Skocz do zawartości
IGNORED

Kolekcje muzyki typu "the best of..." i inne

Grzegorz_56124

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie.

Co sądzicie o takich zbiorach muzyki na kilku, kilkunastu płytach w jednym pakiecie zawierające np. zbiór gitarowy, jazz czy inne formy?

Pytam bo nigdy nie słuchałem muzyki poważnej czy jazzu a chciałbym spróbować. Posłuchałem raz czy dwa w radiowej Dwójce i zaczyna mnie wciągać muzyka symfoniczna czy fortepianowa.

Nie wiem czego szukać, nie znam wykonawców ani utworów, nie wiem co kto sobą prezentuje poza ogólną wiedzą o najbardziej znanych kompozytorach, ale to bardzo powierzchownie. Zdaję sobie sprawę że ważny jest wykonawca utworu, a chcę kupić zestaw "40 cd spectacular classics" na start. Osłuchać się, sprawdzić co jest dla mnie (muzyka, kompozytor itp).

Jako zbiór nazwisk i wybranych utworów do rozeznania w temacie będzie ok na początek zabawy?

Warto się w to pchać?

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

40 cd spectacular classics

Naprawdę nie ma sensu - wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Posłuchaj najpierw na you tube co Cię interesuje - a później wchodź w to dalej wybierając najlepsze wykonania (i najdroższe płyty).

Nie warto.

Mało to stacji radiowych, nadających wyłącznie klasykę lub jazz? Posłuchaj jakiś czas. Zorientujesz się wtedy, co Ci się na przykład w jazzie podoba. Wtedy - kupuj płyty tych wykonawców.

A te różniste "40 cds, spectacular etc" to przeważnie marnej jakości marne wykonania.

O! Justas mnie ubiegł :-)

Zarówno jazz jak i klasyka zawierają tysiące różnych stylów i rodzajów. Może 5 % z tego Ci się spodoba. Prawdopodobieństwo że wyłuskasz to z bezładnej mieszaniny kiepskich wykonań jest żadne ...

W dobie programów i aplikacji streamujących muzykę, zainteresuj się Spotify czy Wimpem.

Kupowanie do twoich celów płyt jest co najmniej mało trafne.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

No i fajnie, wyprostowaliście mnie.

Muszę więcej słuchać radia i szukać.

Co do Spotify i innych serwisów, nie mam czasu na ciągłe siedzenie i słuchanie a to kolejny abonament, który jak się płaci to wypadałoby korzystać, więc raczej odpada.

Darmowa subskrybcja z reklamami w celach poglądowych jest OK. A płyta jest moja, na półeczce sobie leży i jeść nie woła.

Będę szukał....

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Naprawdę nie ma sensu - wyrzucanie pieniędzy w błoto.

A ja się nie zgodzę w odniesieniu do klasyki - istnieje wiele dobrych boxów (jest osobny temat tu w tym dziale).

Sam mam np. fajny box 'Music of Enlightment' (albo coś w tym stylu - 40cd idących przekrojem przez daną epokę. Do tego zazwyczaj dołączone jest wydawnictwo opisujące historię powstania utworu, kompozytora, etc.

Dostajemy box, który w dobrej jakości i wykonaniu pozwala poznać epokę, a potem drążyć dalej. Słuchanie klasyki na YT mija się często z celem, bo na kompie to nie brzmi + słaba jakość. A do tego słuchaniu dzieł klasycznych, czy nawet jazzowych nie sprzyja pośpiech. Ja lubię sobie włączyć płytę i po prostu skupić sie na słuchaniu, a nie rozpraszać patrzeniem na już następne utwory jakie mogę kliknąć...

Powrót po dłuższej przerwie...

idących przekrojem przez daną epokę

OK. Pod warunkiem że wiesz co robisz - tzn wiesz która epoka Ci się podoba i wiesz które wykonania lub wytwórnie są na poziomie.

Poleć swój ulubiony box początkującemu - dasz sobie rękę obciąć że mu się spodoba ? Najpierw trzeba wiedzieć czego się chce i później kupować - a nie na odwrót.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pytam bo nigdy nie słuchałem muzyki poważnej czy jazzu a chciałbym spróbować.

Jeżeli chodzi o Jazz , pewniakami do sluchania są Tria / Quartety, płyty przeważnie wydane na wysokim poziomie .

Edit , piszę o pojedyńczych wydaniach oczywiście , z boxsami/remasterami byłbym ostrożny .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pod warunkiem że ktoś lubi tria lub kwartety ...

Justas do ch... wafla ! czy moje info jest nieprzydatne ?.......... ty coś się tu naprodukował co ?

OK. Pod warunkiem że wiesz co robisz

Pod warunkiem że ktoś lubi tria lub kwartety

Jeszcze jakieś warunki ?

Pod warunkiem że ktoś lubi tria lub kwartety ...

Ja np. w jazzie lubię co najmniej quintety. Im więcej instrumentów, tym lepiej.

Ale nie jest to regułą. Mam swoje ulubione płyty nagrane w trio, czy kwartecie.

A tak w temacie wątku: najlepsze the best to zrobione samodzielnie, ale wcześniej trzeba poznać całokształt. ;-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ja np. w jazzie lubię co najmniej quintety. Im więcej instrumentów, tym lepiej.

Też nie stronię / ba orkiestry też można sluchać .

Podałem małe składy tylko dlatego że zagrają co najmniej poprawnie nawet z budżetowym audio , z większymi składami / orkiestrami zrobi się kocioł i ból głowy .

Pozdrówko.

OK. Pod warunkiem że wiesz co robisz - tzn wiesz która epoka Ci się podoba i wiesz które wykonania lub wytwórnie są na poziomie.

Poleć swój ulubiony box początkującemu - dasz sobie rękę obciąć że mu się spodoba ? Najpierw trzeba wiedzieć czego się chce i później kupować - a nie na odwrót.

Myślę, że w praktyce to nie jest takie trudne.

Można trzasnąć w klasyce box np. Deutsche Grammophon i zawodu nie będzie, a może być on b. eklektyczny i poglądowy. Ten label to gwarancja jakości artystycznej i technicznej realizacji (zazwyczaj). Na podstawie takiego boxa można sobie wyrobić zdanie co do tego, co nam się podoba, a co nie, i potem iść dalej.

W przypadku jazzu podobnie (choć chyba trudniej) - wybrać albo formę (trio, quintet) albo label i eksplorować. W jazzie czy bluesie z boxami jest trudniej, bo jest wiele reedycji i niektóre sa marne i nastawione na odcinanie kuponów.

Aha - co prawda nie są to boxy, ale fajne, dość eklektyczne (jazzowe, ale nie tylko) granie można znaleźć na samplerach. Np. Naim miał dobrą serię, Chesky records również.

Powrót po dłuższej przerwie...

Sprawdziłem tą kolekcję 40 płyt (149zł) i mam wrażenie, że to coś jakby chwycić dwie sroki za ogon. Niby masz przekrój muzyki poważnej, ale taki chaos tam panuje i brakuje tylu wielkich tytułów, że prędzej czy później (jeśli się wkręcisz) odstawisz tą składankę na bok i zaczniesz kupować najlepsze dla siebie pozycje, już przemyślane. Przecież to nie problem teraz w internecie wyszukać kompozytora czy muzyka jazzowego. Potem powoli kolekcjonować płyty. Nie wszystko na raz. Poczytaj trochę o muzyce, muzykach, kompozytorach, będzie Ci łatwiej brnąć w ten "ciemny las"

Dzisiaj np. dostałem na maila info o nowym wydawnictwie. Posłuchałem i kopiłem - jestem bardzo zadowolony.

Nawiasem mówiąc, to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na pewno lepsze to niż wyrwane z całości "Alleluja" w nijakim wykonaniu.

Powodzenia na długiej drodze odkrywania muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.