Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej - pytanie początkującego

Pawel_56724

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem bardzo początkujący w tematach sprzętowych, natomiast nadarzyła mi się okazja (finansowa) skompletowania własnego zestawu stereo. Słucham muzyki klasycznej (referencyjne do odsłuchu to na przykład V Symfonia Beethovena, koncerty skrzypcowe Bacha, koncerty fortepianowo-orkiestrowe Chopina). Bardzo bym prosił o poradę w kierunku jakiego sprzętu się kierować. O wzmacniaczu myślałem o firmie Marantz (bo kultowa :-) ), a kolumny Dali, ale wszelkie sugestie mile widziane. Oczywiście sprzęt bym się wybrał odsłuchać, ale najpierw chciałbym mieć jakieś pojęcie techniczne czego słuchać.

Parę danych technicznych:

1. Pomieszczenie około 25 m2, mniej więcej 4x6m, 3,2 m wysokie

2. Jako źródło muzyki CD i USB

3. Żadne bajery typu Wifi, odtwarzanie z iphona i inne rzeczy nie są dla mnie istotne zupełnie, chodzi tylko o jakość dźwięku

3. Przewidywany budżet to około 15 tys PLN (aczkolwiek chętnie widziane sugestie też dla wariantu 25 tys PLN, może się trafi i taka możliwość).

Chciałbym taki sprzęt raczej docelowy, dlatego wolałbym wydać trochę więcej, ale żeby mi juz potem służył przez lata.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Przekopałem się przez forum i trochę informacji udało mi się zdobyć, ale z uwagi że to dla mnie poważna sprawa to tak spróbuję zapytać wprost.

Witam,

najlepszą i w zasadzie jedyną słuszną drogą będzie Twoja weryfikacja praktyczna :) Podczas odsłuchu "wyjdzie" jakie brzmienie Ci odpowiada, a jakie nie do końca :) Budżet, który założyłeś pozwala już na pewne manewry... Pomysłów jest kilka. Pewnie za chwilę forumowicze też coś podpowiedzą i wrócisz do punku wyjścia ;)

W mojej ocenie jeden z systemów, który można byłoby w tym budżecie posłuchać byłyby zestaw oparty na kolumnach Audio Physic Tempo 6 połączone z szybszą i rozdzielczą elektroniką z racji preferencji muzycznych. Śmiało można pomyśleć o wyższych modelach Exposure, zarówno odtwarzaczu CD jak i wzmacniaczu 3010 s2 oraz elektronice Hegel.

Wybór jest spory. Jeżeli miałbyś obiekcje zapraszamy na odsłuchy :)

Pozdrawiam,

Rafał

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za duża kwota aby się zdawać na przypadkowe porady.

Idź do salonu audio ze swoimi płytami, powiedz że masz 25.000 zł do wydania, niech Ci coś zaproponują najlepszy system jaki mają w tym budżecie do muzyki orkiestrowej. Przesłuchaj w jednym salonie minimum 2 lub 3 systemy. Odwiedź minimum 3 - 4 salony. Po tych odsłuchach wszystko będzie dla Ciebie jasne. Jeszcze Ci dadzą jakiś upust za kupno 3 elementów ...

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem bardzo początkujący w tematach sprzętowych, natomiast nadarzyła mi się okazja (finansowa) skompletowania własnego zestawu stereo. Słucham muzyki klasycznej (referencyjne do odsłuchu to na przykład V Symfonia Beethovena, koncerty skrzypcowe Bacha, koncerty fortepianowo-orkiestrowe Chopina). Bardzo bym prosił o poradę w kierunku jakiego sprzętu się kierować. O wzmacniaczu myślałem o firmie Marantz (bo kultowa :-) ), a kolumny Dali, ale wszelkie sugestie mile widziane. Oczywiście sprzęt bym się wybrał odsłuchać, ale najpierw chciałbym mieć jakieś pojęcie techniczne czego słuchać.

Parę danych technicznych:

1. Pomieszczenie około 25 m2, mniej więcej 4x6m, 3,2 m wysokie

2. Jako źródło muzyki CD i USB

3. Żadne bajery typu Wifi, odtwarzanie z iphona i inne rzeczy nie są dla mnie istotne zupełnie, chodzi tylko o jakość dźwięku

3. Przewidywany budżet to około 15 tys PLN (aczkolwiek chętnie widziane sugestie też dla wariantu 25 tys PLN, może się trafi i taka możliwość).

Chciałbym taki sprzęt raczej docelowy, dlatego wolałbym wydać trochę więcej, ale żeby mi juz potem służył przez lata.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Przekopałem się przez forum i trochę informacji udało mi się zdobyć, ale z uwagi że to dla mnie poważna sprawa to tak spróbuję zapytać wprost.

odradzam exposure, to nie jest neutralny dźwięk, to już prędzej atoll, wysoki roksan, ayon no i Baltlab może jako jeden z faworytów nawet, Dali świetny wybór, a Baltlab dobrze się paruje z Dali, to chyba ciekawsze opcje od brzmienia Marantza, ale jak wyżej - niech Twe uszy wybiorą - to nie zestaw za 2 tysiące :)

Słucham muzyki klasycznej

- wzmacniacz lampowy

- cd - niekoniecznie nowe, ze wskazaniem na wysokie modele

- kolumny - pierw napisz jakie się podobają :) potem kolejne kroki

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

Tak, tak, zgadzam się że odsłuchy koniecznie, szczególnie że to dla mnie kwota bardzo poważna, tylko potrzebuję mieć chociaż jakąś listę kandydatów do odsłuchu.

Witam,

najlepszą i w zasadzie jedyną słuszną drogą będzie Twoja weryfikacja praktyczna :) Podczas odsłuchu "wyjdzie" jakie brzmienie Ci odpowiada, a jakie nie do końca :) Budżet, który założyłeś pozwala już na pewne manewry... Pomysłów jest kilka. Pewnie za chwilę forumowicze też coś podpowiedzą i wrócisz do punku wyjścia ;)

W mojej ocenie jeden z systemów, który można byłoby w tym budżecie posłuchać byłyby zestaw oparty na kolumnach Audio Physic Tempo 6 połączone z szybszą i rozdzielczą elektroniką z racji preferencji muzycznych. Śmiało można pomyśleć o wyższych modelach Exposure, zarówno odtwarzaczu CD jak i wzmacniaczu 3010 s2 oraz elektronice Hegel.

Wybór jest spory. Jeżeli miałbyś obiekcje zapraszamy na odsłuchy :)

Pozdrawiam,

Rafał

No kwota BARDZO duża, przynajmniej dla mnie, ale też nie chciałbym się zdawać tylko na opinię jednego czy nawet kilku salonów, wolałbym pójść jakoś przygotowany, stąd ten post właśnie.

Za duża kwota aby się zdawać na przypadkowe porady.

Idź do salonu audio ze swoimi płytami, powiedz że masz 25.000 zł do wydania, niech Ci coś zaproponują najlepszy system jaki mają w tym budżecie do muzyki orkiestrowej. Przesłuchaj w jednym salonie minimum 2 lub 3 systemy. Odwiedź minimum 3 - 4 salony. Po tych odsłuchach wszystko będzie dla Ciebie jasne. Jeszcze Ci dadzą jakiś upust za kupno 3 elementów ...

O, a taki lampowy wzmacniacz to można teraz kupić nowy? (przepraszam, ja naprawdę laikiem jestem jeśli chodzi o sprzęt.

A CD to nie jest obojętne jaki? Bo ja myślałem że to najmniej istotny element? A kolumny to z wyglądu chodzi? Bo jeśli tak to mi obojętne :-), najważniejsze żeby odpowiednio grały :-).

- wzmacniacz lampowy

- cd - niekoniecznie nowe, ze wskazaniem na wysokie modele

- kolumny - pierw napisz jakie się podobają :) potem kolejne kroki

tylko potrzebuję mieć chociaż jakąś listę kandydatów do odsłuchu.

Nie potrzebujesz !!! W salonach doradzą Ci lepiej niż tutaj. W każdym słuchasz 2-3 systemów, odwiedzasz 3-4 salony i masz pewność że to co ci się podoba rzeczywiście ci się podoba - a nie komuś innemu.

ale też nie chciałbym się zdawać tylko na opinię jednego czy nawet kilku salonów, wolałbym pójść jakoś przygotowany

Przecież nie zdajesz się na opinię żadnego z salonów (!) tylko na WŁASNE USZY (!!!) . No, chyba że nie umiesz odsłuchiwać sprzętu. Więc musisz się tego nauczyć. Te kilka odsłuchów powinno Ci wystarczyć. Rzucanie pomysłów poszczególnych elementów przez forumowiczów - zwłaszcza sprzętów których w tych salonach nie znajdziesz - w niczym Ci nie pomoże, tylko przeszkodzi.

Zasada jest prosta - przy tej kwocie kupujesz ten sprzęt który rzuci Cię na kolana. Jak Cię nic nie rzuci - to nic nie kupujesz. Albo szukasz dalej ...

Rozumiem, w sumie słusznie, tylko tak jakoś wolałbym mieć przynajmniej jakiś punkt zahaczenia, dlatego zapytałem.

Nie potrzebujesz !!! W salonach doradzą Ci lepiej niż tutaj. W każdym słuchasz 2-3 systemów, odwiedzasz 3-4 salony i masz pewność że to co ci się podoba rzeczywiście ci się podoba - a nie komuś innemu.

Przecież nie zdajesz się na opinię żadnego z salonów (!) tylko na WŁASNE USZY (!!!) . No, chyba że nie umiesz odsłuchiwać sprzętu. Więc musisz się tego nauczyć. Te kilka odsłuchów powinno Ci wystarczyć. Rzucanie pomysłów poszczególnych elementów przez forumowiczów - zwłaszcza sprzętów których w tych salonach nie znajdziesz - w niczym Ci nie pomoże, tylko przeszkodzi.

Zasada jest prosta - przy tej kwocie kupujesz ten sprzęt który rzuci Cię na kolana. Jak Cię nic nie rzuci - to nic nie kupujesz. Albo szukasz dalej ...

na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem bardzo początkujący w tematach sprzętowych, natomiast nadarzyła mi się okazja (finansowa) skompletowania własnego zestawu stereo. Słucham muzyki klasycznej (referencyjne do odsłuchu to na przykład V Symfonia Beethovena, koncerty skrzypcowe Bacha, koncerty fortepianowo-orkiestrowe Chopina). Bardzo bym prosił o poradę w kierunku jakiego sprzętu się kierować. O wzmacniaczu myślałem o firmie Marantz (bo kultowa :-) ), a kolumny Dali,

powiem tak: kręcisz.

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

Posłuchaj - gra cały system a nie 3 jego elementy. Możesz dostać na forum propozycje świetnego wzmacniacza, kolumn i odtwarzacza. Naprawdę doskonałych. Co z tego że są świetne - jak prawdopodobieństwo że razem zagrają dobrze jest nikłe ? Co z tego że nastawisz się na jakiś wzmacniacz lub kolumny jeżeli nie będziesz mógł ich odsłuchać w jednym salonie razem ? W tej cenie musisz odsłuchać całego systemu i wybrać cały system razem - składanie systemu z trzech niedobranych do siebie elementów to droga do nikąd i pewne umoczenie kasy !

Dla takich pieniędzy sprzedawcy dobiorą Ci na pewno dobry sprzęt który akurat u siebie mają. I pamiętaj - nie musisz niczego od razu kupować. Kilka odsłuchów porównawczych i znajdziesz swojego faworyta !

Justas ma wiele racji - posłuchać trzeba samemu.

Jako punkt zaczepienia doradzałbym posłuchać jakieś duże kolumny, z konkretnym wooferem. Być może to moje zboczenie, ale uważam, że (najczęściej) duże gabarytowo kolumny na duzych wooferach grają klasykę sugestywnie, z odpowiednią reprodukcją fizycznych rozmiarów instrumentów i dynamiką. Dlatego jeśli będziesz miał okazję, poproś o pokazanie Tobie i takiej konstrukcji. Fortepian musi być rozmiarów fortepianu i odpowiedniej autorytarności. Do 25m2 nie daj sobie wcisnąć żadnych monitorów.

Aha, nie zapomnij o DACu w takim systemie. Rozważyłbym kupno DACa z regulowanym wyjściem + końcówka.

I jeśli jesteś początkujący nie zrażaj się/nie uprzedzaj, jeśli zaproponują Ci sprzęt nieznanej Tobie firmy. Nazwa nic nie ma do rzeczy - liczy się dźwięk.

Powrót po dłuższej przerwie...

Rozumiem, dzięki, tak też na pewno zrobię.

Posłuchaj - gra cały system a nie 3 jego elementy. Możesz dostać na forum propozycje świetnego wzmacniacza, kolumn i odtwarzacza. Naprawdę doskonałych. Co z tego że są świetne - jak prawdopodobieństwo że razem zagrają dobrze jest nikłe ? Co z tego że nastawisz się na jakiś wzmacniacz lub kolumny jeżeli nie będziesz mógł ich odsłuchać w jednym salonie razem ? W tej cenie musisz odsłuchać całego systemu i wybrać cały system razem - składanie systemu z trzech niedobranych do siebie elementów to droga do nikąd i pewne umoczenie kasy !

Dla takich pieniędzy sprzedawcy dobiorą Ci na pewno dobry sprzęt który akurat u siebie mają. I pamiętaj - nie musisz niczego od razu kupować. Kilka odsłuchów porównawczych i znajdziesz swojego faworyta !

A duże kolumny to rozumiem podłogowe? O takich też raczej myślałem. A co to jest DAC?

Justas ma wiele racji - posłuchać trzeba samemu.

Jako punkt zaczepienia doradzałbym posłuchać jakieś duże kolumny, z konkretnym wooferem. Być może to moje zboczenie, ale uważam, że (najczęściej) duże gabarytowo kolumny na duzych wooferach grają klasykę sugestywnie, z odpowiednią reprodukcją fizycznych rozmiarów instrumentów i dynamiką. Dlatego jeśli będziesz miał okazję, poproś o pokazanie Tobie i takiej konstrukcji. Fortepian musi być rozmiarów fortepianu i odpowiedniej autorytarności. Do 25m2 nie daj sobie wcisnąć żadnych monitorów.

Aha, nie zapomnij o DACu w takim systemie. Rozważyłbym kupno DACa z regulowanym wyjściem + końcówka.

I jeśli jesteś początkujący nie zrażaj się/nie uprzedzaj, jeśli zaproponują Ci sprzęt nieznanej Tobie firmy. Nazwa nic nie ma do rzeczy - liczy się dźwięk.

Kolumny oczywiście podłogowe - w salonie sami doradzą.

Zewnętrzny Dac to przetwornik pozwalający na podłączenie do wzmacniacza źródeł cyfrowych jak komputer czy odtwarzacz CD.

Oczywiście jeżeli będziesz słuchał tylko płyt CD z nowego i dobrego odtwarzacza CD to zewnętrzny DAC nie jest do niczego potrzebny.

Moja propozycja lekko przekracza pierwotny budżet, ale niedużo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i to by było na tyle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Budżet 15 - 25K to nie jest na tyle dużo, żeby komfortowo wszystko sobie dobierać. Kwota niby duża, a poważne kompromisy są konieczne.

Dodatkowo muzyka klasyczna jest bardzo wymagająca, a zwłaszcza w przypadku odtwarzania dużych składów.

Ja bym doradził tak:

1. Trzeba koniecznie zadbać o akustykę, co wcale nie wymaga dużych nakładów. Albo inaczej: tanio można uzyskać bardzo dużą poprawę. Od razu się więc zastanów nad tą kwestią, opublikuj plan pokoju i zdjęcia w zakładce akustyka i poczytaj na ten temat.

2. Nie nastawiaj się na nowy sprzęt, a przynajmniej nie wszystko musi być nowe. Nowy sprzęt psuje się tak samo szybko jak i stary, a nawet szybciej. Najczęściej zaraz po okresie gwarancyjnym. I nie wyobrażaj sobie, że wzmacniacz za 5K będzie wykonany ze starannością bo nie jest tani. To tak nie działa, zepsuje się jak każdy inny.

3. Jest całkiem sporo urządzeń, o które nie tak łatwo w sklepie.

4. Liczy sie każdy element:

- źródło, wzmacniacz, kolumny

- akustyka

- kable, listwy

Jęsli będzie grało w sklepie, to moga ci to podłączac na drogich kablach, drogiej listwie i w dobrej akustyce. Weźmiesz do domu i zostanie co najwyżej połowa przyjemności.

5. Skontaktuj się z ludźmi z forum z twojej okolicy i posłuchaj u nich w domu. Wiele osób tak robi i to jest na początek bardziej pouczające niż latanie po sklepach.

6. Zwróć uwagę na polskich producentów.

7. Koniecznie posłuchaj zestawu znacznie droższego, bo to da ci punkt odniesienia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość numik

(Konto usunięte)

Marantz robi dobre uniwersalne cdeki, tak - lamp jest dużo, Mingda już zagra, ale Ayon porwie. Z tranzystorów wg mnie Baltlab, dobre kable, jakieś wysokie Chordy na kolumnach np, Vincent High-End Power Cable na zasilaniu już wystarczy (5 stów)

Dzięki. Rozumiem że DAC by był potrzebny jak bym z USB na przykład chciał słuchać?

Kolumny oczywiście podłogowe - w salonie sami doradzą.

Zewnętrzny Dac to przetwornik pozwalający na podłączenie do wzmacniacza źródeł cyfrowych jak komputer czy odtwarzacz CD.

Oczywiście jeżeli będziesz słuchał tylko płyt CD z nowego i dobrego odtwarzacza CD to zewnętrzny DAC nie jest do niczego potrzebny.

Na miniwieży Sony i na słuchawkach :-(, więc niestety doświadczeń nie mam zupełnie.

napisz wyraźnie, NA CZYM TERAZ SŁUCHASZ ?

Dzięki :-), poczytam i słucham, przynajmniej będę miał punkt zaczepienia.

Moja propozycja lekko przekracza pierwotny budżet, ale niedużo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i to by było na tyle

Wielkie dzięki! Tak mniej więcej się zorientowałem ze 15k to nie jest tyle żeby można było super komfortowo wybrać, dlatego w sumie tak się dopytuję. Dzięki za info o tym używanym sprzęcie, tylko kurcze, ja jak nie mogę się w nowym zorientować to szansa żeby mi się coś sensownego udało z używanego zestawić to chyba nikła jest, nijak się nie mam pojęcia jak do tego zabrać.

Dzięki za info o akustyce, poczytam, wrzucę jak najbardziej zdjęcia i wymiary. Dzięki też za podpowiedź ludźmi w okolicy, jak najbardziej poszukam.

No właśnie co do sklepów to trochę się boję że skoro się za bardzo nie znam to może się jakiś niuans pojawić, no ale nic, i tak pewnie się na tym skończy

Budżet 15 - 25K to nie jest na tyle dużo, żeby komfortowo wszystko sobie dobierać. Kwota niby duża, a poważne kompromisy są konieczne.

Dodatkowo muzyka klasyczna jest bardzo wymagająca, a zwłaszcza w przypadku odtwarzania dużych składów.

Ja bym doradził tak:

1. Trzeba koniecznie zadbać o akustykę, co wcale nie wymaga dużych nakładów. Albo inaczej: tanio można uzyskać bardzo dużą poprawę. Od razu się więc zastanów nad tą kwestią, opublikuj plan pokoju i zdjęcia w zakładce akustyka i poczytaj na ten temat.

2. Nie nastawiaj się na nowy sprzęt, a przynajmniej nie wszystko musi być nowe. Nowy sprzęt psuje się tak samo szybko jak i stary, a nawet szybciej. Najczęściej zaraz po okresie gwarancyjnym. I nie wyobrażaj sobie, że wzmacniacz za 5K będzie wykonany ze starannością bo nie jest tani. To tak nie działa, zepsuje się jak każdy inny.

3. Jest całkiem sporo urządzeń, o które nie tak łatwo w sklepie.

4. Liczy sie każdy element:

- źródło, wzmacniacz, kolumny

- akustyka

- kable, listwy

Jęsli będzie grało w sklepie, to moga ci to podłączac na drogich kablach, drogiej listwie i w dobrej akustyce. Weźmiesz do domu i zostanie co najwyżej połowa przyjemności.

5. Skontaktuj się z ludźmi z forum z twojej okolicy i posłuchaj u nich w domu. Wiele osób tak robi i to jest na początek bardziej pouczające niż latanie po sklepach.

6. Zwróć uwagę na polskich producentów.

7. Koniecznie posłuchaj zestawu znacznie droższego, bo to da ci punkt odniesienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do 25 m jak podłogówki - to nie duże, bezpieczniejsze i niekoniecznie oferujące gorszy dźwięk będą monitory. Z własnych doświadczeń w ok. 30 m słuchając dużo klasyki....

Kolumny neutralne - jak Proaki, lub lekko ocieplone - w stronę Dynaudio, nie żadne wyczynowe żylety....

Wzmacniacz - raczej nie Marantz, coś z dobrą dynamiką, wydajnego prądowo, może być lampa - ale będzie drogo... najlepiej coś w typie Electrocompanieta, CD - jak najlepszy, najlepiej używany.... do tego przyzwoite kabelki i dużo dobrych płyt;-)

skoro się za bardzo nie znam to może się jakiś niuans pojawić

Dlatego idziesz do salonu tylko żeby odsłuchać - a nie od razu kupować. Po odsłuchach swoich płyt w kilku salonach masz już pewne rozeznanie. Tylko szczerze mów obsłudze co chcesz i ile masz na to kasy - im też zależy na dobraniu Ci jak najlepszego sprzętu.

A kupujesz tylko to co cię porwie. Jak to coś usłyszysz - to będziesz wiedział że właśnie to musisz mieć. Jak nie usłyszysz albo nie jesteś pewien - to nie kupujesz tylko szukasz dalej. I czego tu się bać ?

Oczywiście ze duże przetworniki i to najlepiej minimum 12 cali , 15 optimum. kolumny używki bo nowe to za 25 tys.minimum i ceny wzwyż

A używki :-)

Tannoy gold

Klipach Lascala , Horn

JBL Ti 250

T+A Cryterion 160

Altec lansing z seri A

Ale to sam top. za ta cenę można wyżej ale po co.

integra za około 6000-9000zl

ASR Emiter

Musical nuvista

Bat VK 300 x

ATC Sia 150

Chord Cpm3300

Moon i7

do tego z 5000 na CD ,a dziś można za ta cenę wyrwac doprawdy zacny klocek.

Zdecydowanie pomyśl nad sprzętem używanym za około 20 tys.możesz juz osiągnąć Nirvane. Wiecejmninfo na priv.

Nie umiesz składać sprzętu - nie idź w używki. Umiesz składać sprzęt - wtedy wchodź w używki.

Święte slowa , niech zrobi to ktoś za niego. Do wydającego pieniądze nalezy , tylko ostatnie słowo. No ale to trzeba słuchać. i to nie mało.

Oczywiście ze duże przetworniki i to najlepiej minimum 12 cali , 15 optimum. kolumny używki bo nowe to za 25 tys.minimum i ceny wzwyż

A używki :-)

Tannoy gold

Klipach Lascala , Horn

JBL Ti 250

T+A Cryterion 160

Proszę jeszcze raz przemyśleć swoją propozycję dla osoby słuchającej klasyki w pomieszczeniu 25 m

Bo człowiek może do tych propozycji podejść poważnie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.