Skocz do zawartości
IGNORED

naim unitiqute 2 vs naim dac V1+naim nap100

tristan23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Kompletuję nowy zestaw audio i potrzebuję porady jak wyżej. Przeszukałem forum i bezpośredniego porównania powyższych sprzętów nie znalazłem. Wiem, że nic nie zastąpi osobistego odsłuchu, ale nie mam możliwości porównania tych dwóch sprzętów w jednym miejscu. Proszę w związku z tym o wyrażenie zdania przez osoby, które miały taką możliwość. Sprzęt ma grać w pomieszczeniu ok. 12 m2. Posiadam już kolumny Audium Comp 3. Muzyka jakiej słucham, to szeroko rozumiany rock, od odmian łagodniejszych do cięższych. Sporadycznie też inne gatunki muzyki. Jako źródło (transport) ma służyć odtwarzacz Pro-Ject CD box SE oraz komputer (zripowane płyty CD oraz Wimp Hi-Fi). Jestem właściwie zdecydowany na jeden z powyższych sprzętów, dlatego chodzi mi o wybór jednego z nich, przy czym chętnie przeczytam o innych propozycjach. Obecnie gram z NAD-a d3020. Brałem też pod uwagę NAD-a d7050 z uwagi na możliwość strumieniowania muzyki poprzez Airplay, ale nie jest to priorytet. Ponadto zastanawiałem się nad połączeniem Cambridge Audio Stream Magic 6 v1 z Musical Fidelity M1 PWR, który leży u mnie w pudełku, albo o połączeniu Musicala z Naim dac V1. Żeby nie robić zamętu w temacie na tym poprzestanę:) Z góry dziękuję za wszelkie posty.

Witaj,

wybór pomiędzy Naim DAC V1, a UnitiQute 2 powinien być uzależniony od Twoich wymagań w kwestii funkcjonalności. Wybór DAC V1 determinuje Cię do wykorzystywania jako źrodła przede wszystkim komputera (chyba że dokupisz zewnętrzny odtwarzacz strumieniowy). Urządzenie UnitiQute 2 natomiast to pełnoprawny wzmacniacz strumieniowy. Do każdego warto zastosować końcówkę mocy NAP 100, która bardzo korzystnie wpłynie na jakość dźwięku, tym bardziej że masz dobre kolumny.

Jeśli mielibyśmy obiektywnie ocenić takie dwa zestawy, zwracając uwagę wyłącznie na jakość dźwięku, system zbudowany na DAC V1 zagra trochę lepiej.

Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najlepiej kup UnitiQute2 + DAC V1 + NAP100 :)

Wówczas masz pełną funkcjonalność. Tylko, że wtedy cena robi się już niebezpiecznie wysoka i pojawiają się inne opcje.

Kupując DAC V1+ NAP100 nie będziesz miał możliwości odtwarzania plików muzycznych z zewnętrznych serwerów sieciowych (domowy NAS, radio internetowe). Nie będziesz też miał tunera radiowego FM oraz DAB+. Będziesz miał za to lepszy DAC niż ten w UnitiQute2. Zestaw bardziej do komputera, co było napisane wyżej.

Kupując UnitiQute2 + NAP100 będziesz miał pełną funkcjonalność, przy pewnym kompromisie związanym z samym przetwornikiem. Warto wtedy wyłączyć wewnętrzny wzmacniacz mocy w UnitiQute2, a stosować wyłącznie wzmacniacz NAP100. Wówczas zasilacz UQ2 pracuje z mniejszym obciążeniem, dając lepsze zasilanie dla sekcji przedwzmacniacza i pozostałych obwodów w UQ2.

Osobiście używam UQ2 + NAP100 oraz serwera NAS firmy Synology, gdzie mam zrzuconych ok. 1500 płyt w rozdzielczości często wyższej niż daje płyta CD.

Jeszcze jedno, UQ2 solo gra bardziej ciepło, z pełniejszym dołem, natomiast z końcówką mocy robi się nieco bardziej otwarty na górze i lekko chłodniejszy.

Warto sprawdzić, czy sam UQ2 nie wystarczy.

NA100 jest dedykowany bardziej do DAC V1. W UQ2 brak wyjść naimowskich do końcówki, trzeba stosować RCA-RCA lub kupić RCA/DIN4.

Bardzo dziękuję za rady! A czy zostawienie mojego odtwarzacza CD w roli transportu ma sens, czy powinienem szukać innego rozwiązania? Po prostu lubię czasem posłuchać muzyki z płyty. Mam też pytanie, czy odtwarzanie muzyki z serwera NAS daje lepszą jakość niż z komputera przez USB, czy tylko wygodę? Wiem, że to może naiwne pytanie, ale po przeczytaniu wielu wątków dotyczących zakłóceń powodowanych przez komputer oraz wad połączenia USB sam już nie wiem co myśleć... Jeżeli nie ma zauważalnych różnic, to jednak postawiłbym na DAC V1. Niestety mieszkam na południu i mam daleko do Pabianic, więc odsłuch na miejscu nie wchodzi w grę, bo już bym to zrobił:(

Odpowiednio potraktowane USB ma same zalety ...

NAS zagra tak samo jak zwykły PC. Czyli kiepsko.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Karta USB typu PPA/JCAT/SOtM + odpowiednie zasilanie karty i całego komputera.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.