Skocz do zawartości
IGNORED

marantz sr 5008 bark głosu w kanale centralnym

tomektt

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

jestem nabywcą modelu SR 5008.

Mam podłączone do niego głośniki 5.1 jako wieloformatowca DVD yamahy wpiętego do amplitunera przez analogowe złącza

Podczas testów głośników w setupie słyszę dźwięk.

Niestety podczas odtwarzania filmów, muzyki z wielokanału, we wszystkich jest dźwięk, a głośnik centralny wtedy milczy.

Czytam tę instrukcję do ampli, ale wymiękłem i nie wiem o co chodzi.

Czy ktoś mi pomoże?

Dzięki za odzew.

mam yamahę dvd s657 zestaw B&W 309, 303, CLR3 i suba z tej samej stajni.

Yamaszka grała wcześniej po analogu 5.1 z moją starą ampli yamahy RXv457.

DVD ma wyjście wielokanałowe i tak wpięte było w poprzednim zestawie.

Setupu DVD nie zmieniałem. Włączyłem go tak samo do do marantza.

Twoje DVD ma z tyłu po lewej stronie wyjście cyferowe optyczne. Podłącz to wyjście z wejściem w amplitunerze. W DVD musi być w opcjach dźwięku ustawione na Bitstream. W amplitunerze na pilocie musisz wybrać to wejście pod które podepniesz DVD. Kabel optyczny umożliwi Ci przesłanie dźwięku Dolby Digital i DTS, natomiast w przyszlości pomyśl na odtwarzaczem BD za parę stówek. Z odtwarzacza BD podłączonego po kablu HDMI będziesz mial dźwięk HD. Zobacz czy będzie już ok?

bd będzie jak będą pieniądze, będzie wtedy hdmi itd.

Tak się składa, że w setupie przypisanie wejść, czy jak tam, ma ten ampli, mogę wybrać przy DVD jedynie cyfrę po elektrycznym a nie po świetle.

Próbowałem tak zrobić i nie szło nic po świetle. Doczytałem w tej beznadziejnej instrukcji, że śŚwiatło jest zarezerwowane dla CD.

Po elektrycznym połączenia jeszcze nie próbowałem.

Dziwi mnie, że po analogach, każdy kanał osobno wpięty do ampli z wyjść DVD nie gra jeden właśnie centralny kanał.

To jest przecież klasyczne połączenie no i uznawane za najlepsze dla dźwięku.

Czyżby fizycznie tor centralnego był walnięty, czyli ampli jest niepełnosprawne i nadaje się do serwisu?

Teraz w erze połączeń cyfrowych nie ma sensu wpinać po analogu. Po analogu to do wzmaka stereo. Nie rozumiem, bo co to za różnica czy sygnal cyfrowy wyjdzie z optyka czy z coaxiala, skoro to w ampli sygnał jest dekodowany? Wpinasz obojętnie czy po optyku czy coaxial do ampli, ustawiasz w DVD żeby sygnał wychodził nie zdekodowany( bitstream) i resztą już zajmuje się amplituner. Ja też mialem stary zestaw Yamahy 430 z DVD i wszystko szło po optyku bez problemu.

dzięki, że mnie zmusiłeś zajrzeć na tył szafki RTV, w której ma to wszystko.

Okazało się, że chyba padł mi jeden, właśnie kabel od centrala.

Kilkakrotnie manipulowałem, przełączałem kable i... w pewnej chwili central ożył.

Kabel musi mieć walnięte coś wewnątrz.

Jutro muszę kupić jeden kabel.

Co do tej cyfry, to kiedyś preferowano ponad połączenia cyfrowe: światło i coax, połączenie analogowe.

Tak mi zostało. Poza tym kiedyś próbowałem słuchać muzyki (CD, SACD, DVD audio) przez te połączenia i dźwięk był dla mnie płaski, a po analogu był pełniejszy.

Nie mam jeszcze wieloformatowca z hdmi, słyszałem, że już dzięki temu złączu praktycznie zniwelowano różnice słuchowe między analogowym a cyfrowym połączeniem. Jak kupię, to się przekonam.

Dzięki za pomoc. Temat można zamknąć.

Mam jeszcze pytanie czy użytkujesz Marantza, ponieważ miałbym kilka pytań o różne ustawienia.

Nie, mam Onkyo. Mam na innym forum dwóch dobrych kumpli co posiadają sprzęty Marantza, więc jak będziesz miał jakiś problem to możesz pisać na PW a ja prześlę dalej zapytanie.

Masz jakieś pytania to wal, może pomogę. Mam Sr5008 + UD5007 wprawdzie od niedawna ale coś już tam kręciłem :) Co do złączy chinch Marantz ma jakieś dziwne ponieważ miałem problem z interkonektem pomiędzy UD a SR. W amplitunerze nie kontaktowały mi złącza, musiałem je bardzie zacieśnić. Fakt że to nie żadna górna półka ale był problem z połączeniem z powodu mechaniki złącza. Wymienię na wtyki Amphenol i kabel Klotz może w święta.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.