Skocz do zawartości
IGNORED

Trioda 6SN7 Tungsol i EH Gold - która?

JOT-23

Rekomendowane odpowiedzi

Waszym zdaniem która z tych lamp zasługuje na większe uznanie: Tungsol czy EH Gold (6SN7)? Oczywiście mam na myśli te z nowej produkcji. Nie wiem którą wybrać, bo nie mam żadnego doświadczenia w tym kierunku jako sterującą do 6S4S. Ciekawi mnie Wasza opinia odnośnie tych dwóch lamp.

Nikt nie pisze więc się nieśmiało odezwę.

Nie mam doświadczeń ze sterowaniem 6S4S gdyż mam kt88...ale zaintrygowała mnie ta Twoja lampa.

Od dwóch lat korzystałem z kwadry NOS 6N8S i byłem zadowolony po przejściu z defaultowych chińczyków. Po przeczytaniu wielu zagranicznych opinii zamówiłem cztery 6SN7 Tung Sola a nie EH. Obie lampy podobno ewoluowały dobrze podczas wygrzewania ale TS zyskiwał przewagę i takie zamówiłem.

W międzyczasie, przy okazji, kupiłem pary NOS Sylvania JAN CHS 6SN7GT oraz radzieckie 6n8S Melz z dziurami (teraz 95% Melzów w ofercie to bezdziurowce). Wrażenia miałem tak dobre że tych Tung Soli nawet nie zainstalowałem i leżą teraz sparowane w szafie i nie wiem czy je trzymać jako rezerwa czy sprzedać po kosztach...

W odwracaniu fazy mam wciąż zwykłe 6N8S ale w sterowaniu wymiennie JAN lub MELZ. Sugeruję byś rozpatrzył wariant kupna JAN CHS 6SN7GT gdyż są wciąż dostępne.

PS. a propos Tungsola : mam aktualnie świetne 12ax7 TS i zamieniłbym je tylko na Gold Lion albo na NOSa

Jaca-re, tak wie że wystawiane obecnie na aukcjach lampy z fabryki MELZ to są bez dziur. Te z dziurami są po 200$ za parę. Czytając opinie z zagranicznych forów, wiem, że MELZ z dziurami są najlepsze. Jedna z takich opinii:

"Która lampa 6SN7 jest najlepsza?

Rosyjska 6H8C MELZ?

Na forach audio dużo rozmawia się na temat, które lampy 6SN7 przedwzmacniacza brzmią najlepiej. Po wypróbowaniu wielu rodzajów lamp 6SN7 w moim przedwzmacniaczu Supratek Grange, w tym EH 6SN7 Stnd & Gold pin (niezbyt duża różnica między dwoma BTW); brązowa podstawka Brimar; Toshiba; AWA; Chińska 6N8P; czarna bańka Kenrad; Philips; Raytheon; Sylvania VT231 oraz rosyjska 6H8C na bazie prawdziwego niklu (oznaczona 1578) ... mogę śmiało oświadczyć, że rosyjska 6H8C jest najlepsza! Dźwięk 6H8C jest krystalicznie czysty i przejrzysty, otwarty i wciągający, i co najważniejsze scena dźwiękowa staje się ogromna. To nie jest tak, że inne lampy są złe (szczególnie Sylvania i Kenrad), tylko, że 6H8C działa dobrze we wszystkich obszarach.

Złą wiadomością jest to, że rosyjska lampa 6H8C (oznaczona jako 1578 z niklową bazą i 5 otworami w płytkach), nie jest już dostępna, moje zostały mi udostępnione grzecznościowo przez kolegę entuzjastę audio. Zostały one wykonane na bardzo wysokim poziomie i były używane w obiektach jądrowych oraz do celów wojskowych."

Z tą niedostępnością nie jest tak do końca, są, tylko trzeba wybulić nawet do 250$. A to boli .... i to bardzo. Ale co się nie robi dla dźwięku?

Z dziurawymi Melzami jest faktycznie trudno. Podejrzewam że na fali popularności Melzów z holsami te bezdziurowe mocno awansowały cenowo i chyba już tak zostanie bo , jak mój Ojciec naście lat temu mawiał, "kupuj ziemię bo ziemi nie przybywa więc ona zawsze będzie drożeć". A to boli ..ale co się nie robi dla 'ziemi' ?

Jeśli jesteś z Wawy to mogę Ci pożyczyć do wysłuchania te standardowe nos 6n8s oraz nowe tung sole.

Nie ignoruj tych Sylvanii wojskowych. Po ich zamontowaniu dopiero zauważyłem jak lepszy może być dźwięk. Podszedłem do CDka by wymienić płytę i miałem wrażenie że ci śpiewający ludzie to stoją tuż za głośnikami..spędziłem więc tak w kuckach kilkanaście minut z uczuciem że to była jednak dobra decyzja by wymienić lampy sterujące.

Jaca-re, niestety, nie jestem z Warszawy a z południa Polski i do Warszawy mam 320 km. Powiedz mi, wg Ciebie te nowe Tung Sole to jak "grają"? Oczywiście w porównaniu z tymi radzieckimi (zwykłymi) 6N8S. Będę Ci wdzięczny jak cos napiszesz na ten temat. Pozdrawiam.

No tak na szybko nie powiem jak te nowe Tung Sole 6SN7 grają... bo ich jeszcze nie instalowałem. W poniedziałek z ciekawości je wpakuję do Yaqina zamiast NOS-ów jednakże wygrzewanie zajmie tyle czasu że nie wiem czy przed Świętami 'się wyrobię/ą' a w Święta jadę właśnie na południe. Jeśli więc chcesz podjąć decyzję zakupową na dniach to moja opinia nie będzie pomocna :( . Generalnie jednak TS z nowej produkcji nie mają jakiejś szczególnie nieprzychylnej opinii.

Jeśli pd Polski, i 320km do Wawy, to może Śląsk. A jeśli tak, i masz blisko do Kce, to mam sporo zwykłych 6h8c (i z fabryk fotona i z novosibirska); jakieś sylvanie chrome topy, rca gtb; 7n7 tall i short bottle z przejściówkami, 6f8g i vt99 round plate NU też z przejściówkami. Oczywiście nie na sprzedaż- jak chcesz możesz sobie pożyczyć, ja tam powalających różnic nie słyszę ;)

No te z Novosybirska to bym chętnie sam przesłuchał (mam Fotony) ale nikt z moich Warszafskich znajomych ich nie ma a słyszałem że właśnie te z Novosybirska z lat 80 mają pazura :)

No te z Novosybirska to bym chętnie sam przesłuchał (mam Fotony) ale nikt z moich Warszafskich znajomych ich nie ma a słyszałem że właśnie te z Novosybirska z lat 80 mają pazura :)

Ostatnio nabyłem właśnie 6h8c z Novosybirska data XII 82 r. Słuchałem ich tylko chwilę i faktycznie mają pazura. Musiałem je wyjąć gdyż byłem wtedy jeszcze na etapie wygrzewania przetworników i w tej sytuacji wygrzewanie lamp było ekstremalnym doświadczeniem odsłuchowym. Mam zamiar w weekend zacząć na nich słuchać. Jak chwilę się wygrzeją to dam znać co i jak. A tak na marginesie to jestem z Warszafy i lubię pomagać ludziom.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

ja natomiast wypierniczyłem ruskie odpowiedniki do kosza, zero niskich tonów, testowałem w kilku układach i zawsze to samo. Nowe Tung Sol grają o niebo lepiej, jak chcesz to wpadnij ze sprzętem to włożymy na próbę i sobie posłuchasz jednych i drugich. Zresztą Broskie ma dosyć dobrą ma opinię o tych lampach http://tubecad.com/2013/08/blog0269.htm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.