Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kondensatorów zasilacza w Nadzie 3400 Monitor Series

krisl78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie, czy zmiana kondenstrów zasilacza wpłynie na dynamikę wzmacniacza, tak sobie myśle co by odświerzyc tego staruszka zmieniajac mu kondensatory na nowe, jakies mundorfy o trochę wiekszej pojemności niz oryginalne.

Generalnie są w nim cztery kondensatory po 10000uF , dwa na napięcie 100v i dwa na napięcie 80v, czym dobrym lub bardzo dobrym moge to zastapic i czy wogóle jest sens?

Z góry dzieki za sugestie

Może na początek pomierz te, które masz - może nie ma potrzeby ...

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Może na początek pomierz te, które masz - może nie ma potrzeby ...

Może i warto zmierzyć, natomiast pomyślałem sobie, że może jednak warto to zrobic nawet profilaktycznie po 27 latach używania ,tylko teraz nasuwa sie pytanie czy to cos da , rozumiem że jak obecne są dobre to zmiana na kondy o wiekszej pojemności nic nie wniesie do układu chyba, że jest inaczej to wtedy zmienia postac rzeczy

Jak na mój gust szkoda kasy. Jak oryginalne mają właściwe pojemności to je zostaw. Jak nie wymień na coś "zwyczajnego". Mundki tutaj raczej nic nie wniosą.

Nie sądzę, żeby wymiana tych największych w zasilaczu była pierwszym ruchem, który należy wykonać... Będzie to bardzo kosztowne, a są inne aspekty, które na dynamikę (ogólnie: jakość dźwięku) mają nawet większy wpływ, a teraz stanowią wąskie gardło.Tymczasem główne kondy filtrujące są bardzo dobre i mają dużą pojemność, więc pewnie nie straciły wiele przez te lata..

Wdg. moich doświadczeń, brzmienie w tego typu konstrukcji bardzo zależy od bardzo wielu małych kondensatorów w torze audio. Te małe elektrolity na pewno sporo straciły przez tyle lat (małe starzeją się znacznie szybciej, nawet jesli były dobrej jakości)..

Jest ich trochę, ale na początek zmień chociaż te na wejściu do końcówki mocy (C801 i bliźniaczy) oraz, bardzo ważny, C803 (plus bliźniaczy), bo siedzi on w sprzężeniu. W przypadku C803 nie zmniejszaj pojemności (330uF/10V), ale daj dobrego elektrolita, ew. zbocznikuj dobrym 100nF.

Jeśli chodzi o C801, na wejściu do końcówki, to przypuszczam, że może tam być nawet 3,3uF, zamiast tych 33uF (jeśli się mylę, poprawcie mnie, ale sądzę, że taka wartość nie stworzy jeszcze filtra górnoprzepustowego...). Czyli możesz dać dobrego foliaka

Wydasz znacznie mniej pieniędzy, a efekt na pewno będzie warty tej zabawy... Odradzam też "wyrzucanie przedwzmacniacza". Jest ważny, dopasowuje impendancje w torze, zbudowany ze świetnych WO. Wywal tylko z niego te stare, małe elektrolity, które siedzą w torze sygnału (jak nie będzie miejsca na MKP, to nawet Elna Silmic zrobi świetną robotę. Pojemności też można pewnie pozmniejszać, do 10uF, może nawet 4,7uF, ale przestudiuj schemat, żeby je dopasować.

Ta porada wynika z kilku lat doświadczeń. Na samym początku fiksowałem się na głównych kondach zasilacza, ale szybko zrozumiałem, że jest wiele innych, często znacznie poważniejszych ograniczeń w 30-letnich wzmakach.

Pozdrawiam i czekam na opinie innych!

Cześć Ruddy13!

Dzięki wielkie za wyjaśnienie tematu,rady i sugestie, generalnie ja sam tego robic nie będę, ewentualnie mogę rozkręcić obudowę i odkurzyc środek ;-).Porozmawiam z moim zaufanym elektronikiem, może jakoś wspólnie ogarniemy temat, pozostaje kwestia doboru elektrolitów, nie chce zepsuć jakośći dźwięku bo ten stary dziadek naprawdę fajnie gra.

Pozdrawiam

tych 4 duzych nie ruszaj. Jak masz miejsce dorzuc do nich rownolegle 4 6800/100 made in china - byle byly ciezkie na wage - kosztuja 6zl sztuka - buduja potezny basowy fundament. chcesz wiecej srodka to doczep 22/100 mundorfa e-capy. wiecej góry - 2,2uf mkp. Z wymiana kondow w sygnale 801, 803 na mkp musialbys odsluchac czy ci pasuje bo prezencja zmieni sie diametralnie i muszisz poczekac az sie wygrzeja bo przez pierwsze 2 tygodnie cuda się dzieją. Mkp wstaw jezeli chcesz miec wzmaka grajacego srodkiem, dynamicznym koncertowym dzwiekiem. Jeżeli wolisz spokojne i delikatnie granie kup na alledrogo 4 blackgate-y - ktos tam sprzedaje parki po 30zł - nie ma lepszego tematu w tor z elektrolitów. W zasilaniu niespecjalnie się sprawdzają, sa dużo lepsze pomysly na kondy. Można dać jedynie jak nie chce się niczego zmieniać a trzeba coś wsadzić.

A jezeli granie 3400 podoba Ci się - nic nie ruszaj. Znam te serię Nad-a i jest to bardzo dobre takie jak jest.

tych 4 duzych nie ruszaj. Jak masz miejsce dorzuc do nich rownolegle 4 6800/100 made in china - byle byly ciezkie na wage - kosztuja 6zl sztuka - buduja potezny basowy fundament. chcesz wiecej srodka to doczep 22/100 mundorfa e-capy. wiecej góry - 2,2uf mkp. Z wymiana kondow w sygnale 801, 803 na mkp musialbys odsluchac czy ci pasuje bo prezencja zmieni sie diametralnie i muszisz poczekac az sie wygrzeja bo przez pierwsze 2 tygodnie cuda się dzieją. Mkp wstaw jezeli chcesz miec wzmaka grajacego srodkiem, dynamicznym koncertowym dzwiekiem. Jeżeli wolisz spokojne i delikatnie granie kup na alledrogo 4 blackgate-y - ktos tam sprzedaje parki po 30zł - nie ma lepszego tematu w tor z elektrolitów. W zasilaniu niespecjalnie się sprawdzają, sa dużo lepsze pomysly na kondy. Można dać jedynie jak nie chce się niczego zmieniać a trzeba coś wsadzić.

A jezeli granie 3400 podoba Ci się - nic nie ruszaj. Znam te serię Nad-a i jest to bardzo dobre takie jak jest.

No właśnie, jedyne co mi sie nie podoba to dynamika przy cichszym słuchaniu, zbyt dudniacy bas, znowu jak sie potencjometr rozkręci to nic nie brakuje, oprócz tego wszystko super i napewno nie chciałbym tego zmieniać, wokale zamiatają, scena rewelacja. Mam teraz na testy nada 375 i ta elektrowania z lekkoscią napedza moje kolumny,czuć dynamikę, nie ma dudnienia ale dźwięk, wokale nie te co u staruszka 3400

Może pomyśle o tych chinolach ...

Dzięki !!

A może jest ktoś z Wawy kto chciałby wesprzeć mnie w temacie :-)

Miałem ten model NAD'a przez kilka latek. Końcówka mocy może jest w nim niezła, ale przedwzmacniacz dużo psuje.

Jeśli już uprzeć się i coś zmieniać w tym wzmaku, to właśnie w pre. Można spróbować tak jak wyżej kolega napisał zmienić kondy w preampie (ale to da mniej niż się może wydawać), albo całkowicie go pominąć, podpinając jakieś zewnętrzne lepsze pre.

Jak jest problem z basem to zainteresuj się najpierw mostkami prostowniczymi, wstawienie "szybkich" diod może (choć nie musi) załatwić sprawę. W moim wzmacniaczu (marantz) była to najlepsza modyfikacja która właśnie poprawiła bas przy cichym słuchaniu, potem można zająć się kondensatorami.

haj-fajowo jest;)

Miałem ten model NAD'a przez kilka latek. Końcówka mocy może jest w nim niezła, ale przedwzmacniacz dużo psuje.

Jeśli już uprzeć się i coś zmieniać w tym wzmaku, to właśnie w pre. Można spróbować tak jak wyżej kolega napisał zmienić kondy w preampie (ale to da mniej niż się może wydawać), albo całkowicie go pominąć, podpinając jakieś zewnętrzne lepsze pre.

Dokładnie tak jak napisał kolega.

Też mam taki wzmacniacz nie używam go od lat ale męczyłem się z nim trochę. Preamp jest tam wąskim gardłem. Lepiej grało bez pre od daca ze stopniem lampowym. Wymiana kondów jest tam trudna wymieniałem na różne typy ale wyraźnej poprawy nie było, możę jeszcze kiedyś za niego zabiorę się. (mogę Ci napisać że nichicony w tym wzmacniaczu nie sprawdzają się, panasoniki FC też średnio, z innymi nie kombinowałem) A pominięcie pre dużo zmienia. Spójrz w schemat tam nie ma żadnego elektrolita w zasilaniu oamp-ów może to będzie dobry trop. Zasilające trzeba wymienić ja zamiast tych na niskie napięcie dałem Nippony te na 100v chciałem wymienić na ROE ale jak kupiłem ROE to okazało się, że są znacznie większe niż oczekiwałem, nu i wzmacniacz leży od lat na półce)

Dokładnie tak jak napisał kolega.

Też mam taki wzmacniacz nie używam go od lat ale męczyłem się z nim trochę. Preamp jest tam wąskim gardłem. Lepiej grało bez pre od daca ze stopniem lampowym. Wymiana kondów jest tam trudna wymieniałem na różne typy ale wyraźnej poprawy nie było, możę jeszcze kiedyś za niego zabiorę się. (mogę Ci napisać że nichicony w tym wzmacniaczu nie sprawdzają się, panasoniki FC też średnio, z innymi nie kombinowałem) A pominięcie pre dużo zmienia. Spójrz w schemat tam nie ma żadnego elektrolita w zasilaniu oamp-ów może to będzie dobry trop. Zasilające trzeba wymienić ja zamiast tych na niskie napięcie dałem Nippony te na 100v chciałem wymienić na ROE ale jak kupiłem ROE to okazało się, że są znacznie większe niż oczekiwałem, nu i wzmacniacz leży od lat na półce)

Dzięki za podpowiedzi, po tych wszytstkich opiniach zastanawiam sie w wogóle ruszać tą elektronikę, może lepszym wyborem będzie zakup czegoś młodszego mocniejszego no i niestety co za tym idzie droższego jak np krell kav 300i

Będę nad tym myślał

Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedzi, po tych wszytstkich opiniach zastanawiam sie w wogóle ruszać tą elektronikę, może lepszym wyborem będzie zakup czegoś młodszego mocniejszego no i niestety co za tym idzie droższego jak np krell kav 300i

Będę nad tym myślał

:)

A co Ci pisałem na PW ?

I dalej niepotrzebnie kombinujesz .

Powodzenia w zakupie KAV300i wartego zakupu . Ponoć takie się zdarzają ...

Ponoć , jak ja szukałem przez ponad rok to każdy miał jakąś " historię " w środku .

:)

A co Ci pisałem na PW ?

I dalej niepotrzebnie kombinujesz .

Powodzenia w zakupie KAV300i wartego zakupu . Ponoć takie się zdarzają ...

Ponoć , jak ja szukałem przez ponad rok to każdy miał jakąś " historię " w środku .

No tak, temat ciężki, z tego co zdążyłem zauważyć jeszcze nikt nie znalazł złotego środka na tego wzmaka .. szkoda bo to fajny sprzęt .

Tak dla informacji ten stary dziadek gra lepiej wg mnie niz nad C 375 oprócz dynamiki, tego staremu brakuje... jestem właśnie po tygodniu testów.

No tak, temat ciężki

Nie , sam sobie go skomplikowałeś ;)

z tego co zdążyłem zauważyć jeszcze nikt nie znalazł złotego środka na tego wzmaka

Masz podpowiedź

Preamp jest tam wąskim gardłem.

Już Ci pisałem że ten model jest słaby i niewart modyfikacji a tym bardziej ładowania kasy w kondy .

Tak dla informacji ten stary dziadek gra lepiej wg mnie niz nad C 375 oprócz dynamiki, tego staremu brakuje... jestem właśnie po tygodniu testów.

Każdy szary NAD fabrycznie jest tylko przeciętnym wzmacniaczem w swojej cenie .

Pozostaje napisać

A nie " mówiłem " :p

Nie , sam sobie go skomplikowałeś ;)

Masz podpowiedź

Już Ci pisałem że ten model jest słaby i niewart modyfikacji a tym bardziej ładowania kasy w kondy .

Każdy szary NAD fabrycznie jest tylko przeciętnym wzmacniaczem w swojej cenie .

Pozostaje napisać

A nie " mówiłem " :p

Muda44 tragedii nie ma, dla mnie ten nad nie jest zły tylko czegoś mi w nim brakuje a w wielu aspektach jest lepszy od nowych dużo droższych klocków zreszta tak jak wcześniej napisałem.

A może mam kolumny które są bardziej wymagające i to nie do końca jest wina wzmacniacza ale to takie gdybanie.

Tak jak Ci pisałem chętnie przetestuję jakiegoś wzmaka modyfikowanego przez Ciebie, z tego co widze to najlepiej będzie wypożyczyć sprzet do domu i sprawdzic jak sie zgrywa z kolumnami w innym przypadku to tylko wrózenie z fusów.

Pozdrawiam

dla mnie ten nad nie jest zły tylko czegoś mi w nim brakuje

No właśnie ;)

a w wielu aspektach jest lepszy od nowych dużo droższych

Z ciekawości zapytam w czym i od jakich ?

A może mam kolumny które są bardziej wymagające i to nie do końca jest wina wzmacniacza

Od chwalenia nie zacznie dobrze grać ;)

Tak jak Ci pisałem chętnie przetestuję jakiegoś wzmaka modyfikowanego przez Ciebie

Ależ ja nie namawiam do niczego . Zapytałeś , odpisałem . Zrobiłeś swoje , kupiłeś tego i wyszło jak wyszło ( mimo że Ci też na PW pisałem o sensie wymiany tych kondów ). Czyli tak jak pisałem .

Nie traktuj tego jako uszczypliwość .

Są tacy co idą na skróty i są tacy którzy muszą na sobie się nauczyć .

z tego co widze to najlepiej będzie wypożyczyć sprzet do domu i sprawdzic jak sie zgrywa z kolumnami w innym przypadku to tylko wrózenie z fusów.

Q21 jest na forum i wypożyczają sprzęt za kaucją .

No właśnie ;)

Z ciekawości zapytam w czym i od jakich ?

Od chwalenia nie zacznie dobrze grać ;)

Ależ ja nie namawiam do niczego . Zapytałeś , odpisałem . Zrobiłeś swoje , kupiłeś tego i wyszło jak wyszło ( mimo że Ci też na PW pisałem o sensie wymiany tych kondów ). Czyli tak jak pisałem .

Nie traktuj tego jako uszczypliwość .

Są tacy co idą na skróty i są tacy którzy muszą na sobie się nauczyć .

Q21 jest na forum i wypożyczają sprzęt za kaucją .

Muda44 odnoszę wrażenie jakbyś mnie atakował, chyba nie ma sensu, mówiłeś że nie pomożesz w tym temacie i ok rozumiem to , nie wymądrzam się tylko grzecznie pytam ponieważ sie nie znam, ja dopiero zaczynam przygodę ze stereo więc nieuniknione są pomyłki, myslę, że też do końca nie wiesz jak np c320 po modzie ( nad którym wiesz dobrze , że sie bardzo zastanawiałem) pociągnie moje kolumny, nie dałeś jednoznacznej odpowiedzi jak to będzie . Ja też tego nie byłem pewny więc poszedłem w innym kierunku i napewno nie chodziło o przyoszczędzenie. Większość osób chwali te stare 3400 i coś w tym jest, szczerze to ja nie znalazłem negatywnej opinii na temat tego modelu, no może do teraz ;-) stąd też moja decyzja o jego zakupie. Czy sie przejechałem , hmm trudno powiedzieć, w dalszym ciągu go słucham i daję super przyjemność ze słuchania tylko w niektórych rodzajach muzyki mogłoby byc ciut lepiej.

Trochę się offtop robi

To pewnie nie to że Muda posiadł wiedzę tajemną, ale to, że troszkę tych klocków przerzucił i posłuchał.

NAD w tamtych latach robił fajnie grające wznacniacze, były bardzo tanie i w stosunku do ceny bardzo dobre. Mówię o 3220i i 3240PE. Moje doświadczenia z nimi były takie, że biły one "wszystkie" dostępne na przełomie lat 80/90 Japończyki.

Był i 3400 - flagowa integra, która użytkowo była i owszem, ale niestety słabo grała. Nawet sami sprzedający mówili wtedy, że ten wzmak jest "dziwny".

W każdym razie można się upierać aby poddawac go modyfikacjom, topić w nim kasę i mieć pretensje do Mudy, że dobrze radzi.

Muda44 odnoszę wrażenie jakbyś mnie atakował,

Nie , po co ?

Jak widzisz dodaję uśmieszki do tego co piszę .

Po prostu znam wiele osób którym pomogłem złożyć zestawy od podstaw i są zadowoleni ale jest i wielu takich którzy nawet teraz zakładają kolejny wątek w innych działach że im coś nie gra . Pytali , doradziłem ( nie zawsze to były NADy ;) ) a i tak zrobili swoje . Niektórzy muszą zapłacić za to co by mogli na skróty zrobić .

To się nazywa kubeł zimnej wody . To wkurza wiem ale nie odbieraj tego jak atak .

Pan Muda posiadł wiedzę tajemna i wszystko wie najlepiej:>

Potrafię doradzić złożenie niedrogiego a świetnie grającego sprzętu . Tak , często w nim są te moje przerabiane NADy . Nie chodzi że moje , że jakąś kasę na tym mam ale po prostu są nie do przebicia do pewnego zakresu cenowego .

Tyle z mojej strony .

Jak widzisz dodaję uśmieszki do tego co piszę .

Po prostu znam wiele osób którym pomogłem złożyć zestawy od podstaw i są zadowoleni ale jest i wielu takich którzy nawet teraz zakładają kolejny wątek w innych działach że im coś nie gra . Pytali , doradziłem ( nie zawsze to były NADy ;) ) a i tak zrobili swoje . Niektórzy muszą zapłacić za to co by mogli na skróty zrobić .

To się nazywa kubeł zimnej wody . To wkurza wiem ale nie odbieraj tego jak atak .

Muda44 może źle to dczytałem, spoko, ja do Ciebie nic nie mam , szanuje i cenie Twoje doświadczenie, wiedzę , obycie z tym i owym sprzetem, generalnie byłeś pierwszą osobą do której sie zwróciłem z prośbą o pomoc w doborze sprzętu jeszcze zanim cokolwiek kupiłem a to o czymś świadczy , podjąłem inną decyzję niż mi doradziłeś i trudno, lajf iz brutal ;-)

może następnym razem się dogadamy...

Na chwilę obecną wiem ze raczej nie warto ruszac tego klocka i na tym można zakończyc ten temat .

Pozdrawiam

Witam ponownie Wszystkich biorących udział w tym wątku!

Generalnie mam dobre informacje, udało mi sie naprawić Nada ;-) a mianowicie zmieniłem kable głosnikowe :)

zresztą polecane przez kolegę Muda44. Jak widac to nie nad kaszanił robotę... a kto by pomyslał.

Wszystko to czego mi brakowało w tym staruszku po zmianie kabli na qed ruby universary evolution nagle sie pojawiło i jest naprawdę super.

Muda44 dzięki za watek z kablami, jeszcze jakbyś jakies dobre niedrogie interkonekty RCA polecił ;-) to wogóle by było ...

Pozdrawiam i dzięki za wpisy

jeszcze jakbyś jakies dobre niedrogie interkonekty RCA polecił ;-) to wogóle by było ...

Qed Qunex 2 albo Qed Graphite za 130zł . Drugi będzie miał więcej góry .

Qed Qunex 2 albo Qed Graphite za 130zł . Drugi będzie miał więcej góry .

Dzięki wielkie, co prawda budżet jaki przeznaczyłem na te kable to 300zł ale jak można kupić coś równie dobrego a przy tym sporo tańszego to czemu nie, chyba że jest coś lepszego w okolicach tych 300 zł .

Pozdro

Wśród interkonektów nie ma takiego rodzynka jak Ruby ale Graphite jest dobrym kablem . Bardzo dobre interkonekty zaczynają się grubo powyżej tysiaka .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.