Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Lampy (Jadis)do 20000zł.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn do systemu opartym na Jadis Defy7 i pre JP30 MC,kolumny mogą być używane.Jeśli ma ktoś wiedze na ten temat i zechce się podzielić z góry dziękuje.Muzyka jakiej słucham to w przeważającej ilości Jazz trochę rocka.

Przykładowo Duevel - dwudrożne (mało podziałów na zwrotnicy), spora "buda dla basu (ma prawdziwą siłę i tąpnięcie) oraz stożkowa wysokotonówka (odpowiada też za środek). Nietypowa konstrukcja (właściwie brak w niejmateriału tłumiącego) i po prostu świetna. Do tego ponadprzeciętnie wysoka skuteczność. Cena na półce w okolicy 30 kzł, ale pewnie coś można utargować, a jeśli nie, to jedna z kolumn warta rozważenia nawet przy katalogowym zakupie. Na AS grała z Cary Audio i trudno było sie zorientować, gdzie stoi kolumna, bo dźwięk był wszędzie, a to potrafią zaserwować nieliczne skrzynki. Jadisa równie mocno lubię i tylko równie okazjonalnie go słuchałem, ale równie intensywnie na mnie działa, jak te kolumny Duevel. Może to byłaby dobra para?

Triangle zawsze dobrze grały z Jadis. Ostatnio nawet Stereophile się nimi zachwycał. Mam wrażenie, że nawet te droższe modele są obecnie tańsze.

Aha, Spendor d7. W wielu miejscach "pieją" na temat tych kolumn.

Szukam kolumn do systemu opartym na Jadis Defy7

Jakie kolumny są teraz /.

Defy nie jest demonem szybkości a szczegółami też nie grzeszy. Może dlatego jest "music" :)

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

Trudno nie zaproponować kolumn z ostatniego Audioshow - Definitive Technology Mythos ST-L

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-mythos-st-l-stl-supertower-polaktywne-kolumny-podlogowe-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Tak tak, Definitive jest dobry na wszystko...litości, rozumiem, że macie dwie marki kolumn w dystrybucji, ale to lekka przeginka wciskać je do kina i stereo gdzie popadnie.

Mój typ to Sonus Faber albo JmLab (ze starej serii, przed "BE" czyli berylem wysokotonowym), Devore.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

jesli uzywane wchodza w gre zwroc uwage na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem tylko ile facet za nie zada, starsze emotion sa ze sklejki, graja bardzo analogowo, graja dosyc ciemno, bardzo angazujaco a zarazem sa tak rozdzielcze ze tych kolumn sie nic nie skreca, graja ustawione prosto. Polecam posluchac, troche szkoda ze nie signature ale i tak Reszte towarzystwa przesun na koniec listy, to nie ten poziom, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Polecam sprawdzić też Harpia Acoustics 300B lub 300B Grand:

Ukryta Zawartość

oraz ofertę Graj-End:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak tak, Definitive jest dobry na wszystko...litości, rozumiem, że macie dwie marki kolumn w dystrybucji, ale to lekka przeginka wciskać je do kina i stereo gdzie popadnie.

Wyjąłeś mi to z ust.

Arty są faktycznie b. dobre i sprawdzają się z lampą.

O, to dobry typ. Popieram.

Mimo wszystko ważna jest wielkość pomieszczenia...

ARTy sa dobre do lamp, ale akurat nie do Jadisa. Mialem w domu i to sie razem nie zgrywa. Nie wiem dlaczego tak jest, ale dzwiek staje sie chamski, bez polotu, detalu i blasku.

--

• 3 tygodnie później...

Jakby analizując powyższe wpisy wychodzi,że Triangle,ART-y,Living Voice lub Sonus Faber albo JMLab.Rozrzut duży dość.

Jakie kolumny są teraz /.

Do tej pory grały Mini Utopia ale poszły sobie....do ludzi.Jeśli chodzi o Sonusa to jestem ciekaw o jakich kolumnach tej firmy mówimy.

ARTy sa dobre do lamp, ale akurat nie do Jadisa

Tutaj bym się zgodził.

Tylko,że nie z każdą.Defy 7 to 6 lamp mocy KT90 w kanał.

opinie ze arty sa tylko pod lampe sa wyssane z palca, z tranzystorami tez graja swietnie.

A kto mówi, że tylko? Gram na ARTach na tranie i jest ok, proponuję czytać uważnie. Chodzi o to, że miałem też Jadisa i ta kombinacja grała koszmarnie źle. Aż byłem zaskoczony, bo te kolumny lubią się generalnie z lampami. A dźwięk był krzykliwy, polepiony i w ogóle jakiś taki od razu do wyłączenia.

Jakby analizując powyższe wpisy wychodzi,że Triangle,ART-y,Living Voice lub Sonus Faber albo JMLab.Rozrzut duży dość.Do tej pory grały Mini Utopia ale poszły sobie....do ludzi.Jeśli chodzi o Sonusa to jestem ciekaw o jakich kolumnach tej firmy mówimy.

Tutaj bym się zgodził.

Tylko,że nie z każdą.Defy 7 to 6 lamp mocy KT90 w kanał.

A dlaczego poszły do ludzi? Jeśli oczekujesz dalszych porad, to powiedz co się w dźwięku podobało a co nie, bez tego to wiesz..wróżenie z fusów.

--

Szukam kolumn do systemu opartym na Jadis Defy7 i pre JP30 MC,kolumny mogą być używane.Jeśli ma ktoś wiedze na ten temat i zechce się podzielić z góry dziękuje.Muzyka jakiej słucham to w przeważającej ilości Jazz trochę rocka.

Słucham podobnej muzyki jak Ty na Usher Dancer-Mini Two, tylko lampę mam nieco słabszą (2xKT66/kanał).

A dlaczego poszły do ludzi? Jeśli oczekujesz dalszych porad, to powiedz co się w dźwięku podobało a co nie, bez tego to wiesz..wróżenie z fusów.

Tak samo jak ART-y nie grały z Jadis tak nie grały i Utopie.Było sucho i słabo na górze o basie nie wspomne,bo też był do bani.

Poza tym były już leciwe i trzeba coś znaleść nowszego.Może nowa Piega Clasic 40.2 ?Tylko nikt pewnie jeszcze jej nie słuchał a wiadomo,że to wstęga na górze.

Piega...no odwaznie...malo popularny towar w PL. Kto ma to w dystrybucji? Swoja droga, Mini Utopie to cholernie trudne w aplikacji kolumny, malo z czym graja.

--

Mam nadzieje,że nie chcesz doprowadzić mnie do rozwodu z moją drugą połową.Brrrryyy

Ups... zapomniałem wygląd też się liczy. Może czas zmienić żonę???

Oczywiście myślę o wyglądzie kolumn.

Z tą Piegą to może odpuść, jakoś mam same złe wspomnienia co do tej firmy.

Jeszcze myślałem o Sonus Faber Amator,piękne wykonanie no i walory dżwiękowe zapewnione. i połowa sumy

.Muzyka jakiej słucham to w przeważającej ilości Jazz trochę rocka.

Witam,

Proponuję coś z serii Prestige Tannoy - może Glenair? Dual Concentric, Wysoka sprawność i 15" membrana papierowa.

http://www.tannoy.pl/pl/Produkty/Seria_Prestige

TM

Masz na myśli swoją?Zmieniaj jak nic nie warta.

Z tą Piegą to może odpuść, jakoś mam same złe wspomnienia co do tej firmy.

A ja odwrotnie miałem kiedyś P5 LDR i grało super,chociaż lat temu 15?Coś koło tego.

Jeszcze myślałem o Sonus Faber Amator,piękne wykonanie no i walory dżwiękowe zapewnione. i połowa sumy

Połowa sumy?Nie szukam monitora...zdecydowanie.Wolę kolumny stojące niż monitorowe granie.Mam dość Mini i na teraz wystarczy....monitorów.

Witam,

Proponuję coś z serii Prestige Tannoy - może Glenair? Dual Concentric, Wysoka sprawność i 15" membrana papierowa.

Ukryta Zawartość

TM

Sorry ale nie moja bajka,jednak dzięki.

Piega...no odwaznie...malo popularny towar w PL. Kto ma to w dystrybucji?

ElcoExim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mają też Cremony M nówki za 22k.

Ukryta Zawartość

Duevel to jest bardzo dobre granie za rozsądne pieniądze. Słuchałem, byłem pod wrażeniem. Stary SF i Jadis to za słodko i bez rozdzielczości.

A słuchałeś Jadis-a?Bo to akurat kwestia doboru lamp.Na EL34 będzie słodko ale na KT90 już niekoniecznie.

Co do Cremony SF to jest tam zamontowany wysokotonowiec Vify,który nie uchodzi za dobrego i tu własnie mam wątpliwości.

mają też Cremony M nówki za 22k.

Duevel to jest bardzo dobre granie za rozsądne pieniądze.

Z czym słuchałeś Duevel i których?

Dueveli słuchałem kilku różnych w Monachium, ale tak na spokojnie. Bardzo dobre kolumny, świetna dynamika i przestrzeń. W ogóle bardzo dobre. Grały chyba z jakaś lampą ale nie pamiętam dokładnie. Nie byłem nimi zainteresowany dla siebie. Sam szukałem czegoś dużego, a one są takie zgrabne, średniej wielkości, ale zagrały lepiej od 90% innych, nawet znacznie droższych kolumn. Byłem tym zaskoczony pozytywnie. SF bym sobie w ogóle podarował. Co do Jadis to różnych słuchałem poza domem a u siebie miałem tylko monobloki, te 60W w klasie A. Fajnie to grało. Przyjemnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.