Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w doborze nagłośnienia salki konferencyjnej.

madak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zdecydowałem się na remont salki konferencyjnej w domu gościnnym. W sprawach nagłośnienia jestem kompletnie zielony, więc postanowiłem zapytać fachowców. Salka ma wymiary 9x5m. Nagłośnienie ma być wykorzystywane głównie do filmów 50%, konferencji (mikrofon) 30%, oraz muzyki. Obraz wyświetlany jest przez projektor HD. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na system to ok. 4000zł. Myślałem o amplitunerze Pioneer VSX-424 oraz zestawie kolumn Wharfedale DIAMOND 10.7/10.0/10.CC. Czy taki zestaw to dobry pomysł?

A słuchałeś ich w ogóle? Zanim coś kupisz posłuchaj bo to jakie wybierzesz kolumny zależy od Twoich preferencji brzmieniowych Na taki metraż proponowałbym amplituner z wyjściem pre-out i wzmacniacz podłączony do niego wspomnianymi pre-outami . Ampli i wzmak to ok 5 tys , Czy pomieszczenie jest w jakimś stopniu przystosowane do oglądania filmów czy to są prawie gołe ściany? Jeśli nie jest przystosowane to przydałyby się jakieś ekrany itp itd.

Poczytaj , warto , jest dużo porad odnośnie kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam pomieszczenie 8,5 na 4,5 i możesz zapomnieć o nagłośnieniu jeszcze większego pomieszczenia,żaden amplituner tego nie zrobi,uwierz mi na słowo,a taka popierdziawka to nieporozumienie,nie pomoże też żaden WZMACNIACZ PODPIĘTY POD PRE-OUT,DAJ SOBIE SPOKuJ,KUP ZWYKŁY WZMACNIACZ,I DUŻE KOLUMNY,JAK SIĘ UPIERASZ PRZY KINIE TO TYLKO KOŃCÓWKA MOCY 5,1.Używka za 2 tys oraz procesor,kolejne 1,5 -2 tys,kolumny wysoko skuteczne do kina najlepsze Klipsch,oraz sub,to razem wyniesie około 10 tyś,jak tyle nie masz to zostań przy stereo..

Nie przesadzajmy. Problemem może być budżet. Bo do takiej sali potrzeba mocniejszego amplitunera a te raczej tanie nie są. Ewentualnie amplitunera z pre-outem który tani nie jest i końcówki mocy które tanie też nie są.

Rozwiązaniem byłaby starsza używka z pre-out bo w starszych modelach pre-out można było znaleźć w niższych modelach. A końcówkę mocy musiałbyś sobie zrobić samemu na gotowych modułach w klasie D. Na zakładce DIY znajdziesz takie tematy. W miarę tanio można kupić końcówki mocy 2x250W. Jakbyś miał 5.1 to potrzebujesz takie trzy.

Ale do tego trzeba kupić jeszcze kolumny. Nie sądzę żeby za 4000 było to realne. Jestem prawie pewien że jest to nierealne.

Inną opcją byłoby do słabego amplitunera kupić wysokosprawne kolumny takie co mają efektywność powyżej 90dB/m/W. Zobacz co mają na stronie STX.

Ukryta Zawartość

Mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Może nawet estradówki które mają jeszcze wyższą efektywność. Przy czym estradówki są projektowane na granie głośne a nie dobrej jakości.

Tu masz n.p. kolumny trójdrożne z podwójnym 26 cm głośnikiem niskotownowym o efektywności 93dB/1m/2,38V. Takie coś jako fronty załatwiłoby ci kwestię wystarczającej mocy amplitunera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stx-f-360-n-kolor-calvados.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z STX-a jak już to kolumny FX-300 ale do nich trzeba konkretny wzmacniacz żeby wyłuskać ich możliwości . Do stereo byłyby ok ale ciężko by było dokoptować do nich centrala i surroundy. A te F360 ja dałbym raczej na dyskotekę

około 10 tyś,jak tyle nie masz to zostań przy stereo..

coś koło tego niestety.

Racja , kasa to jest chyba najważniejszy problem.

Z STX-a jak już to kolumny FX-300

Trochę mała efektywność. Poza tym to dwie kolumny zeżrą połowę budżetu. Celowo zaproponowałem F360 z powodu efektywności żeby można było zastosować słabszy wzmacniacz. No i z powodu ceny. Reszt nie musi być już tak mocna bo na fronty gdy przetwarzają bas to idzie na nie 80% mocy wzmacniacza. A efektywność wyrówna kalibracja amplitunera.

Dzięki za odpowiedzi. Myślałem o amplitunerze stereo, ale one niestety nie mają złączy hdmi na których mi zależy (wszystkie źródła sygnału mam na hdmi, a rzutnik też na hdmi). Nie chcę tam robić idealnego nagłośnienia bo mnie na nie poprostu nie stać, chcę żeby dzwięk nie był jakoś rażąco nieprzyjemny.

Zamówiłem amplituner Yamahy RX-V675 do tego dwie kolumny stojące STX FS-250 i myślę jeszcze nad jakimś subwooferem. Jak będzie grało słabo to postaram się wymienić na coś innego.

W sumie kolumny lepsze od 350 ale 350 mają o 3dB większą efektywność co oznacza że na wzmacniaczu 150W gra tak głośno jakby wzmacniacz miał 300W z kolumnami STX FS-250.

Ale może te wystarczą. Na moim weselu w sali 100 m2 grały altusy 110 ze wzmacniaczem Techniksa 2x50W i nikt nie narzekał że było cicho.

Mam nadzieję że STX w razie potrzeby wymieni mi je na polecane 350. Dodam tylko że dotychczas na salce grały stare zniszczone już UNITRY pod wzmacniaczem 2x30W i nie było jakoś tragicznie, więc jestem dobrej myśli. Mam jeszcze pytanie techniczne: Czy podpięcie subwoofera pod ten wzmacniacz Yamahy RX-V675 lepiej wykonać przewodem Y RCA czy zwykły pojedynczy też da rade?

Pojedynczy da radę. Musisz tylko w amplitunerze ustawić pojedynczy subwoofer wtedy amplituner łączy ci dwa kanały w jeden a więc robi dokładnie to samo co przewód Y RCA. Ale podejrzewam że w kalibracji z mikrofonem amplituner sam rozpozna ile subwooferów jest podłączone. Nie znam Yamachy to nie wiem jak to jest w twoim.

Właśnie zauważyłem że to jest Pioneer.

Pojedynczy da radę. Musisz tylko w amplitunerze ustawić pojedynczy subwoofer wtedy amplituner łączy ci dwa kanały w jeden a więc robi dokładnie to samo co przewód Y RCA

kto Ci takich głupot naopowiadał , a jak myślisz , po co jest ta jedynka w podawanej konfiguracji ampla , np 5.1 , 7.1 , to jest osobny kanał przeznaczony (jeden kanał) dla subwofera więc jakie kanały łączy to przy połączeniu kablem RCA (niskopoziomowe połączenie)) natomiast przy połączeniu kablami głośnikowymi (poł. wysokopoziomowe) patrz niżej (lektura) . Ale takie wejścia/wyjścia ma nie każdy sub. Kabel typu Y najlepiej zastosować w subach o malej skuteczności wtedy po pierwsze szybciej będzie się wzbudzał po drugie będzie grał głośniej (wypraktykowane) , nie będzie to kolosalna różnica ale słyszalna.

Ale podejrzewam że w kalibracji z mikrofonem amplituner sam rozpozna ile subwooferów jest podłączone

i to jest prawda ale nie to co wyżej, żadne ustawienia w ampli nie dadzą tego co kabel Y , zresztą jedno z drugim nie ma nic wspólnego poza tym to czy połączysz subwofer kablem Y zależeć będzie od tego jakie wejścia ma sub, bo może mieć tylko wejście LFE ( 1 x RCA ) i kupa .

Kolego madak FX300 to całkiem inna liga dźwięku i inna dynamika.

Mała lektura :

Nie ma prawdziwego kina domowego bez dopalacza subwooferowego. Wydajne dodatkowe źródło niskich częstotliwości jest niezbędne dla uzyskania przekonujących efektów specjalnych. Nowoczesny subwoofer to najczęściej subwoofer aktywny, a więc wyposażony we wlasny wbudowany wzmacniacz, a wraz z nim w zestaw regulacji, pozwalający optymalnie go zestroić z pozostałymi głośnikami systemu.

Do regulacji tych należy ustawienie częstotliwości odcięcia (częstotliwości, do której subwoofer będzie pracował), poziomu (dopasowanie do efektywności pozostałych głosników) i polaryzacji (korelacja fazowa z pozostałymi głośnikami zmienia się wraz ze zmianą położenia subwoofera względem innych głośników).

Współczesne subwoofery, od strony akustycznej, najczęściej są bass-reflexami, rzadziej w obudowach zamkniętych lub pasmowo-przepustowych. Sam głośnik, jak i otwór bass-reflex, mogą być zainstalowane na dolnej ściance, a swobodny przepływ fali dźwiękowej zapewniają odpowiednio wysokie nóżki (fale niskich częstotliwości rozchodzą się wszechkierunkowo).

Podłączenie subwoofera może odbywać się przez wejścia niskopoziomowe (gniazda RCA, przewód sygnałowy), wówczas do pracy zaprzegnięty zostaje wbudowany wzmacniacz subwoofera, lub - o ile subwoofer jest w nie wyposażony - przez wejścia wysokopoziomowe (typowe gniazda głośnikowe, przewód głośnikowy), wtedy moc podawana jest z zewnętrznego wzmacniacza, ale podstawowe regulacje subwoofera nadal są aktywne.

Większość wzmacniaczy wyposażona jest nie tylko w wejścia, ale i wyjścia (niskopoziomowe, ew. wysokopoziomowe), na których sygnał jest już pozbawiony niskich częstotliwości i służy do zasilania głosników głównych. Sposób filtrowania na obydwu rodzajach wyjść jest jednak inny, na wyjściach niskopoziomowych znajduje się regulowany filtr aktywny o wysokim nachyleniu zbocza, na wyjściu wysokopoziomowym filtr bierny, najczęściej 1. rzędu, którego częstotliwość graniczna zależy od impedancji podłączonych zespołów głośnikowych. Sygnał wychodzący z wyjść niskopoziomowych powinien wrócić do wzmacniacza/procesora, do jego wejść, sygnał z wyjść wysokopoziomowych powinien pobiec już do głośników. Oczywiście nie są to podłączenia obowiązkowe, głośniki główne mogą być zasilane z gniazd wzmacniacza, a połączenie niskopoziomowe zrealizowane tylko między wyjściem na subwoofer a subwooferem. Wykorzystanie układów subwoofera do odciążenia głośników lewego i prawego w zasadzie ogranicza się do systemów stereofonicznych z małymi głośnikami ("satelitami"), natomiast w systemach wielokanałowych kina domowego wszystkie głośniki (poza subwooferem) zasilane są sygnałami wysokopoziomowymi bezpośrednio ze wzmaczniacza (amplitunera) - możliwość odcięcia niskich częstotliwości posiadają wbudowane procesory dźwięku dookólnego.

Jak chcesz mieć na tym metrażu dobre efekty w kinie to musiałbyś te 4 tys przeznaczyć na suba. Ja nie widzę jakiegoś taniego suba na tych metrach. minimum 250-300W i 12" przetwornik. I jeśli zaczniesz mówić/pisać, że

Nie chcę tam robić idealnego nagłośnienia bo mnie na nie poprostu nie stać,

to kupując jakąś taniochę, (sorki ale masz taki metraż na którym żeby sprzęt grał przyzwoicie musi kosztować) doprowadzisz do tego:

chcę żeby dzwięk nie był jakoś rażąco nieprzyjemny

właśnie taki będzie. Nie będzie dawał satysfakcji, będzie niedosyt, będzie czegoś brakowało, nie będzie wykopu, będzie płytko. A uwierz mi to wcale nie jest drogo chcąc mieć dobry, tylko dobry sprzęt. Do bardzo dobrego bardzo dużo brakuje.

Kupuj w takim razie sukcesywnie tak jak to robisz z kupnem na razie tylko frontów i ampla a będziesz bardziej z nich zadowolony. Nazbieraj na dobry sub a nie na pierdziawkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tym będziesz oszołomiony, nie patrz na moc, taka musi być żeby mieć odpowiednie jebn..cie w kinie a nie pierdnięcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(nie dało rady edytować)

A jednak dało a komunikat był inny nie ważne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciężko mi cokolwiek powiedzieć dopóki nie usłyszę na miejscu jak to zagra. Jeżeli będzie tragedia to będę kombinował. Zamówiłem suba TSW-200 (przy tych które wycenił kolega Adek to nie ta liga), ale z możliwością zwrotu. W sobotę będe odpalał cały system więc wszystko się wyjaśni. Jak będzie klapa totalna to zamówie same fronty konkrtne a z subem poczekam na przypływ gotówki.

Więc rozumiem że lepszy będzie kabelek Y RCA do tego subwoofera?

kto Ci takich głupot naopowiadał , a jak myślisz , po co jest ta jedynka w podawanej konfiguracji ampla , np 5.1 , 7.1 , to jest osobny kanał przeznaczony (jeden kanał) dla subwofera więc jakie kanały łączy to przy połączeniu kablem RCA (niskopoziomowe połączenie)) natomiast przy połączeniu kablami głośnikowymi (poł. wysokopoziomowe) patrz niżej (lektura) . Ale takie wejścia/wyjścia ma nie każdy sub. Kabel typu Y najlepiej zastosować w subach o malej skuteczności wtedy po pierwsze szybciej będzie się wzbudzał po drugie będzie grał głośniej (wypraktykowane) , nie będzie to kolosalna różnica ale słyszalna.

Wszystko ładnie tylko że amplitunery to nie tylko 5.1 i 7.1 ale również sygnał stereo. I w tym wypadku bas wydzielany jest z każdego kanału osobno. Tutaj akurat piszemy o subwooferach aktywnych bo inne w kinie domowym nie mają sensu i wtedy czy łączysz dwa wyjścia do jednego subwoofera kablem Y RCA czy też łączysz do jednego wyjścia i masz w konfiguracji drugie wyjście nie ma kompletnie znaczenia. Mało tego jeżeli sygnał na obu kanałach subwoofera się różni co może się zdarzyć przy sygnale stereo to lepiej jest jeżeli jeden kanał będzie z tego robił procesor amplitunera niż dodawanie tych kanałów przy pomocy kabla bo różnica napięć na dwóch wyjściach i to niskoomowych będzie się odkładała na jednym z wyjść zamiast na wejściu subwoofera. Jednym słowem zamiast wyjścia na subwoofer obciążyć wejściem w subwooferze jedno z wyjść będzie obciążało drugi bo wyjścia mają o wiele mniejszą impedancje niż wejście subwoofera.

To są niestety podstawy elektroniki. Kabel Y RCA musiałby mieć w środku rezystory separujące jedno wyjście od drugiego co i tak zmniejszyłoby efektywność. Dokładnie tak samo nie wolno podłączać dwóch kanałów mocy równolegle bo gdy sygnał na tych kanałach będzie różny to prąd zamiast do obciążenia będzie uciekał przez jeden z kanałów do masy.

Kabel typu Y najlepiej zastosować w subach o malej skuteczności wtedy po pierwsze szybciej będzie się wzbudzał po drugie będzie grał głośniej

Kto ci takich durnot naopowiadał. Jak połączysz dwa źródła równolegle to będzie grało dokładnie tak samo głośno tylko impedancja wypadkowa będzie dwa razy mniejsza. Od kiedy to łączenie równoległe dwóch napięć podwaja napięcie wyjściowe? Toż to są najbardziej podstawowe podstawy.

Oczywiście sprawa wygląda inaczej gdy mamy do dyspozycji dwa subwoofery.

No i sprawa wygląda inaczej gdy subwoofer ma dwa wejścia. Wtedy dwa wejścia subwoofera łączysz z dwoma wyjściami amplitunera.

Ale do tego nie potrzebujesz żadnego Y RCA tylko dwa kable.

BRAWO widzę , że jest ktoś w końcu co tworzy jakieś nowe teorie. ŚWIETNIE.

Czy my mówimy o tym samym.

Nie kłuć się kolego , gdybym nie wypróbował to głupot bym nie pisał. Gra głośniej i szybciej się wzbudza ( mówimy o połączeniu kablem Y) . I nie ma do rzeczy czy słuchasz muzy stereo czy koncert w 5.1 Sprawę załatwia amplituner. Koniec . Kropka.

A wiesz w ogóle jak wygląda połączenie kablem Y . Z ampla wychodzi jedno RCA ( wyjście na sub) a do suba wchodzą dwa RCA (LINE IN). Ty , Kolego o czym Ty do mnie "mówisz" , jakie dwa wyjścia z ampla.

Kabel Y RCA musiałby mieć w środku rezystory separujące jedno wyjście od drugiego co i tak zmniejszyłoby efektywność

Do widzenia.

Pozdrów krewnych

BRAWO widzę , że jest ktoś w końcu co tworzy jakieś nowe teorie. ŚWIETNIE.

Czy my mówimy o tym samym.

Nie kłuć się kolego , gdybym nie wypróbował to głupot bym nie pisał. Gra głośniej i szybciej się wzbudza ( mówimy o połączeniu kablem Y) . I nie ma do rzeczy czy słuchasz muzy stereo czy koncert w 5.1 Sprawę załatwia amplituner. Koniec . Kropka.

A wiesz w ogóle jak wygląda połączenie kablem Y . Z ampla wychodzi jedno RCA ( wyjście na sub) a do suba wchodzą dwa RCA (LINE IN). Ty , Kolego o czym Ty do mnie "mówisz" , jakie dwa wyjścia z ampla.

Do widzenia.

Pozdrów krewnych

Są amplitunery które mają dwa wyjścia i tym się zasugerowałem, czyli jedno wejście na subwoofer i dwa wyjścia z amplitunera. W takim wypadku nie ma znaczenia czy obydwa wyjścia amplitunera łączy się z jednym wejściem subwoofera czy też jedno wyjście z amplitunera do wejścia subwoofera zagra zawsze tak samo.

Oczywiście mój błąd bo źle zrozumiałem. W tym wypadku amplituner ma jedno wyjście a nie dwa.

Cały mój wywód dotyczył amplitunera z dwoma wyjściami na subwoofer. Nie wiem dlaczego zrozumiałem że amplituner ma dwa wyjścia. Może dlatego że mój tak ma.

Nie Kolego, każde wyjście PRE OUT SUBWOFER w amplitunerze jest oddzielnym wyjściem a nie , że to stereo. Nie ma nic do rzeczy.

W takim wypadku nie ma znaczenia czy obydwa wyjścia amplitunera łączy się z jednym wejściem subwoofera czy też jedno wyjście z amplitunera do wejścia subwoofera zagra zawsze tak samo

Proszę Cie , daj już spokój dobra, nie pisz już głupot.

Widzisz ja mam akurat dwa wyjścia na subwoofer w amplitunerze i jedno wejście w subwooferze bo subwoofer robiłem sam.

Wtedy można te dwa wejścia podłączyć do subwoofera przez kabel Y RCA i wtedy obowiązuje to co napisałem tutaj.

Mało tego jeżeli sygnał na obu kanałach subwoofera się różni co może się zdarzyć przy sygnale stereo to lepiej jest jeżeli jeden kanał będzie z tego robił procesor amplitunera niż dodawanie tych kanałów przy pomocy kabla bo różnica napięć na dwóch wyjściach i to niskoomowych będzie się odkładała na jednym z wyjść zamiast na wejściu subwoofera. Jednym słowem zamiast wyjścia na subwoofer obciążyć wejściem w subwooferze jedno z wyjść będzie obciążało drugi bo wyjścia mają o wiele mniejszą impedancje niż wejście subwoofera.

Albo można też użyć tylko jednego wyjścia na subwoofer i w konfiguracji amplitunera ustawić tylko jeden subwoofer.

Najczęściej amplituner sam to rozpoznaje przy pomocy mikrofonu.

Mam nadzieję że teraz zrozumiałeś o co mi chodzi.

Chyba się zgodzisz z tym że są amplitunery które mają dwa wyjścia na subwoofer i są subwoofery które mają tylko jedno wejście RCA.

A gdy subwoofer ma dwa wejścia to nie stosuje się Y RCA tylko i to napisałem tutaj.

No i sprawa wygląda inaczej gdy subwoofer ma dwa wejścia. Wtedy dwa wejścia subwoofera łączysz z dwoma wyjściami amplitunera.

Ale do tego nie potrzebujesz żadnego Y RCA tylko dwa kable.

Oczywiście dalej mowa jest o amplitunerze z dwoma wyjściami na subwoofer a żeby nie było całkowicie wątpliwości to sformułuje to inaczej: amplitunerze z wyjściem na dwa subwoofery.

Jeszcze raz podkreślę. Cały mój komentarz dotyczył amplitunera z wyjściem na dwa subwoofery i subwoofera z jednym wejściem RCA. Mój błąd polegał na tym że nie doczytałem do końca. Kolega madac ma amplituner z tylko jednym wyjściem na subwoofer i subwoofer z dwoma wejściamy RCA a więc mój komentarz jest nieadekwatny co do zaistniałej sytuacji.

Powodzenia .

Proszę się nauczyć czytać ze zrozumieniem

Nie Kolego, każde wyjście PRE OUT SUBWOFER w amplitunerze jest oddzielnym wyjściem a nie , że to stereo. Nie ma nic do rzeczy.

nawet jeśli są dwa wyjścia. Kazde jest traktowane jako oddzielne dla innego suba. Proszę, popatrz na instrukcje obsługi subwoferów na czym polega połączenie typu Y , proszę zrób to i nie pierd..l więcej takich głupot.

Mam nadzieję że teraz zrozumiałeś o co mi chodzi.

Człowieku , to Ty nie rozumiesz na czym polega połączenie typu Y.

Ja skończyłem ten temat.

Kolega madac ma amplituner z tylko jednym wyjściem na subwoofer i subwoofer z dwoma wejściamy RCA a więc mój komentarz jest nieadekwatny co do zaistniałej sytuacji.

i on właśnie spokojnie moze połączyć subwofer z amplitunerem kablem typu Y

JESZCZE RAZ BARDZO CIĘ PROSZĘ, POCZYTAJ NA CZYM POLEGA POŁĄCZENIE TYPU "Y"

Ty piszesz o przypadku w którym amplituner ma jedno wyjście na subwoofer a subwoofer ma dwa wejścia a ja piszę o przypadku odwrotnym gdy amplituner ma wyjście na dwa subwoofery a subwoofer ma jedno wejście. W tym drugim przypadku można oczywiście podłączyć kablem Y RCA ale równie dobrze a może nawet lepiej jest wyłączyć jedno wyjście z amplitunera i bas ze wszystkich kanałów wypuścić na to drugie. Dlaczego tak jest już pisałem. Ale napiszę jeszcze raz. Ponieważ wyjścia z amplitunera mają kilkukrotnie mniejszą impedancję niż wejście subwoofera to w wypadku gdy na każde wyjście podany jest inny sygnał to jedno z wejść obciążone jest niską impedancją drugiego wyjścia a nie wejściem subwoofera o wysokiej impedancji. Chyba nie muszę ci tłumaczyć dlaczego jest to niekorzystne.

Ukryta Zawartość

To jest instrukcja subwoferów Velodyne EQ-MAX , strona 8 LINE INPUT/LFE a rysunek z tego połączenia jest na stronie 10 ,

wolne tłumaczenie tłumacza google :

Jeśli używasz wyjście LFE z odbiornika lub procesora podłączyć pojedynczy kabel do wejścia "L"- LFE, lub uzyskać więcej sygnału użyć "Y" złącze (brak w zestawie) i doprowadzenia sygnału do obu "R" i "L" wejść.

Na stronie 11 tejże instrukcji pokazane jest połączenie wysokopoziomowe czyli za pomocą kabli głośnikowych

N I E !!!!! NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM CZŁOWIEKU

pisałem wyżej

"nawet jeśli są dwa wyjścia. Każde jest traktowane jako oddzielne dla innego suba"

to nie jest stereo a dwa oddzielne wyjścia PRE OUT dla dwóch subwoferów

Kompletnie nie rozumiem Twojego bełkotu o wyjściach , w amplitunerze wyjścia w subie wyjścia o jakie jeszcze wyjścia chodzi?

JESZCZE RAZ B A R D Z O C I Ę P R O S Z Ę P O C Z Y T A J N A C Z Y M P O L E G A P O Ł Ą C Z E N I E T Y P U "Y''

ALBO NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE Z ROZUMIENIEM

ALBO SKOŃCZ NAJPIERW DUPC..YĆ TĄ LASKĘ A PÓŹNIEJ ODPISUJ BO CHYBA JESTEŚ CAŁKIEM ROZKOJARZONY ALBO SKOŃCZ PIĆ I WYTRZEŹWIEJ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest instrukcja subwoferów Velodyne EQ-MAX , strona 8 LINE INPUT/LFE a rysunek z tego połączenia jest na stronie 10 ,

wolne tłumaczenie tłumacza google :

Jeśli używasz wyjście LFE z odbiornika lub procesora podłączyć pojedynczy kabel do wejścia "L"- LFE, lub uzyskać więcej sygnału użyć "Y" złącze (brak w zestawie) i doprowadzenia sygnału do obu "R" i "L" wejść.

Na stronie 11 tejże instrukcji pokazane jest połączenie wysokopoziomowe czyli za pomocą kabli głośnikowych

N I E !!!!! NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM CZŁOWIEKU

pisałem wyżej

"nawet jeśli są dwa wyjścia. Każde jest traktowane jako oddzielne dla innego suba"

to nie jest stereo a dwa oddzielne wyjścia PRE OUT dla dwóch subwoferów

Kompletnie nie rozumiem Twojego bełkotu o wyjściach , w amplitunerze wyjścia w subie wyjścia o jakie jeszcze wyjścia chodzi?

JESZCZE RAZ B A R D Z O C I Ę P R O S Z Ę P O C Z Y T A J N A C Z Y M P O L E G A P O Ł Ą C Z E N I E T Y P U "Y''

ALBO NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE Z ROZUMIENIEM

ALBO SKOŃCZ NAJPIERW DUPC..YĆ TĄ LASKĘ A PÓŹNIEJ ODPISUJ BO CHYBA JESTEŚ CAŁKIEM ROZKOJARZONY ALBO SKOŃCZ PIĆ I WYTRZEŹWIEJ.

No przecież ten subwoofer ma dwa wejścia.

Ja piszę o subwooferze który ma tylko jedno wejście.

Spróbuję ci to wytłumaczyć na chłopski rozum bo widzę że nie pojmujesz pojęcia impedancja. Wyjście w amplitunerze to źródło napięciowe a takowe powinno mieć jak najmniejszą impedancję żeby pod wpływem obciążenia nie zmieniało napięcia. Za to wejście w subwooferze powinno mieć jak największą impedancje żeby nie obciążać wyjścia w amplitunerze. Jeżeli teraz zastosuje kabel Y RCA to jest to równoznaczne ze zwarciem dwóch wyjść w amplitunerze które mają niską impedancję. Wszystko jest o.k. dopóki na tych dwóch wyjściach jest ten sam sygnał. Jednak gdy sygnał na jednym jest różny niż na drugim to różnica napięć widzi nie impedancję wejścia subwoofera tylko kilkunastokrotnie niższą impedancję wyjścia na którym jest niższe napięcie.

Jeżeli nie zrozumiałeś tego wywodu to nie przejmuj się za bardzo. To dosyć skomplikowane.

Ukryta Zawartość

oglądałes, czytałeś instrukcję tego Velodyna , to o czy my tu gadamy

POCZYTAJ W KOŃCU DOKŁADNIE TO CO PISZĄ I POKAZUJĄ W TEJ INSTRUKCJI A ZOBACZYSZ O CO CHODZI W POŁĄCZENIU Y

Ja piszę o subwooferze który ma tylko jedno wejście.

Połączenie Y jest wtedy gdy końcówkę kabla z jednym RCA wetkniesz do PRE OUT dla subwofera w amplitunerze (CZYLI W WYJŚCIE DLA SUBA W AMPLI) a dwie końcówki tegoż kabla wetkniesz do wejść LINE IN w subie. I nie ważne czy amplituner ma jedno wyjście na subwofer czy dwa i powtarzam

KOŃCÓWKĘ KABLA Z JEDNYM RCA WTYKASZ W JEDNO Z TYCH WYJŚĆ W AMPLITUNERZE

OBA WYJŚCIA PRE OUT DLA SUBWOFERA TO DWA ODDZIELNE WYJSCIA , TO NIE JEST STEREO, CZYLI TO NIE SĄ DWA ODDZIELNE KANAŁY "L" I "R" STEREOFONICZNE. BZDURA.

COŚ TY SOBIE WYMYŚLIŁ ZA POŁĄCZENIE TYPU Y . NIE MA INNEGO TO O KTÓRYM TY MÓWISZ ( Z DWOMA WYJŚCIAMI W AMPLI A JEDNYM WEJŚCIEM W SUBIE ) TO WCALE NIE JEST POŁACZENIE Y TO JEST WŁAŚNIE ZWARCIE

WEŹ POCZYTAJ DOKŁADNIE CO JA PISZĘ I JAKICH UŻYWAM OKREŚLEŃ BO PISZESZ NASTĘPNE POSTY NIE CZYTAJĄC DOKŁADNIE WCZEŚNIEJSZYCH.

Jeżeli będzie tragedia to będę kombinował

Jeśli będzie tragedia to już będzie kupa, bo co zrobisz, w sumie można oddać suba i kolumny albo wymienić to po pierwsze , po drugie , słuchałeś wcześniej czegoś z przedziału cenowego w granicach 2-2,5 tys zł tylko bo to niewiele jak na powiedzmy dobry sprzęt , mowa o kolumnach (stereo) w tej cenie i subie w tej cenie, słuchałeś jakichś kolumn, będziesz miał jakiekolwiek porównanie kolumn i suba? Jeśli nie to dla Ciebie zamówiony sprzęt będzie świetny, jeśli podejdzie Ci brzmienie kolumn, to subwofer (TSW200) będzie świetną maszyną, i będziesz zadowolony z zakupu ale...

do momentu w którym usłyszysz u kogoś nawet w domu dobrej jakości sprzęt i wcale nie za grube tysiące , wg Ciebie zaproponowane suby to nie ta liga, myślę, że nie wiesz co mówisz, nie ta liga jest gdy sub kosztuje 20 lub 40 tys zł gdybyś usłyszał któregoś z proponowanych w porównaniu z TSW 200 to wiedziałbyś o co chodzi, to dowiedziałbyś się , że warto dać nawet 4 tys i poczuć na sobie , nie tylko usłyszeć idącą za oknem godzillę albo wybuch bomby atomowej w Indiana Jones- Królestwo Kryształowej Czaszki albo chodzących olbrzymów z Jack Pogromca Olbrzymów.

Mam nadzieję że STX w razie potrzeby wymieni mi je na polecane 350

trzeba było ich spytać podając metraż, które lepsze, podpowiedzieli by Ci, myślę, że rzetelnie.

Jak będzie klapa totalna to zamówie same fronty konkrtne a z subem poczekam na przypływ gotówki

teraz już za późno , trzeba było zrobić tak od razu bo tak jak wyżej, jeśli nie masz porównania to ten zestaw zostawisz i nie będziesz nic wymieniał ale...

właśnie.

Więc rozumiem że lepszy będzie kabelek Y RCA do tego subwoofera?

Od razu zakup go i spróbuj połączyć go z amplem raz pojedynczym RCA-RCA a raz typu Y pamiętając , że pojedyncza końcówka kabla idzie do amplitunera w wyjście PRE- OUT Sub a dwie do wejść LINE IN "L" i "R" w subie, głośność na ok 11.00 nie głośniej niż 12.00, odcięcie w granicach 40-50 Hz, wyżej pracują kolumny. Sub ma "dawac" najniższymi.

Linki z kablami Y

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównanie jako takie mam do kolumn Q Acoustics 2050i z subem 2070i na o wiele mniejszym metrażu. Kabelek zamówiłem typ Y RCA.

Dzięki za pomoc. Dam znać w sobotę jak wyszło.

Połączenie Y jest wtedy gdy końcówkę kabla z jednym RCA wetkniesz do PRE OUT dla subwofera w amplitunerze (CZYLI W WYJŚCIE DLA SUBA W AMPLI) a dwie końcówki tegoż kabla wetkniesz do wejść LINE IN w subie. I nie ważne czy amplituner ma jedno wyjście na subwofer czy dwa i powtarzam

Powoli zastanawiam się czy ty nie jesteś trochę przytępawy. Mój subwoofer ma tylko jedno wejście. Nie da się do niego wpiąć kabelka Y bo nie ma do czego. Za to amplituner ma dwa wyjścia i jedyny sposób jak można by wykorzystać kabelek Y to wpiąć dwa w wyjscia z amplitunera a końcówkę pojedynczą w subwoofer. I o tym przypadku cały czas piszę.

Czego tutaj można nie zrozumieć?

Przytępawy to chyba Ty jesteś albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem , wróć do szkoły , Ty chyba w ogóle nie czytałeś co napisałem, przytoczę Ci fragment, specjalnie napisałem go pogrubioną czcionką

KOŃCÓWKĘ KABLA Z JEDNYM RCA WTYKASZ W JEDNO Z TYCH WYJŚĆ W AMPLITUNERZE

i dalej gdybyś czytał to wiedziałbyś,, że :

COŚ TY SOBIE WYMYŚLIŁ ZA POŁĄCZENIE TYPU Y . NIE MA INNEGO TO O KTÓRYM TY MÓWISZ ( Z DWOMA WYJŚCIAMI W AMPLI A JEDNYM WEJŚCIEM W SUBIE ) TO WCALE NIE JEST POŁACZENIE Y TO JEST WŁAŚNIE ZWARCIE

k**wa CZŁOWIEKU CZYTAJ CO LUDZIE PISZĄ BO TAKIE BZDURY PISZESZ , ŻE AŻ RĘCE OPADAJĄ

i ciekawe czy patrzyłeś na tą instrukcję obsługi subwoferów Velodyne , jeśli nie to możesz pisać dalej swoje śmieszne teorie ja mam to w dupie tak samo jak Ty nie czytając co piszę.

Kolego madak no to czekamy na wrażenia .

Ręce opadają.

Przecież napisałem że to zwarcie. I ty mi piszesz o tym że ja nie rozumiem tekstu pisanego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.