Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer N-70

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Dowiedziałem się ze sąsiad ma znowu ochotę na tego Pioneera ale wersję N-50(A) Zamierza go sprowadzić z zagranicy.

Oczywiście budowa wewnętrzna cyfry(elektronika) - dekodowanie formatów, ich resampling oraz wyświetlacz, obsługiwane pliki są takie jak w N-70, z tym że N50a ma skromniejszą płytkę wbudowanego daca.

N-70 posiada układy Sabre 2x ESS9016 oraz dodatkowo rozbudowaną analogówkę (po wyjścia symetryczne XLR) Nowy N-50 ma 2x ESS9011 i same wyjścia niesymetryczne.

Ale to celowo ograniczenie z powodu iż jest to wersja bardziej budżetowa, w niższej cenie.

Jeśli czytaliście mój mały test dotyczący audio multiformatowca Onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To postaram się go dyskretnie wypożyczyć, by sprawdzić na moim systemie (jest to już raczej wyższa półka) z czystej ciekawości, czego mogę po nim spodziewać.

Oczywiście test będzie rzetelny, jeśli nie spodoba mi się, nawet (a dla mnie przede wszystkim) jako transport to wytknę wszystkie wady.

Bo recenzje są z reguły zawsze podkolorowywane. A jeśli zależy dystrybutorowi, na recenzji to wręcz podawane kłamstewka. (a wiem coś z tego bo znam jednego pana z branży pism audio, a i pracowałem kiedyś w studio nagrań, rozmawiałem trochę z osobami)

Nie liczę na coś na miarę hi-endu, ale sam fakt nawigowania graficznego, siedząc w fotelu. Jakby na małym tablecie, bez konieczności użycia smartfonu z dołączonym pilotem jest zachęcający.

Witaj,

Fantastyczna recenzja kolego, chylę czoło przed Tobą, bardzo precyzyjna i takie powinny być wszystkie recenzje :-). Czekam na Twoją odnośnie N70A a i w zakupie N-50A też pomogę w Niemczech, możesz go mieć do 2.000 zł, dokładnie to jak powiesz, że mam zapytać na kiedy i za ile dokładnie będzie mojego dostawcy sprzętu i może kolega będzie bardzo happy, że mu pomogłeś. Życzę temu forum, więcej takich ludzi jak Ty.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zacna firma ale myślę, że nie ładnie było by porównywać oba te modele z całym szacunkiem dla Rotela :-), brak gniazda usb dac dla mnie to strzał w kolano Rotela

Rotela podałem tylko jako alternatywę. Dźwiękiem na pewno się obroni, ma wbudowanego niezłego DAC, o Pionka N-70 też się nie boję, niestety jeżeli chodzi o funkcjonalność, zablokowany DAC, czy mleczno-samurajski wyświetlacz, to Rotel pozostał nadal głęboko w XX wieku :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Rotela podałem tylko jako alternatywę. Dźwiękiem na pewno się obroni, ma wbudowanego niezłego DAC, o Pionka N-70 też się nie boję, niestety jeżeli chodzi o funkcjonalność, zablokowany DAC, czy mleczno-samurajski wyświetlacz, to Rotel pozostał nadal głęboko w XX wieku :-)

Co nie zmienia faktu, że jakbym nie był fanem Pionka, zapewne byłbym Rotela :-) bo to zacna firma i mam do niech wielki szacunek.

Pozdrawiam kolege :-).

niestety jeżeli chodzi o funkcjonalność, zablokowany DAC, czy mleczno-samurajski wyświetlacz, to Rotel pozostał nadal głęboko w XX wieku :-)

Tak Rotel działa poooowooooli, ale skutecznie.

Na ogół wprowadza jednak bardzo dopracowane rozwiązania w swoich produktach

mnogość funkcji i formatów to raczej za jakiś czas .

Grevor

Dziękuję za dobre słowa. Cieszę się, że przy okazji mogę pomóc.

Po recenzji Onkyo dostałem 14 wiadomości i niespodziewałem się, że wielu ludzi jest zainteresowanych tego typu odtwarzaczami.

Niestety wcześniej jedynie Cambridge Audio pokazał, że można inaczej, niż jedna drobna linijka wyświetlacza i nadal kiepsko idzie w tym temacie. Znów dopiero Pioneer (przeglądałem oferty rynku) chyba jedyny na świecie przedstawił pełną nawigację, typowo graficzny wyświetlacz kolorowy (choć mały) o sporej rozdzielczości. A urządzenie pełnowymiarowe, pasujące do zestawów hi-fi o cenie i dostępności typowo budżetowych.

No, dzis pracuje i slucham n-70 w moim systemie zlozonym z Kef r900 +Anthem 225 i musze powiedziec ze jest dobrze, bardzo dobrze. Swietny bas, gleboki i z dobra rzezba. Bardzo duza dynamika/mikrodynamika dzwieku (perkusja jakby wyskoczyla zza kotary w odmiesieniu do poprzedniego zrodla). Nie ma takich roznic bez swietnie zrealizowanych nagran. Dla przykladu - Pieraci z karaibow sluchani po WiMP HiFi robia duza roznice in plus, a sluchany zaraz po nich Chuck Mangionen z lat 70tych brzmi super ale nie jest nowa jakoscia. Na dobrych realizacjach slychac jakosc WiMP HiFi w porownaniu do Spotify na tych samych nagraniach.

polecam zrodlo.

pozdrawiam,

kl

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

No, dzis pracuje i slucham n-70 w moim systemie zlozonym z Kef r900 +Anthem 225 i musze powiedziec ze jest dobrze, bardzo dobrze. Swietny bas, gleboki i z dobra rzezba. Bardzo duza dynamika/mikrodynamika dzwieku (perkusja jakby wyskoczyla zza kotary w odmiesieniu do poprzedniego zrodla). Nie ma takich roznic bez swietnie zrealizowanych nagran. Dla przykladu - Pieraci z karaibow sluchani po WiMP HiFi robia duza roznice in plus, a sluchany zaraz po nich Chuck Mangionen z lat 70tych brzmi super ale nie jest nowa jakoscia. Na dobrych realizacjach slychac jakosc WiMP HiFi w porownaniu do Spotify na tych samych nagraniach.

polecam zrodlo.

pozdrawiam,

kl

Cieszę się, że to napisałeś, bo mi by nie uwierzyli :-), za stary fan Pionka jestem i pewnie mało wiarygodny :-).

Nie myślisz Krzychu teraz nad dalszymi elementami Pionka z nowych serii ? bo to wiesz...kusi jak cholera, ja zakupiłem 4 klocki i już myślę o 5....ten U-5-S nie daje mi spokoju :-).

Co prawda na dwudniowych testach bluray LX-58 i CD PD-50 stwierdziłem, że PD-50 już mi nie bardzo potrzebny bo bluray gra albo tak samo albo nawet lepiej no ale....toż to Pionek więc niech sobie siedzi na półce, jeść nie woła :-).

Pozdrawiam.

Cieszę się, że to napisałeś, bo mi by nie uwierzyli :-), za stary fan Pionka jestem i pewnie mało wiarygodny :-).

Nie myślisz Krzychu teraz nad dalszymi elementami Pionka z nowych serii ? bo to wiesz...kusi jak cholera, ja zakupiłem 4 klocki i już myślę o 5....ten U-5-S nie daje mi spokoju :-).

Co prawda na dwudniowych testach bluray LX-58 i CD PD-50 stwierdziłem, że PD-50 już mi nie bardzo potrzebny bo bluray gra albo tak samo albo nawet lepiej no ale....toż to Pionek więc niech sobie siedzi na półce, jeść nie woła :-).

Pozdrawiam.

Grevor,

N-50 moze przekonac domarki Pioneera. Jezeli wypuszcza wzmak stereo klasy yamaha a-s2100 lub wyzej, moze sie skusze.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Grevor,

N-50 moze przekonac domarki Pioneera. Jezeli wypuszcza wzmak stereo klasy yamaha a-s2100 lub wyzej, moze sie skusze.

Nie zrozumiałem Twojej myśli, co do mojej wypowiedzi ma N-50 ? Pisałem o CD PD-50 :-).

Co do wzmacniacza masz rację, tu duża luka i tu nie wybrałem Pionka a NAD-C375 ale mam nadzieję, że się obudzą i wypełnią luke bo A-70 jej niestety nie zapełnia a jeszcze jakby wypuścili jakiś bardzo sensowny CD, to już pełnia szczęścia. N-50 w tej cenie może przekonać do marki Pioneera tak samo jak ich bluray czy amplitunery kina domowego stojącego na wysokim poziomie ale N-70A to już ślub z Pionkiem na długo :-).

Nie zrozumiałem Twojej myśli, co do mojej wypowiedzi ma N-50 ? Pisałem o CD PD-50 :-).

Co do wzmacniacza masz rację, tu duża luka i tu nie wybrałem Pionka a NAD-C375 ale mam nadzieję, że się obudzą i wypełnią luke bo A-70 jej niestety nie zapełnia a jeszcze jakby wypuścili jakiś bardzo sensowny CD, to już pełnia szczęścia. N-50 w tej cenie może przekonać do marki Pioneera tak samo jak ich bluray czy amplitunery kina domowego stojącego na wysokim poziomie ale N-70A to już ślub z Pionkiem na długo :-).

jasne. mialo byc n70 a nie jak napisalem n50. CDek mi na nic nie slucham klasycznych plyt. Btw - marka mnie przekonala - kupilem modul wifi pionka ws300. Byla to droga przez meka zeby to skonfigurowac. pozdfo. kl

jasne. mialo byc n70 a nie jak napisalem n50. CDek mi na nic nie slucham klasycznych plyt. Btw - marka mnie przekonala - kupilem modul wifi pionka ws300. Byla to droga przez meka zeby to skonfigurowac. pozdfo. kl

Konfiguracje przerabiałem dawno ale jak pamiętam, też nie dałem rady i podpiąłem moduł pod kompa i wtedy skonfigurowałem sieć, oba moduły czyli i WiFi i Bluetooth zostały mi z 50-tki tyle, że o dziwo, w 70 nie ma już opcji Bluetooth, nie wiem dlaczego, była to fajna opcja ale na szczęście w aplitunerze mam taką opcję :-).

Pozdrawiam.

Mam pytanie - czy ten N-70 ma tryb preampu?

Czy da się przez XLRy sterować końcówką mocy lub monitorami aktywnymi, tak jak w SM6?

Bo w informacjach dostępnych w sieci nic o tym nie ma... :/

Dzięki!

Mam pytanie - czy ten N-70 ma tryb preampu?

Czy da się przez XLRy sterować końcówką mocy lub monitorami aktywnymi, tak jak w SM6?

Bo w informacjach dostępnych w sieci nic o tym nie ma... :/

Dzięki!

Nie odkryłem pre ampa w nim natomiast co do XLR, nie posiadam takich kabelków jeszcze ale jak jesteś z Krakowa lub okolic, mogę podrzucić na testy przy kawie :-).

Może Krzychu odpowie, jest bardziej rozgarnięty w tym temacie niż ja bo ja dopiero raczkuję :-).

Nie odkryłem pre ampa w nim natomiast co do XLR, nie posiadam takich kabelków jeszcze ale jak jesteś z Krakowa lub okolic, mogę podrzucić na testy przy kawie :-).

Może Krzychu odpowie, jest bardziej rozgarnięty w tym temacie niż ja bo ja dopiero raczkuję :-).

Nie, N-70 nie ma preampu. Pre-amp analogowy ma Oppo Ha 1, ktory zbiera bardzo dobre opinie jako DAC (od Audio.de ma 125 pkt za dzwiek, tj. tyle co 2x drozszy Arcam d33). Oba (Oppo i Pioneer) sa w pelni zbalansowane. Oppo ma tez lacznosc bluetooth ale nie ma funkcji streamera ktore ma n-70. Atoll st200 jest streamerem, ma peamp chyba analogowy i jest DACkiem. Atoll jest jednak ograniczony do 96khz po niektorych zrodlach sygnalu.

Pisze to sluchajac Pionka, ktory jest swietnym DACkim.

Dziś przed południem u sąsiada zagościł N-50(A), którego sobie sprowadził.

Na pierwszy rzut oka duże wrażenie robi wyświetlacz, niemal na całą wysokość frontowej ścianki.

Jutro ma mi go pożyczyć na kilka godzin, to się go potestuje..., i zrobi zdjęcia wnętrza.

Dziś przed południem u sąsiada zagościł N-50(A), którego sobie sprowadził.

Na pierwszy rzut oka duże wrażenie robi wyświetlacz, niemal na całą wysokość frontowej ścianki.

Jutro ma mi go pożyczyć na kilka godzin, to się go potestuje..., i zrobi zdjęcia wnętrza.

Daj znać po testach co sądzisz o nim :-).

Dwa pytania:

Co oznaczają literki przy nazwie n50 bo w jednym widzę na końcu K w innym A a jeszcze inne nie mają wcale literek.

Sprawa druga N70 jako przetwornik w sumie nie interesuje mnie ale czy ktoś porównywał N50 i N70 jako transporty sygnału cyfrowego?

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dwa pytania:

Co oznaczają literki przy nazwie n50 bo w jednym widzę na końcu K w innym A a jeszcze inne nie mają wcale literek.

Sprawa druga N70 jako przetwornik w sumie nie interesuje mnie ale czy ktoś porównywał N50 i N70 jako transporty sygnału cyfrowego?

Pozdrawiam, Paweł

Dlaczego Pioneer oznaczył je N to musisz pytanie do Pioneera skierować :-) natomiast pozostałe kwestię mogę wyjaśnić :

Model N-50, N-30 to pierwsze streamery Pioneera, model N-50A i N-70A to najnowsze, oznaczenie S- srebrny K- czarny.

Posiadałem przez 10 miesiecy N-50 a obecnie N-70A-K, porównywałem i szybko sprzedałem N-50, transporty oczywiście lepiej a usb znacznie lepiej, to tak w skrócie :-).

Modele wszystkie oprócz N-70A nie posiadają wzmacniacza słuchawkowego, model N-70A posiada go i jako jedyny posiada wyjścia zbalansowane XLR.

Mam nadzieję, że pomogłem Ci chociaż trochę :-) ale jestem laikiem i nie opisze tego pięknymi słowami bo nie potrafię jeszcze :-).

Pozdrawiam.

Dzięki właśnie o te literki na końcu mi chodziło. Poczekam na opis kolegi mirrusa może on skronie coś jak N50 zachowuje w roli transportu.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Dzięki właśnie o te literki na końcu mi chodziło. Poczekam na opis kolegi mirrusa może on skronie coś jak N50 zachowuje w roli transportu.

Pewnie ma większe doświadczenie niż ja raczkujący w tej materii ale pamiętaj o różnicy pomiędzy N-50 a N-50A bo jest duża :-) no chyba, że mnie poprowadzisz co mam i jak sprawdzić, to mogę to zrobić :-). Kolega Krzych posiada model N-70A i pewnie może Ci sensownie pomóc.

Konkretnie to chodzi mi o podanie sygnału cyfrowego takim samym kablem z N50 i N70 na osobny przetwornik i porównanie czy są są jakieś różnice a jeżeli są to jak duże. Ot i tyle. Można jeszcze inaczej podać: synal cyfrowy z N50 na przetwornik do N70 i porównać jak gra sam N70 do N50+przetwornik N70.

Pozdrawiam,Paweł

Aha interesuje mnie tylko wyście Coaxialne.

Konkretnie to chodzi mi o podanie sygnału cyfrowego takim samym kablem z N50 i N70 na osobny przetwornik i porównanie czy są są jakieś różnice a jeżeli są to jak duże. Ot i tyle. Można jeszcze inaczej podać: synal cyfrowy z N50 na przetwornik do N70 i porównać jak gra sam N70 do N50+przetwornik N70.

Pozdrawiam,Paweł

Jak pisałem, nie mam już N-50 ale... mam N70A oraz DAC VINCENT DAC-1 więc jak to Cie urządzi i poprowadzisz mnie za rękę dokładnie co z czym i jakimi kabelkami podpiąć, to mogę zrobić jakieś testy jeśli to Ci może pomóc :-). Mam jeszcze Prodigy Cube jakby coś :-) ale to już chyba nie na tym forum :-) bo to urządzenie kupowane na wagę nie sztuki , kupiłem dla testu tylko.

Pozdrawiam,

Andrzej

Jak pisałem, nie mam już N-50 ale... mam N70A oraz DAC VINCENT DAC-1 więc jak to Cie urządzi i poprowadzisz mnie za rękę dokładnie co z czym i jakimi kabelkami podpiąć, to mogę zrobić jakieś testy jeśli to Ci może pomóc :-). Mam jeszcze Prodigy Cube jakby coś :-) ale to już chyba nie na tym forum :-) bo to urządzenie kupowane na wagę nie sztuki , kupiłem dla testu tylko.

Pozdrawiam,

Andrzej

Sformatowalem w ten weekend dysk 1Tb Adata w Fat32 za pomoca Paragon partition manager. Do pelna go zapelnilem. Gra bez problemu przy somplikowanej strukturze folderow i nazewnictwie . jest fajnie - pionek daje duza frajdy i z dzwieku i z uzytkowania. Bardzo dobry zakup. Polecam. KL

Sformatowalem w ten weekend dysk 1Tb Adata w Fat32 za pomoca Paragon partition manager. Do pelna go zapelnilem. Gra bez problemu przy somplikowanej strukturze folderow i nazewnictwie . jest fajnie - pionek daje duza frajdy i z dzwieku i z uzytkowania. Bardzo dobry zakup. Polecam. KL

Podpinałeś dysk po USB 2,5 calowy czy to był 3,5 calowy ? Pytam bo na moim N50A czytał pliki na 2,5 calowym (użyczonym) a na 3,5 z własnym zasilaniem za cholerę nie może.

No i mam dylemat czy ryzykować kupno 2,5 calowego po USB czy iść w NASa nawet najtańszego.

Czytał dysk z zasilaniem przez USB (2,5 cala). Daj znać czy udało Ci się podpiąć dysk oddzielnym zasilaniem (czytałem że nie akceptuje USB hubów). Szkoda gdyby nie czytał dysków 3,5 calowych.

• 2 tygodnie później...

Witam

też mam zamiar kupić N70A i BDP-LX58. Zabrałem pendriva z demo, słuchawki i poszedłem do sklepu.

Kilkanaście minut słuchania i N70A dwa razy się zawiesił podczas przełączania utworów . Raz trzeba było wyjąć pendriva, drugi raz wyłączyć urządzenie. Nie wiem czy to jest normalne, czy musi być jakiś szybszy pendriv. Teraz nie wiem czy do słuchania flac mam kupić N70A, czy wystarczy LX58. Proszę o radę ponieważ mój 10 letni sprzęt Denon AVR-2105, DVD-1910 jednak jest w tyle za Pioneerem i chcę go wymienić. Radio internetowe obecnie słucham z tunera NC+ i nie mam porównania do N70.

Pozdrawiam wszystkich. Dłuuugo mnie tu nie było, życzę Wesołych Świąt.

<br /> Nie wiem czy to jest normalne, czy musi być jakiś szybszy pendriv. <br />

Spróbuj jeżeli możesz innego pendriva.

Na pendrive to raczej nie jest normalne.

Z dyskami bywają częściej kłopoty.

Można też poczekać na aktualizacje oprogramowania.

• 2 tygodnie później...

Witam. Mam pytanie odnośnie USB. Czy ten sam plik puszczony z gniazda z tyłu (dac USB) będzie brzmiał lepiej niż z gniazda z przodu? Mówimy powiedzmy o pliku flac 16 bit. Jeśli tak to mam kolejne pytanie. Nie chce podpinać kompa po usb do tylnego gniazda i myślałem żeby kupić dysk i podpiąć go do USB dac. I tu jest problem bo dyski mają gniazdo micro usb a usb z tyłu to typ B. I nie ma chyba kabla micro usb-usb b.

<br /> I tu jest problem bo dyski mają gniazdo micro usb a usb z tyłu to typ B. I nie ma chyba kabla micro usb-usb b. <br />

Nawet jak znajdziesz taką przejściówkę to podpinając dysk do usb typ B dźwięku nie usłyszysz to gniazdo do podłączenia komputera z DAC w Pioneerze

Czyli dysk można podpiąć tylko pod przednie gniazdo? NO to chyba nie ma w moim przypadku sensu kupować n-70 i lepiej będzie wybrać N-50A. Rozumiem że dźwięk z tego USB będzie taki sam i w n-50A i w n-70a?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.