Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Helicon 400 w 35 metrach

marycz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w nastepnym roku przymierzam sie do wymiany kolumn (obecnie Klipsh RF 82). Pokoj to 35 metrow (dosc niski (2.3m), wiec kubatura nie najwieksza) , w piwnicy, nieprofesjonalnie zaadaptowany - w rogach welna mineralna, na scianach tez ustroje do wytlumienia, na suficie rowniez., podloga - wykladzina., ogolem jest to pokoj do kina, ale planuje tam rowniez odsluchy stereo.. Pytanie polega, czy takie Helicon 'y 400 nie beda za male do 35metrow.?? albo inaczej - moga byc tez Helicon 800, ale czy nie za mala powierzchnia dla starszego modelu?? Dodam, ze w zestawie jest jeszcze sub REL 528, ktorego wykorzystuje i w kinie i w stereo. Roznice cen miedzy tymi modelami (jakby pasowaly na 100% 400'stki) moglbym przyznaczyc na dobry dac, bo tez bede potrzebowal.

dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/116512-dali-helicon-400-w-35-metrach/

Miałem Helicona 400 Mk1 świetna góra za sprawą wstęgi ,uwaga na bass ,potrzebny precyzyjny czytaj mocno wydajny wzmacniacz, często przy złym zestawieniu robi się ogromna klucha + za wygląd i wykończenie. Są bardzo dobre lecz nie wybitne.

Miałem Helicona 400 Mk1 świetna góra za sprawą wstęgi ,uwaga na bass ,potrzebny precyzyjny czytaj mocno wydajny wzmacniacz, często przy złym zestawieniu robi się ogromna klucha + za wygląd i wykończenie. Są bardzo dobre lecz nie wybitne.

. Mozesz cos powiedziec odnosnie czy spokojnie daja rade w metrazu 35m2?

też miałem takie wrażenie co do basu.

. Mozesz cos powiedziec odnosnie czy spokojnie daja rade w metrazu 35m2?

Synergia między urządzeniami a akustyką pomieszczenia to całkowity sukces wart każdych pieniędzy, a o to najtrudniej. Czy dadzą radę, każde dadzą radę nawet monitory, jak zagrają i czego oczekujemy to często dwie różne rzeczy

wyczytalem na kilku forach, ze helicony 800 byly umieszczone w powierzchnie 18-25metrow.. wiec do 35metrow raczej 800'tki ... "czy dadza rade" chodzi mi powiedzmy nawet w kinie przy wiekszej glosnosci, zeby graly nie z ostatnich sil, ale mialy zapas, najbardziej to istotne dla basu.

co do kontroli basu, czy mozecie sie wypowiedziec, jakich wzmacniaczy uzywaliscie (interesuje tranzystor) .. kolumn jeszcze nie mam, ale mam koncowke mocy Emotiva 200W/8ohm i 330W/4ohm oraz Parasound A23 225W/4ohm. nie sa to wybitne koncowki, ale na poczatek pewnie daly rade skontrolowac te kolumny (Parasounda planowalem sprzedac i kupic jakas uzywke stereo w granicach ~1500e do tych kolumn) ??

dzieki

Jeszcze takie pytanie, bo nigdzie nie znajduje porownania.. jaka jest roznica w wesjach kolumn z "mk2" i bez ??

Ogolem przymierzam sie do 800'setek, sa wlasnie w sprzedazy uzywki na allegro, ale wersja bez "mk2" ..

dzieki

Witam, mam DH 400 MKI. w salonie o pow 34 m2. Wystarczają z nawiązką. Są 4 ohmowe więc potrzebny jest do nich bardzo porządny wzmacniacz. Nie tyle o wysokiej mocy co o dużej rezerwie prądowej. Podłączone do jakiejś po pierdółki nie zagrają.MKI i MKII w 400-tkach różnią się tylko częstotliwościami podziału. Podejrzewam, że w 800 -tkach jest tak samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.