Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.1. + 2 strefa + multimedialny serwer plików - prośba o dobór i weryfikację

deerrr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Zamierzam zakupić kino domowe 5.1. wraz z 2-stefowym amplitunerem sieciowym. Aby było czytelnie polecę konkretami:

Obecnie mam:

1. Głośniki Taga Harmony - 3 szt. po jednym w każdym pokoju - będą pracować jako 2 strefa

2. Subwoofer - od starego kina (może w przyszłości zmienię na lepszy)

3. Projektor Epson EH-TW3200 Full HD

4. Multimedialny serwer plików SYNOLOGY DS214play

5. Dekoder telewizyjny “N”

Zamierzam kupić:

1. Amplituner sieciowy z obsługą 2 strefy z funkcjami sieciowymi (max. 2500 zł)

2. Kolumny podstawkowe frontowe (będą stały na półce) w kolorze białym - ze względu na wystrój wnętrz mieszkania (max. 2500 zł za parę)

3. Kolumna centralna również w kolorze białym - początkowo chciałem kupić z tej samej linii co podstawkowe - ale cena mnie poraża (max. 900 zł)

4. Głośniki sufitowe efektowe (tyły) - muszę mieć kolor biały - podobno nie ma co się nad nimi „rozczulać” gdyż dają tylko efekty (max. 500 zł za parę)

Oczekiwania od systemu, czyli chciałbym aby:

- amplituner miał opcję pracy w dwóch strefach jednocześnie niezależnie od źródła dźwięku (dwie strefy grają to samo)

- była możliwość słuchania różnych źródeł w obu strefach. Czytałem, że różne AT mają różne możliwości strefowe (podobno często występują konflikty cyfrowo-analogowe). Przyznam, że nie rozumiem do końca tych problemów. Jeśli ktoś ma taki sprzęt to poproszę o przykłady.

- była możliwość obsługi menu AT bez konieczności włączania projektora (np. podczas włączania radia lub muzyki z dysku), np. za pomocą aplikacji na Androida. Szkoda mi lampy w projektorze.

- była możliwość podłączania urządzeń przez złącza HDMI i USB z frontu urządzenia

- by z USB frontu można było odczytywać pliki muzyczne (np. MP3) z podłączanych pendrive-ów i dysków

- dobrane głośniki podstawkowe fajnie grały w systemie 5.1. oraz jako same stereo (podczas słuchania muzyki)

- nie było kłopotu z podłączeniem "N-ki" (podobno czasem są problemy z interfejsem HDCP) i podłączeniem serwera plików SYNOLOGY (tutaj również bywaja różne standardy DLNA)

Wybrałem następujące urządzenia:

1. Amplituner

- Denon AVR-X2100W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Onkyo TX-NR636

Ukryta Zawartość

- Pioner VSX-924 (nagroda EISA 2014-2015)

Ukryta Zawartość

2. Głośniki podstawkowe:

- KEF Q300

Ukryta Zawartość

- B&W 685 S2

Ukryta Zawartość

3. Głośnik centralny

- Canton GLE 455 CENTER

Ukryta Zawartość

4. Głośniki sufitowe efektowe (tyły):

- Taga Harmony TCW-300R

Ukryta Zawartość

- Apart CM1008

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie w którym będzie umieszczony sprzęt jest salonem z aneksem kuchennym. Powierzchnia całości wynosi ok. 28 m2.

Nie mam sprecyzowanych oczekiwań co do głośników, ale wydaj mi się, że lubię środek (nie za nisko i nie za wysoko). Sprzętu będę używał: 55% muzyka, 20% telewizja, 20% kino domowe, 5% gry z konsoli.

Poglądowo załączyłem rzut z naniesionymi urządzeniami (kolor niebieski - 2 strefa, kolor fioletowy - urządzenia, które zamierzam kupić). Wiem, że ważny jest dobór odpowiednich głośników do amplitunera i odwrotnie. Może macie podobny sprzęt.

Podsumowując, założyłem sobie, że się zmieszczę z tym wszystkim w 5500 zł, ale jeśli dla dużo lepszego efektu, by trzeba było dołożyć kilka stówek to nie trzymałbym się tak mocno tej granicy. Jeśli mielibyście zupełnie inne propozycje to chętnie usłyszę. Jeśli znacie inne fajne głośniki to dopuszczam w ostateczności jeszcze alternatywę w postaci czarnych (podstawkowe i centralne). Ogólnie nie jesteśmy melomanem (nie mam super słuchu), więc nie chcę iść w super drogie rozwiązania, natomiast jeśli kilkaset złotych ma generować znaczną różnice, to zawsze wolę dołożyć.

Prosiłbym Was o zweryfikowanie moich założeń oraz pomoc w wyborze (lub doborze innych). Być może ktoś ma takie urządzenia u siebie i miał podobne oczekiwania. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

zacznę od elektroniki - moim zdaniem najbardziej stabilnym urządzeniem, które spełni Twoje wymagania w kwestii stref będzie Onkyo TX-NR636. Jako kolumny podstawkowe zdecydowanie pozostałbym przy bardzo dobrych KEF Q300, które są dostępne w kolorze białym (mamy na stanie, tak więc można podjechać i fizycznie obejrzeć). Centralny natomiast moim zdaniem lepiej pasowałby brzmieniowo Boston Acoustics A225, chociaż Canton także będzie dobrą opcją.

Głośniki efektowe - zwróć uwagę na Monitor Audio CT165-2, to świetny model do dobrej klasy systemów wielokanałowych.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jako kolumny podstawkowe zdecydowanie pozostałbym przy bardzo dobrych KEF Q300

Czy podłączaliście ten zestaw ONKYO + KEF Q300, czy ma fajne brzmienie?

Głośniki efektowe - zwróć uwagę na Monitor Audio CT165-2, to świetny model do dobrej klasy systemów wielokanałowych.

Głośniki super, ale niestety dość drogie ok. 2x700 zł :)

Onkyo z i Kef-ami Q300 powinno dobrze razem zagrać. Mam tylko obawy czy Q300 nagłośnią takie spore pomieszczenie. W przyszłości proponuję Ci pomyśleć o dobrym szybki subie żeby wspomógł kolumny także w stereo. Centralny najlepiej by było kupić od serii. rozumiem, że nie jest tani, ale na centralnym bym nie oszczędzał. To ważne ogniwo kina domowego.

Niedawno kupiłem Marantza SR5008

Ma wszystko czego oczekujesz.

- druga strefa gra bezpośrednio ze wzmacniacza kanału 7go na głośniki lub przez preout na zewnętrzną końcówkę mocy do wyboru

- obsługuje bajery sieciowe wraz z odczytem plikow z NAS, PC, USB czy stream z iPada

- świetnie się nim steruje z poziomu iPada/iPhonea włącznie z wyborem plików z serwera, nie potrzeba TV, ja udostępniłem hdd z PC na win8.1 i hula jak złoto

- radio internetowe

- Spotify ale tylko pełne konto, darmowe nie działa, streamuje darmowe z iPada

- do tego gra bardzo ładnie jak na amplituner

W ziązku z nowym modelem (5009) ten jest do kupienia w sieci za 2400, brakuje mu tylko wifi ale kabel załatwia sprawę w całości.

Z głośnikami nie pomogę, mam Siestę Tonsila jest super, ale to podłogówki. Oni mają w sprzedaży też białe w połysku więc może warto o tym pomyśleć....

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Onkyo z i Kef-ami Q300 powinno dobrze razem zagrać. Mam tylko obawy czy Q300 nagłośnią takie spore pomieszczenie.

Wiem, że to spore pomieszczenie, ale tak jak widzieliście na rzucie jest ono w kształcie dwóch prostokątów. U mnie system 5.1. będzie działał tylko w jednym prostokącie. Fakt, że muzyki będziemy słuchać w całości. Ogólnie zasiałeś mi teraz ziarno niepewności :) Jak byłem w różnych salonach hi-fi to nikt nie mówił o takim problemie, ale może coś jest na rzeczy. Ogólnie jeśli to jest tylko kwestia głośności to jak nie słucham mega głośno.

Tu nawet nie chodzi o skale głośności. Chodzi o to, żeby brzmienie było pełne i dobrze wypełnione nawet przy małych poziomach głośności. Nie twierdzę, że na 100% Q300 się nie sprawdzą. Wszystko zależy od akustyki pomieszczenia. A to już temat rzeka. Pewnie koledzy coś jeszcze podpowiedzą. A nie masz możliwości postawienia kolumn podłogowych ? Są też ładne białe i dobrze grające np. Dali Zensor 7, Q Acoustics QA 2050i. Kwestia oczywiście odsłuchu.

A nie masz możliwości postawienia kolumn podłogowych ? Są też ładne białe i dobrze grające np. Dali Zensor 7

Właśnie, że nie mam możliwości ponieważ mam szafki na całej długości z szufladami. Dali ma jeszcze białe dali Zensor 3 - tylko dlaczego producent wpada na taki pomysł by zrobić bordowe membrany. To nijak nie pasuje do mojego wystroju wnętrz :(

Kwestia oczywiście odsłuchu.

Tutaj również chce Was zapytać jak to praktycznie zrobić. Jak zacząłem przeglądać ofertę sklepów hi-fi w Bydgoszczy to się okazuje, że w żadnym nie mogę skomponować zestawu do odsłuchu - dla przykładu nie ma sklepu który handluje i KEF-em i Denonem. Mogę zakupić jedynie jedno urządzenie i pójść z nim do drugiego sklepu. O sprawdzaniu wszystkiego ze wszystkim to można sobie pomarzyć.

Jak to się robi. Najpierw kupuje się kolumny i szuka AT czy lepiej odwrotnie?

Niedawno kupiłem Marantza SR5008

Dzięki za info. Bardzo fajny. Przejrzałem go. Ogólnie dzwoniłem do nich i taka ciekawostka, że Marantz i Denon mają te same bebechy (to samo laboratorium).

Czytałem o tym kiedyś bo to jedna korporacja. Natomiast na jakichś zachodnich forach znalazłem sekcję bebechów tych samych odpowiedników od Marantza i Denona zrobioną przez jakichś elektroników. Opowiadali oni o innych komponentach (jakość kondensatorów czy innych elementów elektronicznych) i inaczej zbudowanej sekcji "muzycznej" Marantza. Nie wiem czy mieli rację natomiast Marantz muzycznie gra bardzo ładnie więc dlatego polecam :)

Mnie podobał się również wizualnie a w zestawie z odtwarzaczem BR/CD UD5007 mam załatwione wszystkie potrzeby w dwóch klockach za rozsądną cenę.

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Ogólnie, muszę z czymś pójść do przodu i wybrałem Denon-a AVR-X2100W. Denon ma podobno "rozbudowany środek", czyli nie za wysoko i nie zanisko. Może nie ma tak dobrych szczegółów jak Marantz, ale wydaje mi się przez to bardziej uniwersalny.

Podpowiedzcie mi proszę z jakimi frontami będzie on ładnie brzmieć. Dopuszczam nawet czarne kolumny podstawkowe.

Dlaczego nie bierzesz pod uwagę jednak podłogowych kolumn?

28m to chyba dużo a nie wierzę że nie można dopasować czegoś do twoich mebelków. Duża kolumna ma kopa, jak w gitarowcach. 112 ładnie brzmi ale 412 trzęsie nogawkami i o to chodzi.

Dlaczego nie bierzesz pod uwagę jednak podłogowych kolumn?

28m to chyba dużo a nie wierzę że nie można dopasować czegoś do twoich mebelków. Duża kolumna ma kopa, jak w gitarowcach. 112 ładnie brzmi ale 412 trzęsie nogawkami i o to chodzi.

Hehe. Myślę, że masz rację z tym trzęsieniem :), ale niestety ze względu na funkcjonalność pomieszczenia i i miejsce niestety muszę się zadowolić podstawkowymi. Na pewno znasz jakiś dobry odpowiednik :)

Niestety nie znam, nie macałem nic innego poza moimi Siestami i jakimiś tanszymi Jamo czy Wahrefadale z podłogowych.

Co do monitorów to tylko studyjne ale też z niższej/średniej półki :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.