Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy

Kojrzo

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Nadszedł czas wymiany końcówki mocy.

Obecnie mam zestaw KWA 100SE Modwright'a, preamp LS36.5

Naturalną koleją rzeczy powinna być KWA 150SE.

Może macie jakieś fajne propozycje w podobnym przedziale cenowym.

Pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/116350-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/
Gość intenser

(Konto usunięte)

Nie rekomenduję.

powiedział mistrz zesłany z niebios - geniusz prawdopodobnie !

chłopie a kim ty jesteś by cokolwiek rekomendować bądź nie ? ( zwłaszcza coś tak udanego jak 150SE , którego to sobie na foto możesz jedynie pooglądać i na tym kończy się twa rola )

Dziękuje Koledzy,

już powoli wątpiłem w Waszą pomoc :)

Mateuszek - czy miałeś u siebie KWA 150 czy 150SE.

Podobno jest między nimi spora różnica, chociaż nie miałem okazji słuchać zwykłej 150 tki.

747 - niestety potrafię ocenić tylko walory soniczne urządzenia. Elektronika to dla mnie czarna magia (prawie)

Co jest powodem, że nie rekomendujesz KWA150SE?

Zastanawiam się jeszcze nad końcówką lampową.

Tutaj również jest ogromny wybór - Leben, Jadis, może Air Tight, a żeby wszystkiego posłuchać niestety nie mam czasu.

Pzdr

Miałem Pliniusa i Pass-a. Straszne kichy... stawiam na Arcama i Tolka Banana.

Kojrzo, przesiej wypowiedzi na tym forum kilka razy i najlepiej sam wypożycz. Jeśli lubisz barwne granie to zdecydowanie rekomenduję wypożyczenie KWA 150 lub 150SE od dystrybutora i zapoznanie się z nimi. To pierwszy logiczny krok (i nie taki czasochłonny). Szczególnie, że masz firmowy preamp, który (po wymianie lamp i... bezpiecznika) jest magiczny. A nawet przed jest bardzo dobry :)

Oczywiście Modwright wymaga innego zestawienia toru niż np. wspomniany Plinius. Nie w każdy tor się wpisze (jak każde urządzenie) i nie każdemu przypadnie do gustu.

Najważniejsze jednak jest to, że nie dodałeś nic, żeby Ci pomóc. Z jakim źródłem, jakimi kolumnami, pomieszczeniu i jaką muzykę preferujesz.

Więc nie dziw się, że jakie pytanie takie odpowiedzi :)

A pod jakimi względami Plinisy i Passy to kichy ? Czy możesz określić różnice na korzyść Modwright KW 150 vel 150 se?

Magnepan, to była tylko ironiczna reakcja na poniższy post :)

mialem KWA150 gral bardzo slabo

stawiam na passa albo pliniusa

Wszystkie wymienione tu wzmacniacze uważam za dobre.

Jest jeszcze Wells Audio Innamorata lub tańsza Akasha. Kilka grało na ostatniem AS np. z topowymi Soundecco. Mi się podobało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albertini,

Dzięki za rzeczową wypowiedź.

Moje pytanie rzeczywiście nie było najlepsze więc nie dziwię się, że takie odpowiedzi :)

Miało jednak na celu tylko i wyłącznie ukierunkowanie mnie czego jeszcze warto posłuchać.

Swoją audiofilską "przygodę" rozpocząłem 2 lata temu i po prostu wychodzi brak doświadczenia.

KWA 150SE mam obecnie u siebie, bardzo fajna końcówka, zdecydowanie lepsza niż KWA100SE, którą posiadam.

W LS36 wymieniłem już lampy, duża zmiana na plus. Bezpieczników jeszcze nie ruszałem.

Mój obecny system to CEC CD-3n, okablowanie Jorma Origo, Prime, KBL Sound.

Pomieszczenie ok. 50 m, akustycznie OK.

Słucham praktycznie wszystkiego, począwszy od muzyki barokowej kończąc na Rammstein :)

KWA 150SE, więc już znam.

Chciałbym jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji posłuchać jeszcze czegoś.

Pzdr

Ok, sluchalem kocowki Lebena 1000p, wiem ,ze Air Tight na 300B, podobnie jak Crossfire III PA sa swietne, ale to dla zwolennikow lampy i kolumn wysokoskutecznych.

Audio Physics sluchalem tylko poza domem i nie znam ich dobrze.

Moim zdaniem jesli Twoj obecny zestaw daje Ci frajde, a wyzszy model ModWrighta da poprawe, nie zmieniajac osiagnietej rownowagi miedzy elementami toru to wydaje sie najlepszym wyborem.

Konto w trakcie usuwania

Mozesz isc w lampe to nie zawracaj sobie glowy tranem

W tej samej cenie bedziesz mial lepszy dzwiek

Wersji se nie maielem tylko zwykla 150 - tak jak jeden kolega napisal ze tolek banan bedzie lepszy. W tej cenie to chyba wszystko zagra lepiej

Air Tight'a 300 B, słuchałem u brata.

Miał ją na odsłuchach.

Bardzo fajna i zacna końcówka.

Jednak zbyt słaba do moich kolumn.

Niestety nie miałem okazji posłuchać w normalnych warunkach Leben'a 1000.

Jedynie na Audio Show, stojąc w drzwiach :)

Moim zdaniem jesli Twoj obecny zestaw daje Ci frajde, a wyzszy model ModWrighta da poprawe, nie zmieniajac osiagnietej rownowagi miedzy elementami toru to wydaje sie najlepszym wyborem.

Marslo masz rację.

Obecny zestaw daje mi nawet "kupę" frajdy. Ale...

Pożyczę jeszcze Air Tight'a ATM-2, czego się trochę obawiam.

I na tym zakończę poszukiwania

Pzdr

Co jest powodem, że nie rekomendujesz KWA150SE?

To jest urządzenie niszowe, dla społeczności lokalnej, to taki rodzaj segmentu, po prostu istnieje na rynku jakaś ilość producentów różnego typu urządzeń, których istnienie przyjmuje się do wiadomości, lecz nie dokonuje się zakupu.

To bardzo proste.

Takie firmy, nie mają za bardzo z czego wykonywać swoich produktów, zazwyczaj robią to, co mogli by wykonać i inni, gdyby zechcieli, często projekty zawierają rozwiązania, wynikłe z silnie zindywidualizowanych przekonań twórców.

Komuś to może odpowiadać, taki jest świat i prawa ekonomi, że na każdy zaoferowany towar znajdzie się nabywca, który następnie użyje siły argumentów w obronie tego czy innego produktu, to czysta psychologia.

dan.jpg

room2.jpg

hero3.jpg

hero1.jpg

Urządzenie hi end aby realizowało swe przeznaczenie, musi mieć czym i z czego grać, byle kto nie jest w stanie tu wejść i zamieszać na rynku, potrzebne jest poważne zaplecze, poważna wiedza i doświadczenie.

W rzeczywistości natomiast najczęściej spotyka się czyjeś ambicje.

Pozostawiam do indywidualnej oceny ich jakość.

Modwright gra ok TYLKO przez pierwszych pare watow. Tylko wtedy gra jako tako. Potem gra jak mocno przecietna koncowka jakich sa setki jesli nie tysiace. Sek w tym ze jesli mialbym szukac czegos co napedzi mi malutkie i wysokoskuteczne kolumny to rynek oferuje duuuzo lepsze oferty w tej cenie. Nawet wsrod tranow.

747

Jak sam zapewne wiesz cały Hi End jest niszowy i nie jest to produkcja masowa.

Takie Sony jest super, ma potężne wsparcie naukowe, ogromne centra badawcze.

Ich kamery latają na księżyc.

I co z tego wynika?

Absolutnie nic

Nie przypominam sobie tylko, aby w tym dziale ktokolwiek prowadził dyskusję na temat urządzeń Hi-End tej firmy

Firma ModWright jest niedużą, znaną i cenioną na świecie firmą.

Więc całkowicie nie na miejscu i całkowicie bezpodstawne są Twoje twierdzenia deprecjonujące ich dorobek.

Nie powinieneś w ten sposób oceniać innych ludzi, nie znając ich samych, a zwłaszcza ich produktów.

Oj, nie ładnie

Trochę wiary w ludzi

Nie obawiaj się, nikt z powodu mojego wyboru nie będzie miał do Ciebie pretensji.

no to już Kojrzo wszystko wiesz ; głuchy jesteś i dziw bierze

Już zapisałem się do laryngologa :)

Pzdr

Mateuszek, jesteś chyba pierwszą osobą, która słuchała urządzeń ModWright'a i tak negatywnie wypowiada się o KWA150SE.

Na tym forum chyba jedyną.

Oczywiście masz do tego prawo.

W historii znalazłem, że miałeś jakieś problemy z podłączeniem KWA.

Może po prostu był to uszkodzony egzemplarz.

Pzdr

Nie przypominam sobie tylko, aby w tym dziale ktokolwiek prowadził dyskusję na temat urządzeń Hi-End tej firmy

To posiada swoje uwarunkowania, sprzęt poważnych koncernów, nie jest łatwo osiągalny na rodzimym rynku, zaś w Japonii używa się zasilania ok 100V, co rodzi oczywiste konsekwencje.

Produkty Sony to w wielu miejscach najbardziej zaawansowane konstrukcje szczególnie na poziomie optymalizacji, jakie w ogóle powstały na Ziemi.

Proszę oczywiście pozostać przy swoich przekonaniach co do możliwości twórczych różnego typu samozwańczych guru, których niestety źródło powodzenia zlokalizowane jest raczej w dobrej komitywie z szeroko rozumianą prasą tzw audiofilską, największym systemowym wrogiem rzeczywistego postępu i jakości w hi end, w ujęciu całościowym.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.