Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo SUB-660

Danio986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam amplituner Onkyo 605 i do tego kolumny Jamo 628(5.0) rozszerzone o dodatkową parę takich samych satelitek do 7.0 i chciałem to rozszerzyć do systemu 7.1 więc zakupiłem subwoofer Jamo 660.

Moje pytanie brzmi czy powinienem to podłączyć przewodem RCA typu Y czy wystarczy pojedyńczy RCA?

Trochę odnośnie ustawień:

-Front na Full band ( dlatego że mam fronty z dużym 25cm głośnikiem niskotonowym który daje rade, Jamo 628 )

-center, surround i surround back odcięte na 80 Hz

-LPF of LFE ( tak to u mnie jest opisane) na 120 Hz

-Double Bass - off

-Zwrotnica na subwooferze rozkecona na maxa czyli według oznaczeń do 200 Hz

-Faza na 0

Podłączone na pojedyńczym RCA, sub rozkręcony na połowe, głośność na ampli standardowa na której zawsze oglądałem filmy zanim kupiłem subwoofer.

Testowałem na filmie w pętli A-B początkową scenę z matrixa rewolucje. Wrażenia jak najbardziej pozytywne, było eleganckie boom po całej podłodze ale bez przesadnego dudnienia i przeciągania czyli jak dla mnie ekstra.

Podłączone na rozdzielaczu RCA 1xF 2xM do wejść (L/LFE)/R IN i ten sam test, różnica była ale nie tak zauważalna jednak na pewno było ciut głośniej.

Natomiast przy testowaniu muzyki, tu już różnica była nieco bardziej słyszalna, zdecydowanie było głośniej na rozdzielaczu, może to jest spowodowane tym że muzyka jest rytmiczna i bass puka cały czas tak samo dlatego o wiele łatwiej jest usłyszeć tą różnice w muzyce niż w filmie bo wiadomo że w filmie co chwilę mamy do czynienia z innym dźwiękiem czyli z inną częstotliwością a być może w rzeczywistości różnica jest taka sama w obu przypadkach. Ciężko mi to stwierdzić po 2h testów.

Jedna rzecz która mi nie daję tylko spokoju to jest to delikatne buczenie kiedy robię pauze. Chodzi o to że na pojedyńczym RCA też występuje takie zjawisko lecz jest ono praktycznie niesłyszalne ( trzeba przystawić ucho do suba) a na rozdzielaczu RCA jest to już ciut głośniejsze, mówię ciut gdyż jest to bardzo ciche buczenie, może niektórzy by tego nie usłyszeli ale ja jednak słyszę i wcale nie muszę przystawiać ucha do suba(kiedy jest cisza w pokoju).

Chodzi mi o to czy mam się tym martwić i podłączyć jednak pojedyńczym RCA czy mogę takie zjawisko olać (jeśli mnie nie będzie wkurzać na dłuższą mete) i czy nie uszkodzę tym subwoofera a raczej wzmacniacza w nim wbudowanego.

I przy założeniu że takim podłączeniem nie uszkodzę suba to czy lepiej podłączyć 1xRCA i ustawić suba na połowę czy użyć rozdzielacza i ustawić ciut niżej np. na 1/3 dla takiego samego efektu.

Gdzieś wyczytałem że to może być głośnik dwucewkowy i kiedy podłączam jednym RCA głośnik gra tylko na 50% swojej mocy ale coś mi się w tą teorię nie chce wierzyć, czy ktoś może mi to jakoś ładnie potwierdzić lub zaprzeczyć ewentualnie podać odnośnik do jakiegoś rzetelnego źródła z takimi informacjami?

https://www.audiostereo.pl/topic/115921-jamo-sub-660/

Możesz podłączyć 1RCA - nie ma żadnej różnicy poza mniejszą czułością. Czasem to było istotne jeśli subwoofer miał problem z funkcją auto-on, z "wybudzaniem się".

Większe buczenie jest spowodowane wyższą głośnością, taki sam efekt będziesz miał z 1RCA + wyższa głośność subwoofera (no chyba że też sam kabel taki kiepski, więc tu też efekt podwójny buczenia)

https://www.audiostereo.pl/topic/115921-jamo-sub-660/#findComment-3291153

Możesz podłączyć 1RCA - nie ma żadnej różnicy poza mniejszą czułością. Czasem to było istotne jeśli subwoofer miał problem z funkcją auto-on, z "wybudzaniem się".

Większe buczenie jest spowodowane wyższą głośnością, taki sam efekt będziesz miał z 1RCA + wyższa głośność subwoofera (no chyba że też sam kabel taki kiepski, więc tu też efekt podwójny buczenia)

Kabel raczej jest ok bo na jednym RCA buczenie jest praktycznie nie słyszalne na połowie głośności suba a mam 15m kabel.

Czyli to nie ma znaczenia a ten sam poziom mogę osiągnąć po prostu poprzez np. podgłośnienie suba albo dodaniu paru dB w ampli do suba.

A z tym głośnikiem dwucewkowym i 50% mocy na jednym RCA to bujda?

https://www.audiostereo.pl/topic/115921-jamo-sub-660/#findComment-3291462

2 wejścia są z reguły po to aby suba wykorzystać w streo i wtedy sygnał z 2 kanałów jest sumowany w 1. Końcówki mocy w takich panelach aby mieć dość dużą moc z reguły są mono lub poprostu mostki czyli też jeden kanał jest więc głośnik raczej jedno cewkowy, zawsze możesz wykręcić głośnik i zobaczyć ile ma odczepow

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/115921-jamo-sub-660/#findComment-3292040

No co ty, poszukaj fot w necie. Jak masz takie obawy to podłącz rca i się nie stresuj. Jak masz nkwy czyli powinna być instrucja, nie jest tam wyjaśnione w jakich systemach jak zaleca się podłączenie

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/115921-jamo-sub-660/#findComment-3292710

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.