Skocz do zawartości
IGNORED

opa 627 do Philips cd 160

michal rozmus

Rekomendowane odpowiedzi

serwus!

Wymyslilem sobie, że zainstaluje sobie w moim philipsie opa 627 BB. Najpierw się zdziwiłem jak przyszlo że to takie małe i tak sobei nei wloże w podstawkę. Zamówielm więc adapter i polutowałem ale nie bangla.

Przyznam się, że pierwszy polutowałem bez zwrócenia uwagi na "strony" ale później się zorintowałem że to i tak jest symetryczne, ale drugi polutowalem odwrotnie. Efekt jest taki, że ani na jednym ani na drugim nei działa.

Pomoże mi ktoś wyjaśnić co i jak zepsulem i jak to naprawić. Poniżej foto tego oto opa

zdjecie-1.jpg?1418075091

https://www.audiostereo.pl/topic/116434-opa-627-do-philips-cd-160/

Powinno być tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W oryginale siedzą LM833N i one są podwójne natomiast OPA627 są pojedyncze więc zamiast dwóch sztuk LM powinieneś użyć czterech OPA627 na odpowiednich podstawkach.Porównaj sobie wyprowadzenia według noty katalogowej to będziesz wiedział o co chodzi.

Miłej zabawy, ale teraz poważnie. To też jest niezła kość i może być nie tylko dostępna, ale podwójna i we właściwej obudowie:

Ukryta Zawartość

w ramach tuningu mam je teraz w swoim odtwarzaczu; nie narzekam.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fetyszyzator ;)

szto eto?

Ukryta Zawartość

w ramach tuningu mam je teraz w swoim odtwarzaczu; nie narzekam.

pierwotnie miałem wlaśnie tą kupić ale gdzieś wyczytałem, że 627 urywa dupę więc co, ja nie kupię?;)

Ukryta Zawartość

Jeszcze tylko pełna odpowiedź, komu urywa i na jakiej muzyce...

Ale pomysł dobry, popieram.

Żeby tylko się nie okazało, jak już nieraz czytałem, że po tuningu już nigdy nie zagrało tak, jak przedtem.

Dotyczy to zarówno wymiany opamp,ów, jak i nawet okablowania wewnętrznego kolumn;

zachowaj lepiej te wylutowane wzmacniacze, jakby co...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

szto eto?

Ukryta Zawartość

I jakie wrażenia?

Jaśniej gra niż na scalaku.

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

• 2 miesiące później...

witam.

trochę odświeże temat. Pozmienialem sporo kondow wg powszechnych opisów, zainstalowalem opa2604 i jest naprawde fajnie. Czyta wszystko. Czasami się wiesza po przesłuchaniu plyty ale gdzies czytałem że może się tak zdarzać. Także muszę powiedzieć że nieźle wydane 90 pln:) Możliwe że za niedłufo porównam z cd350 to się zobaczy co i jak.

Jest natomiast jedna rzecz która nie daje mi spokoju. Mianowicie wyświetlacz. Czasami ma przeblysk że zadziała ale najczęściej nie świeci. Podpowie ktoś jak to naprawić?

pzdr

OPA2604 daje fajne połączenie z TDA1541.

Wyświetlacz prawdopodobnie masz do wymiany. Np. na takie coś:

Ukryta Zawartość

lub możesz spróbować kupić sam układ i przylutować do Twoich diod na pająka. Oczywiście wcześniej spróbuj poprawić piny. MNie to czeka w CA CD2. :(

Ukryta Zawartość

Ja gralem na feteshizatorze w cd460. Bylo lepiej niz na oryginalnych opampach. Wczesniej mialem fetishizaotor w cd600 (tam jest tda1543, w cd460 brzmialo lepiej - po przerobkach). Teraz w cd460 mam zrobiona konwersje IV tak jak Pass robi w D1. Nie wiem czy wymienianie opampow daloby taki efekt. Gra b ladnie. Oprocz konwersji wymienilem troche kondensatorow dookola tda1541 i saa7220. Filtr dostam tez swoj odzielny stabilizator. Nie robilem nos.

Niedawno kupilem tez cd160. Tam jest troche mniej miejsca wiem chyba beda jakies opampy.

A propos wyswietlacza: moj tez byl rabniety. Zrobilem oddzielne sterowanie przy pomocy micrel mm5450 (niestety na duzej kosci orobilem sie niemilosiernie ciagnac 40 kabelkow). Dzialalo pieknie dopoki tego nie upchnalem do obudowy. Potem chyba spalilem mm5450. Skonczylo sie na tym, ze wlozylem wyswietlacz z innego philipsa. Temat zrobienia wlasnego wyswietlacza ciagle chodzi mi po glowie. Ale trzeba zrobic to malym (smc) mm5450 i profesjonalnie (wszystko b male i dwystronne - z jednej strony wyswietlacze, z drugiej sterownik) zrobionej plytce.

szto eto?

ale byłby numer gdy w niedalekiej przyszłości przyszłoby nam mówić własnie w ten sposób.

zainstalowalem opa2604 i jest naprawde fajnie.

lepiej niż na LM833? czym się to objawia?

Ukryta Zawartość

ponad pln za wyświetlacz? haha, w sumie to wlaśnie polubiłem jego brak;)

mnie jeszcze został do wymiany ten duży kondek (6800) i te wokół opa...

Ukryta Zawartość

4562 faktycznie jest fajny lecz dość kapryśny ale jak dostanie to czego potrzebuje to potrafi się odwdzięczyć. Moim zdaniem bardzo detaliczny i precyzyjny w całym bardzo szerokim zakresie.

2604 to popularny i efekciarski op który gra górą szybką lecz moim zdaniem malo precyzyjny w dole.

Można jeszcze próbować z 2134. Ciepły równy muzykalny.

Wszystko zależy od preferencji oraz środowiska do jakiego wstawimy opa.

Wymieniać słuchać a odczucia opisywać.

• 4 tygodnie później...

lepiej niż na LM833? czym się to objawia?

sorki za brak odpowiedzi.

Ciężko to jakoś szczegołowo pisać, ale jest mniej szumu i jakoś tak bardziej poukladane wszystko. Porównywane bylo na szybko ale kolega który słuchal tez zauważyl, ze "jest lepiej". Tak czy siak efekt słyszalny napewno.

mam jeszcze pytanie.

czy mogę tak po prosty wymienić tda1541 na tda1541A ?

Gdzieś mam taki nowy wyświetlacz, ale potrzebny jest dokładny symbol z obudowy, one przez lata rózniły się drobiazgami (ale wystarczającymi że by nie pasować).

Te stare, zielone wyświetlacze to NSM4002 i NSM4202. Ten drugi ma coś zmienione z napięciem, tzn. będzie działał w miejscu 4002 ale pewnie dość szybko się wypali bez odpowiedniej modyfikacji.

45 euro za sam moduł wyświetlacza to szukanie jelenia. Za tyle można kupić 2-3 plastikowe modele typu właśnie 160 i przełożyć wyświetlacze.

Według DIYAudio nie ma z tym problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

radzę w takim razie porównać oba scalaki pod kątem zgodnosci pinów

radzę w takim razie porównać oba scalaki pod kątem zgodnosci pinów

też się doczytalem wczoraj, że to będzie dzialać... jest ktoś kto podmieniał?

też się doczytalem wczoraj, że to będzie dzialać... jest ktoś kto podmieniał?

nie będzie działać bo nie może. mam przed sobą datasheet obu scalaków i widzę że piny nie są kompatybilne.

zamienić generalnie się da lecz po zmianie pinów.

dostanę w najbliższych dniach dostanę philips cdc 875 z tda1541a i spróbuje zwyczajnie podmienic to zobaczymy co się stanie

dzisiaj zrobilem NOS mode. kolejny krok w przód. ale mam powoli wrażenie że moje heco precison już nie ogarniają poprawy:) jeszcze tylko decoupling i wymiana tda i więcej nic nie robie:)

za tydzien będzie porównanie z philipsem 350 po lekich modyfikacjach to będę mądrzejszy co i jak gra..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

porównaj sobie piny michal rozmus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.