Skocz do zawartości
IGNORED

DSD vs. PCM - Ring wolny, pierwsze starcie ...

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widzę że DAC jest z przetwornikiem sigma delta to już omijam go z daleka bo szkoda czasu na słuchanie.

Metronome jest oparty o delta/sigma i jakos calkiem dobrze gra, ja tez robie DAC-a na delta/sigma, to nie delta/sigma jest problemem.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Poświęciłem pół życia na rozpracowanie własności techniki cyfrowej, nie bez efektu.

Czy możemy poznać te efekty? ( choćby jeden w namacalnej postaci)

Będzie mijał czas, będę obecny na forum i Kolega będzie wobec techniki cyfrowej ciągle w tym samym miejscu, w miejscu niepewności, czy to już jest to czy nie.

Założymy się?

Kto wynik zweryfikuje?

pozostane sceptyczny wobec 35 letniego hiendu, jesli kolega pozwoli.

Whisky i niektore wina moge latwiej zaakcepotwac.

+1000

:)

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Czy możemy poznać te efekty? ( choćby jeden w namacalnej postaci)

Harpia nie wygłupiaj się przecież doskonale wiesz, że o żadnych efektach niczego się nie dowiesz bo po prostu ich nie ma, nie istnieją sa tylko wytworem sfrustowanej wyobraźni kolegi 747.

Proszę Państwa

Jesteśmy na publicznym forum to dyskutujmy, a nie licytujmy się na to, co kto nie potrafi.

Kolega Stary Audiofil atakowany tu za formułę swoich wpisów, pokazał niedawno wszystkim jak może grać system, relacja w temacie AS 2014 jest do odczytania, czy to Szanownych Kolegów niczego nie uczy?

Ci z Państwa, którzy posiadają realną i prawdziwą wiedzę, muszą wyczuć własności osoby piszącej dane treści, jeśli to nie następuje, komunikacja na technicznym poziomie jest niemożliwa, pozostaje forma ad personam jak to czynicie wobec mnie.

Nie mam czasu na puste jałowe dyskusje, mam tylko nadzieję, że przybliżam nieudolnie kilka spraw czy aspektów i ktoś kto to czyta, znajduje się bliżej wyjaśnienia nurtujących go zagadnień.

Jeszcze nie zdarzyło się, żeby ktoś przedstawił dowód, na moje tu mijanie się z rzeczywistością.

Czy na wystawie AudioShow, na przykład 2013 jakiekolwiek źródło cyfrowe dominowało nad najlepszym tam obecnym źródłem analogowym?

Nie.

Pisał to osobiście tu do Was Kolega Stasiop.

Czy w tym roku było inaczej?

Za rok, dwa trzy i dziesięć będzie tak samo.

Przyjmijcie to, gdyż nie jest to żaden mój wymysł, lecz stan techniki.

Moja skromna osoba podaje to Wam, audiofilom, aby w ten sposób pomóc wielu osobom w zestawieniu oczekiwań z realnością oszczędzając w ten sposób rozczarowań i nietrafnych decyzji w tym finansowych.

Wydawałoby się że należy się za to odrobina wdzięczności i szacunku, za wielką wykonaną pracę, pozwalającą na stwierdzenia kategoryczne.

Dźwięk z CD to dźwięk z kondensatora, proszę dla własnego dobrze pojętego interesu wbić to sobie do głowy, jeśli kondensator nie dysponuje energią jaka jest wymagana przez aplikację do zapewnienia działania zgodnie z zamierzeniami konstrukcji, to układ nie będzie miał w ogóle możliwości działać !

To jest Waszym wąskim gardłem w całej technice CD czy innej cyfrowej, zakładając oczywiście wszystkie inne poprawności i wykonanie zgodnie z kanonami sztuki.

Oczywiście są całe szeregi problemów i zagadnień, które należałoby krok po kroku rozpatrzyć, przykład z magazynem energii jest obrazowy, dlatego przytoczyłem i tak tylko w uproszczonej formie z oczywistych względów.

Przetwarzanie D/A wymaga posiadania elementu, na którym odłoży się najbardziej liniowo jak tylko się da w całym spektrum dynamiki cały sygnał elektryczny po konwersji.

To jest najważniejsze miejsce urządzenia, według porządku ustalonego na tym elemencie, nastąpi dalsze wzmocnienie prądowe, doprowadzające sygnał do parametrów niskoimpedancyjnych w paśmie audio, do portów wyjściowych.

Tu jest miejsce na prawdziwy realny postęp, ogromny, wręcz niewyobrażalny, ktoś mógłby powiedzieć, że zakończony sukcesem aspektami przewyższający jakość źródła analogowego, gdyż przetwarzanie elektromagnetyczne nie jest wolne od wad strukturalnych, histerezy, prądów wirowych czy strat w przewodnikach na poziomie atomowym np w ciągłości transmisji.

Jest w rzeczywistości tak, że odpowiednimi działaniami, można na przemian windować jakość cyfrową bądź analogową, zamieniając przewagi jednego systemu nad drugim, w zależności od stopnia zaawansowania użytych rozwiązań i zaangażowanych środków.

Jednak to system cyfrowy goni systemy analogowe, nie odwrotnie, i tego nie zmienimy już nigdy, gdyż fizyka z swymi prawami nam na to nie pozwoli.

Tak, ma kolega rację.Tak samo jest w motoryzacji. Samochody tylko gonią wozy konne, ponieważ samochody używamy nieco ponad 100 lat, a wozy konne kilkanaście tysięcy lat! W tej sytuacji wozy konne nadal są odnośnikiem… :-)

Wydaje się, że żaden przymiotnik do wyobraźni kolegi 747 jest niepotrzebny, wręcz obraźliwy dla tego pojęcia. Chodzi o wyobraźnię w czystej postaci (naszych braci).

.Tak samo jest w motoryzacji

Aby wynaleźć koło wystarczało człowiekowi spojrzeć w niebo, koła nie poprawiono do dziś, ciągle jest tak samo okrągłe, nawet dziś produkowane motocykle poruszają się dzięki nim.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Wydano serię zabawnych książeczek: Jak blefować z głową.

Widziałem

Jazz-Jak blefować z głową.

Filozofia-Jak blefować z głową.

Prawdopodobnie wydano także:

Audio-Jak blefować z głową. :)

Aby wynaleźć koło wystarczało człowiekowi spojrzeć w niebo, koła nie poprawiono do dziś, ciągle jest tak samo okrągłe, nawet dziś produkowane motocykle poruszają się dzięki nim.

To mało kół kolega widział. Rzeczywiście nadal jest okrągłe ale okazuje się, że....nie jest już potrzebne tak bardzo jak kiedyś. Możemy latać. A co do kół to mogę co nieco o nich powiedzieć. I tych samochodowych i tych motocyklowych. Bardzo się zmieniły przez 100 lat.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

i nie tylko.

p.s. tylko błagam nie pisz, że ma koła w silniku i innych mechanizmach bo wkleję szybowiec Lilienthala albo jakiś balon ( nie okrągły ) :)

post-13845-0-97584900-1416698019_thumb.jpg

Ptok.

Dopiero TV 4xHD osiąga poziom filmu na KLISZY 24x36mm. Noooo faktycznie postęp. Szkoda, że nie ma jakiegoś nośnika, coby uniósł tyle info. Jakiś słoik z pamięcią by się zdał- kilogramowy najlepiej. Lepsze to niż klisza?

Ale to tylko taka dygresja nie mająca nic wspólnego z wojną formatów

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Co lata bez koła?

Twój trolling i lamerstwo na tym forum?! .:)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Można okablować zespół głośnikowy, przewodami tylko i wyłącznie do tego celu zoptymalizowanymi.

Może można. Chodziło jednak o to abyś to pokazał.

Albo coś innego. Może być małe, malutkie, tyciusieńkie.

Byle by było Twojego pomysłu i dobrze działało.

p.s. pamiętam Twój pomysł z kablami równej długości od zacisków do każdego z głośników.

Wolał bym tego publicznie nie oceniać.

Wolał bym tego publicznie nie oceniać.

Połączenie równej długości przewodami to uniwersalne rozwiązanie szeroko pasmowe, bez indywidualizacji cech okablowania w stosunku do konkretnych głośników.

Można okablowaniem pomóc zestawowi w dopełnieniu funkcji zwrotnicy, czyli w uprzywilejowaniu transmisji w stosunku do zakresu pasma w jakim pracuje dany głośnik.

To kwestia koncepcji, wydaje się jednak że w sytuacji jednorodnych głośników, zaprojektowanych do ścisłej współpracy pierwsze rozwiązanie jest właściwsze, natomiast, kiedy głośniki dobrane są w innym trybie, bardziej dowolnym, pewne cechy harmonii i tak nie wystąpią, to w tym wypadku drugie rozwiązanie nadaje się również do zastosowania.

Oczywiście są warunki doboru typów metalurgii, to dość skomplikowane zagadnienie.

Chodziło jednak o to abyś to pokazał.

Nie pokazuje się innowacji publicznie, ot tak sobie na życzenie.

Nie jestem tu w celach komercyjnych.

W hi end nie działa się też pod presją.

5 albo 10 lat sprawdza się rozwiązanie, czy nie jest jakimś widzi mi się, ślepą uliczką, czy tylko przesunięciem jednej grupy parametrów na korzyść czy niekorzyść innej, czy i jak współpracuje z urządzeniami wykonanymi w całym spektrum danych technologii etc.

Po latach posiada się bazę odniesień pozwalającą ten czas testów skracać.

Może można.

Bardzo wiele można.

Twój pomysł z kablami równej długości od zacisków do każdego z głośników.

To nie mój pomysł, nie zajmuję się banalnymi oczywistościami, czy rozwiązaniami, na które może wpaść przez przypadek każdy, komu przyjdzie do głowy zajmować się w życiu daną dziedziną.

Zbudowałem podstawę teoretyczną do działania na gruncie zjawisk fizycznych jeszcze nie uznanych przez naukę jako stan wiedzy.

Metronome jest oparty o delta/sigma i jakos calkiem dobrze gra, ja tez robie DAC-a na delta/sigma, to nie delta/sigma jest problemem.

Wiem to Ty ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A czy Ty kolego rozumiesz jak działaja układy scalone, bramki logiczne i jakie są szybkie w rzeczywistosci bo nie tlko ja ale i każdy rozumny człowiek doskonale rozumie, że po prostu bujasz w obłokach i kompletnie nie masz pojęcia jak poważne bzdury tu wypisujesz, a wszelkie próby zmuszenia Cię do bardziej konkretnego określenia jakie w szczególności są np. ograniczenia tychże układów scalonych które są przyczyną nieprawidłowego ich działania spełzają na bezsensownych odpowiedziach iż to ich błędy strukturalne są wszystkiemu winne.

Co dziwniejsze jesteś chyba jedyną osobą która dostrzega owe błędy strukturalne bo jakoś od dobrych trzydziestu lat z okładem na świecie owe niemogące działać układy scalone jednak działają i choć nie wiem jak byś się starał temu przeciwstawić to jednak (z pewnymi wyjątkami) ludzkość porzuciła ten cały analogowy złom i stosuje źródła zdigitalizowane.

No ale pozostaje Ci możliwość przejścia na zupełny analog pozbawiony zupełnie prądu, mam na myśli patefon Edisona wraz z zapasem płyt woskowych (czy też wałków, mniejsza o to).

Plusik za odpór. Mega, hiper, ultra puste wywody muszą być pokazywane palcem.

????

Zbudowałem podstawę teoretyczną do działania na gruncie zjawisk fizycznych jeszcze nie uznanych przez naukę jako stan wiedzy.

Wow!

A nie lepiej było się wyspać????

Dopiero TV 4xHD osiąga poziom filmu na KLISZY 24x36mm. Noooo faktycznie postęp. Szkoda, że nie ma jakiegoś nośnika, coby uniósł tyle info. Jakiś słoik z pamięcią by się zdał- kilogramowy najlepiej. Lepsze to niż klisza?

Przecież filmy kinowe, są od stosunkowo dawna kręcone kamerami cyfrowymi właśnie gdzieś w okolicach rozdzielczości 4K i z tego co pamiętam materiał rejestrowany jest na HDD. Nawet jeśli rozdzielczość kliszy jest identyczna, to i tak filmy z tych kamer mają choćby mniejsze szumy ("ziarno"). ... a już nie wiem, czy nie przeszli niedawno na 8K.

Kolejna sprawa, że dawne kamery nie były w stanie rejestrować obrazu z tak wysokim FPS jak obecne ... np. Sony PMW-F55 może nagrywać częstotliwością niemal 60 FPS ... a nie jak "filmowe kliszówki" 24 FPS.

Przecież filmy kinowe, są od stosunkowo dawna kręcone kamerami cyfrowymi właśnie gdzieś w okolicach rozdzielczości 4K i z tego co pamiętam materiał rejestrowany jest na HDD. Nawet jeśli rozdzielczość kliszy jest identyczna, to i tak filmy z tych kamer mają choćby mniejsze szumy ("ziarno"). ... a już nie wiem, czy nie przeszli niedawno na 8K.

Kolejna sprawa, że dawne kamery nie były w stanie rejestrować obrazu z tak wysokim FPS jak obecne ... np. Sony PMW-F55 może nagrywać częstotliwością niemal 60 FPS ... a nie jak "filmowe kliszówki" 24 FPS.

Problem jak zwykle polega na przekazywaniu danych dalej , co z tego ze kamerka jest full wypas jak po drodze idzie to kompresją na dodatek stratną.

Na AS pokaz rzutnika 4K firmy SIM2 był sygnałem że da radę zrobić.Teraz pytanie kto to zrobi, kiedy, za ile i dla czego tak drogo!

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Co lata bez koła?

Drogi 747 bez kół latają wszystkie ptaki, owady a nawet niektóre ssaki a wśród nich (ssaki) są także osobniki stosujące do orientacji w przestrzeni echolokację ultradźwiękową i zapewniam Cię, że żadna z wymienionych grup organizmów żywych o istnieniu koła czy też echolokacji nie ma najmniejszego pojęcia.

Drogi 747 bez kół latają wszystkie ptaki, owady a nawet niektóre ssaki a wśród nich (ssaki) są także osobniki stosujące do orientacji w przestrzeni echolokację ultradźwiękową i zapewniam Cię, że żadna z wymienionych grup organizmów żywych o istnieniu koła czy też echolokacji nie ma najmniejszego pojęcia.

I dla tego spora ilość z nich od czasu do czasu lata dookoła albo przynajmniej w elipsie ;)

Problem jak zwykle polega na przekazywaniu danych dalej , co z tego ze kamerka jest full wypas jak po drodze idzie to kompresją na dodatek stratną.

Gdyby była kompresja bezstratna, to nie byłoby jakichkolwiek strat (więc nie wiem skąd to wtrącenie "na dodatek"). Nie mniej jednak jeśli stratna kompresja nie jest za bardzo stratna (stosunkowo wysoki bitrate, przy np. wydajnym kompresorze HEVC), to i tak obraz będzie wyglądał lepiej niż z kamer analogowych.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.