Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m1 czy m2 - ktore lepsze

man1k

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy wedle jakich kryteriów chcesz porównywać, według stosunku cena/ jakość, czy według wartości bezwzględnej :) lepsze będą IMHO m2, ale m1 przy swojej cenie są bezkonkurencyjne (przynajmniej do niedawna, bo ostatnio ceny używanych m1 na allegro zrobiły się nieco absurdalne), ale to też wpływ forum niestety :(

Witam

M1 czy M2 wszystko zależy do jakiego sprzetu i jakiego pokoju oraz do jakich preferencji muzycznych to na wstępie.Tannoye były produkowane w różnych krajach i jak to bywa często różnie były składane i niekiedy nawet wsadzano inne głosniki do środka i co za tym idzie brzmienie kolumn było rózne. Ja swoje M1 mam z UK także jest oki.Widziałem już kolumny z Wegier, Danii, made in Europa. Tannoy prawdopodobnie świetnie gra z creekiem i na porządnym okablowaniu.Ja swoich i nie tylko ja, słucham na lampie i jest oki.Oczywiście swoje przerobiłem i jestem zadowolony.Gram w pokoju około 18m2 dosć mocno wytłumionym i nie narzekam.

[obrazekLUKASZ-180481_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak dla mnie tannoye 1. kupił je sobie mój przyjaciel... Kosztują w relacji do swojej jakości grosze! W rtv można je dostac za około 500złotych para! Biporąc pod uwage to jak grają - bezbłędne. Kiedy były wprowadzane na rynek, chyba 97 lub 98 były publicznie prezentowne w zderzeniu z super high-endowymi zestawami. Oczywiście ponosiły porażke... ale nawiązywały walkę!!! To wystarczy, kiedy kolumny w cenie 10 centymetrów przewodu głośnikowego pracującego w 'wystawowym " zestawie tak brzmią. No i sam pomysł ich wspólnego odśłuchiwania. Brzmią miodniście po prostu! A i miłosnikom basu mają wiele do zaoferowania! Reszta wysoka kultura. Polecam. pozdrawiam.

Hmmm czyli kraj w ktorym zostaly zroione ma jakis istotny wplyw?

ja kupilem kolumny tannoy m2 okolo 7 miesiecy temu. I s tylu jest napisane:

Tannoy

Designed in the uk

m2 shadow beech

Assembled in hungary

Assembled to zdaje sie nie znaczy ze byly robione na wegrzech

designed tez nie oznacza zeby byly robione w angli wieC?

Vengeance - dla prawdziwego audiofila to przede wszystkim napisy maja znaczenie :-)

U mnie M1 byly jedynymi tanimi podstawkami, ktore zagraly niezle z szerokiej bazy (3m przy 2,5m do linii kolumn). Przy waskiej bazie (rozstaw 2m, 3.5m do linii) uciekla stereofonia a z nia czar. Za to byly mniej (niz np. M2 czy moje obecne) czule na brak powietrza wokol siebie - u mnie staly 0,4m od sciany - inne tak blisko juz wymiekkaly.

Audiofill - ja rozumiem, ze jestes nieustajaco pelen szacunku dla swoich Tannoyow, ale czy sluchanie ich na stojaco to nie przesada? ;-) Chyba ze masz ze 2,5m wzrostu...

Na zdięciu faktycznie wygląda jakby bardzo wysoko stały.Ale zapewniam takie ustawienie tych kolumn jest oki i nie mam 2.5m wzrostu.Miejsce na którym się wyleguję podczas odsłuchów jest też dość wysokie.Do kolumn mam około 3-3,5m i ustawione są na szerokosć trochę więcej niż 2,5m.Umnie poprostu to się sprawdza nie wiem jak u innych.Choć osobiscie uważam,że monitory powinny roztawione byc nie mniej jak 2m.Druga sprawa to faktycznie są to tanie monitory choć ostatnio jest na nie coraz większa chrapka audiofilów i ludziska poprostu szukają mozliwosci zakupu takowych właśnie kolumn. Jak tez i cena kolumn utrzymuje się przy tym na wysokim poziomie.Abstarachując, że naprawdę monitorki były tanie.Wsp[omne tylko,że ja kilka lat temu zaczynałem od dużo droższych kolumn od dali 505 podłogówka, póżniej było trochę innych oczywiscie droższych.I obecnie odsłuchuję zestawów za ponad 15tyszł u siebie w domu i u znajomych bo akurat mam taką możliwość, także wiem co i za ile można kupić, gorzej z jakością brzmienia do ceny. Chcę jeszcze zwórcić uwagę na to, że swoje m1 przerobiłem tzn.wymieniłem całe okablowanie wewnątrz na kimbera 4tc taki sam jak głośnikowy.Bezpośrednio podłączyłem kabel głośnikowy do zwrotnicy, która wyciągnołem na zewntąrz.Dodatkowo dwa razy tłumiłem boki kolumny matą bitumiczną i tył ściany wyłożony jest orginalnym tłumieniem jakie było w kolumnach.Na kablach nie mam żadnych bananów i etc.Naprwadę daje to efekty na plus.Ludzie którzy nie raz przychodzą na odsłuchy są naprawdę pod wrazeniem jak takie małe monitorki potrafią zagrać i z 13 potrafi być naprawdę solidny dobrze kontrolowany , czytelny bas.

chetnych zapraszam do siebie na odsłuchy i prosze zabrać ze sobą swoje płytki.

pozdr.

Tannoye serii M naleza do kolumn typowo budzetowych i daleko im do klasy

tzw.sredniej... Mam caly komplet m5,mc i m1 w zestawie kinodomowym i tam gra

slicznie:), film i telewizornia poziom trzyma. Ale porownanie z kolumnami

klasy AE1 czy nawet proac tablette moze skonczyc sie tragicznie. W cenie do 1000zl sa

to kolumny wybitne i moga zagrac poprawnie, ale drozej mozna juz przebierac...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.