Skocz do zawartości
IGNORED

DAC/WZMAK/PRE + Słuchawki do 2000PLN

leik

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się,

Chce kupić zestaw który będzie podłączony pod laptop w pracy.

Początkowo rozważałem zakup wzmacniacza przedsłuchawkowego i słuchawek, ale wydaje mi sie ze przy tak słabej karcie dźwiękowej DAC jest konieczny.

Poczytałem kilka tematów i wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie zintegrowane, ze względu na ograniczone miejsce oraz fakt że nie chce plątaniny kabli na biurku w biurze. Na chwilę obecną będzie to sprzęt łączący tylko komputer ze słuchawkami, ale chciałbym żeby miał inne porty, pod przyszłą możliwość rozbudowy.

Słucham utworów na fortepian, zespołów instrumentalnych i trochę elektroniki, ale raczej spokojnej, ambientu. Od czasu do czasu bluesa.

Lubię gdy instrumenty nie zlewają się w całość, gdy każda sekcja jest wyraźna. Lubię też soczysty bas.

Widziałem kilka zestawień tego typu sprzętów. W jednym polecany ICON HDP, w innym zestawieniu był oceniany średnio. Co zestawienie to inne wyniki. Dlatego zdecydowałem się na założenie wątku.

Na słuchawki i DAC mam 2000PLN, co moglibyście polecić?

https://www.audiostereo.pl/topic/116609-dacwzmakpre-s%C5%82uchawki-do-2000pln/

Wielkie dzięki.

Dziś czytając rózne recenzje wymyśliłem zestaw Hegel Super i Beyerdynamic DT880/DT990 Edition. Ewentualnie zamiast Hegela, Beyerdynamic A200p.

A ze słuchawek rozważałem jeszcze Sennheiser Moemntum.

Jedyna "wada" Hegela to brak innych wejść i wyjść (ma liniowe raze ze słuchawkowym) oraz obsługa USB 1.0 czyli 24bit/96kHz maks (co i tak wydaje mi się bardzo duża gęstością)

Z kolei zaleta Beyerdynamic A200P to działanie z tabletami i smartfonami, Hegel nie na wszystkim poleci, ale ja chce słuchać na komputerze więc podłączanie do urządzeń ultramobilnych nie jest konieczne.

Ktoś może skomentowac zestawy które wymysliłem?

Zerknij na HiFiMAN HE-400 - zobacz jak znakomite recenzje zbiera na forum

http://www.klub.audiostereo.pl/konkursy/przetestuj-hifiman-he-400

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

deton24 - dzięki jest to na pewno dobra rada. Ale tą metodą można sobie wymieniac sprzęt. Nie mając żadnego elementu zestawu to jak szukanie igły w stogu siana. Ja chce słuchac muzyki a nie szukac sprzętu, testowac, wymieniac szukać opisów i ciągle pytać.

Są pewne zasady, które działają zawsze - sprzęt który jest polecany przez kilka osób z różnych źródeł wart jest zainteresowania. W pewnym zakresie cenowym da się osiągnąc pewien poziom i zakładając że nie będę dokładał do zestawu, więcej nie osiągnę - mogę jedynie poruszać sie miedzy niuansami.

Najbardziej mi zależało na informacji odnośnie DAC - bardzo dużo modeli jest na rynku i mnóstwo jest polecanych, ale jak się mają względem siebie - o takie informacje już ciężko.

Doczytałem trochę. Dr.DAC3 jest wszędzie polecany. Ale trafiłem jeszcze na Matrix Mini i O2+ODAC.

Czy ma ktoś informacje jak te sprzety mają się do siebie? O ile Matrixa jeszcze da się znaleźć to O2 raczej nie prześłucham.

Co do słuchawek to jestem praktycznie zdecydowany na Beyerdynamic DT 990 edition, ale nie mam pewności z która impedancją wybrać. Wydaje się że do moich zastosowań najbezpieczniej wybrac wersję 250 Ohm.

Są pewne zasady, które działają zawsze - sprzęt który jest polecany przez kilka osób z różnych źródeł wart jest zainteresowania

Oczywiście, trzeba mieć bazę, by się na czymś oprzeć.

Pozwolę sobie tylko zaznaczyć, że nie raz słyszałem jak ktoś odnalazł interesujące modele, i będąc na coś zdecydowanym, odrzucił model dany po odsłuchach.

To nie niuanse, co bardziej osobiste preferencje brzmieniowe, które dopiero się ujawniają.

Pozdrawiam

Nie mając żadnego elementu zestawu to jak szukanie igły w stogu siana.

Co do słuchawek to jestem praktycznie zdecydowany na Beyerdynamic DT 990 edition

Ja chce słuchac muzyki a nie szukac sprzętu, testowac, wymieniac szukać opisów i ciągle pytać.

Sytuacja wbrew pozorom jest korzystna.

Czasem jest tak, że komuś się spodobają jakieś słuchawki, które siłą rzeczy na jakiejś konfiguracji odsłuchiwał...potem ten ktoś kupuje te słuchawki i podłącza w domu, ale już mu się tak nie podobają, więc przechodzi jakąś drogę szukania optymalnej konfiguracji mając rozwiązanie pod nosem przynajmniej w momencie zakupu słuchawek.

Oczywiście, trzeba mieć bazę, by się na czymś oprzeć.

Wystarczy mieć własne wyobrażenie dobrego dźwięku.

Pozwolę sobie tylko zaznaczyć, że nie raz słyszałem jak ktoś odnalazł interesujące modele, i będąc na coś zdecydowanym, odrzucił model dany po odsłuchach.

Byłoby inaczej gdyby szukał dobrego dźwięku, wtedy może być więcej odpowiednich modeli, a tak znalazł fajny model, ale z nie tym dźwiękiem.

Najbardziej mi zależało na informacji odnośnie DAC - bardzo dużo modeli jest na rynku i mnóstwo jest polecanych, ale jak się mają względem siebie - o takie informacje już ciężko.

Najpewniej większość znanych modeli na rynku jest polecanych, a te nieznane też mogą być dobre, zanim ktoś je odkryje, zacznie polecać i staną się znane.

Nie przejmuj się konkretnym modelem daca lub słuchawek, ale bierz pod uwagę tylko jak gra komplet...jeśli jednak nie wiesz jaki dźwięk jest dla Ciebie dobry, więc starczy Ci na długo, to już bierzesz udział w tzw. gonieniu króliczka i wtedy robisz to, mimo że nie chcesz.

Ja chce słuchac muzyki a nie szukac sprzętu, testowac, wymieniac szukać opisów i ciągle pytać.

To prawda.

Wyjasniejcie mi jeszcze pewną rzecz.

Czy mozna z powodzeniem słuchać muzyki z komputera używając tylko przedwzmacniacza słuchawkowego? Jeśli tak to jak można by go podpiąć.

Gdy zdecydowałem się na zakup słuchawek, wiedziałem że czymś trzeba je będzie wzmocnić. Myślałem o jakims małym wzmaku, ale gdy zacząłem się zagłębiac natrafiłem na przedwzmaki i DAC.

Uznałem że dla mnie najlepszym wyborem jest integral. Wzmak jest konieczny, przedwzmak mile widziany, a DAC wielce porządany esli chcemy mieć dobrze konwertowany sygnał.

Ale jak to wygląda pod względem samego odsłuchu. Czy może być tak że samo niezłe pre da lepszy dźwięk niż średni DAC/wzmak?

Czy mozna z powodzeniem słuchać muzyki z komputera używając tylko przedwzmacniacza słuchawkowego? Jeśli tak to jak można by go podpiąć.

Możesz podpiąć słuchawki bezpośrednio do wyjścia słuchawkowego laptopa lub PC, regulacja w odtwarzaczu np. WMP lub mikserze Windows.

Gdy zdecydowałem się na zakup słuchawek, wiedziałem że czymś trzeba je będzie wzmocnić. Myślałem o jakims małym wzmaku, ale gdy zacząłem się zagłębiac natrafiłem na przedwzmaki i DAC.

Ze wzmacniaczem dodatkowym może to zagrać inaczej np. lepiej.

Uznałem że dla mnie najlepszym wyborem jest integral. Wzmak jest konieczny, przedwzmak mile widziany, a DAC wielce porządany esli chcemy mieć dobrze konwertowany sygnał.

Jeśli potem kupisz DAC może się okazać, że reszta nie pasuje lub dźwięk nie jest taki jak chciałeś - na jedno wychodzi. Wtedy wymieniasz słuchawki lub/i wzmacniacz, a nawet słyszysz o specjalnych komputerach do audio, więc też wymieniasz.

Z tego powodu radzę od razu wybrać, co to ma być np. DAC + słuchawki lub DAC + wzmacniacz + słuchawki lub wzmacniacz + słuchawki lub same słuchawki + komp. Jest jeszcze opcja odtwarzacz przenośny + słuchawki. Są też słuchawki z redukcją szumów, co może być fajne w pracy, bo słuchasz muzyki w ciszy lub samej ciszy.

Z tego co wiem przedwzmacniacz słuchawkowy nie jest zintegrowany ze wzmacniaczem, albo inaczej przedwzmacniacz niejako ma podobną funkcję, ale raczej nie używa się go jako urządzenia docelowego.

Co do moich pytań chodziło mi o to czy można słuchać z komputera bez dac nadal uzyskując dobre lub bardzo dobre efekty. Czy np korzystając z niezłego wzmacniacza słuchawkowego możemy uzyskać efekt lepszy niż z przeciętnego dac zintegrowanego.

Zdecydowałem że chce korzystać z jednego urządzenia. Nie jest dla mnie istotne czy będzie to DAC czy pre, czy integral, chce uzyskać możliwie najlepszy efekt. Wydaje mi się że że zintegrowane urządzenie DAC/WZMAK/PRE będzie najkorzystniejsze, czy się mylę.

Czy mając np 1000PLN lepiej kupić przedwzmacniacz niż integral, zakładając że nie będę nic dokupywał do tego zestawu,

Na chwilę obecną jestem praktycznie zdecydowany na Beyerdynamic DT 990 (250Ohm) i rozważam Matrix Mini-i lub portable do niego. Czy ten zestaw jest względnie synergiczny?

Może inny DAC ktoś poleci.

A może inny zestaw.

Czekam na rady.

Z tego co wiem przedwzmacniacz słuchawkowy nie jest zintegrowany ze wzmacniaczem, albo inaczej przedwzmacniacz niejako ma podobną funkcję, ale raczej nie używa się go jako urządzenia docelowego.

Co do moich pytań chodziło mi o to czy można słuchać z komputera bez dac nadal uzyskując dobre lub bardzo dobre efekty. Czy np korzystając z niezłego wzmacniacza słuchawkowego możemy uzyskać efekt lepszy niż z przeciętnego dac zintegrowanego.

Zdecydowałem że chce korzystać z jednego urządzenia. Nie jest dla mnie istotne czy będzie to DAC czy pre, czy integral, chce uzyskać możliwie najlepszy efekt. Wydaje mi się że że zintegrowane urządzenie DAC/WZMAK/PRE będzie najkorzystniejsze, czy się mylę.

Czy mając np 1000PLN lepiej kupić przedwzmacniacz niż integral, zakładając że nie będę nic dokupywał do tego zestawu,

Chyba masz na myśli normalne pre z wyjściem słuchawkowym. IMO to nie jest dobry kierunek. Właściwy to albo DAC ze zintegrowanym wzmacniaczem słuchawkowym lub DAC + wzmacniacz słuchawkowy. Czasami zdarza się, że w takim zestawie jest jeszcze pre liniowy, on jest stosowany do obsługi wejścia analogowego. Takie rozwiazanie jest w DR.DAC. Przy twoim budżecie poszedłbym włąścnie w DACa zintegrowanego ze wzmacniaczem słuchawkowym.

Urządzenie zintegrowane jest koniecznością. Od początku zakładałem że ma być jeden klocek na biurku. Jeynie rozważałem zakup samego wzmacniacza słuchawkowego (np Black Pearl).

Jaki DAC by pasował do DT990?

Bardzo mi przypadły do gustu Sennheisery Momentum, ale ze wzgklędu na swój nieaudiofilski rodowód ciężko o recenzję zwłaszcza w połączeniu z DAC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.