Skocz do zawartości
IGNORED

używane kolumny do 2000 pln

Kuba Kondrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na forum, jeżeli jest w niewłaściwym dziale to bardzo przepraszam.

Nie jestem ekspertem w dziedzinie stereo (za farmazony z góry przepraszam), dlatego proszę o radę. Za pomoc z góry bardzo dziękuję. Proszę o pomoc w doborze kolumn.

Z racji posiadania psa preferowałbym ciężkie kolumny podstawkowe i osadzenie ich na konkretnych standach.

Posiadam wzmacniacz Technics SU V-670. I pomieszczenie ok 15m^2 jest ono połączone z kuchnią o podobnej powierzczhni, między pomieszczeniami nie ma drzwi

Chciałbym żeby bas "schodził nisko", ale żeby jednocześnie był dynamiczny, dlatego chyba głosnik niskotonowy powinien być w miarę dużej średnicy 25-30 cm i w obudowie zamkniętej. Z tego co słuchałem, to dźwięk z tego typu konstrukcji bardziej mi przypadał do gustu.W związku z dużą średnicą woofera, chyba powinienem rozważać konstrukcje 3 lub więcej drożne. Bas jest priorytetem ale reszta też jest istotna.

Na kolumny (raczej używane) jestem w stanie przeznaczyć 1500 max 2000 zł. Proszę również o radę gdzie powinny te kolumny stać na rysunku zaznaczyłem czerwonymi kwadratami miejsca które wydaja mi się odpowiednie?

Słucham głownie hip-hopu, rapu (tego prawdziwego z lat 90-tych, a nie tego g*wna co teraz puszczaja na mtv :) ), ale czasami również reggae, hard rocka, jazzu, techno, a nawet klasyki.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Kuba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116035-u%C5%BCywane-kolumny-do-2000-pln/

Do tak taniego wzmacniacza szkoda wydawać tyle pieniędzy na kolumny bo i tak będzie grało słabo. To czy jest to bas-reflex czy obudowa zamknięta nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia.

Kup kolumny max do 700 zł - np. Dali 104 / 505 / 5005 albo Celestion f30. I tak będą klasę wyżej od wzmacniacza.

Pozostałe pieniądze przeznacz na lepszy wzmacniacz.

Jeżeli koniecznie musisz wydać więcej to możesz kupić Monitor Audio 5i albo Acoustic Energy Evo 3.

wydawało mi się że to w miare przyzwoity wzmacniacz :(

a co powiecie na takie wynalazki? warto jechać posłuchać (160 km w jedną stronę)?

Ukryta Zawartość

i co sądzicie o:

-MB QUART 390

-Dynaudio Audience 20

-Infity RS 5000,

albo tutaj modyfikowane 5001

Ukryta Zawartość

jeszcze raz dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na allegro widzę teraz monitor audio bx5 za niecałe 1600zł - myślę że to spoko okazja - już 2 znajomym dałem znać. Co do basu myślę, że Ci go nie zabraknie bo słuchałem z ampli onkyo i marantza na jakiś 15m i aż w klacie waliło.

Chciałbym żeby bas "schodził nisko", ale żeby jednocześnie był dynamiczny, dlatego chyba głosnik niskotonowy powinien być w miarę dużej średnicy 25-30 cm i w obudowie zamkniętej.

zle podejscie. Jakosc basu nie zalezy od tego czy to bedzie 30cm i zamknieta. Ilosc w sumie tez nie. 16-tka z dobrze zrobionym bassrefleksem np moze byc lepsza. Zalezy kto z czego i jak zrobi....

a te z allegro - pięknie wgniecione kopulki scanspika... pewnie tuning zeby sopranu bylo mniej, sredniotonowce marki magnat :P i 30cm buczki w szafkach kuchennych...

szkoda paliwa.

• 1 miesiąc później...

Pozwolę sobie dołączyć się do dyskusji. Podobnie jak osoba założyła wątek, szukam jakiś używanych kolumn podłogowych w cenie do 2 lub 2,5 T pln, też nie mam zbytniego pojęcia (po dwóch tygodniach czytania forów wiem, że nic nie wiem...), a że nie wiem na ile będę słyszał te subtelne różnice, więc nie chcę wydać zbyt dużo kasy. Jak dotąd posłuchałem Dali 400 i nie podobało mi się : dźwięk był jakiś płaski i bez dynamiki. Posłuchałem B&W P6 i podobały mi się. Rozważam również na podstawie parametrów i tego co przeczytałem i ceny (bo nie słuchałem ich): KEF Q5 lub Q7, KLIPSCH Synergy F-3, JBL Ti600,

W większości słucham staroci: PInk Floyd, Genesis, Doors, Vangellis, King Crimson, Dire Straits, Tracy Chapman, ... a z współczesnych raczej jazz i folk: Diana Krall, Norah Jones, Imany, Katie Melua, . Pokój ok 18 metrów, ale połączony z kuchnią 8m i dużym holem 12 m. Na razie będę używał wzmacniacza od kina domowego, którego nie używam w ogóle, bo jest w innym pokoju i jakoś nie po drodze tam i zamierzam kupić wzmacniacz i tuner z radiem sieciowym (lub amplituner). Przyjmę wszelakie sugestie, co do głośników, a jak ktoś jest od razu w stanie zaproponować do głośników pasujący wzmacniacz tym lepiej. Na koniec jeszcze jedna uwaga, aby nie było tak łatwo, to jeszcze jeden wymóg, aby kolumny były w kolorze innym niż czarnym: drewna, srebrne (to jest kompromis "rodzinny"...).

Uzupełniająco do poprzedniego maila, jakie są Wasze rekomendacje do poniższych konkretnych propozycji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (widziałęm tańsze na OLX w trochę słabszym stanie)?

Z góry dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź. Odsłuchiwałem je i pasowały mi, niestety jedne B&W w lepszym stanie właśnie się dzisiaj sprzedały, zapytam jeszcze o te słabsze na wygląd.Zainteresuję się zaproponowanymi Tannoy, ale teraz nie ma ich w necie.

popatrz tutaj, może coś Cię zainteresuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

popatrz tutaj, może coś Cię zainteresuje

Ukryta Zawartość

Nic tu nie znalazłem i podjąłem męską decyzję kupując KEF Q9. Przekroczyłem trochę budżet, ale założyłem, że lepiej tu przekroczyć i ewentualnie zaoszczędzić na wzmacniaczu, czy CD.

Może ktoś poleci jakiś wzmacniacz pasujący do nich, słyszałem, że generalnie pasują Advance, Xindak, Dussun ( o wszystkich tych słyszę pierwszy raz, a najlepiej z NAD. Myślałem o kwocie około 1000zł, jeśli coś w miarę sensownego można w tym znaleźć, oczywiście mam na myśli używany.

Ukryta Zawartość

zle podejscie. Jakosc basu nie zalezy od tego czy to bedzie 30cm i zamknieta. Ilosc w sumie tez nie. 16-tka z dobrze zrobionym bassrefleksem np moze byc lepsza. Zalezy kto z czego i jak zrobi....

teoretycznie tak, ale w praktyce fizyki nie oszukasz i jesli zakladamy ze obudowy sa prawidlowo zaprojektowane to 16 nie poruszy takiej masy powietrza co 25

Jesli chodzi o typ obudwy, to im nizej schodzisz ze strojeniem w BR tym czas odpowiedzi sike wydluza

Nawet jesli zastosujesz glosnik ktory idealnie sie nadaje do BR to i tak czas odpowiedzi bedzie wynosil zazwyczaj w granicach 10ms

W oz mozna uzyc dowolnego przetwornika i zmodyfikowac jego parametry zwrotnica tak aby odpowiedz zawierala sie w p;rzedziale 3-5ms a zejscie bylo na poziomie 35Hz dla F3 ale to taka ciekawostka DIY tylko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.