dopiero granit na spilkach :-) narazie szpilki odkręcić trzeba bo sub tańczy po pokoju:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.