Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sub do 1000 zł?

kamilowaty

Rekomendowane odpowiedzi

Sub z dobrym napędem się sprawdzi, mam rxv771 i te ampkitunery mocą nie grzesza niestety więc pomimo dobrych i mocnych kokumn nie ma ich co napedzic. Pomieszczenie mam ciut większe i mi bardzo dobrze sprawował się sub w oz niż br ale jak kolega zauważył tu trzeba z ustawieniem powalczyć

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Sub z dobrym napędem się sprawdzi, mam rxv771 i te ampkitunery mocą nie grzesza niestety więc pomimo dobrych i mocnych kokumn nie ma ich co napedzic.

Ale brak basu nie wskazuje na brak mocy tylko na brak równowagi tonalnej.

Brak mocy objawia się raczej kiepską jakością basu a nie brakiem jego ilości.

Ja bym najpierw pobawił się ustawieniami w amplitunerze. Może da się podbić. Nic nie kosztuje dlatego najpierw bym spróbował. Nie znam tego amplitunera ale dobrym pomysłem jest wykorzystanie bi ampingu jeżeli ten amplituner ma taką opcję. Sprawdź czy przypadkiem nie masz basu przekierowanego na wyjście subwoofera. Nowoczesne wzmacniacze mają automatyczną konfigurację głośników ale być może coś namieszałeś w ustawieniach.

Ale oczywiście kupno subwoofera to jak najbardziej dobry pomysł. Odciąża końcówki mocy kanałów przednich, zmniejsza zniekształcenia intermodulacyjne.

Zastanów się czy nie lepiej zrobić samemu. Za 1000 złotych kupisz przyzwoity Subwoofer ale zrobisz subwoofer High End'owy n.p. na głośnikach Scan Speaka.

Sub z dobrym napędem się sprawdzi, mam rxv771 i te ampkitunery mocą nie grzesza niestety więc pomimo dobrych i mocnych kokumn nie ma ich co napedzic. Pomieszczenie mam ciut większe i mi bardzo dobrze sprawował się sub w oz niż br ale jak kolega zauważył tu trzeba z ustawieniem powalczyć

Tylko co przestawić? Odcięcie?

Ale oczywiście kupno subwoofera to jak najbardziej dobry pomysł. Odciąża końcówki mocy kanałów przednich, zmniejsza zniekształcenia intermodulacyjne.

Zastanów się czy nie lepiej zrobić samemu. Za 1000 złotych kupisz przyzwoity Subwoofer ale zrobisz subwoofer High End'owy n.p. na głośnikach Scan Speaka.

A jakieś propozycje subwooferów? Może i bym zrobił tylko jak? Są jakieś poradniki?

Tzn bardziej mi chodziło o to że sam amplituner do głośników, a podłączenie osobnych koncowek mocy i tu mi gra lepiej, ale poprzedni rxv1400 z tymi samymi głośnikami i końcówkami grał pełniej i lepiej. A z basem to w ustawieniach trzeba trochę a najbardziej w ustawieniach i miejscu odsłuchu

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

A jakieś propozycje subwooferów? Może i bym zrobił tylko jak? Są jakieś poradniki?

Załóż temat na DIY. Tam ci doradzą.

Tu masz n.p. głośnik za 780 złotych. Mechaniczne wychylenie p-p prawie 6 cm i to przy 30 cm średnicy i to tylko w 60 litrach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz to napędzić dowolnym wzmacniaczem bo i tak dzielił będzie ci amplituner i zwrotnicy nie potrzebujesz. Oczywiście najlepiej do tego mieć jakiś wzmacniacz z kopytem. Owszem można kupić polecany przez akustyka ale wtedy nie zmieścisz się w budżecie. Najlepiej poszukać czegoś większej mocy w klasie D. Dużo jest tego na Ebay'u.

Ukryta Zawartość

Tu znalazłem ci odpowiedni wzmacniacz do tego w atrakcyjnej cenie. Ale do tego głośnika spokojnie można dać coś większego. Jeszcze odpowiedni transformator do tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu znalazłem ci odpowiedni wzmacniacz do tego w atrakcyjnej cenie. Ale do tego głośnika spokojnie można dać coś większego. Jeszcze odpowiedni transformator do tego.

Ukryta Zawartość

Dzięki:) a coś z polskich stron? Podłączyłem kolumny w bi-amp. Amplituner ustawił odcięcie na 80hz tak powinno być?

Ukryta Zawartość

Jak nie masz subwoofera to nie.

Nie mam. Chciałbym jakiś kupić, doradziłeś zrobienie suba ale nie wiem czy dam rade, nie znam się na tym. Mógłbyś podać jakieś propozycje subów? To na ile powinienem ustawić odcięcie skoro nie mam suba?

Nie mam. Chciałbym jakiś kupić, doradziłeś zrobienie suba ale nie wiem czy dam rade, nie znam się na tym. Mógłbyś podać jakieś propozycje subów? To na ile powinienem ustawić odcięcie skoro nie mam suba?

Jak nie masz suba i masz ustawienie odcięcie na 80Hz to nie dziwota że nie masz basu. Przestaw w amplitunerze na brak odcięcia. Powinien pojawić się bas.

W ustawieniach amplitunera wylacz subwoofer, a glosniki przednie ustaw na Large.

Po takim zabiegu sygnal LFE bedzie kierowany do przednich kolumn, moim zdaniem basu powinno wystarczyc. Ja po zakupie Dynavoice M85 (sa w nich po dwa woofery o srednicy 20cm) wynioslem suba (JBL e250p) z salonu, bo nic juz od siebie nie wnosil.

Ale ja ustawienia mam zrobione manualnie a nie za pomoca mikrofonu.

Moje przednie kolumny sa podlaczone do amplitunera za pomoca bi-ampingu, moze to tez ma jakis wplyw na bas, a jest on naprawde potezny.

A moze zuc nam jakis rysunek pogladowy Twojego salonu, jak to masz tam ustawione, moze tu jest problem.

Pozdrawiam

W ustawieniach amplitunera wylacz subwoofer, a glosniki przednie ustaw na Large.

Po takim zabiegu sygnal LFE bedzie kierowany do przednich kolumn, moim zdaniem basu powinno wystarczyc. Ja po zakupie Dynavoice M85 (sa w nich po dwa woofery o srednicy 20cm) wynioslem suba (JBL e250p) z salonu, bo nic juz od siebie nie wnosil.

Ale ja ustawienia mam zrobione manualnie a nie za pomoca mikrofonu.

Moje przednie kolumny sa podlaczone do amplitunera za pomoca bi-ampingu, moze to tez ma jakis wplyw na bas, a jest on naprawde potezny.

A moze zuc nam jakis rysunek pogladowy Twojego salonu, jak to masz tam ustawione, moze tu jest problem.

Pozdrawiam

Kolumny podłączyłem w bi-amping. Fronty ustawione na large. Kalibrowane mikrofonem. No i dla mnie jest za cichy bas, nie wiem może w tych utworach tak jest. Kolumny frontowe stoją od siebie w odległości 140 cm. Pomiędzy jest szafka rtv. Kolumny mają trochę przestrzeni obok siebie.

Nie wiem czy kupiłeś ale ja od tygodnia mam sub TSW-90 v3 do zestawu Tonsil Siesta.

Na początku było słabo ale pokręciłem poziomem odcięcia w subie i ampli oraz poziomem sygnału wyjsciowego na sub z ampli.

Pomieszczenie pow. 30mkw a łupie aż miło.

Wystrzały w WoT są takie jak bym sam siedział w czołgu.

Chciałem Activa 250 a mam sub za pół jego ceny i jest bardzo ok.

Polecam.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.