Skocz do zawartości
IGNORED

AKAI GX-75 vs GX-75 MKII

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

lata 90-te:

GX 95 (później GX 95 mkII)

GX 75 (później GX 75 mkII)

GX 65 (później Gx 65 mkII)

a nieco później także GX 67, I jego następca GX 69

w tym czasie także DX 57 i następca DX 59

GX-R35

GX-32

później zastąpione przez DX-49

NO I UWAGA! dwukasetowy GX-W45

TK, czasem warto dodac +1, 2 dB ale czasem trzeba ujac ! Przy czym malo kto zdaje sobie sprawe, ze dodajac ponad miare gra glosniej z czego sie cieszymy ale przyrzady wykaza ogromna ilosc znieksztalcen, ktorych ucho jednak nie slyszy (magnetofony produkuja malo slyszalny rodzaj znieksztalcen) i tu cieszymy sie ponownie.

Podstawowy parametr to czulosc tasmy i jest ona rozna dla kazdego rodzaju tasmy.

>TK

pamiętam jak kupiłem u ciebie (tzn. tam gdzie kiedyś pracowałeś) ładnych parę lat temu GX-67. gra to do dziś, co prawda żadko, ale problemów żadnych z nim nie mam.

ach te analogowe czasy. wspominam sobie pewną agencję. miałem nawet tam kartę stałego klienta ;-).

• 1 miesiąc później...

GX95 masz tutaj. co do ceny to też nie potrafię się ustosunkować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tutaj na pewno przydatny gadżet:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak milo przeczytac o pomniku techniki jakim jest magnetofon kasetowy... W zeszlym roku wziela mnie nostalgia i kupilem Pioneera CT 939 mk II a zaraz potem kumpla wziela nostalgia i kupil owe Akai GX 75... Klocki to zacne choc Pioneer w tamtych czasach byl sporo drozszy (1498DM). Ci ktorzy sluchaja tylko cdekow lub nie daj Boze dvd na plytach audio duza traca... Ja wiem ze u mnie zawsze bedzie deck i dobry gramofon. Przyzwyczailem sie i wcale nie chce odwyknac... A o mojego Pioneerka dbam jak tylko moge... Nie pozwole mu sie rozleciec... Pozdrawiam.

• 8 miesięcy później...

Witam szanownych kolegów

Jestem posiadaczem GX-75MKII i choć używam go bardzo rzadko to nie mam zamiaru pozbywać się tego pomnika zaawansowanej techniki kasetowej. Jednak stwierdziłem ostatnio problemy z prędkością nagrywania i odtwarzania. W związku z tym, że mieszkam pod Poznaniem a kilku klubowiczów w tym temacie jest z tego miasta (jednego nawet kojarzę, a i agencję z sentymentem wspominam) chciałbym Was zapytać czy możecie polecić mi jakś serwis, do którego ze spokojnym sumieniem będę mógł zanieść swojego AKAI.

Najlepiej w Poznaniu ale jeśli trzeba to może być w całej Polsce byleby tylko został on sprawdzony i naprawiony.

Pozdrawiam

Za chwilę zajmę się dokładnym przetestowaniem mojego magnetofonu.

Posiadam Akai gx 95. Wspaniała maszyna. Jak patrzy się na jego solidność to wniosek jest prosty. Nic w dzisiejszych czasach nie jest budowane z takim pietyzmem. Kawałek jubilerskiej roboty.

A propos demagnetyzerów.

Ktoś kiedyś na tym forum napisał, że nie można ich stosować dla głowic amorficznych. Czy to prawda?

Akai ma głowice szklane ale czy w takim razie demagnetyzer można stosować? Producent podawał, że ich żywotność to 17 lat grania non-stop na metalówce. Chyba nie do zdarcia w normalnych warunkach...

Instant Program Search System - wyszukiwanie utworów na kasecie. Odpowiednik SEARCH, NEXT, PREVIOUS, SKIP w odtwarzaczu CD. Bajer umożliwiający przewinięcie tasmy do okreslonego sciśle miiejsca i automatyczne jej odtworzenie od tego miejsca.

Różne firmy stosowały rózne systemy np. MMS RAMM, niektóre pozwalały odnaleźć tylko najbliższą przerwę w nagraniu, niektóre, bardziej zaawansowane, pozwalały na nagrywanie na tasmie znaczników i programowanie o ile utworów ma nastapić przeskok.

• 4 miesiące później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Odswiezam watek: obecnie mam GX 75 mkII i jestem bardzo zadowolony. Posiadaczom deckow Akai sugeruje rezygnacje z komputera przy kalibracji poziomu zapisu i regulacji pradu podkladu. Reczna jest bardziej dokladna i przynosi lepsze efekty. Przyzwyczajony do CT 939mkII nagrywam wylacznie kalibrujac "na sluch". Pozdrawiam.

McGyver, 21 Sie 2006, 22:54

>Da się kupić GX75 w cenach 200-600zł. Ja za swojego (w doskonałym stanie) kilka miesiecy temu dałem

>trochę ponad 200zł z odbiorem osobistym, a więc bez ryzy

Czy wymiana elektrolitów w starym decku Nakamichi ma sens ?XB150e gra trochę cienko, bez masy i dobrego basu.

Stare onkyo zagrało lepiej po wymianie 2 szt kondensatorów w zasilaniu.Może i nakamichi ma taka potrzebe...

Grundig High Fidelity

powyższe było do mzawka w temacie wymiany elektrolitów. A co do mechaniki Akai GX75, to nie tyle większość jest zajechana (dokonanie tego jest naprawdę trudne) co moze być mocno rozregulowana, i stąd problemy. Nie ze zużycia.

Nie jesteś pluszowy

Ale wyjątkowo mądry, bo od tego się zaczyna od elektromechaniki zmienia paski, matuje rolki przemywa i reguluje sprzęgła Jutro czeka mie ciąg dalszy z Toschibą PC-230D i również wiekowym Pioneerem

Dobranoc i Dzień Dobry

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.