Skocz do zawartości
IGNORED

wersje Harmonix HS-101

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

wystepuje w trzech wersjach:

- improved

- improved S

- golden performance (GP)

oczywiscie odpowiednio dla XLR sa wersje SUS

teoretycznie przewod jest ten sam

sa zainstaloowane rozne wtyczki a w wersji GP dodatkowo ekran

a jak to sie ma do bezposrednich porownan sonicznych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-983-0-71125000-1415972897_thumb.jpg

post-983-0-44594500-1415972908_thumb.jpg

post-983-0-71132100-1415972934_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115813-wersje-harmonix-hs-101/
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, na pewno nie jest kabel neutralny. Ma silnie uwypuklony bas, lekko doświetlony wyższy rejestr. Przestrzeń buduje raczej wycofaniem niż ekspozycją średnicy. Do lampy może być problematyczny ze względu na słabą kontrolę basu.

Fajny temat. Tylko odpowiedzi jak zwykle na tym forum, nie na temat. Mateuszek nie pytal czy do lampy,lodówki a może do piecyka typu słoneczko ani ktory jest najlepszy, bo to wiadomo ze GP SUS, tylko czym sie roznia poszczegolne wersje. Poza tym, GP SUS wcale nie gra wycofana srednica, wrecz przeciwnie.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

p0is0n, weź dla porównania XLO Limited Edition albo MIT Magnum MA i wtedy zobaczysz dokładnie charakter średnicy GP-101:-)

może i tak - nie twierdze przeciez, ze to najbardziej wypychajacy srednice kabel na rynku, ale ogolnie nalezy do tych faworyzujacych ten fragment pasma.

Swoja droga, to widze juz do kogo bede sie zwracal finalizujac moj nowy system ;)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

bardziej wolę Improved S niż GP.

na jakiej podstawie tak twierdzisz?

mi sie bardzo podobal GP ale muslaiem go sprzedac z dosc bananego powodu - byl za sztywny

bezposrednio za wtykami potrzebowal okolo 25cm zeby "zakrecic" o 90stopni

improved wyglada na bardziej przyjazny - przynajmniej w tym aspekcie

ale moze sie myle - tak to wnioskuje ze zdjec

jak masz lub miales bezposrednie porownanie to napisz cos na ten temat

na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Oczywiście na podstawie odsłuchu we własnym systemie :)

Mam lampowe pre + tranzystorową końcówkę. GP gra dźwiękiem 'wielkim' i nasyconym jak napisał Tomkly. Nie jestem fanem monstrualnego basu. Ten z GP jest bardzo przyjemny (wręcz kojący). Ale jednocześnie - jak dla mnie - zbyt rozbudowany i wolny. Ogólne jest to kabel szalenie kulturalny i nie sposób odmówić mu klasy i wdzięku.

A tymczasem Improved S ma bas zdecydowanie bardziej zwinny. Jest go ewidentnie mniej, ale to nie znaczy, że schodzi za nisko. Dla mnie prezentuje fajny kompromis pomiędzy ilością a nasyceniem tego pasma. O dziwo góra... też jak dla mnie ma pewne plusy. Jest ciut bardziej doświetlona i ma więcej oddechu. Choć nie jest tak 'wybaczająca ' jak ta z GP.

Ogólnie pisząc chciałem tylko zaprzeczyć teorii, że wyższy model jest zawsze lepszy. Często jest tak, że większy model ma podobną budowę tylko większy przekrój. Czasami nie jest to pożądane i niższy może lepiej wpisać się w system zachowując cechy wyższego. Dlatego zawsze warto spróbować. Szczególnie jeśli... basu za dużo.

A wracając do Harmonix-a. W systemach jaśniejszych/tranzystorowych wydaje mi się, że przewaga GP będzie oczywista. Tam gdzie system jest bardziej zbalansowany lub nawet ciut ciemny, 101 Improved S może być świetnym rozwiązaniem. I pomimo wyraźnie niższej ceny "zagrać" lepiej.

I dlatego przyznam, że opinie typu że wyższy model 'rozjeżdża' czy 'walcuje' warto zawsze zweryfikować. Bo system systemowi nierówny... oczywista oczywistość :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Swoja droga, to widze juz do kogo bede sie zwracal finalizujac moj nowy system ;)

pOisOn, tak miły i sympatyczny Kolega jak Ty, zawsze może liczyć na moje wsparcie. Pozdrawiam.

Kolega Albertini bardzo dobrze opisał różnice pomiędzy Harmonixami, dokładnie tak grają. GP 101 SUS to taki misiek, a w zasadzie niedźwiedź z monstrualnym basem i całościowo bardzo ocieplonym brzmieniem.

No to mnie Panowie ucieszyliście, gdyż przy zmianie systemu w przyszłym roku, zamierzam zamienić HS 101- Improved na golden performance (GP). Cieszy mnie, że gra on ciepłym, dużym dźwiękiem.

Tylko czy ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące różnic między jego wersją RCA i XLR?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mnie niesamowicie zdziwiło jak ogromna jest różnica w podejściu do prezentacji obu tych kabli - tak jak napisano wyżej, w pewien sposób trudno jest oba te kable porównać bo podstawowa różnica między nimi nie polega na rozwijaniu jednego, firmowego pomysłu, ale zupełnie różnych sposobach "grania". U mnie nie wpasował się żaden, w dużym skrócie: Improved grał za chudo a GP za tłusto. Przy czym GP według mnie "gra" lepiej - bardziej "analogowo".

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, na zdjęciach interkonektu Golden Performance zauważyłem, że ma on obok główych wtyków jeszcze widełki. Czy ktoś może mi powiedzieć, do czego one służą?

To jest uziemienie, ja to podłączałem pod zaciski XLR. Efekt wyraźnie słyszalny, dźwięk się klaruje i poprawia się holografia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy dobrze pamiętam, że kiedyś pisałeś, iż wersja interkonektu Harmonixa 0,75 m. gra lepiej niż metrowa?

U mnie tak było, nie wiem z czego to wynikało. Podobne wrażenia mam porównując 0,75m z 1,0m KS 1130. Dźwięk dłuższych wersji jest subiektywnie lekko rozwodniony i mniej przejrzysty. Jakby większy odcinek kabla minimalnie tłumił mikrosygnały. Przy czym różnica na Harmonix GP jest subiektywnie większa niż na KS 1130. Krótszy GP grał dźwiękiem bardziej zwartym, dynamicznym o lepszej konturowości i kontroli. Dłuższy był bardziej zabałaganiony i ciut bardziej szorstki na średnicy. Może to były produkty z innych serii, nie wiem. W każdym razie były różnice.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale nie zawsze 0,75m wystarcza... Kable z puszkami są jeszcze dłuższe, normą jest 1,5m, a poniżej 1,0m się w ogóle nie schodzi. Przy czym to jest podyktowane koniecznością odpowiedniego poukładania tych wielkich puszek w systemie. One są dość mało rzekłbym zwrotne...

harmonixa tez ciezko ulozyc - wersja rca ma bardzo sztywne koszulki zaraz zaz wtykami. jest tam umocowany ekran wiec giac tego nie mozna. 0.75cm to mozna uzyc kiedy klocki stoja na sobie. jesli obok to metr starczy a jesli ma sie duzego racka to 1,5 minimum

• 4 tygodnie później...

Odświeżę temat kabli Harmonixa, by niepotrzebnie nie zakładać nowego wątku. Czy ktoś zechciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami nt. brzmienia kabli głośnikowych tej marki? Ja posiadam CS-120 Improved, z którego jestem wprawdzie zadowolony, ciekawym jednak różnic między nim a wyższymi modelami...

Odświeżę temat kabli Harmonixa, by niepotrzebnie nie zakładać nowego wątku. Czy ktoś zechciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami nt. brzmienia kabli głośnikowych tej marki? Ja posiadam CS-120 Improved, z którego jestem wprawdzie zadowolony, ciekawym jednak różnic między nim a wyższymi modelami...

Posiadam model Exquisite, różnica w stosunku do tańszych modeli jest imo bardzo duża. Porównywałem je bardzo dawno temu, w pamięci mi zostało, że Exquisite gra bardzo naturalnie w stosunku do tańszy kabli, z olbrzymią przestrzenią , naturalnie zbudowaną sceną , doskonałą separacją instrumentów i oczywiście z kulturą jak wszystkie Harmonixy. Wydaje mi się także że daje także większe kontrasty dynamiczne.

Ja posiadam CS-120 Improved,

Nie wiemy co jeszcze posiadasz :).

Możliwe,że zamiast inwestować w dużo droższe kable,jest możliwość poprawienia brzmienia w innym miejscu Twojego systemu.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

w porównaniu do Twojego systemu

Ale tu nie ma potrzeby porównywać :).

Tylko potrzebujemy czasem trochę więcej informacji,żeby coś pomóc :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Mam cs120 improved i hs improved s między pre a końcówkami (wszystko lampy). Żadnego ocieplenia nie słyszę choć kupując na to nawet trochę liczyłem. Ale i tak jestem zadowolony. Od lat ćwiczę harmonixa i szkoda tylko, że nie mam budżetu na wyższe modele. Improved s też jest sztywny przy wtykach i potrzebuje nieco miejsca.

????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.