Skocz do zawartości
IGNORED

Leedh E2 - ciekawe glosniki

saku

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem okazje niedawno po raz drugi posluchac tej konstrukcji.

Wbrew pozorom to "cos" naprawde swietnie brzmi. Zero ostrosci, doskonala selektywnosc.

W tych niewielkich tubach (nieco ponad 5cm srednicy) ukryte sa membrany, ktore pracuja na bardzo duzych stopniach wychylenia. Podobno konstrukcja pozwala na wyjatkowo male znieksztalcenia.

Osobiscie nigdy bym tego nie wstawil do pokoju, bo wyglad nieco odrzuca. Ale podobno znajduja kupcow.

Cena to ok. 16tys euro, do tego mozna dokupic moduly basowe (pare tys euro wiecej...).

4SGmH0z.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/115950-leedh-e2-ciekawe-glosniki/

Rzeczywiscie patykowaty dziwolag, ale pewnie bys sie zdziwil co z tych malenstw sie wydobywa :)

Dodam, ze w znanym pismie na rynku francuskim 'Haute Fidelite' otrzymaly najwyzsza rekomendacje 'Reference'.

Sly, czekaj, czekaj, zaraz się okaże, że do prawidłowego napędzenia tych konstrukcji, potrzeba wzmaka o DF=100 000 ;)... oraz ze ich producent daje gwarancje na tylko 3000h pracy membran, bo sie szybko zuzywaja...w przeciagu tez postawic nie mozna, bo sie przewrócą...trudny i wymagający ten hi-end!

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mialem okazje niedawno po raz drugi posluchac tej konstrukcji.

Wbrew pozorom to "cos" naprawde swietnie brzmi. Zero ostrosci, doskonala selektywnosc.

W tych niewielkich tubach (nieco ponad 5cm srednicy) ukryte sa membrany, ktore pracuja na bardzo duzych stopniach wychylenia. Podobno konstrukcja pozwala na wyjatkowo male znieksztalcenia.

Osobiscie nigdy bym tego nie wstawil do pokoju, bo wyglad nieco odrzuca. Ale podobno znajduja kupcow.

Cena to ok. 16tys euro, do tego mozna dokupic moduly basowe (pare tys euro wiecej...).

4SGmH0z.jpg

W jakim miejscu miałeś okazję posłuchać tych kolumn? Gdzieś w Polsce?

Ja natknąłem się na nie podczas przeglądania publikacji na temat Devialeta.

Te kolumny otrzymały wszelkie możliwe wyróżnienia we francuskiej prasie. W tym od przeznaczonego dla melomanów miesięcznika Diapason D'Or, który nie promuje zwykle drogich urządzeń. No i zaliczono je do 10 najlepszych zestawów 2012 roku w słynnym japońskim Stereo Sound.

To nie jest konstrukcja domorosłego pasjonata z garażu na wsi tylko wynik wielu doświadczeń i nowych koncepcji technologicznych. Jak ktoś zna angielski i ma trochę czasu to warto poczytać tekst znajdujący się pod poniższym linkiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W jakim miejscu miałeś okazję posłuchać tych kolumn? Gdzieś w Polsce?

Nie, sluchalem ich podczas prezentacji na paryskim salonie Hi-Fi. 2 lata temu nieco dluzej, w tym roku niestety dosc krotko. Chyba nie maja nawet dystrybucji w Polsce...

Nie, sluchalem ich podczas prezentacji na paryskim salonie Hi-Fi. 2 lata temu nieco dluzej, w tym roku niestety dosc krotko. Chyba nie maja nawet dystrybucji w Polsce...

No tak w Paryżu to się da posłuchać i w jakimś salonie spezedaży zapewne...

Pamiętasz moze z czym grały?

Pamiętasz moze z czym grały?

Gralo to z zestawem 3D Lab, monobloki Millenium i jakis odtwarzacz CD tej samej marki.

Swoja droga swietnie gral Devialet 400 (zmostkowane 200 o ile sie nie myle) z B&W 800D. Moze nie tyle przekonalem sie do Devialeta co do B&W (mialem zle skojarzenia z ta marka, ale widze, ze wszytko co zle nie dotyczy serii Diamond).

Jak coś jest dobrze opisane, szczególnie we francuskiej prasie to na niektórych musi zrobić wrażenie... :-)

Tak się złożyło, iż znajomość kilku języków umożliwia mi czytanie czegoś więcej niż Głos Wielkopolski ;-)

To dopiero robi wrażenie. A Głosu to już od dawna nikt nie czyta. Jesteś nieco spóźniony... :-) a ja kiedyś w USA czytałem w gazecie, że Francuzi to lenie i tchórze. Kolega w niemieckiej wyczytał, że narodowa flaga Włochów to cała biała. W rosyjskiej prasie są artykuły o tym jak Polska szkoli armię do wojny z Rosją i że właśnie przez Polskę Ukraina straciła Krym. I tak myśle co w związku z tym?

Gralo to z zestawem 3D Lab, monobloki Millenium i jakis odtwarzacz CD tej samej marki.

3D Lab? To ta marka jeszcze istnieje?

W każdym razie było to 100% de son français...

Napisz może trochę o tym paryskim Audio Show... jakie masz wrażenia? Dużo wystawców? Ciekawe brzmienia udało im się uzyskać?

A Głosu to już od dawna nikt nie czyta. Jesteś nieco spóźniony... :-)

Sorry...zapomniałem, że w Poznaniu mieszkają ludzie nie lubiący wydawać pieniędzy...jak ma się internet to po co kupować gazety?

Napisz może trochę o tym paryskim Audio Show... jakie masz wrażenia? Dużo wystawców? Ciekawe brzmienia udało im się uzyskać?

Nie jest to tak duza impreza jak w Warszawie, raptem 3 pietra z salami konferencyjnymi w hotelu Marriott. Ale warunki do sluchania mimo wszystko lepsze niz w stolicy, mozna trafic na sale niemal puste - dla przykladu spedzilem blisko godzine z KEF Blade 2 i... z 3 innymi osobami na pokladzie :) W innych salach mniej rozowo (ledwo dopchalem sie do Fostexa, cholera wie dlaczego takie tlumy).

Jak zwykle Rockport robi super wrazenie (model Atria + elektronika Gryphona), swietny byl TAD Compact Reference 1 (z firmowa elektronika). Bardzo ciekawa nowa marka francuska AudioNec, nietypowa konstrukcja i naprawde bardzo dobry dzwiek.

Davis wystawil nowa serie HD, jak dla mnie za ta cene to rewelacja.

Wszyscy zachwycali sie Living Voice z elektronika Jadis, ja nie widzialem w tym nic specjalnego po 2 krotkich wizytach. Byly obecne tez szwedzkie olbrzymy Marten Supreme Coltrane 2, ale nie zachwycily. Poza tym troche egzotyki lokalnej (Kelinac, Athom, elektronika Neodio itp).

Devialet co roku nie zachwyca (lekka porazka z Magico w zeszlym roku) ale tym razem z B&W gralo to jak dla mnie swietnie (zreszta Devialet robi chyba blad ustawiajac w jednym pomieszczeniu kacik odsluchowy i kacik prezentujacy bebechy urzadzen - skutek taki, ze podczas sluchania zazwyczaj trwaja gorace dyskusje z konstruktorami tuz za plecami).

Nie jest to tak duza impreza jak w Warszawie, raptem 3 pietra z salami konferencyjnymi w hotelu Marriott. Ale warunki do sluchania mimo wszystko lepsze niz w stolicy, mozna trafic na sale niemal puste - dla przykladu spedzilem blisko godzine z KEF Blade 2 i... z 3 innymi osobami na pokladzie :) W innych salach mniej rozowo (ledwo dopchalem sie do Fostexa, cholera wie dlaczego takie tlumy).

Jak zwykle Rockport robi super wrazenie (model Atria + elektronika Gryphona), swietny byl TAD Compact Reference 1 (z firmowa elektronika). Bardzo ciekawa nowa marka francuska AudioNec, nietypowa konstrukcja i naprawde bardzo dobry dzwiek.

Davis wystawil nowa serie HD, jak dla mnie za ta cene to rewelacja.

Wszyscy zachwycali sie Living Voice z elektronika Jadis, ja nie widzialem w tym nic specjalnego po 2 krotkich wizytach. Byly obecne tez szwedzkie olbrzymy Marten Supreme Coltrane 2, ale nie zachwycily. Poza tym troche egzotyki lokalnej (Kelinac, Athom, elektronika Neodio itp).

Devialet co roku nie zachwyca (lekka porazka z Magico w zeszlym roku) ale tym razem z B&W gralo to jak dla mnie swietnie (zreszta Devialet robi chyba blad ustawiajac w jednym pomieszczeniu kacik odsluchowy i kacik prezentujacy bebechy urzadzen - skutek taki, ze podczas sluchania zazwyczaj trwaja gorace dyskusje z konstruktorami tuz za plecami).

Dzięki za opinie.

Ten hotel jest gdzieś w centrum Paryża czy na obrzeżach? Impreza odbywa się w weekend? Pamiętasz może ile kosztuje wejściówka? Czy zwiedzających jest sporo?

He,he, tak już mamy panowie że co poniektórzy jednoczą się bardziej niż jest to konieczne z produktem który zawładnął

ich sercem. Tak jak Moreno polubił francuskiego Devialeta , podobnie zresztą jak Milimetr Jadis tak siłą rzeczy

wszystko co francuskie staje się bardziej lepsze od produktów spod innej flagi. Potwierdzeniem moich słów niech będzie przykład osoby z kręgu rodziny która dostała pracę w firmie francuskiej. Od tego czasu zaczął jeżdzić tylko francuskimi wozami które jak wiadomo lubiły się często psuć i popijać francuskie wina. To że był częstym gościem w stacjach obsługi

które nie potrafiły serwisować francuskie wynalazki i to ze popijał wina z zawartością glikolu zupełnie mu nie przeszkadzało

- wręcz przeciwnie był dumny z tego co Made in France.

Potwierdzeniem moich słów niech będzie przykład osoby z kręgu rodziny która dostała pracę w firmie francuskiej. Od tego czasu zaczął jeżdzić tylko francuskimi wozami które jak wiadomo lubiły się często psuć i popijać francuskie wina. To że był częstym gościem w stacjach obsługi

które nie potrafiły serwisować francuskie wynalazki i to ze popijał wina z zawartością glikolu zupełnie mu nie przeszkadzało

- wręcz przeciwnie był dumny z tego co Made in France.

Współczuję towarzystwa takiej osoby.

Jak akurat mam dość międzynarodowy gust...

Samochody wolę niemieckie, jedzenie włoskie (kuchnia toskańska), wino z regionu Veneto, ale i lubię kilkunastoletnią szkocką, no i preferuję z kolumn Sonus Fabera z trochę starszych roczników np. 2007.

Natomiast pomimo lekkiej niechęci do Francuzów to samą Francję cenię za podejście do tematu kultury muzycznej, doceniam za liczne nieduże wytwórnie płytowe specjalizujące się w muzyce dawnej, renesansowej i barokowej, za snobizm na muzykę poważną, za lokalne festiwale muzyki klasycznej sponsorowane przez gminy i francuskie firmy. W tej chwili nigdzie w Europie nie ma tak dobrej oferty dla miłośnika muzyki dawnej i barokowej jak we Francji.

No i cenię ich za prasę przeznaczoną dla melomanów. Diapason D'Or jest dużo ciekawszą lekturą od Gramophone i co najważniejsze potrafią w nim recenzować płyty z całej Europy, nawet z malutkich polskich wytwórni.

Polska jest krajem 36 milionowym, a nie mamy ani jednego wysokonakładowego miesięcznika traktującego o muzyce poważnej. Były próby stworzenia takich tytułów ale wszystkie zakończyły się fiaskiem. Szkoda gadać...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Samochody wolę niemieckie, jedzenie włoskie (kuchnia toskańska), wino z regionu Veneto, ale i lubię kilkunastoletnią szkocką, a kolumny Sonus Fabera z rocznika 2007.

Kurcze , ja mam identyczne preferencje .... no może z wyjątkiem kolumn ;)

A jakie wino z tego regionu polecasz?

Bo moje ulubione to : "Amarone della valpolicella riserva 2007 zenato".

Palce lizać ;)

Kurcze , ja mam identyczne preferencje .... no może z wyjątkiem kolumn ;)

A jakie wino z tego regionu polecasz?

Bo moje ulubione to : "Amarone della valpolicella riserva 2007 zenato".

Palce lizać ;)

Amarone...Ta ,,technologia" miażdży konkurecję;-)

Od święta to faktycznie Zenato 'Sergio Zenato' Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG

RiservaAmarone.jpg

A ja tylko wóda, kielbasa i grube baby

life sucks

Weź pożyczkę w Providencie i odmień swoje życie;-)

Ten hotel jest gdzieś w centrum Paryża czy na obrzeżach? Impreza odbywa się w weekend? Pamiętasz może ile kosztuje wejściówka? Czy zwiedzających jest sporo?

W XIV dzielnicy - mozna powiedziec, ze to wlasciwie centrum. Weekend, wejsciowka jest dolaczana "darmowo" do czasopisma Haute Fidelite, pisze w cudzyslowie bo sam magazyn kosztuje 5,8 euro:) Ludzi w sumie sporo, ale nie na tyle, zeby tworzyly sie kolejki przed wejsciem jak w Warszawie.

W XIV dzielnicy - mozna powiedziec, ze to wlasciwie centrum. Weekend, wejsciowka jest dolaczana "darmowo" do czasopisma Haute Fidelite, pisze w cudzyslowie bo sam magazyn kosztuje 5,8 euro:) Ludzi w sumie sporo, ale nie na tyle, zeby tworzyly sie kolejki przed wejsciem jak w Warszawie.

Sprytni Ci Francuzi. Wiadomo, że ludzie w Paryżu oszczędni to dają gratis do pisma...

No a w Wawie biorą 6 Euro za wejście i tylko katalog dostaniesz;-)

Może u nas pisma audiofilskie się postarają i dogadają z Panem AM?

Właśnie przeczytałem, że jeszcze na ten darmowy bilecik wejściowy można było wygrać Accu 260! i masę innych drobnostek...

Cable HP Analysis Plus Black Mesch Oval 12

Valeur : 302 euros (deux fois 3 mètres)

Stillpoints Ultra Mini

Valeur : 400 euros (lot de 3)

Ifi Audio DAC IDSD Nano

Valeur : 189 euros

Cable secteur EX002

Valeur : 99 euros

10 CD import Japon

jazz et classique remasterisés

Valeur : 250 euros

Ampli casque/preampli DAC

Atoll HD100

Valeur : 600 euros

Intégré DAC Nad D3020

Valeur : 549 euros

Hegel Super DAC

Valeur : 300 euros

Enceinte Kelinac 111G

Valeur : 1000 euros

Enceinte Davis Matisse 3D

Valeur : 800 euros

Filtre secteur EX001

Valeur : 349 euros

Ampli intégré Micromega MYAMP

Valeur : 499 euros

Cable Purist Audio Design

Genesis

Valeur : 450 euros

Dam znac jak cos wygram:) Najchetniej zgarnalbym ten zestaw 10 plyt.

Swoja droga pamietam jak polskie "Audio" organizowalo konkursy z kosmicznymi jak na tamte czasy nagrodami (mozna bylo wygrac miedzy innymi kolumny Dali Evidence, od groma wzmacniaczy, CDekow itp.). Spedzalem cale dnie na wyszukiwaniu odpowiedzi na pytania konkursowe, no niestety kicha z tego wychodzila :)

Dam znac jak cos wygram:) Najchetniej zgarnalbym ten zestaw 10 plyt.

Swoja droga pamietam jak polskie "Audio" organizowalo konkursy z kosmicznymi jak na tamte czasy nagrodami (mozna bylo wygrac miedzy innymi kolumny Dali Evidence, od groma wzmacniaczy, CDekow itp.). Spedzalem cale dnie na wyszukiwaniu odpowiedzi na pytania konkursowe, no niestety kicha z tego wychodzila :)

Złote czasy ,,Audio"... dziś coraz cieńsze i kona powoli...

A ja tylko wóda, kielbasa i grube baby

life sucks

My tu nie pasujemy. Pierogi, ogórki kiszone, rybka z pieca to chyba za niska liga dla kolegów. Ale poczytać miło.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Wracając do tytułowych głośników.

Nie słyszałem ich.

Technicznie , nie przekonują mnie ale wyobrażam sobie, że mogą mieć w pewnych aspektach sporo zalet.

Podobnie było z Avalon Symbol.

Chciałbym jednak wspomnieć mój kontakt z firmą Leedh.

Około roku 2000 słyszałem na wystawie w Mediolanie kolumny Leedh Nazca.

Wtedy wywarły na mnie niesamowite wrażenie.

Wszedłem do ich pokoju i oniemiałem. Dźwięk na absolutnie najwyższym poziomie.

Wszystkie przetworniki Audax.

Najciekawsza była owalna złocona kopułka piezo.

Zresztą później zostały nagrodzone przez zwiedzających tytułem "Dzwięk Wystawy".

post-13845-0-77071500-1416660979_thumb.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.