Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny głośnikowe - rozpocząłem poszukiwania. Doświadczeni użytkownicy zapraszam do dyskusji i pomocy w wyborze.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedl czas na wymiane kolumn, po prostu chce polepszyć jakość swojego sprzętu i dodatkowo będę musial ze względu na bezpieczeństwo (tak zona zdecydowala ze przy dziecku takie ciężkie kolumny na podstawce to niezbezpieczenstwo ze mogą spaść) kupic kolumny wolnostojące (najprawdopodobniej)

Obecnie posiadam JBL Ti1000 kolumny ok ale zawsze można lepiej.

Kwota szczerze mowiac nie wiem ale około 2500-3000 tak mysle w razie czegos zdecydowanie lepszego może być i więcej.

Dźwięk? otwartry szczegółowy dynamika dokladnosc musi być bardzo dobra może być plastyczny zresztą ciężko opisac i tak trzeba będzie odsluchac (dlatego będę szukal w okolicach - nie spieszy się może być za miesiąc może być za 3 miesiące jak się znajda) Na pewno nie mogą grac ciemno ani być zamulone i mało dynamiczne to musi być szybkie czyste, ale tez nieostre.

Tylko i wyłącznie używane gdyż za nowe bym musial co najmniej 2x tyle dac a to już za dużo nie lubie przeplacac.

Będę umieszczal swoje propozycje iczekam na wasze, miejsce zakupu siec, glownie serwisy aukcyjne oferty z polski.

Kolumny musza być na pewno lepsze od Ti1000 JBL

Na razie po obejrzeniu kilku aukcji takie propozycje (nie weryfikowane przezemnie)

1 MISSION 782

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 ELAC FS 207

Ukryta Zawartość

3. FOCAL CHORUS 716

Ukryta Zawartość

4. KLIPSCH RF 82

Ukryta Zawartość

i czekam na Wasze propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Gość numik

(Konto usunięte)

z tych to wg mnie Klipsche, ale i one i Focale dla mnie zbyt wyostrzają, Missiony tłumią jakoś, Elaców nie znam. Czemu nie Monitor Audio (równowaga, uniwersalność), Dali (średnica, wokale), ATC (to coś;p;p), Epos, Paradigm (energia, wykop, moc przy dobrej jakości)?;p;p;p

z tych to wg mnie Klipsche, ale i one i Focale dla mnie zbyt wyostrzają, Missiony tłumią jakoś, Elaców nie znam. Czemu nie Monitor Audio (równowaga, uniwersalność), Dali (średnica, wokale), ATC (to coś;p;p), Epos, Paradigm (energia, wykop, moc przy dobrej jakości)?;p;p;p

Dopiero zapoznaje sie z tematem. Także żądnych nie skreslam no chyba że jest jak piszesz ze missiony jakoś wytlumiaja to odpadają.

Nie wiem czy z tymi Klipschami wytrzymasz dluzej jak godzine. Troche efekciarskie granie.

Potrzebne ci takie kobyly?

?👈

Mogę polecić Monitor Audio RX6, RX8 grają na prawdę bardzo dobrze w każdej muzyce, masz tam bardzo dokładne neutralne granie bez efekciarstwa, dla mnie grają chirurgicznie dokładnie i tak lubię. Wykonanie super na najwyższym poziomie w tym przedziale cenowym nie ma konkurencji, nie ma tandetnej okleiny foliowej jak choćby na tych Klipschach które kiedyś tez brałem pod uwagę one są głównie z przeznaczeniem do kina mając mocny wykop.

+1 w odniesieniu do RX8.Kilku znajomych ma te kolumny.Konia z rzedem temu kto znajdzie za 3000!

Ale nie ma zmartwienia.Na hifi.pl masz w swoim przedziale multum kolumn jeszcze niedawno ocierajacych o hiend.Popatrz! Nic nie kosztuje!!!

Wow! Sa tam i Zollery Imagination nieuzywane od " wielu lat".Sam mam takie kolumny 10ty rok.....

Kilka albo i kilkanascie moznaby wykluczyc od razu.Moze by tak autor watku pochwalil sie reszta gratow??

+1 w odniesieniu do RX8.Kilku znajomych ma te kolumny.Konia z rzedem temu kto znajdzie za 3000!

Ale nie ma zmartwienia.Na hifi.pl masz w swoim przedziale multum kolumn jeszcze niedawno ocierajacych o hiend.Popatrz! Nic nie kosztuje!!!

Wow! Sa tam i Zollery Imagination nieuzywane od " wielu lat".Sam mam takie kolumny 10ty rok.....

No RX8 moze nie, ale RX6 idzie wyrwać np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie potrzebuję efekciarstwa a dobrego dźwięku.

To skieruj swoje zainteresowania w stronę produktów manufaktur, a nie wielkich producentów. Np. Audio Academy, Z tego co napisałeś po stronie oczekiwań, to Harpie albo Xaviany. Raczej poszedłbym w tę stronę.

Nie myśl - słuchaj.

to się chłopie nadźwigasz a i tak zawsze coś nie tak. Proponuję posłuchać Sapphire 25. Akurat zmieścisz się ze swoim budżetem. Nie słuchałem ale podobno nawet na tych co zaczynają zakupy o jedno zero więcej zrobiły wrażenie!!!

Procz Zollerow na hifi.pl moge polecic Audio Physic Tempo 2.To przypadkiem najlepsza wersja Tempo.

Jednak Zollery odstaja od calego towarzystwa w tym przedziale cenowym na hifi.pl.Warunek-zrownowazona reszta systemu!Popytaj kolegow xniwaxa czy fxx.

To skieruj swoje zainteresowania w stronę produktów manufaktur, a nie wielkich producentów.

Mozesz wyjasnic dlaczego? Tylko bez tekstow typu "bo oni nie narzucaja marzy 100% i dlatego bija cala konkurencje". Bo to od dawna mozna miedzy bajki wlozyc.

?👈

Jasne ,dynamiczne ,bez wyostrzeń i z dobrym basem- kit visatona o nazwie ''couplet'.Trzeba co prawda zrobić(,lub zlecić)zrobienie obudów,ale warto-biją na głowę wszystkie budżetówki dużych firm,jeśli mają być podłogowe to vox-posiadam couplety i u mnie nagłaśniają bez problemu 40m2.Porównywałem je do bx6MA- bez komentarza....

Mozesz wyjasnic dlaczego? Tylko bez tekstow typu "bo oni nie narzucaja marzy 100% i dlatego bija cala konkurencje". Bo to od dawna mozna miedzy bajki wlozyc.

Uważam, że mają więcej do zaoferowania. W wielu przypadkach mamy do czynienia z pasjonatami i to przekłada się bezpośrednio na dźwięk. Jest wiele składowych ale mojej opinii są, to produkty po prostu lepsze.

Zollery, to także wytwór manufaktury. Z reszta każda z dużych dzisiaj firm gdy była manufakturą robiła ciekawsze rzeczy niż ma to miejsce dzisiaj. Tyczy się to np Sonus Faber, Audio Physic czy Focala występującego pod nazwą JMlab. Każdy ma prawo wyboru, autor wątku szuka ciekawych kolumn w określonym budżecie i manufaktury są ciekawą alternatywą dla dużych producentów.

Nie myśl - słuchaj.

Kilka albo i kilkanascie moznaby wykluczyc od razu.Moze by tak autor watku pochwalil sie reszta gratow??

Kolumny jblti1000 następnie muszą być lepsze a ti1000 to nie byka budzetowka

Wzmacniacz sansui au-x711

Odtwarzacz squezebox touch plus dac north star design 192

Tym bardziej polecam Zollery z hifi.pl.

Jesli sa w doskonalej kondycji jak mniemam z opisu to ...juz zazdroszcze:)) Mam nadzieje,ze Sansui nie robi problemu z impedancja min.4 ohm.O moc nie ma sie co obawiac ,bo czulosc 94 dB.

Tym bardziej polecam Zollery z hifi.pl.

Jesli sa w doskonalej kondycji jak mniemam z opisu to ...juz zazdroszcze:)) Mam nadzieje,ze Sansui nie robi problemu z impedancja min.4 ohm.O moc nie ma sie co obawiac ,bo czulosc 94 dB.

Te 4 omy mogą być problemem faktycznie, jest jeszcze zawieszenie wysokotonówki (TC90tdx), 10 lat leży odłogiem, a ta pianeczka. Trzeba obejrzeć.

Na marginesie kolumny fantastyczne, dużo wymagają od toru. Potrafią grać nieprzyjemnie ze słabą elektroniką. Oczywiście wymagają dużo cierpliwości w ustawieniu, co w ich przypadku wcale nie jest to takie oczywiste i proste. Jeżeli od strony technicznej są w dobrym stanie, to "Brać - nie gadać!!!" :D:D. Świetna baza do rozwoju;)

Nie myśl - słuchaj.

Jest problem:te kolumny sa bez maskownic acz glosniki w D'Appolito i sa raczej wysoko.To w kontekscie pociechy:)

Witam. Ja nie lubię aż tak ofensywnego dźwięku, ale zgadzam się z zildjianem-Zollery grają świetnie. A model Evolution cudownie.

Pozdrawiam

Od czasu kiedy mam Zollery a przedtem takze z glosnikami Focala JMLaby zawsze dostrajalem reszte pod fenomenalne mozliwosci.Tak reszta gratow jak i kablami.Autor watku moze na razie z powodzenien pogrzebac w kablach...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolumny jblti1000 następnie muszą być lepsze a ti1000 to nie byka budzetowka

Problem jest taki że nie znam brzmieniowo Sansui .

Proponuję byś posluchał Chario Silhouette - 200-T nówki za 3 z kawałkiem lub 100 - T za 2 tysiaki .

potwierdzam że Zollery to kolumny na długie lata... Imagination na Focalach grają u mnie już na pewno 10 lat a w tym czasie wymieniałem wszystkie inne elementy toru Imagination zostają...

Poza tym uwielbiam brzmienie tej odwróconej wysokotonówki Focala, mam w innych systemach 905 i Megane Carat.

Ale z byle czym nie zagrają ... :)

PS. widzę że one są za 3k :) gdybym miał gdzie postawić kupiłbym ale żona by mnie z domu wyrzuciła. to wyjątkowa okazja oczywiście jeśli stan jest jak pisze idealny... nie do kupienia normalnie poniżej 6k..

No to już wiem ze Zollery warto by przesluchac, z zakupem to się wstrzymama na razie za duże to żeby targac się przesylajac w ta i z powrotem gdyby nie pasowaly...

chodzi Wam o te?

Ukryta Zawartość

czy te z FOCALA?

no i za daleko wiec chyba nie ta aukcja ale nie spieszy się

Ukryta Zawartość

No to już wiem ze Zollery warto by przesluchac, z zakupem to się wstrzymama na razie za duże to żeby targac się przesylajac w ta i z powrotem gdyby nie pasowaly...

chodzi Wam o te?

Ukryta Zawartość

czy te z FOCALA?

no i za daleko wiec chyba nie ta aukcja ale nie spieszy się

TE NIEEEEE

tylko i wyłącznie Metropolis Imagination i to wersja I na focalach

Juz tych zollerów z Hifi nie ma do kupienia:)

kupiłeś? :) gratuluję

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.