Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory z dobrym basem

Audiofun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znawców tematu :),

z racji tego, ze mój obecny sprzęt już mi nie wystarcza, a jego brzmienie mnie nie zadowala postanowiłem go wymienić. Sprawa tyczy się kolumn, a są to Wharfedale Diamond 9.5, wzmacniacz w zasadzie amplituner stereofoniczny Denon DRA 700, jego też myślę wymienić na coś mocniejszego. Mam mały pokój tzn. 14m2 i problemy z akustyką pomieszczenia dlatego chciałbym przesiąść się na monitory, które mogą pomóc przy tym problemie.

Swego czasu rozważałem zakup Dynaudio dm 2/8 lub 2/10 z naciskiem na 10, brałem też pod uwagę Chario Constellation Delphinus 17cm głośnik, ale na żywo robi wrażenie solidna membrana i zawieszenie jaki i sam wygląd czy wykonanie tego monitora oraz Monitor audio RX 2. Co do kwoty jaką chciałbym przeznaczyć nie jest to sztywny budżet z racji na tego denona, który także podlega raczej wymianie ale też nie chciałbym wydawać 10 tys za same monitory byłoby to już przesadą.

Co do monitorów to dobrze by miały przedni bass-reflex, ale to nie jest priorytetem. Szukam naprawdę dobrze grających głośników z pełnym dźwiękiem, z bardziej szczegółową górą, bardziej czytelną średnicą i z dobrym w miarę możliwości nisko schodzącym szybkim i kontrolowanym basem, który potrafi też przyłożyć :). Tego wszystkiego brakuje mi w tych diamondach, pokłady basu posiadają, ale jak wspomniałem problem akustyczny, uniemożliwia prawidłowy go odbiór. W ramach testu wsadziłem ten sprzęt do 30m pomieszczenia, zagrały z lepszą sceną, ale to nie jest dźwięk, który mi odpowiada, głośniki nie nadają się zbytnio do muzyki klasycznej, której słucham dosyć często. w końcu nie ma co wymagać cudów od głośników za 1400zł:).

Co do gatunków muzycznych: muzyka klasyczna praktycznie tylko fortepianowa, jaki i nowe twory. Często słucham wieczorami i wtedy przy niskich poziomach głośności brakuje w/w aspektów muzycznych.

Obecnie na rynku jest masa nowego sprzętu zarówno lepszego jak i gorszego, nie mam praktycznie żadnego rozeznania w tej dziedzinie dlatego prosiłbym o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/115773-monitory-z-dobrym-basem/

Witaj,

posłuchałbym na pewno kolumny Kef R300, do tego jakiś dobry wzmacniacz np. Roksan Kandy czy nawet Rega Elex-R i będziesz miał naprawdę ciekawą konfigurację, sprawiającą dużo radości.

Natomiast zasugerowałbym jeszcze posłuchać bardzo specyficzne monitory Definitive Technology Studio Monitor 65. To bardzo zaawansowana konstrukcja, zbudowana z dwóch podwójnych przetworników średnio-nisko tonowych, aluminiowego tweetera oraz pasywnej mambrany niskotonowej. Kolumny nierzadko wyśmienicie radzą sobie z pomieszczeniami, w których występują problemy z akustyką.

Drugą bardzo dobrą propozycją są monitory Amphion Argon 1 lub 3.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak masz gdzieś możliwość to posłuchaj. Nie powinieneś być zwiedzony :) Tylko do nich to by się dobra elektrownia przydała. Nie wiem czemu o tych kolumienkach się tak mało mówi.

Ukryta Zawartość

A ja odradzam Ci zakup monitorów. No chyba, że akustyka rzeczywiście robi psikusa.

Podłogówki w większości mają lepszy bas niż monitory.

Na początek kup sobie porządny wzmacniacz stereo i posłuchaj z swoimi Wharfedale, pokombinuj z ustawieniem kolumn... Bardzo prawdopodobne że będzie dużo lepiej. Te kolumny mają sporo do powiedzenia w niskich tonach przy odpowiedniej kontroli.

A jeżeli bardzo szukasz monitorów, to polecam Dynaudio DM 2/7, 2/8, Usher V-601 i wyżej.

Monitor Audio RX2 - przereklamowane. Miałem i z perspektywy innych odsłuchów grało to dziwnie jak na 20cm głośnik. Brakowało wypełnienia.

Wytłumacz mi proszę pod jakim względem podłogówka ma "lepszy" bas niż kolumna na podstawkę czy tam "monitor"?

Bas zależy od parametrów głośnika i wielkości membrany (ewentualnie podbicie od strojenia). To, że kolumna ma 2x16,5 głośnik niskośredniotonowy czy nawet 2x18 nie znaczy, że ma lepszy bas niż kolumna z pojedyńczym głośnikiem. Jedyne co ma lepsze to za sprawą większej objętości większe ciśnienie akustyczne ( a i tu nie zawsze bo dobry głośnik o dużych wychyleniach tez może pierdolnąć dużą masa powietrza).

Masz nawet skrajny przykład kolumny podstawkowej o świetnym przetwarzaniu basu:

Ukryta Zawartość

EDIT:

dynaudio - dobra propozycja ale audience 50 czy 52,

usher - zdecydowanie lepsza propozycja:)

P.S Dynaudio - dobra propozycja ale raczej audience 50/52

usher jeszcze lepsza propozycja

Ukryta Zawartość

Słuchaj w bliskim polu, to wpływ akustyki będzie mniejszy.

Z kolumn poszukaj czegoś co zejdzie w okolice ~40Hz @-3dB i nadaje się do bliskiego pola (czyli jakieś dobre monitorki, np. Genelec 8240A są ciekawe - wg. niezależnych pomiarów mają równe pasmo i schodzą do 41 Hz @-3dB, dla porównania Chario które wymieniłeś wg. specyfikacji schodzą do 55 HZ -3 dB, a jak schodzą realnie to nie wiadomo, ale wątpię by producent zawężał pasmo w specyfikacji)

ps. za 10 tys można kupić już ciekawe trójdrożne Sonodyne SM 300, które zejdą spokojnie do 40 Hz ze spadkiem nie większym niż 3 dB

10 tysi:D?

To przyjacielu zamiast tego ze szczereo serca Ci radzę zrobić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w 3-3,5 k się zamkniesz :)

Ukryta Zawartość

10 tysi:D?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w 3-3,5 k się zamkniesz :)

Rozumiem, że też są aktywne (trzy wzmacniacze mocy w każdej z kolumn i podział pasma przed wzmacniaczami, co zmniejsza drastycznie zniekształcenia ) ? :)

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaki budzet ale podbnie jak Kyle proponuje zakup monitorow aktywnych Event Opal, Neuman KH 120, APS Aeon.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie wiem jaki budzet ale podbnie jak Kyle proponuje zakup monitorow aktywnych Event Opal, Neuman KH 120, APS Aeon.

Event Opal na pewno ciekawe. Jednak Neumann KH120 to raczej mikro-monitory (nie schodzą specjalnie nisko). APS AEON mają niesamowite zejście (w okolice 32 Hz -3 dB wg. niezależnych pomiarów, przy właczonym kontrolerze basu), ale nie mam zaufania do wielkiego woofera (8,66") przy tylko dwóch drogach w kwestii odtwarzania średnicy ;)

No rzecz jasna nei są aktywne ale nie kosztują 10 tysiecy:) A założyciel tematu napisał, ze 10 tysięcy to nie chce wydawać;)

To prawda ... ale można traktować te aktywne modele jako wzmacniacz+kolumna :) ... z tego powodu to ulgowe przepuszczenie do rozważań bym dopuścił.

Dobre monitory swoje kosztują posłuchaj sobie Ushera Be-718DMD (-3dB przy 40Hz) a zobaczysz jakiej jakości bas można wycisnąć z niewielkiej skrzynki, tego nie doświadczysz w budżetowych monitorach...

Zacznij chociażby od budżetowego wzmacniacza STERO jak Ci wyżej kolega radzi, a odkryjesz swoje monitorki na nowo. Nawet używany od 800 do 2000zl już będzie dobrze.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

"Swego czasu rozważałem zakup Dynaudio dm 2/8 lub 2/10 z naciskiem na 10"

W 14m2 to zdecydowanie za mało na te głośniki - te modele potrzebują miejsca wokół siebie ,grają dużym,obfitym dźwiękiem.

"Co do monitorów to dobrze by miały przedni bass-reflex, ale to nie jest priorytetem. Szukam naprawdę dobrze grających głośników z pełnym dźwiękiem, z bardziej szczegółową górą, bardziej czytelną średnicą i z dobrym w miarę możliwości nisko schodzącym szybkim i kontrolowanym basem, który potrafi też przyłożyć"

Zdecydowanie polecam zapoluj na Sonics Argenta - spełnia z nawiązką wszystkie Twoje oczekiwania - bass refleks z przodu ,głośnik 18cm papierowy Seas i najważniejsze kapitalnie odtwarzają instrumenty akustyczne - fortepian,skrzypce, idealne do klasyki czy jazzu.Nie nadają się do łomotu czy dyskoteki.

"Co do gatunków muzycznych: muzyka klasyczna praktycznie tylko fortepianowa, jaki i nowe twory. Często słucham wieczorami i wtedy przy niskich poziomach głośności brakuje w/w aspektów muzycznych."

To tylko potwierdza moją propozycję - zdecydowanie warto posłuchać i można je trafić w ciekawej cenie.

Ja gram Dyniami 2/10 na 18m2 i basu nie jest za dużo, przynajmniej dla mnie.

Kolumny odsunięte 50 cm od ściany. Nie ma buczenia ani dudnienia.

Każdy pokój jest inny, mój jest raczej dobrze wygłuszony z racji posiadanych mebli i nie narzekam.

Niewykluczone, że w tym samym metrażu o innych proporcjach ścian by buczały.

Dziękuje wszystkim za propozycje godne uwagi. Na początek chciałbym wyjaśnić pewną kwestie, niestety monitorów aktywnych nie biorę pod uwagę z racji tego, że ów sprzęt jest do zastosowań studyjnych. W grę wchodzi tylko tradycyjne rozwiązanie, czyli wzmacniacz i głośniki.

Ukryta Zawartość

Ciekawa propozycja rozumiem, że to konstrukcje DIY ?

Na początek kup sobie porządny wzmacniacz stereo i posłuchaj z swoimi Wharfedale, pokombinuj z ustawieniem kolumn... Bardzo prawdopodobne że będzie dużo lepiej. Te kolumny mają sporo do powiedzenia w niskich tonach przy odpowiedniej kontroli.

Również polecam Usher Be-718 (niekoniecznie Diamond), problem tylko w tym przypadku ze wzmocnieniem- potrzebują czegoś wydajniejszego niż twój amplituner.

Zacznij chociażby od budżetowego wzmacniacza STERO jak Ci wyżej kolega radzi, a odkryjesz swoje monitorki na nowo. Nawet używany od 800 do 2000zl już będzie dobrze.

To tylko potwierdza moje przypuszczenia, co do tego denona. Wtedy jakie rozwiązanie zupełnie nowy wzmacniacz czy może końcówka mocy ?

A jeżeli bardzo szukasz monitorów, to polecam Dynaudio DM 2/7, 2/8,

Ja gram Dyniami 2/10 na 18m2 i basu nie jest za dużo, przynajmniej dla mnie.

Kolumny odsunięte 50 cm od ściany. Nie ma buczenia ani dudnienia.

Zarówno dm 2/8 jaki i 2/10 są nie do dostania zwłaszcza 10. Teraz żałuję, ze kilka lat wstecz niw kupiłem dm 2/10, wtedy można było je mieć za niecałe 3000zł za parę. Nawet gdyby okazały się za duże do mojego pomieszczenia to mógłbym je odsprzedać, patrząc na obecną cenę dm 2/7 2700 to nawet bym na nich zbytnio nie stracił. Na stronie producenta już ich nie ma, jest szansa jeszcze je dostać ?

Ukryta Zawartość

..sputt ,

nie wyjeżdżaj tu z kolumną tej klasy dla gościa który zastanawia się nad MA itp a i pewnie proponowany Kef mocno go zainteresuje..

musi to wszystko przejść by docenić Sonics'a i nie sprzedać go za 3tyg bo ... "jest niezły ale czegoś brakuje.." ;-)

... dlatego bardziej prawdopodobne jest że zostanie przy "ładnie" wyglądających bzdetach i będzie mu to odpowiadać, jedyny upgrade w przyszłości to taki sam babol tylko z "wyższej serii..

sam od wielu miesięcy biję się z myślami czy nie kupić tych Argent (bo baaardzo długo ktoś nie może ich sprzedać- przykre) ale docelowo marzy mi sie coś innego

Boro,

słuchałem w dużo większym pomieszczeniu f110 i nie brakowało mi basu (oczywiście słuchałem muzyki - nie puszczałem "muze" ) więc jak Tobie z 10-tką w 18-stu jest nie za dużo to ... nic już nie powiem

nie wyjeżdżaj tu z kolumną tej klasy dla gościa który zastanawia się nad MA itp

Miałem okazje posłuchać Dynaudio DM 2/8, Chario Constellation Delphinus oraz Monitor Audio RX 2.

W/w monitorów słuchałem z denonem pma 1510 oraz roksanem kandy k2. Najgorzej wypadły w/w monitory po 20cm głośniku spodziewałem się czegoś więcej, najlepiej pod względem niskich tonów zagrały chario, dynaudio miało go trochę mniej, ale był bardziej dynamiczny, RX2 to fajne głośniki z wyglądu niestety. odpadają.

nie wyjeżdżaj tu z kolumną tej klasy dla gościa który zastanawia się nad MA itp a i pewnie proponowany Kef mocno go zainteresuje..

musi to wszystko przejść by docenić Sonics'a i nie sprzedać go za 3tyg bo ... "jest niezły ale czegoś brakuje.." ;-)

... dlatego bardziej prawdopodobne jest że zostanie przy "ładnie" wyglądających bzdetach i będzie mu to odpowiadać, jedyny upgrade w przyszłości to taki sam babol tylko z "wyższej serii..

słuchałem w dużo większym pomieszczeniu f110 i nie brakowało mi basu (oczywiście słuchałem muzyki - nie puszczałem "muze" ) więc jak Tobie z 10-tką w 18-stu jest nie za dużo to ... nic już nie powiem

Uwielbiam takie wpisy. Rozumiem że czujesz się lepszy?:)

Tak że kolego Audiofun nie "dorosłeś" jeszcze do takiej klasy głośników w jakich obraca się Stereofan, a kolega Boro ma widocznie spaczony gust bo niezadużo mu basu;) A no i nie słucha muzyki tylko muze:)

Zarówno dm 2/8 jaki i 2/10 są nie do dostania zwłaszcza 10. Teraz żałuję, ze kilka lat wstecz niw kupiłem dm 2/10, wtedy można było je mieć za niecałe 3000zł za parę. Nawet gdyby okazały się za duże do mojego pomieszczenia to mógłbym je odsprzedać, patrząc na obecną cenę dm 2/7 2700 to nawet bym na nich zbytnio nie stracił. Na stronie producenta już ich nie ma, jest szansa jeszcze je dostać ?

Tu masz używkę 2/8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 14m2 2/7 też by wystarczyły. Wszystko zależy od akustyki. u mnie 2/8 grają na 19m2 + otwarte 13m2 i basu nie brakuje. Do 2/8 musisz mieć też mocniejsza elektronikę.

Ukryta Zawartość

Tu masz używkę 2/8

Ukryta Zawartość

1) nie kupiłbym monitora dwudrożnego z 200mm wooferem lub większym

2) jak ma być Dynaudio, to lepiej kupić model BM6 MKIII (niżej zejdzie pomimo że 7", nie będzie problemu z doborem wzmacniacza, średnica będzie lepsza).

Ukryta Zawartość

Użytkownik stereofan dnia 13.11.2014 - 10:42 napisał

Użytkownik stereofan dnia 13.11.2014 - 10:42 napisał

Uwielbiam takie wpisy. Rozumiem że czujesz się lepszy?:)

Tak że kolego Audiofun nie "dorosłeś" jeszcze do takiej klasy głośników w jakich obraca się Stereofan, a kolega Boro ma widocznie spaczony gust bo niezadużo mu basu;) A no i nie słucha muzyki tylko muze:)

Kąśliwa, aczkolwiek bardzo trafna uwaga;)

Kurna, miałem MA RX2, to chyba się wypiszę z tego forum, bo co inni pomyślą?

Sonics Argenta - czy mają swoją stronę, bo google nic nie wypluwa?

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Chario Constellation Delphinus(...)najlepiej pod względem niskich tonów zagrały chario,

Słuchałeś ich nie w swoim pomieszczeniu jak sądzę? Ja ich nie słszałem, ani nie widziałem pomiarów, ale z opisów można wywnioskować, że mogą mieć podbity bas ... co sprzyja dudnieniom. Jeśli miały więcej basu niz inne monitory których słuchałeś to idę o zakład że mają garba.

aby kolega sie nie zdziwil, chyba ze slaboslyszacy;) dynaudio nie ma dobrego dolu. Mozna to napedzac czym sie chce i sie tego nie zmieni. Widze ze chce przeznaczyc okolo 3tys, rls-a callista4 pod 14m. Gwarantuje ze bedziesz zadowolony i to juz na poczatku po podlaczeniu pod ten twoj ampli.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.