Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do muzyki filmowej

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Może coś doradzicie. Jako, że jestem pewny , iż moje nowe kolumny na 102% :) w ścieżkach filmowej muzyki nie pokażą tego co bym chciał, a w innych gatunkach radzą sobie wyśmienicie to wpadłem na pomysła, że może by je wesprzeć jakimś sensownym subkiem z szybkim i nie kluchowatym basem. Pisze subkiem, bo nie musi burzyć ścian, a tylko doładować ;) niskie rejestry w muzyce filmowej i tylko tam gdzie trzeba. Filmowej słucham tak powiedzmy ze 30% tego co słucham wiec i budżet nie za tęgi. Da się przyzwoitego używanego kupić za 1000-2000zł i podłączyć suba jakoś do wzmaka który nie ma specjalnego wyjścia na sub. Jak nim w takiej sytuacji sterować ze wzmacniacza stereo ? Nie bijcie bo w życiu żadnego suba nie miałem i nie wiem jak to się używa, tyle tam pokręteł z tyłu budowy jest :) No i aby nie był jakąś wielką skrzynią ;) Filmy na 2 kanalach też oglądam to by fajniej było z subem.

Z góry dziękuje za porady.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/115973-subwoofer-do-muzyki-filmowej/

Ja sam mam w KD mam system B&W z sub'em ASW 600 (teraz to 610); polka cenowa ok. 2500 nowy i drugi Tannoy'a.Obecnie temat ciagnie tylko B&W i z cisnieniem ok. 120db daje rade wysmienicie (trzasniecie drzwiami jest odpowiednie:)).W stereo tez ok, znalazlem sweet spot'a i nie ciagnie sceny na jedna strone.Jednak z reguly go odlaczam do muzy.

Co do podlaczenia: jezeli masz wzmaka stereo to podlaczasz kabel(-e) glosnikowy dla sub'a do terminala razem z Twoimi kolumnami z lewego i prawego kanalu, a w sub'ie podlaczasz do takich samych terminali glosnikowych dla INPUT. Z reguly sub powinien miec Input i Output terminale oprocz wejscia coax (dedykowane dla wejsc definiowanych do sub'ow).

Reszte pokretel: faza zacznij od ustawienia na "0"-jezeli za malo basu przestaw na "180",nastepnie odciecie; to zalezy jak nisko schodza Twoje kolumny,ale z reguly odcinasz nie wyzej jak 80Hz i Volume zacznij od ustawienia na "9"-powinno byc ok....To przy typowym sub'ie, sa jeszcze z DSP,ale to juz inna polka...

Mam nadzieje,ze powyzsze mniej wiecej jasne:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Witaj,

podaj proszę więcej szczegółów, przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie, jaka konfiguracja sprzętu (szczególnie jakie kolumny).

Nie ma problemu z podłączeniem subwoofera do klasycznego wzmacniacza, spójrz na subwoofery marki Rel, które do takich zastosowań są skonstruowane.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

podaj proszę więcej szczegółów, przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie, jaka konfiguracja sprzętu (szczególnie jakie kolumny).

Pomieszczenia dwa, bo parę razy do roku z ważnych przyczyn wędruje po swoim mieszkaniu ze sprzętem i generalnie jest to problematyczny problem. Jedno ma prawie 22m2 i tu mi prawie wszystko zagra jak trzeba i bez suba. Drugie pomieszczenie prawie dwa razy większe i ciut wyższe(2,75m) bo blisko 36-38 m2 o słabej akustyce ze skłonnością do podbijania basu. Jednak każde kolumny które tu były w aspekcie reprodukcji basu trochę do życzenia zostawiały. Wiem, wiem wielkie jakieś na 20 centymetrowym woferze by dały radę, ale nie ma takiej opcji aby się z nimi potem cisnął do drugiego pokoju 22m, a może trzeba będzie i do trzeciego14m2. Stąd pomysł, aby w okresie gdy gram na salonach ;) to małym, ale szybkim subem trochę się wesprzeć. Kolumny docelowe to polski produkt od Studia 16 Hz. Minas Ano. Nie ma opcji aby mieć dwa zestawy stereo w obu pomieszczeniach. Sub o jakim myślę to raczej taki typowo do muzyki jeśli nie jest grzechem w ogóle o tym myśleć :) ;)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Kochani :) a to z doborem suba nie należało by iść tą drogą, aby był tego samego producenta co kolumny ? Tak se dywaguje aby ten bas miał tą samą barwę co z kolumn. Ma to sens ? REL, Valvoline ;) Nie KEF, JBL czy B&W jak już ?

Wiem, wiem, ale jestem w stanie wyskoczyć na suba tylko używanego absolutnie max do 2 kzł, a te od Studia 16Hz droższe raczej ;) Najchętniej 1500zl złociszy :)

Ktoś tam na alledrogo sprzedaje suba od firmy EPOS, szacun do tego producenta mam z ładne granie ich kolumn. Może powinienem nim się zainteresować tym modelem z serii M SUB.

Witam. Chciałbym się podłączyć do tematu. Poszukuję subwoofera w cenie ok. 2000 - 2500 zł do muzyki i KD. Będzie to grało z kolumnami ATC SCM 7, w pomieszczeniu ok. 25 m.kw. ( wysokość 3 m.). Zastanawiam się nad REL T5, ale nie wiem czy nie będzie za słaby. Jak macie inne propozycję to będę wdzięczny. Dziękuję za porady.

T5 to jest malenstwo i to jeszcze do takiego metrazu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest konkret sub wyjdzie Cie 2500zl sam go mialem za taka kase nic nowego lepszego nie znajdziesz i tego T5 wystrzeli Ci w kosmos :)

dodam jeszcze, ze na angielskich forach mozna takiego wytargac z drugiej reki niemal za polowe tej sumy i malo chyba kto wie, ze BK produkowalo wczesnego REL-a :)

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.