Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer gotowy czy diy ?

waldi198

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Przymierzam zię do zakupu subwoofera lub zbudowaniu samemu. z gotowców wybrałem sobie DALI SUB E-12F tylko nie jestem do końca przekonany jak on sobie poradzi w kinie a na tym zależy mi najbardziej :)

Jeżeli chodzi o projekt diy to rozmawiałem z pełnym goście co zbudowałem suba na głośniku Scan Speak Discovery 26W-4558T00 z twierdził że jego konstrukcja schodzi z basem do 18Hz co jest bardzo dobrym winikiem :)

Oto projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja zamierzam zmniejszyć trochę obudowę do 40l :)

W projekcje zastosowany jest wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jest opcja na wzmacniaczu klasy AB zbudowanego na "N-mosfet" osiągnąc takie wyniki jak na hypex DS4 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116617-subwoofer-gotowy-czy-diy/

Do kina czy do stereo? Lub inaczej. Czy potrzebna ci zwrotnica w tym subwooferze czy może podział będzie robił amplituner?

I zdecydowanie robić DIY. Za małe pieniądze zrobisz High Endowy subwoofer.

A leżeli już mówimy o pieniądzach to ile chcesz wydać?

Jeżeli do kina i na Discovery to proponował bym ten.

Ukryta Zawartość

A jako wzmacniacz szukałbym czegoś w klasie D. Szczególnie na basie.

Ukryta Zawartość

W szczególności zależy mi na kinie ale stereo tez jest istotne dlatego skłaniam się do zabudowy zamknietej :-)

Na suba chciał bym przeznaczyć tak około 2 tys!

Tym głośnikiem 30W tez myślałem ale musiał bym zmontować większą obudowa niż do 26W a tu już odpada bo obudowa musi być jak najmniejsza :-) uważam ze przy metrażu 20m2 to 26W będzie wystarczający :-)

Co do tej zwrotnicy to nie bardzo wiem o co chodzi więc amplituner mam yamaha RX-v773

Czyli wzmacniacz klasyAB nie poradzi sobie?

Wzmacniacz klasy AB sobie poradzi ale wzmacniacze klasy D maja o wiele lepszą kontrole basu.

W obudowie zamkniętej będzie trudno zejść do 20 Hz. Jeżeli nie będziesz podłączał do wzmacniacza stereo tylko do amplitunera i jeżeli twój amplituner sam dzieli pasmo na subwoofer to nie potrzebujesz modułu do subwoofera. Wystarczy ci sama końcówka mocy.

Jeżeli chcesz przeznaczyć 2000 na subwoofer to raczej zastanowiłbym się nad revelatorem 26cm.

Ukryta Zawartość

Ja bym kupił KRK 10S za 1800zł i zostało by na płyty pod choinkę

Ukryta Zawartość

Nie będę podłączać po wzmacniacz stereo bo takiego nie posiadam i raczej nie zamierzam kupować :-) mógł byś zerknac w specyfikację mojego amplituner i sprawdzić czy dzieli pasmo na subwoofer? Bo ja nie bardzo wiec jak to sprawdzić :-) rozmawiałem z autorem tego projektu co wrzuciłem wyżej i jego subwoofer schodzi do 18Hz w obudowie zamknietej tylko nie wiem czy w jego wypadku nie robić dużo sam wzmacniacz :-)

Chyba już ktoś pisał że ten sub z twojego linku ma korekcję i podbicie dlatego schodzi tak nisko, tam nie jest założony zwykła końcówka mocy

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

twierdził że jego konstrukcja schodzi z basem do 18Hz

Taaa, jasne... i pewnie ma przy tym jeszcze 85db ;)

Jeśli prawdą jest to co jest napisane w tym projekcie, to 18Hz ma przy -3db (81db), 16Hz przy -6 (78db).

Tak powinien powiedzieć, lub tak powinieneś to odczytać z projektu.

Każdy głośnik basowy "zejdzie" do 1Hz... sęk w tym z jaką efektywnością.

Jeśli chodzi zaś o pytanie w temacie, to w tej kwocie wolał bym zrobić samemu.

Chyba już ktoś pisał że ten sub z twojego linku ma korekcję i podbicie dlatego schodzi tak nisko, tam nie jest założony zwykła końcówka mocy

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

No pisał ale nie dostałem pewnej odpowiedzi co i jak heh nie chce wydać 2 tys i żeby się okazało ze sprzęt nie spełnia moich oczekiwań :-)

Największy problem jest ze wzmacniaczem Hypex DS4.0 kosztuje 1300zl i nie ma opcji kupić go w Polsce a czy wzmacniacz Ab zapewni to samo co D to już nie wiem

Jeżeli chodzi o zejście to wszystko zależy od amplitunera. Jeżeli ma kalibrację na subwoofer, to w zasadzie ważne jest czy głośnik potrafi ci przepompować odpowiednią ilość powietrza. Jeżeli nie ma to przydałoby się przed końcówką mocy filtr do subwoofera z podbiciem basu. Hypex fajna rzecz ale ceny kosmiczne. Podejrzewam że końcówkę mocy i filtr do subwoofera kupisz za ułamek tej ceny.

Ja twierdzę nadal że najważniejszy jest głośnik i przynajmniej połowę kwoty wydałbym na głośnik.

Jeżeli chcesz obudowę zamkniętą to bym się jednak zastanowił nad tą trzydziestką discovery. Tam możesz dużo skorygować elektronicznie bo ci głośnik wytrzyma a 50 litrów to też nie jest aż tak dużo.

Jeżeli chodzi o zejście to wszystko zależy od amplitunera. Jeżeli ma kalibrację na subwoofer, to w zasadzie ważne jest czy głośnik potrafi ci przepompować odpowiednią ilość powietrza. Jeżeli nie ma to przydałoby się przed końcówką mocy filtr do subwoofera z podbiciem basu. Hypex fajna rzecz ale ceny kosmiczne. Podejrzewam że końcówkę mocy i filtr do subwoofera kupisz za ułamek tej ceny.

Ja twierdzę nadal że najważniejszy jest głośnik i przynajmniej połowę kwoty wydałbym na głośnik.

Jeżeli chcesz obudowę zamkniętą to bym się jednak zastanowił nad tą trzydziestką discovery. Tam możesz dużo skorygować elektronicznie bo ci głośnik wytrzyma a 50 litrów to też nie jest aż tak dużo.

Wiec jak sprawdzić czy mój amplituner na takie kalibracje jak piszesz jak nie mam suba? I jaka byś proponował końcówkę mocy i filtr do tego?

Tutaj n.p. końcówka mocy.

Ukryta Zawartość

A tu masz coś do podbicia basu.

Ukryta Zawartość

Ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz coś tańszego.

Idealne byłoby coś takiego ale niestety nie zmieścisz się w budżecie.

Ukryta Zawartość

A najtaniej wyjdzie zrobić sobie filtr samemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W szczególności zależy mi na kinie ale stereo tez jest istotne dlatego skłaniam się do zabudowy zamknietej :-)

W obudowie zamkniętej raczej musi być korekcja częstotliwości, zatem wzmacniacz powinien dysponować znaczną mocą. Warto się przyjrzeć tej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam hrs12. Do kina mogę polecić z czystym sumieniem, w muzyce też nie jest źle pod warunkiem, że kolumny przenoszą wzorowo w granice 50Hz. Na aukcjach z drugiej ręki można go czasem spotkać HRS10 chodzi od ~1500zł, HRS12 ciężko spotkać, ale przeważnie to ~2500zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli już zabierałbym się za taki mały subwooferek OZ z mocnym wzmakiem, niskoefektywnym głośnikiem i EQ, ścianki obudowy zrobiłbym z aluminium. Głupio by było jakby 500W miało się kisić w drewnianej a więc izolującej termicznie obudowie.

Mam nawet głośnik do takiej małej OZ - dwucewkowy Dayton RSS315HO-44. 30 litrów powinno mu wystarczyć.

Jakie wymiary są tego suba? Po parametrach zapowiada się ciekawie :-) obudowa otwarta czy Br?

Ukryta Zawartość

HRS12 bok ma ok. 34cm obudowa zamknięta.

Ukryta Zawartość

Jeżeli już zabierałbym się za taki mały subwooferek OZ z mocnym wzmakiem, niskoefektywnym głośnikiem i EQ, ścianki obudowy zrobiłbym z aluminium. Głupio by było jakby 500W miało się kisić w drewnianej a więc izolującej termicznie obudowie.

Mam nawet głośnik do takiej małej OZ - dwucewkowy Dayton RSS315HO-44. 30 litrów powinno mu wystarczyć.

jak nisko taki głośnik może zejść przy obudowie 30L ? ile by mniej więcj kosztowała do niego elektronika taka jak wymieniłeś ?

zaciekawił mnie bardzo ten HRS10 bo sub w małej obudowie , 20Hz i efektywnośc 105dB więc już musi grać kozacko a nowe sztuki trochę kosztowały więc musi to być sub z wyższej półki :)

Może ktoś jeszcze się wypowie na jego temat ?

Głośnik zejdzie tak nisko jak mu ukształtujesz charekterystykę przy pomocy EQ. Pytanie ile basu wygeneruje zanim wpadnie w przester, i ile trzeba będzie mu dostarczyć mocy żeby osiągnął swoje Xmax.

Tu kiedyś była dyskusja o głośniku do nie za dużej obudowy zamkniętej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

efektywnośc 105dB

To nie efektywność, tylko szczytowy poziom dźwięku- maksymalny poziom dźwięku przy maksymalnej mocy i podanym sygnale. Efektywność głośnika w tym subwooferze zapewne nie przekracza 83 dB/1W/1m (uwzględniając moc 1000W podawaną przez producenta, może być nawet dużo mniej)

Mój subwoofer jest na głośniku:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz 140W (trochę za mały, by go w pełni wykorzystać), filtra brak (zajmuje się tym amplituner).

W pomieszczeniu 40m2 na brak basu nie mogę narzekać :)

Ukryta Zawartość

A ja dalej radziłbym robić samemu. Nawet kupując jakiś gotowy moduł do subwoofera i nawet przekraczając trochę budżet.

Za cenę dobrego gotowego subwoofera można zrobić subwoofer high endowy. Zrezygnowałbym też z obudowy zamkniętej. Jeżeli subwoofer zrobisz na dobrym głośniku to BR nie dudni. Zwłaszcza gdy ma bardzo niskie Fs. Ważniejsze jest żeby głośnik pracował w zakresie liniowym.

Zresztą konstrukcja subwoofera jest skomplikowana jak konstrukcja młotka. Trudno coś spieprzyć.

A ja dalej radziłbym robić samemu. Nawet kupując jakiś gotowy moduł do subwoofera i nawet przekraczając trochę budżet.

Za cenę dobrego gotowego subwoofera można zrobić subwoofer high endowy. Zrezygnowałbym też z obudowy zamkniętej. Jeżeli subwoofer zrobisz na dobrym głośniku to BR nie dudni. Zwłaszcza gdy ma bardzo niskie Fs. Ważniejsze jest żeby głośnik pracował w zakresie liniowym.

Zresztą konstrukcja subwoofera jest skomplikowana jak konstrukcja młotka. Trudno coś spieprzyć.

Tylko że robiąc obudowę BR automatycznie sub musi być większych rozmiarów a u mnie to raczej odpada dlatego drąże temat OZ :-)

Czyli ten HRS10 byłby złym wyborem? by mi pasował bo jest mały w czarnej obudowie i ma niby 20hz co przy kinie było by zadowalające :-)

Oj, bardzo się mylisz. Gdyby rzeczywiście tak było, każdy kupilby VK i był zadowolony. Wbrew pozorom, jest wiele problemow nad którymi należy się porządnie zastanowić zanim weźmie się za budowę sub'a, jednak masz rację, że diy jest dobrym wyjściem- pod warunkiem, że budowniczy coś kuma :) Jakość i esretyka obudowy to już całkiem odrębny temat.

Mój wpis dotyczyl wypowiedzi KrzysiekA

Czyli ten HRS10 byłby złym wyborem? by mi pasował bo jest mały w czarnej obudowie i ma niby 20hz co przy kinie było by zadowalające :-)

Tu masz jakieś pomiary systemu HRS w tym HRS10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, bardzo się mylisz. Gdyby rzeczywiście tak było, każdy kupilby VK i był zadowolony. Wbrew pozorom, jest wiele problemow nad którymi należy się porządnie zastanowić zanim weźmie się za budowę sub'a, jednak masz rację, że diy jest dobrym wyjściem- pod warunkiem, że budowniczy coś kuma :) Jakość i esretyka obudowy to już całkiem odrębny temat.

Mój wpis dotyczyl wypowiedzi KrzysiekA

No może dla początkującego może być trudne. Miałem na myśli że w porównaniu do normalnych kolumn jedynym nieodwracalnym błędem jaki można zrobić to wielkość obudowy. Jak wybierze się odpowiednią to resztę zawsze można "nagiąć lub wyprostować". Ale od tego są ludzie na forum którzy pomogą.

Modułów do subwoofera jest na ebay'u zatrzęsienie.

Ukryta Zawartość

Na każdą kieszeń i różnej mocy. Ciekawie wygląda ten z 250W sinus na 4 Ohmach.

Wprawdzie nie ma tylu gałek do kręcenia co Hypex ale jeżeli do kina to mieć nie musi. Wszystko załatwia amplituner.

A jeżeli komuś za mało mocy to ten

Ukryta Zawartość

Nie wiem co mają na myśli pisząc cyfrowy. Może są w klasie D.

A więc na moduł wydasz 400zł na głośnik wydałbym 1000 to zostaje ci 600 złotych na obudowę.

Ten moduł ma dobre recenzje na amazonie.

Ukryta Zawartość

I wygląda na to że faktycznie jest w klasie D.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No może dla początkującego może być trudne. Miałem na myśli że w porównaniu do normalnych kolumn jedynym nieodwracalnym błędem jaki można zrobić to wielkość obudowy. Jak wybierze się odpowiednią to resztę zawsze można "nagiąć lub wyprostować". Ale od tego są ludzie na forum którzy pomogą.

Modułów do subwoofera jest na ebay'u zatrzęsienie.

Ukryta Zawartość

Na każdą kieszeń i różnej mocy. Ciekawie wygląda ten z 250W sinus na 4 Ohmach.

Wprawdzie nie ma tylu gałek do kręcenia co Hypex ale jeżeli do kina to mieć nie musi. Wszystko załatwia amplituner.

A jeżeli komuś za mało mocy to ten

Ukryta Zawartość

Nie wiem co mają na myśli pisząc cyfrowy. Może są w klasie D.

A więc na moduł wydasz 400zł na głośnik wydałbym 1000 to zostaje ci 600 złotych na obudowę.

Ten moduł ma dobre recenzje na amazonie.

Ukryta Zawartość

I wygląda na to że faktycznie jest w klasie D.

no na ebay jest tego masa do wyboru do koloru :) ten Gelhard-GXV50 ma już korekcję i podbicie basu ? z tego ebay to zamawia się tak samo jak z allegro? wysyłaja bez problemu do Polski ?

Ktoś polecał mi jeszcze głośnik JL 10W7v3 że podobno konkret że bardzo dobrze radzi sobie w konie jak w stereo tylko że cena zaporowa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ma korekcję to ci nie powiem bo nic na ten temat nie ma.

Ten głośnik pracuje w 25-30 litrów w BR. Taki mały potworek.

Ukryta Zawartość

I cena atrakcyjna. Wychylenie maksymalne p-p 4 cm. Najprawdopodobniej nie trzeba by było korygować. Trzeba by parametry TS wrzucić do jakiegoś symulatora i sprawdzić.

Cena jest na tyle niska że mógłbyś się zastanowić czy nie kupić tego Hypexa z korekcją i pewnie zmieściłbyś się w budżecie.

No i efektywność jest wysoka jak na głośnik do subwoofera to nie potrzebujesz mocnego wzmacniacza.

O przepraszam wychylenie maksymalne to 6 cm p-p źle popatrzyłem. To naprawdę dużo.

A więc za moduł Hypexa ds2.0 zapłacisz 224 Euro i wysyłka jest za darmo. Głośnik kosztuje 780 złotych to zostaje ci jakieś 300 złotych na obudowę.

Ukryta Zawartość

Myślę że takiego gotowego subwoofera za te pieniądze nie kupisz.

Nie dawalbym tego scana do br:-)

Masz na myśli membranę bierną? Można ale podniesie to koszty. Fakt trochę trudno będzie nastroić BR tak nisko w tak małej obudowie przy odpowiedniej średnicy kanału. Ale myślę że rura kanalizacyjna 75mm się nada. Ja bym zrobił 30 litrów to jest pięć litrów zapasu na zwinięcie rury.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.